Monday, May 9, 2011

50-50 nak teruskan ambik VCO atau tak =.=

assalamualaikum


ramai yang join cabaran 30 hari dengan VCO kan? fyna pon ambik VCO tapi fyna tak nak join..sebab? fyna rasa VCO tak ok dengan fyna..fyna pelik why orang lain semua bagi result yang positif je..so fyna macam give up and dah tak nak beli dah VCO ni..

fyi fyna baru makan VCO 2/3 minggu

then bila fyna post dekat fb kenapa fyna rasa macam tak ok makan VCO ni..ramai yang cakap semua ni kejap je..alhamdulilah

pagi ni cik eazy share kenapa fyna mengalami semua ini

sebenarnya

Krisis penyembuhan atau healing crisis adalah kesan yang dapat dirasai oleh mereka yang mengambil makanan tambahan, CATALYST (VCO/COLLAGEN). Ini berlaku bila tubuh kita yang yang banyak radikal bebas mula membebaskan toksin dan membina semula sel-sel tubuh, hasil dari pengambilan pemakanan tambahan.
Antara tanda yang mungkin dialami pada peringkat permulaan termasuklah :


-sakit atau pening kepala ( a bit)
-ruam kulit ( a bit =.= tapi dah ok) 
-demam/tak sedap badan ( semalam rasa tak larat sangat) 
-bisul atau kudis (nope) 
-sembelit (nope) 
-cirit birit ( dalam seminggu! yes! =.=') 
-perut berangin (a bit) 
-letih atau kepenatan (almost everyday) 
-berdebar ( a bit)
 -cepat marah ( a bit) 
-selsema atau batuk (kahak yang banyak) (selsema =.=) 
-demam (nope)
 -jerawat keluar lebih banyak dari biasa ( OWH YES! TIBE-TIBE KELUAR JERAWAT KECIK2..T.T)


fyi muka fyna dah lama tak keluar jerawat and muka fyna memang dah normal and tak  berminyak..

TAPI

now keluar banyak jerawat..and bertambah tambah tambah berminyak .uff! i hate that!
benci sangat bila bagun tido pegang muka yang berminyak..


more info

so lepas tahu semua ni..fyna kene sabar la..maybe lepas ni akan lebih ok dari sebelum ni...insyallah


so korang yang pernah makan..ada simptom2 ni? kalau ada and pernah ada share ye..fyna macam a bit down lah =.=' 50-50 nak percaya atau tak




23 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

ye..su pakai keluar jerawat..tunang su pun sama..tapi pengedar cakap..nanti dia akan ok balik

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kite punye sistem pelawasan masih tak okeh lagi. memang usus ni degil tau.

miEJa271008 said...

aja kuar jerawat banyak kak....now dah botol ke2...act, rase was2 gak nak teruskan.....hurm...

rara pinkmafia said...

lol.kalo mcm tu rara cancel lah nk amik.takut lak kan. =(

cik chinta said...

tu la, tetibe kuo jerawat kat muka..padahal selama ni xpnah kuo jerawat T__T

nurul ainul farhain said...

yeke? laa baru nk try..

Ateyn Bella said...

jgn takot k.fyna. benda ni mmg normal. maybe kluar jerawat sbb ade lagi toksin2 dalam muke or dlm perut k.fyna. so, kene truskan mkn. vco tu dlm proses nk menyembuhkan sistem dalaman k.fyna. klu u benti, proses penyembuhan x boleh diteruskan la. so, toksin2 akan terus tersembunyi dlm bdn. dont worry, i was in ur shoes once.

azalia hjsalleh said...

tahu x pe. lya bru na 1st week nie
hari tuh x da jerawat, nie timbul plak jerawat kecik2. cirit birit tuh x yah ckp le.

Najah SHakiLa said...

sabar je siket ye..=)
ade yg tros ok..kecuali bdn seseorang 2 terlalu banyak Toksin n radikal bebas..so..take time 2 normalkn balek..

najah 1st week memg sllu buang air..tp perut kempis dh..
klua jgk jrwt 3 4 biji..merah..
tp skrng..sejibik pown dh xde
nie testimoni najah..najah shared kat sini ye..http://najahshakila.blogspot.com/2011/04/kisah-percintaan-aq-dan-vco.html

Siti Nadirah said...

