Saturday, April 30, 2011

How to deal with haters di alam maya..cara fyna


Assalamualaikum

Fyna rasa semua orang mesti mempunyai haters kan? So how to deal with them?

Ramai jugak tanya fyna macam mana fyna boleh tahan dengan haters ni? Sebab diorang dah macam sakit jiwa dengan haters ni..alhamdulilah..fyna tak ada haters di alam reality..

Siapa sebenarnya haters di alam maya? Diorang ni sebenarnya tak kenal siapa kita..tak pernah jumpa and tak tahu kita ni jenis orang macam mana..and diorang just tengok kita dari jauh and judge ikut suka hati diorang

Ok lah..haters di alam maya ni sebenarnya bukanlah teruk sangat pon..kalau korang tengok dekat blog fyna, youtube fyna, formspring fyna, facebook and page fyna..ada je haters ni dok mengganggu..

Dekat blog ade yang komen bukan-bukan..tapi dulu lah..sekarang dah tak ada..alhamdulilah..tapi ada juga bloggers secara terang-terang siap tempek muka fyna and kutuk secara terang terangan

Dekat youtube..kalau korang tengok ade je komen-komen mengutuk fyna..ada yang tegur cara elok..ok itu boleh diterima..tapi ada jugak yang terus mengutuk tak berhenti

Dekat formspring jangan cakap lah..bagi fyna formspring ni tempat untuk meluahkan rasa geram,dendam, benci..sesiapan pon boleh menyerang di forsmpring sebab dengan 1 click..kita dah boleh hidekan nama and seterusnya identity kita akan dirahsiakan..bagi fyna orang yang tanya bukan-bukan dekat forsmpring ni adalah pengecut..”aku benci dia ni..aku nak kutuk dia..ala dia bukanya kenal pon aku sapa..haha..lainlah kene letak muka..aku pon tak berani”  so nampak tak?

Facebook fyna tak jumpa lagi yang kutuk secara terang-terang..ya lah..muka nampak kot..ekekke..and pernah terjadi dekat kawan fyna..seorang gurl tu dok kutuk-kutuk kawan fyna
Dekat page fyna..kalau korang perasan..ade seorang guy yang macam kutuk and peril fyna..tapi time mula-mula page tu dibuatlah..sekali dua je dia datang..lepas tu tak nampak dah muka dia

Oklah

Sesiapa yang kenal fyna..dari dulu lagi fyna jenis apa orang cakap masuk telinga kanan keluar telinga kiri..time dekat kolej, kawan fyna bagitau dulu diorang kutuk macam-macam dekat fyna..yelah fyna junior tetibe kena tinggal dengan satu group senior..and fyna pulak jenis pendiam..so macam-macam cerita keluar..fyna buat tak tau jela..and kawan fyna ada bgtau yang senior-senior ni cakap..dia ni kalau kutuk ke marah ke..dia buat xtau je..sakit hati betol! See diorang sakit fyna sihat..Haha so that lepastu kiteroang semua baik-baik

See korang boleh paham tak?

Haters ni diorang suka dilayan..kalau kita layan..makin lah menjadi..Fyna nak sugestkan korang kalau haters datang..cuba jadi dinding or batu..its works!
Sebab fyna memang buat macam tu..

contohnye:

situasi pertama:

Soalan : Apa! Kau ingat kau cantik sangat? Dahla muka tak lawa..ada hati buat fan page..geli weh! Gedik kau tau x? apa kau ingat ada ke yang like page kau tu?

Jawapan : ok  hehe

Then haters tu mesti macam..ha? dia jawab ni je? Dia ni betol ke tak betol? Kalau macam ni sia-sia la aku gadoh ngn dia..macam gado dengan dinding je..baik aku gado dengan orang lain


Situasi ke dua:

Soalan : Apa! Kau ingat kau cantik sangat? Dahla muka tak lawa..ada hati buat fan page..geli weh! Gedik kau tau x? apa kau ingat ada ke yang like page kau tu?

Jawapan : ha! Memang aku lawa..sebab tu aku ada page sendiri..apa kau jeles sangat ha? Aku gedik ke kau yang gedik? Mesti kau jeles dengan aku kan? Hahaha kesian kau weh

Then haters tu macam..wah! best-best..ha tau pon kau tu gedik…ooo sedap hati je cakap aku macam-macam..ok meh aku serang dengan soalan yang berduri lagi..siap kau

And situasi ni akan bersambung sambung sambung and sambung

Dari kita yang happy-happy terus murung dengan haters ni

Lagipun haters ni jensi yang keras kepala..dia kata A..kita kata B tapi dia tetap kata kita A..so macam mana tu?

