Monday, May 2, 2011

update : cara fyna kurus

assalamualaikum

ramai betol tanya fyna macam mana fyna kurus and nak jadi kurus macam fyna..

maybe post sebelum ni ramai yang tak nampak or paham kot kan? hehe..ok lah ni fyna bagi basic je la k..and mudah untuk dipahami

fyi badan fyna mula membesar time umur 11 tahun and terus membesar sampai umur 16 tahun..then umur 17 tahun fyna kurus mendadak and nyaris mengidap aneroxia..bukanya fyna nak sangat kurus tapi time tu fyna tingal di asrama so akibat kemalasan melampau untuk turun makan sangat lah tinggi,,so fyna just makan lunch sahaja tiap hari..sebab tu badan fyna kurus gila..and mula selalu rasa pening and tak larat

lepas spm fyna dok rumah..so time tu badan fyna naik balik tapi still stabil la ekeke..time tu pulak ada bf yang agak comel so badan kena lah maintain.. =P

lepas habis kolej fyna start kerja and time tu la badan fyna naik sangat-sangat..bos pulak selalu belanja makan

2 tahun lepas fyna start kurus..time tu fyna tengah kapel dengan public firgure so paham-paham lah..nak perfect je so diet fyna pon start lah

sebelum



selepas



i lost 10 kg in one month only!

how?

product yang fyna gunakan
lasindah cafe  - but fyna tak minum sangat sebab dia kopi so fyna tak suka sangat
losyen mustajab - pakai tiap malam and [agi (pergi ofis dengan perfum losyen mustajab.haha) ini memang boleh merampingkan perot
bioglo body lite - membantu mengeluarkan peluhtime joging

jangan tingal breakfast ( fyna ambik roti/buah and air masak/jus/lasindah cafe)
skip lunch 
jangan makan nasik! boleh ganti dengan bihun, spagethi
makan before pukul 8 malam
makan bersup (lebih kepada ikan/sayur)
minum 8 gelas sehari
tiap petang joging 30 minit
tidur awal
kalau lapar ambil buah - apple hijau terbaik
mandi sebelum makan
minum lepas sejam makan

fyna cuma buat ini dalam 1 bulan 

then lepas dapat berat yang ok fyna stop

now fyna makan nasik tiap-tiap hari but dalam kuantiti sikit..tapi berat fyna sikit pon tak naik..alhamdulilah

ada yang ikut fyna and now dah slim..congrats to her

1 bulan stress sangat..down sangat but jangan give up..sebab result sangat superb!

tapi kalau lapar sangat makan jugak ok..jangan paksa diri sangat..jangan sampai pengsan pulak.salah fyna nanti =.=

hope ini dapat membantu..apa2 just leave komen ya!

good luck!

48 comments:

Laila said...

thanks for the info ! nak cube la.lagi2 badan da memang gemuk sangat nie.hope berkesan :)

vampire's lovex said...

wooo !!!




fyna bdisiplin boley la...



huaaaaaaaaaaa i tak.....




tapi nak kurus jugakkkk !!!




ekekeke... :)

...:i'm ezza haniza:.... said...

nk buat jugak laa

Cik Eja said...

http://addictionsdiary.blogspot.com/

cLeO zaRa said...

kak fyna mmg cantekk !
jeless la. huu~

nuruashia said...

sys,,nuru da turun 3 kilo ahhaha..dr dulu smpi sekarang bru 3 kilo kot :(

Halusinasi said...

mendadak kurusnya...wah...
mcm yana dulu pun naik mendadak...pastu nk turun berat badan pun payah..tp, alhamdulillah sekarang dh ok balik^^

Ca_haiR said...

siriuosly.. kne terai nieh.. >.<

nurul ainul farhain said...

wahh best nya.kite plg susa nk kecik bhgian lengan ngn peha :'(

khairul akmal azman said...

hehe.
nk try mustajab la..
le kempis kan perut gua ni

Miza Yusof said...

