Monday, May 2, 2011

Bila sudah bukan milik kita..lepaskan sahaja..tapi janganlah mengungkit kesalahanya..hello! kita kapel dengan manusia kot


Assalamualaikum


Kenapa si dia berubah hati? Sometime kita ni baik sangat..ikut kemahuan dia..tapi dia dok bergatai dengan orang lain..so fikir balik..kenapa dia buat semua tu?
Tak payah menunding jari..dia ada kekurangan..kita pon ada kekurangan..berbincang elok-elok..selalunya kalau macam tu..si dia sudah tak ada perasaan cinta dekat kita..kita pulak cinta mati dekat dia..atau dia just nak berseronok dengan kita..kita tak tahu..manusia kan? And sometime kita tengok dia tak pernah happy dengan kita..tapi kenapa dia boleh happy dengan orang lain?


Kapel ni bila masing-masing boleh menutup kekurangan masing-masing..so ia menjadi 1..tapi bila kekurangan itu tak boleh ditutup oleh pasangan nya..
ok contoh:  si dia perokok tegar..kita selalu marah dia..cerita kat ornag lain laki aku ni buruk perangai..isap rokok banyak..abeskan duit je..


nampak tak? Tu kekurangan dia tapi kita tak menutup tapi  membukakan lagi..kenapa tak boleh je nasihat dia..fyi wanita ni power tau.. boleh buat lelaki berubah and cair..so why not gunakan kekuatan tu..nasihat..pujuk..guna ca ra yang lembut..insyallah satu hari nati dia berubah..why not?


Lelaki pon sama ye..hati perempaun ni macam kerak nasik..kalau perangai dia yang tak ok..pujuk dia, nasihat dia..lama-lama  lembut jugak hati dia
So tengok dulu kekurangan kita..tengok kekurangan dia..kalau tak boleh dah bertahan..putus!
Kita boleh dapat orang lain lagi..jangan nak down sangat ok..


Ha!


Kalau kita dah bejumpa dengan orang lain..and kita asyik dok puji dia baik gila..caring gila..take care gila..but janganlah terlampau memuji..fyna yakin si dia pon pernah bercinta and pernah putus..so dia pon ada kekurangan..sebab tu percintaan dia tak berjaya kan? So benda ni sama je..berulang-ulang


Jodoh di tagan tuhan..kita tak perlu sangat nak mengejar jodoh..biar dia datang sendiri..kadang-kadang dekat tepi jalan pon kita bertemu jodoh kan? Ha..kita tak tahu..tapi kita perlu juga berusaha Cuma jangan give up


So kepada yang dah putus even dah bercinta menjangkau 5,7 tahun..tak payah la down saangat.. Berhenti salahkan satu sama lain..bila dah putus selalunya semua keburukan akan keluar..hello..kita kapel dengan orang, bukan binatang..so setiap manusia tu bukannya perfect sangat..so stop salahkan satu sama lain..


Kalau kita asyik dok memperkatakan kesalahan dia..kita akan rasa sakit hati and tanya diri sendiri why dia buat macam tu..so asyik fikir sampai tak lalu nak makan, sakit-sakit..for what? Jangan terlalu ikutkan perasaan..sebab if korang dah jumpe dengan orang lain korang mesti fikir balik..eii kenapalah aku nangis terok sangat dulu..bodohnye aku! Haa kan?
Kite kene sayangkan diri sendiri dulu..baru sayangkan orang lain


And 1 lagi fyna tengok banyak yang bila gaduh tulis dalam blog..maki-maki..tarik simpati orang..then orang tu pon backup la kite kononye kita teraniaya and bla bla bla..pastu bila happy tulis pulak happynye la bersama dia..tak ke macam orang gila? Eerr sory la kalau ada yang terasa…bagi fyna bila kita dah kapel dengan someone..janganlah sesekali memburukan dia depan orang ramai..jangan sesekali menghentam dia dan menghuraikan kesalahan dia pada orang..kesian dia..buruk nama dia..ye lah..kalau la dia jahat sekali pon..siapalah kita untuk menghukum dan memburukan nama dia? Sah2la orang tau siapa yang korang burukan sebab fyna rasa bila dah kapel tu gambar bf/gf automatic tertempek dalam blog or fb/ms..  orang banyak melihat dari masuk campur..so bila dah dengan bf/gf yang ni pon boleh dok tulis macam-macam dalam blog/fb..kalau orang lain kapel dengan dia..99% benda yang sama akan terjadi kepada orang tu kan..so??


