Tuesday, May 10, 2011

hanya mahu sedikit pujian

assalamualaikum



fyna rasa yang baca blog fyna ni lebih suka fyna cerita pasal cinta kan? hehe well semua orang pernah bercita kan? sebab tu kalau pasal cinta ni jadi satu tarikan..kekeke thanks sebab baca karangan merapu fyna ni..hehe fyna just share apa yang fyna and kaum perempuan rasa

perempuan ni suka melawa..tambah bila keluar dengan kekasih hati..kalau boleh nak perfect je kan..kalau keluar dengan member/family pakai biasa-biasa pon tak apa..kalau keluar dengan bf mesti bersiap lama sikit,,betol tak?

macam fyna dari dulu sampai sekarang kalau nak dating je mesti beli baju baru =.= dah habit..kadang-kadang pakai sekali je..kalau si bf ajak jumpa..mesti pergi shopping dulu..kalau boleh tak nak pakai baju yang berulang bila jumpa dia

korang macam tu tak? hehe fyna lainla..3/4 bulan sekali baru jumpa..kalau yang tiap2 minggu jupa tu..tak kan lah nak shopping tiap2 minggu kan? rabak duit

ok lah..tak semestinya pakaian baru yang buat lawa..tudung yang rm10 pon kira baru tau! tak pun makeup yang lain sikit..tak pon pakai gelang rm5..tak pon match yang lama and baru..

orang perempuan ni kalau nak jumpa bf dia..malam tu mesti fikir nak pakai baju apa..amkeup macam mana..tudung macam mana..rambut macam mana..betol tak? ok maybe tak semua..sesetengah je la kan? ada jugak yang sangup pergi spa untuk bagi kulit licin je bila jumpa si dia..hamboi2..sanggup tu

yes perempuan memang suka melawa..tak kisah la baju lama ke baru ke kalau boleh nak nampak perfect bila jumpa kekasih hati..tak payah beli baju beratus pon..kadang-kadang baju rm10 pon dah cntik kan?
reaksi lelaki?

pakai je apa pun..saya tak kisah
ada sesetengah lelaki tak kisah apa yang gf diorang pakai.. sebab bagi mereka tak penting pun luaran..yang penting hati.."dia sayang aku tu pon dah cukup baik" 
ha kalau laki macam ni ok jugak..tak lah kita nak melawa macam rozita che wan tiap kali jumpa..
tapi yang tak ok nya diorang tak kan sedar kalau kita ni melawa sikit =.=

ish..apa you pakai ni..tak sesuai la
perempuan ni kadang-kadang nak jugak ubah penampilan sikit..bagi nampak lain sikit..tak banyak pon 10% untuk ikut fesyen terkini..tapi apa rasa anda bila si bf cakap " eh tak elok lah awak pakai macam ni" " ni apa makeup macam ni? too much lah" " ni asal muka basi ni? pergilah touchup sikit" maybe si bf sekadar menegur..tapi hati perempuan ni lain sikit..bila si bf dah tegur dia akan malu and kecik hati..even tak show dekat muka dia..so bila next date..untuk jadi yang terbaik and nak puaskan hati bf dia..dia kurang kan itu ini,tambahkan itu ini..so si gf ni jadi tak confident..
ingat..lelaki tak tahu ke apa yang cntik untuk kita..kita tahu diri kita macam mana..jangan terlalu ikut cakap si lelaki..

-bila kita dah biasa bermakeup and si bf tak suka kita bermakeup..bila kuar confident kita jadi jatuh.yela..dengan mata lebam..parut jerawat..sebab sidia tak suka kita bermakeup..kita keluar dengan dia muka macam tu je..dia ok la,..kita? untuk balancekan semua tu..taochup sikit-sikit bagi puas hati kita and si bf..

