Saturday, June 25, 2011

tips : lembabkan kulit muka dengan cara yang senang

assalamualaikum

kulit muka fyna tak tahulah jenis apa..sebab dia ikut suke hati dia je..kadang-kadang kering, kadang-kadang normal, kadang-kadang berminyak...tapi mostly berminyaklah...
but i've used to it..heheh

so..baru-baru ni muka fyna kering sikit di bahagian bawah bibir and tepi pipi..so memang tak selesalah..

nak senang pakai je pelambab kan..tapi fyna tak ada pelembab 

then fyna buat satu mask ni and it realy work! alhamdulilah.bagun pagi pegang muka..muka dah tak kering lagi

so macam mana fyna buat?

just guna madu and limau nipis sahaja..

khasiat madu untuk kulit wajah :
untuk hilangkan jerawat..menghalus,menegang,melembab,melicin dan melembutkan kulit,

khasiat limau nipis :
untuk hilangkan jerawat..parut..bintik hitam dan putih, menegang dan mengecutkan jerawat..dan juga mencerahkan kulit muka

so fyna decide gabungkan dua sekali..

cara-caranya

ha banyak ni je..tak payah banyak-banyak..just buat padan-padan dengan muke kita je k

then sapu dekat muka..
biar dalam 15-20 minit then basuh dengan air suam
jangan lap air dekat muka..biar dia kering sendiri

itu je..so bila korang pegang muka..korang akan rasa lembut and lembab..and muka akan rasa tegang sedikit

fyna penah baca dekat satu blog..tapi dah tak ingat blog apa..dia buat macam ni every night..dari muka dia teruk..terus jadi ok..tapi dalam berbulan jugak la..tapi berbaloi la dengan penantian dia tu =)


muka fyna tak dela flawless..ada macam-macam benda dekat muka fyna ni.hehehe cuma utup dengan makeup..but if korag perasan gambar sebelum ni ada jerawat atas dahi and dekat batang hidung..and tadi fyna tengok dah hilang..fyna rasa sebab mask ni..pakai sekali je =)

end for now

9 comments:

HaFizaH aYu said...

fyna u ni gojes la,xmakeup pon canik nih

shiny2 star.. said...

hee.nak cubaa! btw fyna.u pakai ape sumenye cantek.sumenya kene je ngan muka u..untungnyee! :D

nuruashia ♥ said...

awww...kalo dh cntek satu hal, pkai ape pon cntek wok :)

♥Bella Luna♥ said...

salam kak fyna, nak tanye kalau letak limau nipis tu kat muka ade rase pedih-pedih tak? sebab bella pernah letak lemon kat muka. Agak pedih especially dekat bekas jerawat.. huhuhu..

Syuhadah Razali said...

sis fyna...limau nipis 2 sapu ke perahannye saje??lagi satu..kawasan tepi bibir n pipi adah selalu kering..yang lain berminyak..so..boleh adah try...^_^

.:Wawa Awlas:. said...

klu rajen cam fyna leh la... sy nie pemalas.. x sesuai.. hahahaha

PiNky@hEarT said...

klu untuk muka berminyak sgt pulak, pkai bedak sejuk+serbuk kulit kayu manis.. dgn jerawat skali hilang.. =)

fyna nnt dtg png lg bgtau la.. leh ngedate.. =) hehe

Nurul Tiya said...

nak try la, selalu wat guna tomato+putih telur, jerawat yg kicik2 tu kuar sendiri, dlu selalu tonyoh limau kat muke, pedih tp jerawat mengecut, skg da x wat sbb muke berjerawat penuh, give up -,-

MG schmidt said...

singgah sini pinjam petua..huhuhu