berbezanya dengan dulu dan sekarang. tak sangka dulu fyne tembam dan sekarang slim melim :)

terima kasih berkongsi rahsia. nak cuba rahsia fyna. epal hijau tu memang favorite miza. hihi :)

AiDa AzRyN said...

babe,u menang contest tempat pertama!

http://www.aidaazryn.com/2011/05/pemenang-contest-posing-paling-cun.html

sumaiyah mokhtar said...

yeahhhhh bole ikut ni :)

Mila Ahmad said...

nak kuwus jugak!

qucachahir said...

sis..t kite try tips kurus tue..
on diet nie b4 masuk belajar balik ;)
btw tag kamu..
http://quraishahir.blogspot.com/2011/05/izyan-masri-first-random-giveaway.html

EZAN IDMA said...

tq fyna share entry ni. i nak try kalo berjaya i bgtau u. hehe

Ashraf said...

makaih lain beno pic paling atas ngan bawah.. bravo2..

Aarrghitsme said...

wah nak try jugak la .. fyna ! hehee.. hye fyna saya dah follow blog awak .. awak sweet .. hehe .. jom follow blog saya plak

http://aarrghitsme.blogspot.com

fyna said...

ashia lah yeke? ikut diet akk ek?

guys! kalau nak kurus boleh la cuba.hehe then bg feed back kt fyna ye

Atikah saleh aKa Yun Yun said...

wow boleh ikut nie...
i pun ngh berusha nk kurus... seminggu turun 1 kg but jgn amek carbs langsung...

me | is | aku said...

nak cube. tunggu cuti nnt kite cube yer. mekasih! XD

Budak Senget said...

waaaaaa.. nice la sis
nanti nk cube..
sis sgt sgt sgt cantekk :)

hunybie said...

gulp..
tak sangka fyna pernah gemuk smpai camtu..
takpe..sumber inspirasi ni nak kurus..

sasa said...

kalau sasa buat macam tuh berat jadik 33 je..heheh

clah said...

okayy, saye buat! wish me luck

Hiddy Asri said...

byk beza gmbr Fina tu. Sblm tu brapa kilo tu Fina..Slps berapa..nk try gak...

De' Nurul said...

i wanna try this. tapi benda tu tak bergantung pada metabolisma badan ke?

Ola said...

weee..cun la fyna:D
thx for the info..ola pon nak try la:)
btw, i follow you ea;)

Cinderella said...

erm ainie nak try jugak lah..lepas setahun balek dari plkn berat aini naek 10 kg semakin risau..t kak fina coz sudi share tips...(=

Anonymous said...

fynaa..nak tanye..mase fasa perubhn fyna jd kurus ni..breast pon ikut jd kecik jugak ke? fyna ade tips x nk bg breast jd kecik ? :(.. pls answer ye..

Enuni Hanim said...

Kak fyna, selama ni, sy mmg duk tercari2 tips dlm tenet, semua jadi malas jeee nk ikut. Tp bila baca blog kak fyna, terus rasa semangat n nak buat jadual selama sebulan! sbb akak dpt turunkan 10kilos in 1 month only! tu mmg ajaib! heeee. Nk ikut jgk! Heee thanks tauuu! Hopefuly jadi lahh. heeee.

Enuni Hanim said...

Kak fyna, selama ni, sy mmg duk tercari2 tips dlm tenet, semua jadi malas jeee nk ikut. Tp bila baca blog kak fyna, terus rasa semangat n nak buat jadual selama sebulan! sbb akak dpt turunkan 10kilos in 1 month only! tu mmg ajaib! heeee. Nk ikut jgk! Heee thanks tauuu! Hopefuly jadi lahh. heeee.

da'da'da'shida said...

nak try la...hope berkesan... =p
like3x...

fida said...

hi fyna..fyda here! btw love 2 blogwalking kat ur blog...nk comment cikit la...u punye diet niy bgs..tp i rse cm berat sgt cz i x ley nk disiplin sgt..tp betol la owg kate..bile kite gemok..kite akn nmpk berusia...cm pic b4 n after fyna la..b4 nmpk gemok n x menyerlah..kalo lalu sblh pon cm biase2 jew..after u da kurus..teros hot..kalo u jao kat ujung jln pon org da ley pasan u..btw u mmg cntik.. :)

Nadya said...

fyna. u lari jogging kelajuan u everyday brape? 5kmj?

ira azmi said...

waa nk try jgk la hihi tq fyna

MaZu Freelance said...