- i suka you pakai baju warna putih tapi jangan ketat biar besar macam orang hip hop pakai..kita ni dok fikir eh betol ke aku nak pakai mcm tu..bila dah pakai down lagi sebab baju tu tak suit dengan kita..plus nampak gemok gila! ha! so cuba bagitau dekat bf i tak boleh pakai baju macam ni sebab itu,ini..so bila terangkan kepada si bf..mesti si bf setuju kan? kata saling paham memahami..lagipon si bf ni kalau orang lain pakai lawa dia pon nak suruh gf dia pakai lawa..dia tak fikir gf dia suit ke dengan baju tu

so

please si lelaki..cuba perhati betol-betol..kalau korang dating..mesti si gf ada kelaianan sikit..rambut ke,tudung ke,baju ke,kasut ke,makeup ke..cuba puji.."lain awak harini..cntik" kembangnye la si gadis tu..yela..dah bersiap lama-lama kena puji..berbaloi-baloi bersiap tadi

kalau tak suka dengan penampilan gf..cuba bincang.."awak kalau pakai macam ni lagi ok.. " si gf " tak elok la.." si bf "cuba try tengok" si gf " tetap tak ok..nampak gemok" si bf " ok2 kita try baju yang tak nampak gemok"

tapi jangan lah lawa luaran je..dalaman pon penting.ok?

kaum hawa hanya nak sedikit pujian atas effort dia..kaum adam please support ya!

23 comments:

Drunbella Khoo said...

boipren i suka perli kalau i macam nak melawa sikit.
siut jer kan.
hahahaha.
padahal nak tayang kat dia jugak.
tapi okayy laa dia treat i macam tu.
tak payah susah2 nak pikiaq nak mekap, nak dressup lawa2.
jumpa dia pakai simple jaa.
kang dah mekap, mesti nak selalu tengok cermin sbb takut eyeliner bersepah apa semua.
i dah laa xreti mekap.
=)

eRzA said...

a'a..i agreed sgt ngan u fyna..cam tunang i klau nk tgur dia tgur aje..xjg ati pun..padahal punye la berjam2 kt bersiap2 belek2 kt cermin lame2 utk nmpk perfect kt dia...uhuhuhuh..kck ati kdg2..but thinking back..ok la dia honest..so at least i tau ape dia suke..ape dia tak...name pun nk kawen xlame g..kne lebih bersikap terbuka pd kritikan...ehehehehh...anyway...nice post...i like dis topic...

pinkylisyez said...

bf sy lg lme bersiap dr sy stiap kali date . sy x pnh ag jmpe laki cm ny . dia laa y pertama . dia sgt2 pntg kn penampilan . rmbt num 1 . bju pn nk y smart je . stiap kali klua kalau nmpk cermin dia y pertama akn tgk . dia pasti akn tnye da stylo ke blm ? . even pkai bedak p0n dia nk pkai bedak y sy pakai . dia nk pkai bdk gne brush je . tempek2 kt mke x nk . hehe .

Dayana Nasir said...

setuju! setiap kali dating mesti nak juga pergi beli atleast satu barang. tak kisahlah murah ke mahal ke. tak dapat baju, alat mekap pun jadi. eyeshadow elianto yang rm5 satu pun jadi. haha

Bella Ayub said...

setuju.. bella macam tu jugak kenkadang ... :)

kadang kadang malam tu test make-up siap2..takut nnt tak lawa. HAHA

Liyana Aziz said...

wah! siap beli baju baru... tapi kan, yana x kisah kalau macam tu, sebabnya baju tu akan ada sentimental valuenya sendiri..

susah nak mintak pendapat encik kupu2... =(

amir_asyraf said...

kalu boipren tu ikhlas nak jumpe n ikhlas nak jumpe die x kesah gf pakai baju ape..yang penting sedap mate memandang^^

cik faiqah said...

setuju sangat..faiqa kalau nak pegi dating mesti kena fikir baju ape nak pakai
and kadang2 try sampai 2,3 baju untuk nampak ok..adeyh

susah jugak kan jadi perempuan ni..hehheeh

Ardini Humaira said...

dni tibai je baju lama encik tunang dni takkan tahu baju lama ke baru sebab kami jumpa setahun pon sekali dia je hehehee.. baju dia baru ke lama ke dni tatau pon dear ;p sian kat kami kan

