Thursday, June 2, 2011

elok sangatkah kita untuk memaki,menghina orang lain?

assalamualaikum


ok lah
nak soksek2 pasal seorang gurl ni
(apa soksek2? kalau siapa tengok forum perdana mesti tau =P)

tapi ni tak adalah soksek2..cuma teguran

Adinda Milano Evans'

sebenarnya fyna baru dapat tau dari adik fyna, mimi..dia tanya siapa gurl ni? fyna pon komen tanpa baca..then lepas baca orang yang komen status dia fyna pon search gurl tu.. 
normal lah kan kalau nak stalk ni..haha

owh dia memang glemer..baru 14 kot..kan? correct me if im wrong

sebab 1 statement dia dah jadi glemer

kalau nak tau siapa dia and apa dia buat..search la nama dia dekat facebook or google..popular dah la skrg ni

fyna bukan nak bakeup dia or nak maki dia ke apa..

cuma fyna jenis suka tengok dari jauh..tengok dia and orang-orang lain..
tak de lah pulak fyna sampai nak like page dia

dari apa yang fyna tengok dekat page dia..
terlalu ramai rakyat malaysia yang perihatin..which is good

but yang tak good nya..menambah dosa pada diri sendiri

lagi memalukan gurl yang bertudung, bertutup litup keluarkan kata-kata kesat..maki-maki gurl tu..now fyna nampak gurl yang bertudung tu pulak yang jahat..langsung tak jaga maruah..pakai tudung tapi mulut?kata kat gurl tu tapi diri sendiri?

yang lelaki pon sama..kalau awak tu baik..nasihat la baik-baik..bukan maki hamun and cakap lucah-lucah kat dia..

sepatutnya nasihat dia..bukan maki-maki dia..ingatlah kita ni bukannya elok sangat pon..ni dok maki2 dia,kutuk-kutuk dia..macam tu ke kita nk tunjuk kita ni baik?..hmm..tak tahulah


kita sepatutnya menasihatkan dia..dosa dia tu antara dia dengan Allah..siapa kita nak menghina lagi,mengeji, mengutuk..macam ni ke orang melayu ?


hm

so this gurl pulak dah tau dia popular..dia buat page..mengaib kan diri sendiri and menambah dosa orang lain

nak cakap pun tak guna..sebab? teenagers

tak payahla fyna nak hurai apa itu teenagers..

sebab fyna tau..bila dia dah matured..dia akan totally menyesal dengan apa yang dia buat..trust me! sebab fyna pon pernah melalui zaman teenagers..tapi teenager sekarang memang advance!

 ckuplah..kalau tulis lagi ada pulak yang terasa..

kepada adik..
please change for you own good
 =)

29 comments:

rNesZaiNe said...

Oh yeahhh ... Kecoh satu fb tentng budak tuh .
Lebih lucu Orang melayu maki maki .
Hadoii
Ni lah dia , Orang Islam .

NuR 'aQiLaH said...

nak buat pengakuan terbuka jugak lah.
buleh pemes. HAHA

Cik Siti Rahmah Bahrom said...

baru tadi tahu pasal budak ni. tak tahu la cerite sebemornye. doa je la yg tbaik utk dia. kan?

msredcheesecake said...

sgt betul cik fyna...
budak tu da buat silap...seeloknya kita tolong betulkan dia...bukannya bagi dia lagi jauh menyimpang...

the least u can do is to pray that one sweet day dia akan sedar kesilapan...

Cik Ezy said...

kejap je adinda ni pemes..
ahaiii..

...:i'm ezza haniza:.... said...

kalau papa ngn mama dia baca blog dia,mesti sedih kan ?

MiszNoRuL said...

salam,

betul la fyna..dr tktahu jadi tahu..then plak tu kecoh semua org nk bagi komen..kalau komen membina tkpe jugak..ramai yg suruh delete post tu..tp rupenyer ade lagi date je yg dh tukar..sedey jugak biler bace komen2 tu..nk kata kejam pn boleh..budak tu mmg tk cerdik pmr pn tk lepas lagi..

haish..susah nk kata kan..kalau jd kt adik kite mau pengsan ..

