Wednesday, May 4, 2011

tutorial : mari ramai-ramai buang CAPTCHA AAAAAA! word verification

assalamualaikum

korang tau apa itu CAPTCHA? 

CAPTCHA ni huruf yang akan appear bila kita nak leave a comment..

contoh

korang ada? korang ada? sometimes owner blog tu tak tau pon dia ada benda ni..


so why not korang check ada ke tak..kalau ada cepat-cepat lah remove ye

1. pergi dekat setting ---> comment


2. dekat dalam kotak tu..ha korang pilih nooooooooo..ok? then save


result~

tada! CAPTCHA tu dah hilang kan?


keburukan CAPTCHA ni 

1. kalau lah orang yang nak komen blog kite tu ada internet yang macam siput..so dah la bukak blog pon lambat..nak komen pon lambat..kalau huruf tu terus appear macam gambar kat atas tu tak apa lah..dia keluar huruf terus..but kadang-kadang kita komen ingat dah send tapi keluar pulak suruh isi huruf yang sennget and tungang terbalik ni..haish!


macam ni..dah isi berkali-kali pon kadang-kadang dia tak terima =.=
nak kene tunggu dia terima pulak punyalah lama..

2. orang bukan nak duduk dalam blog kita sampai berjam-jam..banyak lagi blog nak blogwalking tapi bila dah ada captcha ni kadang-kadang orang malas nak komen..sebab banyak sangat step kene isi =.=

3. and ada jugak yang bila komen terus close blog tu..padahal kene isi captcha baru komen tu aprove..so orang ni tak tau pulak kene isi captcha sebab benda ni kadang-kadang lambat-lambat dia keluar..so bila dia jenguk blog orang ni dia tanya kenapa komen dia tak approve? haaaaaa..nak salah siapa?

kenapa ada CAPTCHA ni? sebenarnya ini untuk keselamatan.. sebab fyna penah baca..kalau isi captcha ni boleh tau orang ke robot yang komen..haha robot pon boleh komen ke? =.=

tenet sekrang ni kejap laju kejap tak..so kita kan nak blog yang mesra pengguna..so ni lah salah satunya..

apalagi? cpot check blog kita cepat!


20 comments:

gadis cadbury said...

thanks kak fyna :)
i'm the first !!
HAHA :D

miRa'e said...

thnks kak fyna :)

ZaL said...

done ! hehehe :)

Nur Syazana Mohammed Sani said...

mekaseh kak fyna 4 d info ^^

rara pinkmafia said...

betol.tak suke captcha ni. =)

zurainah abdullah said...

haha..bru kene tadi time blokwalking..dah update bgtau..thnks anyway..

Cik Ezy said...

mula2 dulu ade jgk word ni..
pastu kene tegor ngn blogger otai..
tros buang.. hehekkk

Cik Tqah said...

hohoho.. i da buang.. :P.. btw thanks for the tips n sharing

entry terbaru:
http://atieshaadriana.blogspot.com/2011/05/risau-tak-bertempat.html

Azree said...

Sokong cara ini,

cuma harap 'robot' yang diperkatakan itu tidak mengganggu gugat keselamatan blog kita.

Anyway, great tutorial, satu=persatu ditunjukkan di sini.

Thank you~

:)

Ashraf said...

dah buang.. xperasan pulak b4 this letak yes..by default mende tu yes kot.. sori b4 this menysahkan..heheh

qucachahir said...

kita memang takde "word verification"
hehe..
thankz singgah blog kite kak fyna! ;)

Cik Yana said...

Hahaha~ cik Yana kan selalu macam kalau komen blog orang tu, bukan main panjang taip. Pastu kan terus tekan publish komen, tak tahu la pulak dia ada word verification, sebab ada jenis yang keluar verification lepas tekan publish, tak perasan ada word verification, terus tutup tabs. Hahaha~ Kan dah rugi 1 komen dari pembaca :P Cik Yana pun rugi sebab letih taip tapi tak terpublish. Hahaha~

Lots of Love,
Cik Yana

Heidi Shafiq said...

word verification melecehkan kan.. :)

zurfandy said...

ow macam gitu........selongkar abis smpai jumpe setting untuk tu..thnaks yooooOOOo

Amirrah Zawani said...

tak suka word verification..
n lagi satu, boleh tak blog fyna buat pop up comment?? senang sikit nak komen banyak2 entry.. yg mcm sekarang ni leceh sikit la.. =_-

AMIRAH NUR ATIQAH said...

terima kasih.. akhir dpt juga na pdm bnda alah tu. urh..

cx's said...

cx da lame buang. annoying gile. huhu. *first time dtg blog ni. kih3.

aslann said...

dah buang.. :P

inspired by syaidatie nurdilla said...

Thanks 4 da info dear.. @~@

sha my heart said...

memang tak suka kalau kena isi-isi perkataan ni. melambatkan je.


Simsimi applikasi bual yang super cool.
Dia dah belajar 10 juta ayat. Cuba lah, sure terangkat best beb.
Jemput lawat blog.