Tuesday, March 22, 2011

fyna bukanlah beuty consultant =.= fyna pun masih terkapai-kapai mencari cara untuk mencantikan diri sendiri..MAAFLAH

assalamualaikum



fyna nak minte maaf sangat..fyna bukanlah beuty consultant..ramai gila tanya fyna skincare apa yang bagus untuk diorang..seriesly fyna tak berani nak suruh pakai itu ini =.= muke kita lain-lain..

tak jawab pun rasa serba salah..nak jawab takot salah..haaaaaa macam mana tu?

so sekarang ni fyna dah bagi semua tips yang fyna guna.fyna tak lah guna yang mahal..guna yang murah-murah je..and bila dah bagi tips ada pulak yang komplain tak jadi lah..itu lah ini lah..haaaaaaaa kan fyna dah rasa bersalah =.=

fyna bagi tips sebab fyna rasa sesuai dengan kulit fyna..then fyna share la dengan korang..kalau tak sesuai dengan kulit korang..maaf la ye

kebanyakan yang mintak tips and tanya macam-macam ialah gurl-gurl yang muda-muda and stil bersekolah..yang form 1 pon ada! haaaaaaa..kalau korang nak jawab ape ha? kulit muda lagi dik..tak payah la pakai apa-apa..kalau burn tu biasalah..dyna dulu pon gelap gulita time sekolah..bila umur 18 baru try macam-macam produk

adik kecik fyna yang umur 12 tahun pun sibuk nak beli pencuci muka..so fyna beli safi perfect 10..so far ok lah..mak fyna pulak tak bagi adik pakai apa-apa lagi..tapi sebab dah merungut sangat sebabmuka dia dah burn so fyna belikan lah.. =.=

___________________________________________________________




nak story sikit apa skincare yang fyna guna dari dulu sampai sekarang

mula-mula mak belikan fair and lovely..time tu tingkatan 2 kot..tapi pakai 2,3 kali je..ok la..dia cerahkan kulit yang burn ni

then tahun 2002,spm..pakai temulawak! haaaaaa..femes la time tu..muka putih gila..haha..time tu pencuci muka sabun susu kambing + temulawak..no toner or pelembab ok =P

then pakai olay..muka fyna macam terbakar..ok stop

then pakai biofair..muka gelap..ok stop

sabun sendayu tinggi..pakai sekali muka pedih gila! stop

then pakai lovely lavender..haha muka fyna jahanam gile kotttttttttttttttttttttttttttttttttt!

then fyna try nuriz..muke fyna ok sangat! dalam 3 bulan muka fyna cerah! jerawat sebijik pon tak naik..

then time tu femes tia amelia..fyna pon try..3 bulan hancur muka fyna..=( time ni sedih sangat

loreal..tak ok jugak..naik ruam muka fyna

skincare beli dari blog..tak ok

natasya..muka fyna ok la..cerah je tapi scar akibat dari tia amelia tak ok lagi =( tapi slow-slow ok la..then tiba-tiba pulak krim nataysa diharamkan..so fyna stop..dah stop tu dia buat perangai la

erisya..tak ok

then pakai nuriz balik..tapi tak berapa ok dah

hada labo? muka terover minyak

st ives..ok sangat..tapi dia cuma ada pencuci and scrub je..so fyna perlukan krim malam!..so fyna cari skincare lain..but till now stil pakai st ives kadang-kadang

nutox..jerawat tak naik..kulit jadi sihat..minyak kurang..tapi muka semakin gelap

sekarang..safi rania gold..baru 3 hari pakai..nanti fyna update pasal ni..harap-harap ok

fyna tak tahulah skin fyna jenis apa..maybe sensetif..salah pakai je muka jadi burn and naik jerawat.. =.=

so fyna pon tercari-cari lagi skincare yang ok..harap korang paham why fyna tak suggestkan skincare itu ini.. tapi fyna selalu suggestkan telur kan? sebab tu memang ok sangat..

and harap korang paham and tak cakap fyna bukan-bukan..thanks




56 comments:

ann dhaniah said...

amboi..byknye skin care sis pakai..hehe..u same like me..b4 this ann pakai macam2 gak..now pakai garnier..ok la jugak..hehe..tapi mlm pakai bio-oil..nk bg hilang parut..try la.. ;)

t e m b u m e said...

i pakai safi yang biasa tu. yang kaler biru tu. tak tau okey ke tak. dah 2 bln pakai, macam same jekkk


kene tuka safi rania kot kaann?
huhuhu

♥ LULU ♥ said...

kamu cantik!

