Tuesday, June 28, 2011

tutorial : auto publish dekat facebook & twitter dengan Networkedblog

assalamualaikum

sebenarnya pasal networkedblog ni dah lama ramai yang request suruh buat..tapi fyna terlupa..

maybe dah ramai jugak yang tau buat benda ni...yang tak tahu tu meh dekat2 sikit kepala tu dekat skrin monitor ni..=P

kelebihan networked blog ni..korang tak payah copy link then paste dekat facebook & twitter korang dah

contoh copy link


macam tak best je kan? tak vogue la..hahaha 

contoh post dari networkedblog



ha kan nampak kemas gitu

so macam mana nak buat? (fyna guna akaun adik fyna ye..sebab dia tak buat lagi benda ni..hehe)


2. nampak yang dalam bulat tu? click register a blog




3.isi semua then click next


then click je yang kat fyna bulat-bulat tu







pilih add facebook target..and if ada twitter click jugak kat twitter..buat satu2 ye


ni yang facebook..click je add


untuk twitter dia akan keluar macam ni..so log in then  
click authorize app


bila dah siap..akan jadi macam ni..dia akan publish untuk 3 sekali ( ni yang fyna la k )


siap!

so akan keluar macam ni la..bila korang click je publish dekat blog..dengan automatik dekat facebook and twitter dia akan publish sekali

ok but if dia tak publish dekat facbook korang kan? cuba korang click dekat yang fyna bulatkan tu..syndication..

nanti dia akan keluar petak bawah tu..korang just click publish je.. =)


senang je kan?

good luck!


end for now

10 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

pehhhhhh! bau tahuu! macehh macehhhh~

Aida Azryn said...

owh gitu. banyaknye step! aida guna gengblogger je. hehe. gengblogger pun boleh post kat facebook n twitter. :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

thanx fyna,.baru faham kejadah nye benda ni,. klu tak dok tgk je buat,.hahaa

amy amira said...

auto publish baru sy tahu,huhuhu kalau auto reply diaorg pakai email :)

fifitiez said...

fyna,saya dah sebulan lebih jadi silent reader tau.suma entry fyna saya dah baca...nak tau la,camna nak buat yang orang salu buat contoh..sila klik sini untuk bla..bla..bla..camna nak masukkan link tu ye?thanks!

Mie Hishamuddin said...

tq kak fina :) baru tahu..hehehe..selama nie tertanya2 juga mcm mana nk buat..now tau da..thnx a lot sis :))

sarah mohamad said...

boleh buat ni. senang je tak payah nak ping2 dekat wall sendiri hehe :D

aizadalias said...

mcm kenai je mkcik..
kt ms dlu..haha =D

fara anak abah said...

saya dan blog

http://vogue-kiwi.blogspot.com/2011/06/blog-dan-aku.html

hamzah ian said...

gitu rupanya