Ala..haters ni bukannye kenal kita sangat pon..diorang kadang cakap men hentam je..kalau tak nak jadi bodo macam diorang baik tak payah layan..buat xtau je la..nak cakap..cakap la..selagi nak membuat pahala kat kita..biarkan la..

Zaman sekrang orang dah pandai kot..fyna rasa banyak yang lebih suka melihat dari masuk campur..attitude kena jaga…kalau blog kita penuh caci maki..status kita pon penuh kutuk mengutuk..so apa yang korang akan fikir?

Jenis fyna kalau macam ni fyna nak jauhkan diri..bukan apa..kadang-kadang bila dah marah cerita betol pon jadi salah..macam kita baca al-quran la..salah satu sabutan je dah jadi maksud lain and berdosa

contoh:

orang 1 : muka dia berjerawat..mesti dia salah pakai produk
Orang 2: eh kau tau tak..orang 1 cakap muka kau penuh jerawat!
Orang 3 : yeke? Jahat betol orang 1 ni!

See?

so macam tu jugakla..kadang-kadang dengan 1 perkataan terus boleh jadi fitnah..
and sometime orang yang mambaca / mendengar and terus  menyokong tu bukan tau menahu sangat pon..so kalau diorang percaya apa yang si polan ni cakap..automatik si polan ni menanggung dosa orang yang percaya ni..tak ke dapat dosa free?

So kesimpulanya..buat tak tau je..selagi diorang nak cakap and buat pahala..so let it be..kita jangan ambik kisah..jangan simpan dalam hati..buat tak tau je..do the things that you like..have fun..jalani hidup seperti biasa..bumi ni bulat..kita tak payah menghukum orang..kita bukanya tuhan..itu antara dia dengan allah..ok?



so..senyum..tak perlu kata apa-apa

15 comments:

☂ LIYA LIYOO ◕‿◕ said...

kalo orang yg tbe2 datang komen bagi2 ceramah mcm kite ni terok sgt camne ek??
kadang2 terasa hati jugak..

huhu :(

zurainah abdullah said...

yesh3..best3 suke a sis ni..yelaa sis kan 26 mesti pandai handle kan..support kakak always la..i.l.y

Lyeanna Wana said...

this type of haters should just go to hell la. apsl x bhg sangat ngn idop org? yup, sy pun selalu buat gitu. kkdng, sy jawab 'thanks cuz tmbh pahale'

farhah dzarif said...

setuju ! :)

cik faiqah said...

kak fyna..ignorance is a bliss
live life to the fullest..ada ramai lagi yang support kak fyna!!
:)

Liyana Aziz said...

ada haters ek? it's ok, abaikan saja sebab we can't please people... be strong, dan betul, jangan layan sangat.. =)

HaFizaH aYu said...

diorg makin dilayan mkin mnjadi2..nnt pandai2 la haters tu senyap myepi

nurul ainul farhain said...

btol tu kan kak fyna.oh yeahhhhh!!! :DD

Najah SHakiLa said...

Fyna yg CERDIK
betol tue dear..
mereka mmg suka dilayan..sukakn publisiti ..2 yg wat kontroversi dngn menjdi heatrs..

Kita yg dianugerahkan AKAL oleh Tuhan Yang MAHA BIJAKSANA
sepatutnya pandai menggunkannya sebaik mugkin

kasihan melihat mereka yg membuang masa mengeji dan mngutuk org..sangat kasihan..mybe mereka dah xde kerja lain yg lebih BERFAEDAH agaknya..

khairul akmal azman said...

tue la pasal..kite cantik ke x...
ttp kene kutuk..
mulut tenpayan le tutup..
tp mulut manusia...
haha...
"lu pikir la sendiri fyna.he2"

Cik Ezy said...

prnh jgk ade yg menci saye..
tp bkn kat blog mahupon kat fb..
cite ni zmn2 saye ceting kat satu lmn web tu..
tp buat xtau jela..
cam fyna ckp.. jdk je dinding..
hee..

s3ri@dUK@...... said...

thast right fyna..sgt2 setuju..buat derk jer kalu ape org kate..sabar2..diam lebih baik..hoho

Anonymous said...

setuju with fyna yg cantik....i xde blog tp suke sgt baca blog fyna =))

cik kumbang said...

betul2..
setuju sgt...
bl kita berdiam lma2 dia pun bosan da nak kata2 lg...:)

Mrs. Att :) said...

Seriously. I love your idea & the way you think ;)
Just do things that you love ;)