Dayana Nasir said...

huhu. samelah. masih tercari-cari skincare yang sesuai untuk kulit ni. tapi sekarang pakai nano white so far okey :)

cik aiLebiu said...

byknya produk yg u dah penah try..

nway, tia amelia i dh selalu dgr org merungut x ok..pstu dgr2 diharamkan pula...

rania gold i dgr mmg best..ramai puji hasil dia..my mom also pki tu n nampaklah hasil memuaskan...

but..natasya diharamkan? omg i xpenah dgr pula..serius? cuz dah masuk 7 tahun kot i pakai krim malam dia..satunya2 produk yg paling memuaskan hati i..

nuruashia said...

systa mmg cntek bangattttt =) gune laa skin care ape pon tetap cun habisss :D

Azueriena Norash said...

betul tu fyna...x semua jenis skin care sesuai ngan kiter...jfn cepat terpengaruh ngan propaganda org lain...kalau rasa produk tu ok ngan kiter...teruskann...jgn gatai2 mau tukar...

budak skul elok pakai krim safi tu...kalau kulit remaja tu yg problem...suker sgt naik jerawat...bukan pasal skin care...tp kuat verangann uu...hehehhe.....

try ler simply siti...baguss sangatt aii like ittt...

qila said...

sis memang dah lawo.. :)

janna sapei said...

awak mmg sgt cantek :)

Halusinasi said...

tapi muka cantik je, tak ada jerawat...musykil...

sy guna krim malam tia amelia, setakat ni memang tak naik jerawat dah...alhamdulillah

AiDa AzRyN said...

cantik!! :)

Cik Ezy said...

saye gune safi je..
huhukk..
tp kulit saye xcntek cam kulit awk..
huuu

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kite pakai telur lagi masaklah kulit. ni jenis kulit buaya ke ape ntah.

Atikah saleh aKa Yun Yun said...

anywy i sebelum nie pakai tia amelia so far so good la dengan muke i... makin licin.. lepas tu de ura2 dgr tia amelia de guna bahan kimia yg boleh rosak kan muke so i behenti secara pelan2... sbb de org ckp klu kita nk tukar produk x blh mendadak terus kena pelan2... now i pakai simple and pencuci olay white Radiance... i de buar review pasal simple nie http://shafika27.blogspot.com/2011/03/produk-penjagaan-wajah-review.html...

bintang itu chantek said...

salam..hye dear...
i fhm...huhu..
biasalah sbg pmpn perasaan bile tgk pmpn chantek msti na tnye die pakai ape..unresistable pnyer pasaan tuh..huhu

the same thing goes to me la...
muke i jdik sgt trokkkkk since i pakai garnier one set(melayang duit i),sgt menyesal...da lah muke berminyak,pakai garnier berganda2 naik minyak..

and u pown taulah..lau da natural minyak campur chemical minyak,,jerwat,,masyaAllah..malu babe...

i dok hostel,by time ayah na amek pn die da ta cam anak die,,sedeyh kan??
trok sgt,till i rasa tanak kuar uma..

then terpegun dgn sorg senior,n junior,dorg kai nv(Arwah dato' sosila nyer produk)
mula dgn senior i,die pkai,perghh..superb...tapi by first 2 months,menangis ta berlagu laa...
kulit mengelupas kaw2 punyer(coz pkai toner die,i ad cite kt u)...
kena pulak dekat jerawat2 yg fresh tuh,,
hah hamek....
but alhamdulilah...
within 2 weeks jerawat kering,then kulit start mengelupas kaw2 lagi..
till dlm kelas pn i raba2 skit kt muka,kulit nih jatoh berguguran bak kelemumur rambut,,kat tudung pn melekat..
and alhamdulilah after a month, kulit i semakin cerah,tegang, and free from jerawats....
hehe..

but.......
it neva ends..
disebabkan nv jgk,kulit i non stop mengelupas...ta tahan lorr,extrem punye peeling till pakai bedak pn jdi,hmm...fhm2lah..so i took die punyer moisturiser.sbb peeling sgt pedih,still,as usual, berminyak sakan..pai bole wat goreng ayam...=((

so, i took ur advice,stopkan pakai toner..n i do some research,they said the same things,,peeling is not as good as being told...somes kena kanser coz their skin nipis kena matahari..hmm,,habes..

