Sunday, May 15, 2011

resepi : lasagna ala fyna =P

assalamualaikum




1st time buat lasagna terus menjadi! hehe sangat senang nak buat tau! fyna ikut resepi david..fyna lebih suka resepi orang putih sebab mudah and ringkas..nanti fyna nak try resepi lasagna melayu pulak..hehe 

memang sangat sedap! lembut! basah..omg! so yummy!

so kalau nak try lasagna yang fyna buat ni..ada resepi dekat bawah



(gambar google)

i packet instant lasagna
fyna guna yang ni...rebus dulu and tambah minyak dalam rebusan tu supaya tak melekat..rebus biar dia lembut sikit


MEAT SAUCE
(gambar google)


sedikit olive oil
2 ulas bawang putih (cincang)
1 bawang besar (diced)
1 paket daging kisar (direbus dahulu selama 5-10 minit)

3/4 biji tomoto (diced)

1 botol sos pasta
air rebusan daging




CHEESE SAUCE

(gambar google)


3sudu besar butter
4 sudu besar tepung
2 1/2 cawan susu

1 bungkus chedar chesse (grated)
1 biji telur (dipukul)


CARA-CARA


MEAT SAUCE
1. panaskan minyak dan tumis 2 ulas bawang putih (cincang)
2. masukan 1 bawang besar (diced) dan masukan  daging kisar yang telah direbus 
3.kacau sehingga daging agak masak sedikit then masukan 1 botol sos pasta,3/4 biji tomoto (diced),air rebusan daging
(api pelahan kan..biar mendidih) (make sure kuah lebih banyak dari daging)




CHEESE SAUCE
1.masukkan 3 sudu besar butter dan cairkan
2.masukkan 4 sudu besar tepung (kacau sehingga menjadi ketul-ketul)
3.masukkan sedikit susu dah kacau hingga cair, then masukkan lebihan susu tadi
4. masukkan  1 bungkus chedar chesse (grated) dan 1 biji telur (dipukul)
(dari awal kene terus mengacau..jangan berhenti samapi likat macam cream)




DALAM BEKAS
1. masukkan meat sauce sedikit dan ratakan
2.susun lasagna hingga menutupi semua permukaan
3.diulang dengan kepingan lasagna, meat sauce, cheese sause,taburan mozarela cheese,  sehingga habis
4.makesure di atas adalah cheese sause dan mozarela cheese


bakar api atas bawah 180 degrees selama 20-30 minit sehingga lapisan atas nampak keperang-perangan


good luck!

24 comments:

Liyana Aziz said...

omg! fyna! nak sikit buleh??? sedapnyaaaaaa! terngiur laaa

Ashraf Jalil said...

lazat..lazat..xpnah wat lasagna lg.. tp my younger brother tau wat lasagna =D

Amira Zakbar said...

waaa. sedapnya. apa kata kak fyna buat then hantar dekat rumah mira. Sebab kalau mira buat mesti tak jadi. :DDD. hahah

fyezah hasbullah said...

nampak sedap . NAK JUGAK :) .. heee :) ..

hunybie said...

hurm nampak sedap la..
lapar la plak..
nak try la buat lasagna jugak la..

hunybie said...

hurm nampak sedap la..
lapar la plak..
nak try la buat lasagna jugak la..

Aida Azryn said...

nampak selera! ;D

Dea said...

nmpak sedap... fuhhh

Cik Ezy said...

tgok gmbo dh sdap..
nyum nyum..
terase nk mkn je gmbo tu..
haha

Rozana Razali said...

sedap, tapi malas nak buat.. kita buat kat pizza hut jela nt.. =P

cik fara said...

pandainya kak fyna buat . aja lg byk2 resepi kak fyn . hehehe

cik aiLebiu said...

dulu ingat buat lasagna ni nmpk susah..tp sebenarnya senang je..nnti nk try juga la...nampak sedap u buat dalam pic tu...

nieja said...

terliurrr!
dari last week beli barang
nk buat lasagna tapi tak
buat2 lagi haha.. tengok fyna
buat mcm tliur gila la plak

EZAN IDMA said...

terliurrr

nonierahman said...

adeh..laparrrr

Amalina Jo said...

malin haritu baru buat macaroni cheese baked suprise mother's day , nanti nak try lasagna pulakk! :D

LaNuNsepet said...

emmm.. lapa nyar,..menggoda betul pic tu. he3

http://lanunsepet.blogspot.com/2011/05/top-3-blogger-of-year-wwwow-awards.html

TIA OF REVENGE said...

boleh try ni nnti~ :D

Amirrah Zawani said...

menggoda betul la.. adehh sumpah teringin bila tgk gambar tu.. wuwuwu!! =_=

ndismail said...

salam kak fyna, nk tnyer pkai tpung per nk wat cheese sauce

Anonymous said...

nk tnya, tepung tu guna tepung apa?

fyna said...

tepong gandum =)

Anonymous said...

ni pon nk guna susu ape? susu cair dlm tin tu ke susu lembu yg kita minum tu?

fyna said...

susu kita minum syg =)