Monday, May 9, 2011

selama 26 tahun..ini lah kerja yang fyna buat..

assalamualaikum

harini nak membebel sikit..nak cerita pasal kerja apa yang fyna pernah buat

nak kerja dengan fyna? fyna bos yang baik tau! =P

jual makanan time kelas fardhu ain
masa darjah 4-6 fyna jual nasik lemak and kacang kuda pedas-pedas..tapi jual time kelas fardhu ain petang je hehe

mak sediakan bekal tapi fyna jual =.=
fyna bawak bekal tiap-tiap hari pergi sekolah..so kalau bekal nugget fyna akan jual 1biji 50 sen haha..untung-untung..so kalau fyna bawak nugget time tu semua mesti berebut

penjual ais kacang
masa sekolah menegah mak bukak gerai depan rumah..pagi2 jual nasik lemak..petang-petang jual laksa,bihun,goreng-goreng, ais kacang..fuh! memang best sangat kalau ada kedai..time tu jugak badan fyna membulat..and gerai mak ramai orang cina datang makan dari melayu =P

menjual di bazaar ramadhan adalah yang terbaik
dari tahun 1998 time bulan puasa kami 1 family memang bersiap sedia untuk jual di bazar ramadhan..time ni paling best sangat! paling kurang mesti dapat rm200 tiap-tiap hari..and kuih memang selalu habis dijual..best sangat! memang sangat letih tapi time raya dapat duit raya berbaloi-baloi..baju raya pon berpasang-pasang..buka puasa di hotel selalu..padanla kami berpenat selama sebulan..jangan tak percaya kami jual kuih 20sen sebijik je tau..sampaila tahun 2007 mak tak nak lagi jual di bazar sebab dah dapat tender kantin..alhamdulilah..tapi duit raya tak de la banyak macam dulu lagi =.=

kerja kedai hp (1st time kerja dengan orang)
lepas kolej fyna keje dekat kedai hp..time tu jugak baru je pindah rumah baru..so alhamdulilah..terus dapat keje..even keje biasa..ada la jugak duit masuk..and 1st time dapat gaji..wuuuu terasa sangat berharga duit tu

amoi kedai gambar
then bos suruh fyna keje dekat kedai gambar (kedai bos yang lagi 1)..owh ni tempat keje fyna yang paling best! dalam 3 bulan kerja bos dah bagi kepercayaan untuk tangkap gambar passport and konvo sekolah tadika..and kalau ada orang nak beli camera..memang bos suruh fyna serve..sebab kenyit-kenyit mata camera tu dah boleh dijual..haha tak lah..tapi apa yang fyna jual semua customer akan ambik =) semua kerja memang 100% bos bagi kepercayaan dekat fyna untuk buat..then pembantu fyna bertukar-tukar  sampaila fyna nak berhenti kerja..bos memang tak nak lepaskan..tapi nak buat macam mana...fyna gantikan dengan adik fyna,mimi untuk keje dekat situ sementara dia sambung belajar dekat matrik

hari-hari mengadap racun
alhamdulilah keje fyna sekarang even gaji tak banyak tapi best! bos baik! cuti senang dapat! tak presure! and selalu pergi kursus jauh-jauh..hehe

mak ayah selalu tanya kenapa fyna tak keje bahagian IT..ye lah fyna dulu belajar IT programming and database..tak percayakan? result ok sangat tapi fyna benci IT..soo..hehe

so apa 1st pekerjaan korang? share-share..and mesti korang agree kan bila dapat 1st gaji tu..rasa nikmatnya memang tak boleh diceritakan..kekeke

p/s : adik fyna cakap "cepatla..adik nak baca blog along..adik suka baca blog along"..haha bangga =P

20 comments:

Juz Call Me Sharz said...

skrg fyna keje ape?? =)))

Ashraf Jalil said...

woahh.. ni yg nak cite gak ni keje yg pnah wat..