n now,kulit jadi ta sekata, still peeling, jerawat naek, liang pori apetah lagi......hmm....


betul la org kata,pmpn lau benda tuh btol2 jga kulit,,mmg kite akan setia pada yg satu....

ngat na try etude house pulak,,n mybe nutox oxyfusion yg u review dat day..na try facial cleanser..hmm
wish me luck dear...

p/s:jgn risau,pda i, u shudnt b blame if benda yg diorg try ta menjadi,we talkg abt prodcts, so they shud take it at their own risk..jgn sedey2 k??t ta chomey...keep on writing tips,coz at least somes cud use it as try and error dear.....=)

gooo fyna!!
=)

.salam.

fieylif said...

byknyer..tp fify ok ble pakai tia amelia..=)
btw,jom jd follower i plk k..=)
www.fashionshawls.blogspot.com

fieylif said...

wah!byknyer..fify ok pakai tia amielia..btw,jom jd follower fy plk k..www.fashionshawls.blogspot.com=)tq

Amalina said...

ok x pkai safi rania gold 2???

Anonymous said...

KRIM MALAM DIA LAR YANG PALING BAHAYA SKLI... MG LAR OK TP BAHAYA SGT UTK KULIT...

starzieti said...

saye gune pencuci muke safi dari dulu tapi tak pakai pelembab sebab dulu penah beli tapi tak gune sbb berminyak sgt. skunk nih bile kulit kering saye sapu vaseline je. -.- hehe.

azazua823 said...

halamak..FiNA terikut kak wa la nie..pakai Tia Amelia tu..adeh..cian dia..pakai pencuci Muka Ct Nurhaliza Simply CT..yg utk umoQ 30-an tu..lembut jer..yg untuk 20-an tu d bijik2..hancus muka akak pakai..try If Bminat..

zullye said...

cube try pakai product dari Skinfood .. atau Faceshop ataupun Etude house .. sume ni dari korea , tapi mmg bagus .. i pakai skinfood alhamdulilah kulit ok , by the way kulit i jenis biasa takde bnyk masalah .. but neway , these 3 product mmg top in korea ..

eyena said...

kak fyna pakai telur buat mcm mn???

Anonymous said...

wah..byknye produk sis gune..
sy dulu kulit teruk sbb salu tkr2 produk tp skarang alhamdulillah dah smakin oke n jrawat pown xnaik even time period..
kalau dulu time nk period punye la byk jrawat beranak pinak..
lpas 2 muke sy combination dry+oily..
tp skarang dah xde masalah bile sy mule pkai SCRUB RED GINSENG yg cosway punye 2..
scrub 2 ader dua jenis..
utk muka n bdn..
mmg terbaik la scrub 2..
siyes kulit jd cerah n xkering pas 2 licin jew..
dulu kalau nk kuar sy pkai mekap tebal2 sbb nk hide jrawat n parut tp skang ni pkai celak n lip ice je..
pncuci sy pkai BIOGLO SPA ENERGY..
sis try la..
BTW sis mmg gojes n blog sis mmg tip top la ^_^..

Eryati said...

alahai fyna...meriahnya brgn yg fyna guna..ehehheh...klu akak...akak tak berani test bebanyak...dri dulu hingga kini konon guna fair n lovely aje...ehheheh...apapun fyna mmg cantekkkkkkkkkkkk

eyida said...

saya pun pernah banyak kali tukar produk..skrg ni pon baru tukar tp muka alahai jerawat bukan main bnyk lg..sedih btol..xtau dah nak pakai produk apa...:(

lee-za said...

dear...akak beauty consultant MARY KAY...fyna penah dengar x about ths MARY KAY product...i'm doing this as a part time job je...actually akk bukan pandai make up sgt mcm fyna...but apa yg akk nak share dgn fyna today bukan pasal make up tp pasal skin care. Dlm Mary Kay kiter ada beberapa range skin care yg sgt sesuai dgn kulit wanita asia.

Bagi akk yg asalnya adalah customer then bila dah jatuh cinta dgn produk ni barulah akk join as a BC...Produk Mary Kay di akui agak mahal...but tahan lama...less chemical...more kpd tumbuh-tumbuhan...