yup, fyna.. ape yg kak eazy ckp tuh betol.. i da sebulan da amalkan vco ni.. dlm sebulan tuh, i jd sembelit..i mcm pelik jugak mula2, sbb i dah la mmg jenis yg ade mslh utk buang air besar, amek vco jd lg susah pulak.. org kate pas amek vco, jd senang nk membuang2 ni.. tp, now da oke da.. i ade skin problem.. jerawat n parut jerawat.. tp lepas mkn n sapu vco kt muka, alhamdulillah, jerawat dah mula kering.. now, tinggal parut je.. mcm parut, takes time la jugak utk hilang sepenuhnya, sbb parut lama kn.. now, i jd agen.. customer2 i sume berpuas ati dgn vco ni, n repeat order.. mmg ade yg same kes ngn u, jerawat naek byk mase mule2 amek vco.. tp, pastuh da oke da.. utk sape2 yg nk dptkn kulit yg cantik tetapi secare sihat, mmg i suggest try vco.. utk sesiape yg ade mslh senggugut n haid x normal pn, try la vco ni.. cust i yg ade mslh senggugut, bg feedback positif.. diorg dah x senggugut da after mkn vco ni.. mmg x rugi kalau nk try vco.. awal2 mmg ade rase takot.. i pn rase mcm tuh dulu.. tp, kalau x cuba, x tawu kn..

sorry pnjg pulak comment.. hehe.. juz nk share bnd yg baik ni dgn sume org :)

EZAN IDMA said...

sy blom cube lagi kak fyna, tp memang nak cube dlm mase tedekat ni, tak tau la ape kesan atas sye plak. ehhe

Gnie@SimplyStyle said...

masa mula2 pakai dulu ok..bila dah nak abis sebotol tetibe kuar segala macam jerawat..dahi licin dah berjerawat...huu...pastu dah stop kejap makan...50-50 gk nak teruskan sebab awl2 mmg positif..tapi bila kuar jerawat melampau2 mmg tak best la..maybe tak sesuai kot jenama catalyst ni...sbb vco ada byk jenama..tak semua sesuai mkn jenama yg sama

NisaAdnan said...

ohhhh patut la. org masa mula2
makan dlu slalu pening pastu
demam. skang ni still batuk.
hari tu ruam naek satu badan
T_T gatal wooooo!

Ashraf said...

lemah tol mende2 bio ni -_-.
semoge cepat ilangkan jerawat balik! hehe..

p.s: btw, kat mane nak cari template blog yg boleh wat subfolder cm fyna ek..

nieja said...

i memula cmtu gak..
demam, ruam, pning kepala,
selesema(ni plg teruk kot)
bisul/kudis pon tetiba ada..
and jerawat tu 2nd week ke cmtu la
tapi i troskan gak..now smua dah ok :) and i still teruskan la..

[sutera kasih] said...

fyna, itu simptom2 awal utk healing :) sy bkn pengguna VCO..tp mcm berminat bila tengok respon positif pengguna2 VCO hehe

*mana lagi ok?spirulina elken or VCO?

Liyana Aziz said...

seronok tengok org yang guna macam2 ni.. tapi yana x kerja lagi.. hukhukhukhuk..

cik yuyiyui said...

assalamualaikum,
nurul p0wn try gak bende nieh, da bape minggu gak, muke still cm bese, jerawat kecik2 mule tumbuh.. huu..
ta pew, wt sementara niey, sabar dlu.. =='

Mama Gee said...

selalunyaa healing crisis ni mesti ada...dan makan 2-3 minggu gak nk ok..sbb tu kalo consume apa2 vitamin ke..supplement...jamu...jgn harap kesan yg cepat...benda2 yg kesan cepat ni semuanya tak elok sbb ada bantuan chemical...

seeloknya cuba sesuatu dlm tempoh 1-3 bulan..kalo tak elok gak healing crisis tu tandanya badan kita mmg tak sesuai dgn jenama tu...dan bolehlah nk stop pun... :)

Qil_H0shi said...

s0.,skanx sys teruskan 0r bhenti.,ramau gak yg ngadu cm2

eazy n atief said...

hi hi hi :)
ni eazy

jangan ragu2 ye nak teruskan or stop ambil vco ni

ada yg mmg lambat kesan die.n ade jugak yg kesan die lebih teruk dari sebelumnya.tapi kan.vco ni supplement.jadi die mmg tak akan effect pada badan.malah bagi positive effect n kuatkan antibodi kite.bukan kulit je kena cantik,badan pun kena sihat jugak tau :))

so kak eazy tak paksa.kalau rasa nak teruskan teruskan.kalau rasa was2, berhenti.okay :)))

din said...

mcm tu gk ngn aida....2 ...3....hari ni....rasa rmbut berkelemumur,kulit muka naik bintik2 merah spt jerawat kecil2...bwh dagu pun naik merah2 jerawat&muka gatal2 sgt...sblum ni...msa mula2 pakai...just ok...dh 2 minggu mkn vco...mula nmpk kesan....&tiba2 perut ni pun rasa x sedap bdn&sembelit.smpai bilakah ianya akn berlnjutan...ye sis????

Aqy | Ela Ahmad said...

so far VCO catalyst ade bg kesan positif cuma it takes time..صبر...sabar...nothing worth comes easy😉