Thursday, June 30, 2011

resepi : udang goreng tepong yang gebu and comel

assalamualaikum

semalam adik fyna merengek-rengek nak makan udang goreng tepong dari fyna nak mandi..tengah mandi sampai la sudah mandi dekat mulut dia asyik cakap " along, adik nak makan udang goreng tepong..." haih...so fyna pon buatla dekat dia

so harini kita belajar masak-masak ye

udang goreng tepong! 

maybe ramai yang dah tau buat udang ni..senang je kan...kepada yang tak tau..mai nak bagitau

masa penyedian 5minit je..

bahan-bahan::


tepong gogi bear 1 cawan 
(boleh dibeli di pasaraya/kedai runcit..kalau tak ada cap ni..pakai cap lain pun tak apa asalkan tepung campuran tempura..brand nona pon ada kalau tak salah =) )
telur 2 biji
eno 1 sudu kecil 
garam secukup rasa
air ikut likat


udang fresh! baru bersiang pagi semalam tau..abes gatal tangan =P
fyna kupas kulit dia setengah je..lagi setengah kulit samapi ekor tak kupas..
udang goreng tepong ni kena ada ekor baru comel

resepi ni depends tau..tepong dan air tu korang agak-agak je la..jangan bagi cair sangat...bagi likat sikit ok?



campurkan semua dan kacau



sampai macam ni..


dah panaskan minyak...masukan udang


salut macam ni je tau....jangan salut semua..nanti jadi bolat macam cokodok..haha

goreng sampai kuning keemasan ok
api jangan kuat sangat..mengejut dia masak nanti
jangan pulak slow sangat nanti makan minyak
so sedang-sedang ye


tada!




gebunya..bolatnya..sedap!

senangkan?
heehe

end for now 


21 comments:

shida said...

hu3~~~
sodapnyer!!!~~~
rasa nak makan laks petang nie..huk3

Ijatt said...

nak tanya tepung tue beli kat mana? mcm tak pernah tgk pun..:))

O'gosh said...

oh..sangat sedap...tapi mana nak cari tepung tu dik...

Cik Ezy said...

asalnye udang kurus2 je..
dh masak jdk gemok2..
comel pulak tu..
keh3..
msti sedap!

Najah SHakiLa said...

whoa..nak wat menu buka pose nty..tq sys..:)

Ain SSB said...

Woahh sedapnya! Terliurrrr! Kat sini udang or bende2 seafood la, agak mahal! huhu.

Ephy A. said...

fav! ^^

cik chinta said...

sedap2...demokk222....terliurrr...

Deeyana Nordin said...

kalau diganti ngan sotong bole ke k.fyna?

fyna said...

deeyana : sotong guna tepong lain..xpenah pulak sis guna sotong..hehe cuba try nanti bgtau sis =)

EZAN IDMA said...

wah letak eno ek? rajin tul kaklong ni

тαк кenαl мαкα тαк cнεηтα ™ said...

mcm sedap je. dah la tgh posa ni =='

anish^tingtong said...

ape motif letak eno tuh fyna...?:)

Mya said...

ala alaaa sy xbole mkn udang :(

hamzah ian said...

oh sedapnya...

Alexandriana Alia said...

haha, mmg gebu dan comel, pasti enak dimakan begitu saja heheh

zura said...

sedapnyer..:)

sarah mohamad said...

baru je mkn hari tuu tapi beli kedai jek. yg fyna buat memang tempting tahuuu :D

cik eva said...

sis... mohon cilok resepi eyh...

anyway, sy tag sis kat sini... :)

http://ladyevanatasha.blogspot.com/2011/07/udang-goreng-tepung-yg-gebu-rangup.html

Anonymous said...

sedap.. da try gune tepung nona nye..
thnks fyna.. :)


idah ^^

Anonymous said...

eno 2 apa?