Kesannya tidaklah dapat dilihat dalam sehari dua krn ianya menggunakan bhn2 seperti tumbuh-tumbuhan+buah-buahan so kesannya dpt dilihat paling cepat in 3 weeks...the best in 12 weeks...

if fyna nak try...akk blh send you sample produk...just let me know yr skin type...kering...combination atau berminyak....

kalu ada siapa2 lg berminat utk mencuba just email me...your name...address...contact number...umur...type of skin...and now pakai product apa...

Dell said...

fina ! suke bace blog nieh . hehe . waa. mcm akak dell pakai . tapi dell cume pakai dua je .
Pencuci muka : Aiken
siang g keje : Fair & lovely
malam tido : fair and lovely.
;) tak berani ubah ler.. takut .

Niah Fadzli said...

Nak tanya berkenaan mary kay. Call me 0199310030

Cik Muda said...

banyaknye fyna.............!!! ihhh....huhu~

apa pun, kulit awak memang cantik..heee~

Salwati Sapei said...

samelah fyna, sis pun bertukr2 produk juge..ikut peredaran umur ..hehe, yg sis pernh pakai

sek. men:1)fair & lovely (pakai jap pastu stop coz muka too oily then bau wangi sngt, klu kena matahari muka cam perit

2)SAFI (krim alas bedak yg cover tutup hijau) -time tu popular giler bebudak pakai, kulit mmng putih giler..stop coz dah bosan ..hehe

time kat Uitm-pakai temulawak (member suggest)~memang best, serasi bersama, sis pakai 1 set..harge pun murah..lama juge pakai sampai sis kerja..

Then stop temulawak, pakai safi balqis..oklah..so-so..kulit x masalah sngt, harge pun murah, tpi still x puashati coz kulit cerah x sekata, then pakai natasya (1 set trial pck)~mmng puashati coz kulit natural white, pakai sekejap je, coz krim malam cam tukar color cokelat gelap bila lama x pakai..rupanya diharamkan coz d bhn kimia kan..stop terus

then pakai safi RANIA, still harge ekonomi..layan lama juge, tpi still x puashati coz skin cam x flawless..

& now try skincare beli online..baru try 1 set , rasenyer ok..& sampai skrg still maintain..

fazlinatun suhaini said...

salam. sy pun suka tukar tukar produk. kebanyakkannya jenis mengelupas, klu tak banyak mesti sikit mengelupas.
last sekali tahun 2009 sy jumpa Mary Kay. Memang best macam kak lee-za cakap. w/pun mahal tp tak de bahan chemical. kesan dia lambat siket la. kena sabor skit.

Anonymous said...

kak fyna...post pasal makanan laa plak..hehehe

eyena said...

kak fyna pakai yang telur tue mcm mn nk jgk taw hehehe

Anonymous said...

sy pn dlu pakai mcm2 tp mke still brmslh n last, bakal biras knalkan 1 prduk ni n mmg menjadi sgt..best sbb prdk ni mmg kaya ngn vit..name prduk ni Wonder Glow Cosmetic..mmg best pakai =) leh tgk lam sy pnye page - nur sya ieda wonder glow cosmetic

Anonymous said...

kalau berminat ngn produk Wonder Glow leh contact sy - 0148394181 (ieda)..tq =)

JustMellyBoo said...

Why not you all cuba product Mary Kay? Jika berminat, boleh email Kak Mell at vainlady84@gmail.com

nabilah said...

saya guna produk wonder glow..alhamdulillah okayh

shila az said...

Tapi saya guna wonder glow kulit jadi pedih sangat dan mengelupas adakah tu produk tiruan saya rasa takut skg ni

shila az said...

Tapi saya guna wonder glow kulit jadi pedih sangat dan mengelupas adakah tu produk tiruan saya rasa takut skg ni

zaiyan said...

aku suggest try pakai Wonder Glow.. mmber aku pakai mmg berkesan n xyh pakai make up... ce la try..org kata nk cantik kene rajin usaha .. :)

Waney Sayang said...

Hai. Bt mse ni sy bru pkai cream mka 3 jnis shja. 1 fairnlvely.hmm mka jdik kering. Olay okay lah putih kn mka. Tpi melekit xnak lh. So skrg sy pkai wonderglow. Nk tahu ape yg best? 5hri sy pkai mke nmpk cerah sgt. Mmbe2 pn puji. sy bli kt fb je. Jerawat sy. hrini pkai esok dh kcut. Dasyat. cubelah. Tpi mmg puas hti taW. My mom pon pkai

Anonymous said...