Cik Tqah said...

hohoh..rezeki kt mana2 kan fyna..so xkisah la..janji halal.. ms skola dulu pon cik tqah tlg mama jual ns lemak..sebab dulu hidup susah.. nak dapat jam seutas pon berbulan2 baru mama belikan.. first kije ngn org kt pekan rabu.. jual frame.. besh sgt sbb kwn2 skola semua kije 1 tmpt..

vampire's lovex said...

ohh ohh nk citer ... dulu fisrt time keje kat kedai makan,RnR...

gaji hari,sehari rm30 je..ok labg budak2 lepas som kan?

first gaju memang joli,2nd gaji baru la reti nk jimat2..

ahhaaa.. pengalaman..skg da x ley nk kje part time sebb stdy spnoh masa..wuuu

best arr fyna pnh keja mcm2..

Munirah said...

kite penah keje 1 jer stakat ni..promoter baby kiko :p

ps: baju kurung fyna mcm same je dgn bju kurung kite..hehe :D

nuruαshiα ♥ said...

nk nugget jugak sys :)

~SYAZ~ said...

sekarang musim panas kat tempat syaz..
boleh tak syaz nak order ais kacang??
hehehe :D

banyak kerja yg kita buat lagi banyak pengalaman yang kita dapat kan??
^__^

The Girl said...

siyes fyna grad IT? erm..tp memang mostly orang yg IT grad takmo keje it..fifie pun grad it..memang takmo keje bidang IT,tp terpaksa kut..susah nk cr keje skang..as long as tak wat programming,ok la kut..programing mcm nk pch kapla kut.huhu...tp it ni sebnarnya mmg bidang leh demand gj..huhu..

tp kerja ni mmg kena cr yg kita minat la.kalau tak minat.keje pun tak semangat,ye tak?

EZAN IDMA said...

laa. kak fyna penah join peace contest yg sy buat tu kan. haha mase tu akak freehair. saye pon freehair. skrg dah pakai tudung,. same la kite. hehe. :P Alhamdulillah

i.k.o said...

oho da lme xmelawat sini.
nx wik da stat prac.br 1st tym nk rse kije ngn org.errr ape la jadi nnt -.-

p/s: km slm kt adk mimi tu :D

Mila Ahmad said...

first keje mila jadi sale gurl
masa 2 cuti sek form 4 :)

Drunbella Khoo said...

hahaha.
macam i laa neh.
blaja architecture but i hate architecture.
(^___^)v
stress laa keje macam tu.

starzieti said...

xpenah keje la. sedihnye. sob sob.

angkasa said...

1st time kerja dkt tadika.hee penat la dgn kerenak kanak2 tu kan.tp bila dpt gaji waah mcm yg kak fyna ckpla.berbaloi.wee

khairul akmal azman said...

dak i.t upenye.hee..
keje ape pun xkisah la..
jnji rzeki yg halal
dan menjamin hr tua rite.

ღ p!nk veLvet ღ said...

owg dulu amek elektrik & elektronik, tp harem na keje bidang tuh, ta minat gaq ... last2 keje kerani sajork ... wlupon rmi yg mengata, but i njoy it, i2 yg penting kan, hehe~ :)

Yana@Nana said...

salam singah.. wah bestyer dpt kepercayaan kat bos..
hrm yana just ada 3 pengalaman je..kedai baju,kedai kasut.. n dr 4thun lepas hingga kini jadi clerk je..
tak de yg special

hunybie said...

eh sama la..
ambik kos lain..keja lain..
ramai yg cm ni kan..
tp xpe yg penting kt enjoy dgn keja yg kt wat skrg...

ezai said...

hehe..xpnh keje melainkan prktikal selama 6bln kt butik..skng tup2 da nk bkk kedai jahit...huhu..yakin je blh wt..walaupon pengalaman xbyk mn...doakn saye..:)

MaZu Freelance said...

^_^