Monday, March 7, 2011

aduh! tempiras di anu ku

assalamualaikum

pernah dengar binatang bernama tempiras? kalau kot belah kampung memang femes la binatang ni..kenapa? sebab dia suka sangat melekat dekat anu budak lelaki..haha sebab budak lelaki yang duduk kampung ni suka masuk hutan..so balik je kat rumah mula tergaru-garu kot situ and gatal-gatal..

tempiras ni melekat kuat oo...tambah dekat anu tu...sakit gila lah..dia suka melekat dekat tempat yang sembunyi-sembunyi..dekat ketiak..dekat telinga and dalam telinga..tempat fav dia la..

tadi lepas fyna mandi terasa sakit dekat telinga..pelipat atas telinga tu..then tengok-tengok cermin ha! ada tempiras ni tengah bergayut..nasib baik baru melekat..kalau dah sebati nanti susah gila nak tarik tau! sekarang pon stil sakit kena love bite dengan tempiras jantan ni haha..sekarang ni kena mandi dekat luar..nasib baik la mak ayah buat 1 bilik air dekat luar and ada takung air besar..untuk simpan air..sebabnya air dekat rumah selalu off..dah la air mahal dekat kedah ni..perkhidmatan pulak terok gila! ok dah terpesong..haha belakang rumah fyna hutan belantara..tu yang tempiras ni senang je melekat..ni  1st time kena sejak 5 tahun pindah di sini..

kalau dibiarkan..makin gemok gedempol la tempiras ni minum darah..time tu memang nak keluarkan sakit gila! bayangkan kalau yang ada dalam telinga..eiiiiiiiiiiiiiii

kepada orang-orang bandar yang tak pernah tengok tempiras ni..mai cek nak tunjuk


seeee dekat binatang banyak la tempiras ni

korang pernah kene ke tempiras ni? haha

41 comments:

safura zahari said...

eeuuwwww takotnyaaaa fyna...geli.

Uchi kay-f @hmad said...

oh ni klu kat kg dipanggil.." tungai"...

MéuzAngelo™ XXIII said...

same ke dgn kutu babi?

mofaizmz said...

1st time aku dengar tempiras.. selalu mende yang ada ciri-ciri yang disebut tu orang panggil tungau.. ke tempiras dengan tungau ni mende yang sama?

p/s:satu lagi cekenit.. adakah ia serangga yg sama?

.nuruashia. said...

pirah sudah sys eheheh :) boley demam kne binatang ni..

ryu said...

x pnah kene....minx2 la x kene...bnyi mcm mnakutkn kowt....huhuhu

t e m b u m e said...

adeh! mesti sakit!
tak penah plak jumpa sepanjang 3 thn stgh dok kat kedah before ni.

Syafiqah Hashim said...

realy??
sy tak pernah tgok tempiras ni..seyesly..takot nye bintang cenggini..
dia hisap darah smpai gemok pastu pergi or dia stay je kat bdn kita?

nn said...

ouch! and benda tu sangat menggelikan. takut. kecik sangat. merayap-rayap. eii

Cik Pieka said...

euww sumpah ta pena tgk tempiras ni. org kmpg jgk tp tapena plak dgr tempiras ni. haha. yg salu org ckp tungau yg kene kt anu laki to. haha. btw tkut gile ow tgk tempiras ni. besa gile babeng ow. haha

nik farina aishah.... :) said...

nik tak penah denga langsung la kak fyna , now baru tau ... tapi dapat rase kesakitannye .... haha

Drunbella Khoo said...

fyna, i kena kat mata.
serius sakit gila.
seminggu jugak laa dia dok bergayut kat mata i.
i tataw apa benda.
ingatkan ketumbuhan apa laa.
nak cabut sendiri sakit gila.
lepastu member tengok, dia kata neh cekenet neh.
btw, kami sini panggil cekenet.
p klinik, dokte siap gelakkan kat i.
ciss.
dokte tarik pakai penyepit dia laa.
pergh.
menangis i okayy.
neh haa entry yang i kena cekenet tu.
=_='

http://drunbella.blogspot.com/2009/12/mengong-punya-cekenet.html

ada mokhtar said...

sama dengan sekenit ke ni...? i pernah kena jugak... celah telinga dia bertenggek.. demam seminggu jugak la i dibuatnye..

ieka cyg said...

mcm kutu je along ? tp kalo org selangor panggil tungau kot.sbb adek2 laki salu kne tungau.hehehe.

nurul ainul farhain said...

alhamdulillah tak pena lagi setakat ni.kawan kte pna kne.dia ingat dia ada tahi lalat baru,haha mmg sakit gila

zOeY zAu YaH said...

kite panggil sekenit...geli wooo!!!

ayuya said...

huhu..x pernah lagi..tapi mak selalu kene..mmg sakit..=)

Syatir Tahar said...