Dayana Nasir said...

kan? budak tu dah memang terang-terang nampak salah dia. tapi kenapa orang-orang lain pun nak sama-sama buat salah dengan maki-maki. boleh pulak kata sesama islam kena lah tegur. well, tegur cara baik. maki and tegur tu lain caranya. kan..

Indah Mulya said...

well written..mmg stuju ngn entry ni..sygnye segelintir manusia je yg pk cmni..

EZAN IDMA said...

baru tau psl det girl. belom matang kot

IFA Athirah said...

sy sgt sokong pndpt fyna terutamnya pasal girl brtudung yg memaki hamun.nama pn tdung.kte kena jaga prtuturan kite.jgn main caci maki je.

CucuTokMat said...

betol2....tak pasal2 dia dh femes kan. sy pon cm sis jugak just suka tgk dr jauh jer.. and tak sangka ada jugak gurl yg totally tadak rasa malu langsung ! terkejut jugak baca dia punya komen dkat FB. siriesly, sbg kaum wanita sesama islam nie rasa malu plak dgn kelakuan dia. hope dia berubah la nnti... hmm.....

Azree said...

That's the good way for us as Malay coloured by adat and beragama Islam,

Menegur dengan cara yang baik dan tidak mengaibkan.

Moga entry ini dapat diambil pengajaran untuk fasa kehidupan akan datang.

amy amira said...

perlu ke kalau kita kutuk org,kalau sy,dia kutuk sy dulu,sy kutuk dia balik,kalau dia tegur org dgn cara yg kasar tu bkn tegur tu..tu mengutuk namanya

Encik Amie said...

ini kisah budak bawah umoq tu ka?? wooo..tak baca lagi kisah dia..cari link pon tak jmpak..adoiyai..menyampah dengaq apa yang dia buat tu..rasa nak baling lesung batu lelaju kat muka dia.

ahmad endo said...

dari maki2 bagus gi masak megi then makan tul tak...hehehe

Raja Ellysya said...

hai la budak2 zmn skrg..skolah pon x lpas lge.rsaw plak kt adek2..

Misz Eyra said...

betul tue kak fyna eyra sokong sgat ..
baru nax wat entry cmny ,
aleh2 kak fyna dh wat ..
bgus2 .. bukan elok pon , lagi tmbah dose adlaa ..

Aida Azryn said...

i sokong dengan u!

Ries Lee said...

sekali lagi membuktikan orang Malaysia antara paling aktif bermain Twitter.

bte, wah, awesome betul header blog.

alia zarfullah said...

MULUT MANUSIA MEMANG SUSAH NAK DI TUTUP, ADA JE BENDA YANG TAK PUAS HATI. BERSABAR LA, TAK KEMANA ORANG MCMTU :)

Sheeq ♂ ♀ said...

fyna, serious ni 1st time shikin dpt taw pasal budak ni..couldn't agree more bout u saying bout TEENAGERS..what do they know..tp kengkawan shikin kat fb xde pon yg post pasal adik ni..sume sebok sal nora elena..kekeke..

azly&iejah said...

betul..betul..betul...klaw nak tegur 2..tegurlah scara baik kan fyna kan...

http://azlyiejah.blogspot.com

sarah mohamad said...

tak amik tahu sangat. memang tak setuju dgn apa2 yg orang duk maki2 kutuk tuu. tapi budak tuu memang terlalu advance! kalau saya, terus delete blog tuu.

Mama Gee said...

baguss entry fyna ni....rasional :)

misz anis said...

every person make mistakes..kadang2 kite sendiri xsedar silap kite tu...sape lah kite nak menghukum nye..betol tak k.fyna??law nak tegur,tegur la berhemah...sape nak berubah law kena maki..kan???

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

she's became glamour out of the blue.change for the goods better than just talk but no action right?

Najah SHakiLa said...

Ok..saia sependapat dengan kak fyna..;)

Cinderella said...

setuju dengan kak fyna....dye baru 14 kot myb dye x seda yg statement dye tu akan memalukan diri dye sendiri..org ramai mula lah nak kutok2...cuba bayangkan kita di tempat dye 1malaysia kutok kita..apa kita rase..tambah2 dye baru 14..silap2 boleh gila kalau mental x kuad