Amalina Jo said...

tak pernah pergi date lagi :P leh jdi tips ni hehe

BUMITRA MALAYSIA said...

hai semua....
i plak bila nak pg dating, x ada la nak make up sgt... simple je...coz i ing dia x suka i over. tapi bila dah lama couple, tiba2 dia tnya "syg x ada make up ke??? jom kita pg beli.... hahahaha..dia nak tgk i make up rupanya... lawak btl.

faraloveu said...

hai semua....
i plak bila nak pg dating, x ada la nak make up sgt... simple je...coz i ing dia x suka i over. tapi bila dah lama couple, tiba2 dia tnya "syg x ada make up ke??? jom kita pg beli.... hahahaha..dia nak tgk i make up rupanya... lawak btl.

bArdbOO said...

sy plak ikut mood je bila nak melawa dlu..nk2 skrgnu time pregnant, lagilah malas nk melawa..xtau naper..org kata pembawakan budak..hehe..

tp mmg xsabar nak bersalin n abes pantang nie..lepastu nak shopping baju2 baru.. =)

p/s: thx ye sbb follow blog sy yg ntah apa2 je tu..huhu

SyaficqaHamdan said...

do agree wif u fyna!

i akan match baju lame n baru, kadg2 time dating usha baju lain, n tye pndpt die. so, i akn pkai baju yg i beli dgn die for the next date. HA!, die tak boleh complen sbb die da comment ok time nk beli.heee

heee, pasal makeup, i biase2 je. die pon okay je. hee.

Azree said...

Macam gitu ke rupanya....

For me lah kan,

Natural..

I like natural and tidak berlebihan..

Tapi kalau melbih tapi kena gaya

Lagi suka

:p

Berangan tidak salah kan...

;)

EZAN IDMA said...

kadang2 lelaki ni tak pena nak puji pon. seme nak simpan dlm hati. kalo lawo ckp la lawo. tayah senyap2. hahaha

ann dhaniah said...

suke taw bace entry nie..setuju banget oo..hehe..ann lagi la..bf ann xske taw ann pakai selendang..suh pakai tudung biase..dye kate lg comei..hehehe..skali je ann date gan dye pakai make up..tu pown mood ngengade nak cube makeup..nasib bek bf puji..hoho..tapi now nak dating pown ann just pakai bedak n lipbalm je..nak simple2 je..xmo lebih2.. ;) bia dye je ngorat kitew..kang pakai over,org len ngorat kan naya! heheheeh

[sutera kasih] said...

tak pernah jumpa bf lagi..kesiankan kekeke..aaahh la kaum adam, betul kata fyna tu :)

rara pinkmafia said...

betol tu.rara pon mcm dh terbiasa.nk kua mst pakai baju lain.kalo boleh tak nk berulang.smpai tunang rara kata,hai baju byk tp kata takde baju ke?sabo jelah.tp skng kena jimat2 sbb nk kawen =(

sarah mohamad said...

bagi saya, saya nak dia perasan apa yg baru tentang saya. maksudnya kalau kita pakai baju baru atleast tegur la kan. kita pun rasa dihargai. hiks

myra said...

ramai rpenye yg mcm myra.nk jumpe bf je.mesty nk beli sumting yg baru.naseb baik dye puji la jugak.tp satu je.dye x berkenan myra pakai tudung fesyen2 skang tu.so jmpe dye pakai tudung bese je la.tp kua ngn org lain tudung fesyen2 tu gak.haha

cik LOLA said...

setuju 500%..hehe
kte pon sme mcm fyna..bj mmg xprnh same stiap kali g dating..hehe...
msti nk pkai bj len..xpon g pnjm bj adik i kee...haha...
makeup lame gilee...:)

cik LOLA said...

setuju 500%..hehe
kte pon sme mcm fyna..bj mmg xprnh same stiap kali g dating..hehe...
msti nk pkai bj len..xpon g pnjm bj adik i kee...haha...
makeup lame gilee...:)