Tuesday, June 14, 2011

review : Revlon Colorstay Foundation

assalamualaikum


kali ni fyna nak review pasal foundation pulak..fyna bukanlah big fans of foundation ni..fyna penah ada 3 saja foundation..maybeline angel fit, loreal true match & rimmel..then lebih 2 tahun jugak muka ni free dengan foundation


so fyna dapat tau foundation Revlon Colorstay ni dari kawan fyna, Anot so fyna pon search la tentang foundation ni and memang banyak feedback yang bagus-bagus je..so fyna pon try lah


lets see the pakaging








dia punya formula memang pekat




RM58.00 tapi dapat diskaun so RM48.00
boleh dibeli di guardian/watson atau kedai-kedai yang jual benda ni..=P


sebenarnya warna ni agak gelap dari kulit fyna..fyna punya kulit yellow undertone but color foundation ni lebih kepada pink undertone..tapi 
fyna dapat save kan dengan bedak pixy..so kulit fyna jadi warna asal balik..owh fyna pakai bedak pixy warna yellow beige


so kalau tengok decription dia


ColorStay™ Makeup with SoftFlex™ provides lightweight comfort, so you feel like you’re not wearing makeup. Looks fresh for up to 16 hours.


ada 2 pihan..untuk kulit berminyak/combination & normal/kering


love

  • i loveeeeeeeeeeeeeeee it! suka sangat
  • medium to hight coverage..so kepada yang muka berparut tu boleh try ni..dia boleh cover habis and muka boleh jadi falwless
  • tahan lebih 10 jam and tak berminyak langsung!
  • berbaloi dengan harga yang tak mahal tp result superb
  • mate finish..so sesuai untuk oily skin



tak best

  • botol dia dengan mulut terbukak tu =.= senang tumpah
  • bau dia tak best sikit
  • hard to blend
  • agak berat sikit di muka kalau pakai banyak



tips!

  • foundation ni a bit tricky..fyna pernah apply guna foundation brush..les 5 hours muka dah berminyak
  • untuk tahan lebih dari 10 jam..apply guna span basah ( fyna guna span tiga segi tu)..dap dap..jangan sapu..
  • apply loose powder untuk set foundation ni
  • fyna sugest kalau nak beli..beli warna yang agak cerah dari apa yang korang beli..sebab colorstay ni warna dia a bit darker



kalau nak yang medium to full coverage and makeup tahan berjam-jam tanpa bercapuk fyna sugest yang ni..memang berbaloi..


ni pukul 9.00.. tapi fyna start pakai foundation ni dari pukul 7.30 am
( tak pakai mascara and lipstick lagi..tapi tak pe sebab nak review foundation kan? =P)


ni makeup fyna pada pukul 5.00 petang!



nampak tak? tak cakey pon! tak berminyak..and stay mate..

best kan! ^_^


end for now


next : tutorial adobe photoshop



42 comments:

Halusinasi said...

yela, muka tak berkilat pun...masih cantik dn tak berminyak^^

chenthagila said...

mahal.....macam tak mampu je nak beli. huk4

wana_abdul said...

gud suggestion...i will try it...thanksss cute

Budak Chomot said...

Bestnyaaaaa! Nak beli tapi mahallah. Huhu

Aida Azryn said...

huhu.. mahal..

Gnie@SimplyStyle said...

best..best...best =)

Sheeq ♂ ♀ said...

shikin tak pernah pakai foundation..huhu..mungkin nanti bila dah lepas kawen kot..tak pun lepas dah beranak satu..kekeke

amy amira said...

cantiknya,hehehehhe sy pakai maybelline two way cake powder je,hehehehehe

nn said...

i'm using this too! tapi dah lama tak guna. selalu guna yang powder foundation je. sebab benda ni stain. salu apply guna tangan je pastu susah gila nak bersihkan tangan. coverage memang best. and tahan lama. tapi tu lah, malas betul nak guna. dengan mulut botol yang cemtu. kengkadang susah nak budget nak guna banyak mana. belum pandai nak guna sangat walaupun dah lama ada. hehe

Ainie Maydie said...

yeah yeah same same...mahal tapi its is an invesment boleh tahan lama..xrugi..berbaloi2

vampire's lovex said...

nak ahhhh..hehe.... ha'ah eyy,x berkilat ke hape pon mcam foundation lain,kalau pakai mesti dah melekit bagai

i'm ezza haniza said...

lawanya

Munirah said...

cantik..tp pricey lah..