Sebab tu apa-apa pun kita kena  fikir dulu sebelum menulis..sometimes tulis mengunakan tangan bukan dari hati..fyna rasa kalau tengah marah tu..tangan mesti tak berhenti kan? Haha laju je..muka pon mesti berkerut-kerut..mulut tu terkumat kamit cakap benci-benci..lepas dendam la katakan..haha


Sebelum tulis tu cuba kita fikir..kalau la si dia tulis semua ni kat aku..mana aku nak letak muka? Mesti ramai kata aku jahat..mesti ramai orang tengok aku lain..ha tau pon so itu jugak yang si dia fikir..sometime si dia senyap je..senyum je..tapi dalam hati siapa yang tau? Kita manusia..sama ja..semua orang ada perasaan yang sama..sebab bila dah kapel ni..segala kekurangan dan kelebihan dia kita kena terima..


So bila dah ex tu..biar dia jadi ex..jangan nak memperkatakan kan pasal dia lagi..bina hidup baru..honestly fyna stil baik dengan exes fyna..bila dah admit setiap kesalahan masing-masing..barulah kita boleh bina hidup baru..dia dengan kekasih dia..kita dengan kekasih kita..doakan kebahagian dia..and insyallah dia pon akan doakan kebahagian kita..ya lah kita pon pernah ada di dalam hati dia..mesti lah dia nak yang terbaik untuk kita..betol tak? Even tak banyak..1% pon  akan terdektik and berdoa supaya masing-masing dapat yang terbaik..


Fyna pernah nasihat my sis..ada 2 orang yang memang suka and sayang dia..sorang ex dia..sorang lagi lelaki yang memang dah lama menuggu dia..and masing-masing mempunyai kekurangan dan kelebihan..so adik fyna cakap kalau terima dengan ni takot dia buat kesalahan yang lama balik..and kalau terima yang ni takot tak tahan dengan mulut dia..so bila dah confius fyna suruh lepaskan dua-dua..bagi masa and ruang kepada dua-dua..


Apa terjadi? After a few month sorang lagi terus pergi sebab bagi dia tak guna menunggu  and seorang lagi terus stay but stil ulang kesalahan dia..
Masing-masing tak tau yang ni just test.kalau a few month pon tak bertahan macam mana? Kan? Cinta ni bukan untuk sehari dua..kalau dia sangup tunggu for years..no doubt kita boleh terima dia
Then  at that time jugak adik fyna kenal dengan seorang ni..and rapat..tapi belum declare..adik fyna nak masa untuk kenal hati budi..so diorang pon kawan macam biasa and now maybe dah nak dekat setahun..and makin rapat..


cinta akan datang bila sampai masanya..tuhan dah tetapkan kita dengan yang terbaik..maybe dalam perjalanan kita nak jumpa yang terbaik tu..kita akan jumpa yang salah..but don’t give up..keep searching..dia ada menunggu kita


Banyakkan berdoa supaya dipertemukan dengan orang yang boleh membimbing kita..biar lambat asalkan berbaloi-baloi


Insyaallah semua kita akan mendapat pasangan yang terbaik suatu hari nanti


kenapa aku masih solo?  umur 25 tahun ke atas je boleh baca ok =P


13 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

masa kapel puji melambung, dah clash, maki ranap..

HaFizaH aYu said...

lepas jer...mybe de yg lhb baik tuk kita

blogtilldrop said...

forgone??
juz forgive and forget and move on..

nuruashia said...

betul tu sys.. nurul sokong sgt2...mnusia jee lainlaa kalo kapel ngn malaikat opss..

teeha said...

betol. setuju sgt , saya pon ada gak maki kat blog tp dah delete semua . yes , ta salah kalau nk luah kat blog tp berpada la kan :)

♥ LULU ♥ said...

suka entry ni :)

Cik Mira said...

part yg gadoh heboh satu dunia tu paling mira setuju. ramai kot buat cmtu. memalukan diri sndri. pastu dah baik puji melambung ape sume.

Izzul Amir said...

manusia dtg dan pergi . mungkin dia datang just utk pengajaran/lesson utk diri kita ?
^_^

Liey Yatiey said...

betul-betul . setuju sangat . suka entry ni :)

cik kumbang said...

like this post...setuju sgt dgn fyna.. :)

Cik Yatt said...

stuju ngan k fyna..sye ngan ex pon still kwan lgi..xbest la gado2..heee..btw entry yg best,,

misz anis said...

betol la ape k.fyna cakap tuh..setuju sgt2!!=)

madyy said...

:)