Friday, June 17, 2011

tutorial photoshop : pucat -> fresh

assalamualaikum

ramai gila suruh fyna ajar lagi pasal adobe photoshop ni..so harini fyna nak ajar cara mudah edit untuk kembalikan warna natural kita..tak paham? ok..if yang pakai camera mahal tu..pergi jauh-jauh ye..hahaha ni fyna nak ajar yang pakai camera handphone 3.2 mp ke bawah..

selalunya yang pakai camera mp sikit ni..ikut time je kan gambar tu nak cantik..kadang-kadang kita put so much makeup kat muka kita ni tp dalam hp tak nampak pon makeup kita... =.=

so macam mana nak bagi apa yang kita tengok dekat cermin..macam tu la makeup kita dekat camera..

owh btw ni jugak boleh digunakan pada sesiapa yang nak edit makeup bagi terang sikit.ok kita bukan belajar nak menempel makeup dekat muka kita ok..kita nak menerangkan lagi makeup kita yang sedia ada secara semulajadi

ok

jom start!


ni fresh from camera hp..nampak pucat kan?

jom start edit!




1. bukak photoshop .. open gambar kita tadi




2. image --> adjustment --> match color




3. akan keluar box match color macam kt bawah ni




4. adjust color dekat color intensity..nampak tak muka fyna dah merah..tadi pucat kan? blusher pon dah nampak kan? haaaa baru la nampak macam berwarna sikit



done!

boleh ikut step seterusnya if nak nampak gambar tu lebih timbul

5. image --> adjustment --> selective color



6. akan keluar box tu kan.pilih warna hitam
( if nak buat muka kusam jadi fresh pilih warna merah and kuning)




7. adjust color hitam tu



done!





ramai yang suruh fyna ajar dari basic photoshop..insyallah nex time fyna ajar ok ^^

end for now =)




22 comments:

normala_ali said...

suka... :)

the fik's said...

waaa! cantek2!

Cik Ezy said...

dh berseri2..
reti ckit2 je photoshop ni..
huu

i'm ezza haniza said...

bagus la akak fyna ni :)

http://takkeciksgtpown.blogspot.com/2011/06/3-minutes-shawl-hana-tajimadian-pelangi.html

Yuyu Zulaikha said...

yuyu takde photoshop :'( sedih nya~

PUPPETO said...

thank you fyna

Fika Rozaidi said...

good tutorial! nnt nak try la :)

EZAN IDMA said...

thanks share :)

Yuyun Ahmad said...

kalau takde photoshot nak edit cm ne??

sarah mohamad said...

baru naik seri muka kalau wat adobe ni kan :D boleh je nak try ni hiks

ici said...

huhuk...photoshop ici dh lama kene buang..adeh,,,rindu plak nak main photoshop..nak blaja dgn sis fyna,,,..

putera/Sumiteru Terada said...

fyna, mybe lepas ni kita boleh berkongsi idea tentang adobe photoshop ni kan...hehehehehe...ilmu xslah klaw kita kongsi bersma... cari i kat facebook k...Firdaus Zulkipli..

uolʞ ɹosǝɟoɹd said...

nk tny fyna ! katne nk download photoshop ek ? plzz guide me yaww

shiny2 star.. said...

yess..lama dah tggu fyna wat tutorial ni.sukeee..:) tpi xdelak photoshop..:(

cikpia said...

nak kena try ni!!!!

tapi sebelum tu nak kena cari installer photoshop lu. he he....

Dayana Nasir said...

best je. pandai mekap, pandai photoshop. gambar pun jadi cantik :)

Adynda Nurfarina said...

lawa la fesyen tdung mcm nie..ade tutorial x hehe

azalia hjsalleh said...

x yah la na edit2
fyna dh mmg lawa

O'gosh said...

cantiknya...ajar la plak cemana nak pakai tudung macam tu fyna...

Nanie Hussin said...

thank you for sharing! nice!;)

Fina Fento said...

dah try. thanks ;)

Fid"s said...

banyak lg boleh buat. Hilangkan apa2 benda asing. Dan lain2