Tuesday, April 12, 2011

berubat cara fyna

assalamualaikum

 fyna tak suka ubat! yekkk!

kepada sesiapa yang tak suka makan ubat and benci dekat ubat..meh ikut cara fyna..haha fyna pon tak suka ubat..pahit kot!

fyna jarang gila sakit..demam? setahun sekali pon susah..kalau deman pon maybe 1 hari sahaja

if deman fyna jarang tido..fyna buat kerja rumah seperti biasa..sebab mak fyna cakap lagi kita manjakan sakit kita..lagi dia melarat..

demam
ok kalau nak cepat kebah demam..mandi dekat luar rumah pukul 12 am selama 15-30 minit..mandi dalam bilik air pon ok tapi lebih afdal mandi di luar..haha
fyna pernah tengok adik fyna mandi time tu..wap-wap panas keluar dari kepala dia..haha
then lepas mandi korang akan rasa sejuk gila and gigil2..so boleh la tido lepas tu..insyallah esok tu deman korang akan ok sikit

sakit tekak/batok/ulser
semua tau penyakit ni kalau datang sebab korang malas mandi! haha or malas minum air masak..betol tak? maklumlah sekarang musim hujan..sejuk je kan
ok kalau tiba-tiba rasa macam perit dekat tekak..macam sakit tekak dah nak datang or rasa macam ulser baru nak tumbuh tepi-tepi bibir or dalam bibir..
bagun awal pagi..time nak bagun subuh tu..dalam pukul 6-7am..mandi lebih kurang 15-30minit..jirus je air sejuk dekat kepala tu..memang sejuk gila..
insyallah sakit tekak/batuk and ulser tu tak jadi nak datang ..
kalau dah terok tu try la buat..mana tau menjadi..sebab fyna lebih suka cegah sebelum terjadi..ulser sakit kot..nak makan pon susah kan..batok lagi la..kadang-kadang suara pon tak keluar

so senang kan? jawapanya mandi je..haha..so try la..insyallah menjadi..yang demam tu mak ayah fyna punya petua..kalau ulser/sakit tekak/batuk tu..fyna sendiri punya petua..eceh

4 comments:

ardinihumaira said...

betul3... mandi awal pagi ;)

Cik Ezy said...

2la ade org ckp mndi air sejok pagi2 leh wat ubat,,
kalo mndi air pnas xjdk ubat tp lg sakit..
hihikk..
bgos la petua ni..

nuruashia said...

ahhaha..mndi luar rumah tu mksudnya ape sys???

bg tips cmne nk kempis kan perut buncet?

Atikah saleh aKa Yun Yun said...

owhh ye ke... makna nye kena rajin mnd la... klu byk minum air msk pun boleh elak kan dari demam... if klu rase nk dmm minum air 100 plus..