Sy ad jual wonderglow...bmint sms 0132643039

liza said...

If berminat nak try produk Mary Kay pls let me know 018-3822349..kulit makin sihat, soft n flawless..Mary Kay berdaftar dgn KKM..:)

fa farhana said...

Jom kawan2 klik link nie...Tak nak join pon xpe..klik link pon dh ckup..tp kalau nk join pon bleh..Modal FREE of charge
http://www.cashforvisits.com/index.php?refcode=18491
tq all

fa farhana said...

Jom kawan2 klik link nie...Tak nak join pon xpe..klik link pon dh ckup..tp kalau nk join pon bleh..Modal FREE of charge
http://www.cashforvisits.com/index.php?refcode=18491
tq all

fa farhana said...

Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
RM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

Anonymous said...

Sy gune nour ain beauty je...so far ok...kulit nampak sekata n x de la mampak muka je putih melepak but hand still dark...hehe

Maya Omar said...

dear, jaga kulit baik2..banyak dah produk u letak kat kulit u..ada efek nnt..huhu

ikan said...

muka je putih. tangan hitam.

Anonymous said...

awak da pkai?bdn jd ptih ke?sy bru nk try pkai. .

Anonymous said...

Aloe vera gel by natural republik 92% terbaikk ...nature & original..mahu what app 01152897268 rm 26 incluD post..produk terbaikk dri korea

Misz Fyya Novellis said...

betulker guna temulawak?tadi ada google..google cakap ada yg asli n palsu.Then,berbahaya ke?takut jga...hehe..tak apa,guna safi fair lovely jew.yg baru ni...

Misz Fyya Novellis said...

betulker guna temulawak?tadi ada google..google cakap ada yg asli n palsu.Then,berbahaya ke?takut jga...hehe..tak apa,guna safi fair lovely jew.yg baru ni...

waniey f said...

Assalammualaikum Fyna
Saya just nak share jer. Dulu kulit muka saya pun teruk malah lagi teruk dari Fyna. Macam2 jugak pakai. Ade yg Fyna sebut kat atas saya pernah pakai jugak. Tp skincare yg ade sekarang, bukan saya cakap xbagus tp semuanya ade bahan terlarang. Sebab tu kesannya cepat. Effectnya nati akan nampak mayb 5 tahun or 10 tahun akan datang. Now Alhamdulillah, kulit muka saya dah ok sikit dan saya sgt puas hati dengan produk yg saya pakai sekarang sebab ia mengandungi bahan organik. Sangat selamat. Saya cuma ingin berkongsi benda yg selamat utk kite semua pakai.
Klu nak tau lebih lanjut boleh contact saya 012-6465120
Fikirkan diri kite utk masa yg akan datang.

Z'aqueno Skin said...

PERHATIAN ❗️
Nak kulit jadi CERAH, GLOWING, PUTIH, HALUS, KENYAL DAN LEMBUT?
Ini blh dicapai dgn hanya GONCANG dan MINUM sahaja
MENGAPA ZEPTACOLLAGE??
(Y) Produk famous dari Taiwan
(Y) HALAL
(Y) ISO 22000 / HACCP
(Y) US patent
(Y) FDA
(Y) SGS
KELEBIHAN ZEPTACOLLAGEN:
:* Collagen dari GELITA, Germany (since 1875)
<3 German brand award ‘16
<3 Top 100 innovator 2017
<3 Syarikat kolagen terbesar di dunia
>>Hydrolyzed fish collagen
>>Size molecule kita adalah 1/100 of kolagen biasa
:* Acerola ekstrak : vitamin C utk membantu penyerapan kolagen
KESAN YANG DIJANJI:
<3 kulit lebih putih
<3 kulit menjadi lebih halus dan bersih
<3 kulit menjadi tegang dan Nampak muda
<3 liang-liang pori menjadi kecil
<3 kurangkan garis-garis dan kedut-kedut
<3 pimple kecut dan muka kurang minyak
<3 kuku yang lebih kuat
<3 rambut lebih lebat dan bersinar

nak order?
pm page: https://www.facebook.com/Zaqueno-Skin-1698193270483766/?ref=bookmarks
>> direct link ke pm: https://www.facebook.com/messages/1698193270483766/
atau whatsapp 010-840 9080
>>direct link ke whatsapp: https://api.whatsapp.com/send?phone=60108409080
atau wechat: zaqueno
stok tinggal sikit je! Siapa cepat dia dpt :*