NURUL AINI NORAZMAN said...

ha tips tu mmg berguna utk aini!!
ooo,. pakai span basah ea,. main dap dap mcm tuh,.(^^")
nice,.thanx,.

Nzyrahun said...

hehe nazyrah pun tengah carik foundation ni D: but tu lah revlon ni mahal sikit

Tapi orang cakap revlon photoready is better than color stay hehe entahlah !

Nak try gak rimmel,tapi rm 3+ benda dia keeeecikk,rasa mcm xberbalooi huhu

Im a bit picky so jiiiyeah :D
Thanks anyway!

Ain SSB said...

Ain pakai yang ni jugak! Dah 4 tahun dah kot! Bau dia mmg tak menarik, but result dia mmg best! :)

Photoready pon best jugak but dia tak cover blemish as much as colorstay!

starzieti said...

mcm best tapiii mahal la. :(

Redbloodsnow said...

org lawa pakai ape pun foundation...tetap lawa! hehe. zie teringin nk beli tu. tp mahal lah. parkinson tetiba...haha :D

alyaclumsy said...

wahh, nak try laaa :D

isma said...

tak pernah pun pakai foundation.I am very fussy bila pasal foundation ni.takut pun ada.huhu.
but,after this maybe boleh try revlon ni.

Mila Ahmad said...

foundation or bb cream yg lebih oke erk??
klu bb cream jenama ape yg Oke
help me..T__T

Mila Ahmad said...

fyna if bb cream dari maybline or etude house oke kew?

Ardini Humaira said...

dni pernah guna anddd sangat besh :)

cik chinta said...

hohh..memg best la cayang...npk canthik ke bagai walo da petang

EZAN IDMA said...

penah pakai jugak tp susah nak cuciii. hehe

nuruashia ♥ said...

seyuju ngn ezma...
susah bangat mau cuci die :)

ohh ddy said...

nak try jugak lah.

but, guna span basah tu macam mane ek? mcm mane nak basah kan die? nak basah kan byk mane?

:)

fyna said...

basahkan then perah2 bg mcm lembab

Tetha 1 C said...

ina, ada x jual revlon softflex ni complete set

Tetha 1 C said...

kalau ada boleh ina bg estimated price utk 1 set softflex..tq updatexpress@yahoo.co.uk

Riri Yoorin said...

bau dia tak best n senang tumpah ek.. klu mcm gitu takleh letak dlm bag makeup nnt bag yg pakai foundation..

macam nk try juga la sebab kita jenis kulit berminyak.. belum tgh ari dh berkilat muka

Cik Aya said...

loose powder 2 yg macam mane eh

shaFazie said...

nk try cri produk nie..
tqsm fyna sbb kongsi info nie...bestt

Anonymous said...

salam.. fyna cntik, nk tya. antara mybeline angelfit, loreal true match ang revlon ni, mna plg best? long lasting n x bmiyak.. mohon pandangan ya dear..

fyna said...

revlon colorstay the best =)

Anonymous said...

thanks dear.. :)

tikah said...

pakai nie best sangat tok yg muka berminyak.. sampai petang pon make up ok lagi, tak bercapuk.. :D lgi bagus dri naturactor..hehe ^^

Lyn said...

akak ada tuto x tudung yg akak pakai tuh..

Ana admi said...

yess mmg best revlon colorstay ni

rasnakisa hyper gurl~ said...

assalamualaikum kak..

Kalau kita amek sembahyang,tertanggal tak foundation tu? :3

tyka Amizi said...

Sy dah beli. Tp tersalah beli shade. Terbeli shade nude which is slightly putih sikit dr warna asal kulit :( . Dah beli y baru, tp rase membazir je y nude tuu. So anyone y nk beli nude shade bole beli preloved from me. Banyak lg isi die dlm botol tuu. Sape nak whatsapp sy ya 0143286805. Btw thanks fyna utk revieww. Pakai ngan sponge basah die tahan lama sikit :)

Anonymous said...

Akak baru nak cuba macam best jer thanks fyna!