^_^

!Fatin Fadhillah... said...

10 kg in just a month???? hebat2!!

♥ ♥ Fieyszah Noewrhafizah Mohamad ♥ ♥ said...

amazing . 1o kilo in 1 month .. nak jugak macam nie . hehehe . ill try to follow .. hehehe ..

Lieyana Ahmad said...

wah fyna ? jauhnye beza. . caya lah . . mmg berdisiplin dan gigih la ni . . susah gak . saya pon tgh menguruskan badan. . hrp2 bjaya. doakan ye ! xD

Orked said...

fyna..nk try laa..ni 1 dis 2011, ti 1 jan sy update nk bg feedback...hahaha...

superb tips...dulu mls nk diet...sy nk share sumtin, sy makan VCO...x yah diet sgt, n mkn ikot ske jer...tp byk minum air, alhamdulillah sy turun 7 kilo tp tuh after 2 3 bulan...hahaha...sy rase lau sy mkn VCO then ikot care cik fyna kompem leh turun 10 koli...thnx yaa 4 dis tips..

anyway...semangat sgt nk kurus ble tgk fyna..bukan nk kurus nk bg cantik sgt..tp nk sehat jer...INSYAALLAH, berkat dr tips ni sy rase menjadi...dgn IZIN ALLAH...amin3x....

puteri.dyne94 said...

wahhh...kak...nice entry kak.
btw..thx 4 sharing..
ase nak try laa jgk.. =)

Nurul Liyana said...

ok, memang semangat da baca tips akk nie.. dulu berat akk 57 kn? sama ngn saya skang.. nak kurus macam akk juga.. jumpa bulan depan ea.. wish me luck! hehehehe

puteяi ʓαняα said...

fyna, sy tag awak. post sy ni credit utk awk. thanks for burning up my spirit :)

http://puteri-zahra.blogspot.com/2012/02/saya-nak-slim-macam-fyna.html

Mochalovaa said...

Assalamu'alaikum.

I'm one of your silent reader, just nak gtau thanks for the diet secret:

I've followed your diet style for 2 months and akhirnye hilang dah 16kg dlm masa 2 months tuh. Patutnye in 2 months boleh hilang 20kg enn, tp 4kg tu tak "ter"buang lemaknye coz first 5 days tak jaga pantang. That time nasik still makan, pas pkul 8 malam still makan maggi =.=

but alhamdulillah, AFTER first 5 days tuh keinginan nak diet mula menebal, so automatik disiplin diri pun meningkat. So hasil dari resepi diet fyna kt post ni, and kesungguhan me dalam berdiet, alhamdulillah I lost 16kg's in 2 months. Just in two months! takyah tunggu bertahun nak turun belasan kg :D

So as for bloggers & everybody, if nak kurus, slim & fit ikowt ar 100% cara fyna nihh. No joke! I've lost 16kg's bcoz of her diet recipe.

Alhamdulillah. As for you fyna, May Allah Bless you, and thanks a lot for sharing, fyna. thanks a bunch. ;)

hazanis said...

fuh byknya turun...nak kurus mcm fyna..:(

Cheida_Mymee said...

nak try la.. hmm tp nasi tuu adoiyaiii

Fatimah Bt Tony said...

perkongsian yang menarik admin.
saya pun nak share cara turun berat dengan sihat dan berkesan..bukan kurus je, sihat skali..jemput jenguk kalo minat ye..untuk bf mom yg nk kurus tanpa jejas production susu pon ada..proven true n effective! 10kg dalam 4 bulan/kurang berat badan tanpa risiko/formula diet berkesan di http://bit.ly/1f7OeYq