Saya baru je kena.Kena dekat peha.Sakit,agak pedih..Sy cekik dia guna kuku but gigi dia msih lg trtinggal.baru 4 hari,skrg dh jd kudis.Agak bhya la binatang ni.

shahjiehan said...

tempiras?bahasa negeri mana tuh?

bg org perak, deme gelor tunggo...atau org KL ckp tunggau.. aaaahaa... tu ke?

jom baca dan komen i-City beli ‘salji’ Korea

shahjiehan said...

slalu org letak kapur utk tglkan benda ni.. kan kan!!

Kumbang Jingga said...

pernah kena dulu bendi ni kt anu hehehe..sapu ubat gamat je..nanti baik sendiri..renung2 kan dan selamat beramal hahaha

Sheeq ♂ ♀ said...

ok..sangat geli..huhu shikin tataw pon pasal tempiras ni..cam pacat ek, hisap darah..

ayulunera said...

fuhh...brutel betol rupe tempiras ni.....dulu mase kt kedah study kt kedah dulu pon ade mnde ni...tpi kitorg pggil kutu beruang...ehee...

ardinihumaira said...

uiskkkk bahaya tu.. dni lom penah jumpa dan kena lagi.. tapi masa dok arau dulu selalu mengalami pengalaman ngeri siap terjerit2 kalo dalam bilik ada cali... penah kena kat muka... dua minggu tak dapat g kelas sebab efek kat mana dengan demam terok.. habis terok muka masa tu uhuu

~♥ iella ♥~ said...

ada member opis kena..dah melekat lama..makin besar..besar sbb duk sedut darah....kt mata tue...g hospital, doktor cabut buang..sakittt ooOoo..

Raihanah Hanis said...

bRU je tau tempiras ni.....klu x mmg x tau pon bendealah tu....
skg fyna da ok ker ?

Raihanah Hanis said...

oo,baru jer tau pasal tempiras nie...klu x , x pnh tau pon ade bendealah tu...so fyna skag da ok ker? :)

ceotgilalensa said...

euuuuuw!!! gelinya. wuwu!!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

cek org kedah jugak..awat xpenah taw tempiras ni..adoii..hihi

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

cek org kedah jugak..awat xpenah taw tempiras ni..adoii..hihi

Alynzs Syed said...

adik i penah kena , dekat mata :p
cian dia , masa dia kecik. terpaksa pegang dia ramai2 sebab Abah i nak buang benda tuh.. Dia takut . hihihi
kat kg i panggil cekenet , hee

Amirrah Zawani said...

errr,. serammm..
first time dengar n tengok tempiras ni.. tak penah taw pun b4 ni =_=

Mohamad Rani said...

Tungau yg kecik halus tu, bintik merah. slalu menyerang anu dak kecik terutama laki.. ni Tempiras tk salah org pggl singkenit atau kutu babi

nieja said...

org kelantan pgil pirah
hahahahha..dlu masa kecik
pernah kena.. sakit gila.

mencari konklusi said...

saya kene 2x tempat sama...... sakit+pedih..... benci234xx...

mencari konklusi said...

saya kene pirah nie 2x tempat sama...benci binatang nie....~!!!!!!!!!!! sakit+pedih~!!!!!!!!!!!!!!!

mencari konklusi said...

saya kene pirah nie 2x tempat sama...benci binatang nie....~!!!!!!!!!!! sakit+pedih~!!!!!!!!!!!!!!!

elianto2323 said...

dah penah kena. sakit wooo..bole x perasan. binatang ni dah melekat mmg sakit nak tnggalkan..dah pulak tu susah. geli pun ade. yela,sbb selama ni x knl binatang ni.hehe.

elianto2323 said...
This comment has been removed by the author.
Encik Adam said...

tungau warna merah. sangat halus. sapa yg rabun x akan nampak.

sekenit kecil tapi menyakitkan macam sakit ada luka. tak besar macam tempiras

tempiras.. besar dan biasanya obes tahap 3,4 kot . ada tempiras sebesar biji saga

nicejobs said...

bahaya jugak.. baca terus check telinga hahahahah