Tuesday, April 12, 2011

TUTORIAL PHOTOSCAPE

assalamualaikum

ada yang request tutorial cara gunakan photoscape..photoscape ni sangat senang untuk digunakan..dia macam adik kepada adobe photoshop la..hehe
 sebenarnya photoscape ni akan lebih paham kalau kita explore sendiri..ok pada siapa yang tak ada photoscape boleh download dekat sini

kotak editor
 

 ok kalau tengok kotak-kotak tu..kotak atas tu kotak editor kan? kalau nak edit lebih-lebih guna editor ni la..dia macam photoshop jugak tapi kurang detail..kotak besar tu kita boleh pilih gambar mana kita nak..ok contoh fyna letak gambar fyna ni


dekat kotak bright,color tu korang boleh pilih mana-mana la..boleh cerahkan, gelapkan..merahkan muka..hitam putih..


dalam filter korang boleh ubah gambar korang..buat kotak-kotak ke..and macam fyna buat ni..colored pencil..see cantik kan? hehe

so banyak lagi funtion lain..korang boleh la klik2 semua kotak untuk tau dia punya funtion

kotak batch editor


ok ni fav fyna..ni lebih simple dari kotak editor tadi..bende sama je cuma ni lebih ringkas..dalam kotak home..boleh buat frames and kecikan size gambar kita..contoh macam kita letak dekat blog tak mau orang zoom gambar kita..kita boleh resizekan dia


dalam kotak filter  boleh pilih je nak yang mana..tengok pic fyna dah di tranform kan..dah jadi lebih gebu, smooth and vintage! ehhe

dalam kotak object kita boleh letak tulisan and makeupkan muka kita macam fyna buat kan ni..eheh

kotak combine



kalau nak combinekan macam ni..boleh la gunakan ini..boleh buat tepi macam ni..or kebawah..10 gambar pon boleh buat..try la k


kotak animated GIF


kalau nak gambar gedik-gedik boleh la gunakan ini..
result gambar gedik2


ok lah..harap ini membantu kepada yang bertanya..any req sila req di formspring or juz leave komen ok? 
thanks


14 comments:

angkasa said...

thanks akak susah2 aje..

nak req 1 buleh?
cmna ek nak edit buang jerawat pkai photoscape?tq :)

bumm moore said...

thanks! :)

rNesZaiNe said...

fyna , yes yes . Seriusly , PhotoScape sangat mudah :)

fyna said...

buang jerawat? xleh la syg..kalau softkan kulit bg xnmpk jerawat boleh la =)

teeha said...

photoscape lagi mudah dari photoshop . kan kan ;)

shiny2 star.. said...

teheeee....good job fyna.... fara pon ade photoscape..tpi x explore sgt..sbb diekena selak stu2 an...so fyna wat mcm ni..dah fhm dah..senang!;D

hunybie said...

wah..thank Q..
nak try tutor ni...

makcikerin said...

temaceh ye akak . aritu saye ade request sal photoscape niyh . tehee~ susah2 ajee .

shairah said...

angkasa~ u boleh edit jerawat/moles...tp kne guna photoscape 3.3-3.5....just click kt editor then go to region...kt ctu ada 'mole'.....muka mmg flawless hehe...abis parut jrwt n moles i ilang hehe.....

s3ri@dUK@...... said...

fyna..nak upload animation tuh ke blog..mcm mane eks?

Rafidah Farhana said...

tengs! saya dah try.
tak susah pun :)

khairul akmal azman said...

wah..
ptt la gurl suke kai photoscape.
le cantik kan..hehe

kochi said...

aloo sis fyna... ici jus nak share photo editor ygsrnk..mybe sis fyna leh try juga.... sharing is caring^^

http://genci83.blogspot.com/2011/05/my-photo-editor.html

nur fahida said...

AKAK..mcm mne nk pakai blusher dkt photoscape?