Thursday, February 17, 2011

barang murah pon boleh buat kulit kita cun!


Assalamualaikum


Siapa kata barang murah tak boleh jadikan muka kita cantik? 
Fyna nak share satu produk..dah la murah..best pulak tu..and senang nak dapat


Alas bedak mustika ratu
Rm6.00
Boleh didapati dia kedai-kedai mustika ratu/jamu-jamu or kedai ibu-ibu dari Indonesia =P

maybe ada yang dah familiar dengan benda ni..tapi fyna baru je dapat tau yang benda ni best =P ada bermacam-macam jenis..untuk kulit berminyak ada, kering ada, normal pon ada..so fyna punya yang untuk kulit berminyak..ok lah maybe bila tengok je korang akan cakap ni mesti macam foundation..betol tak? Yes ia memang macam foundation..tapi more to bb cream.


tapi bukanlah sepnuhnye bb cream..bb cream ni dia ada spf + pelembab and so on
tapi alas bedak ni macam bb cream sebab buat muka fyna macam glowing sikit and texture sangan ringan..itu sebab fyna cakap macam bb cream..jangan salah paham ok =).

Kenapa  fyna puas hati  lepas pakai alas bedak ni?

Tak payah pakai banyak..sikit pon dah ok..tapi sebab ada parut jerawat nak tutup..fyna pakai banyak sikit dekat parut tu..tapi yang best dia tak berat..terasa ringan..macam pakai bb cream..muka cerah sikit..tapi bukan cerah bedak..tapi cerah kulit..yang paling best dia agak glowing..tak tahulah orang lain macam mana..tapi fyna pakai memang nampak glowing..or maybe sebab muka fyna sekarang ni dah macam glowing sebab pakai nutox so plus dengan alas bedak ni lagi lah cantik kan? Tak berminyak..ya lah sebab fyna pilih pun untuk yang kulit berminyak =P

next fyna akan tunjuk cara fyna makeup macam gambar atas =D


act dalam pic dia atas tu muke fyna macam shining sebab fyna pakai someting.bukan fyna pakai alas bedak ni semata-mata..nanti fyna post gambar fyna pakai alas bedak ni sahaja =)


thanks dengan teguran di formspring..gambar di atas bukan glowing..tapi shining + flash camera..so nampak muka gile shining macam kuali kan? hehe

47 comments:

don't cal my name said...

saye pun ske pkai alas bdk ni.best sgt =)

safura zahari said...

i pnh pakai gak.but muka nmpak kuning.hehehe.tp cane nk wat muka u nmpak kilat2 cm tu.i ske la.then i pny eye bag terok lah.ada suggestion for conceler x?

Teyn said...

cool! =D

Uchi kay-f @hmad said...

ikut keadaan & kesesuaian jugak ler...ade yg pkiproduk mhl gaban tapi hasilnye mcm hampagas taw..

peaNut said...

sukeeeeeee ngn baju polka dot yg akak pakai tu....uwaaa...i love polka dots

nn said...

memang serius best. pernah try member punya masa lepak bilik dia and lupa bawa foundation sendiri. letak sikit je pun dah boleh cover satu muka. suka!

Bella Ayub said...

dulu bella pernah try..
lepas tu tukar lain..so far okay lah.. rasa cam nak guna balik la

Amirrah Zawani said...

murahnya..
alaaa, rugi tak tau awal2..
baru je lepas beli bb cream Etude House ni..

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

muke kite same. jenis menternak minyak. hish tak suke. dahla banyak parut lekuk-lekuk. camne nak ilangkan pun tak tau. nyampahs!

cik nur said...

kaka..
betul kew elok produk nie??
tak naik jerawat kew???
kite memang ada prob muka berminyak...
takut nak cuba...tapi nak nampak kulit cantik cam kaka..
hehehhehe

cik aiLebiu said...

aah yela..giler lupa..i pon penah pki ni dulu...lps baca entri ni baru teringat balik haha...oh lg sekali i tag u join contest sbb i tau u suka mekap ;)

Nasuha Salleh said...

haah fyna..kulit u glowing sgt =D

My Recent Post: Mac Makeover - Epis.2

Faza said...

dulu pernah pakai foundation..tapi muka tambah gelap..dah pilih yang normal dah..lepas tu xnak pakai da..

pastu kalau pakai..muka naik jerawat..kl product ini mmg bagus ke?mmg xreti la psl make up2 nie..

kl nak nk lindung itam bawah mata pakai pe ek...huhu..

sori byk tny..teringin nk g cari2 brg manjekan diri..=p

Fanny said...

you are pretty on this pictures :D

fyna said...

@don't cal my name i pon suka! ringan and tak terasa macam pakai bedak

fyna said...

@safura zahari aik! ye ke? u letak byk sgt kot..hehe ok2 later i update macam mana nak nmpk muka berkilat2 tu ok =)

fyna said...

@Teyn=)

fyna said...

@peaNut da setahun beli baru pakai bju ni.haha

fyna said...

@nn betol2! rugilah i bru tau sekarang

fyna said...

@Bella Ayub owh yeke? kalau sesuai gula lah balik..bukan mahal pon kan..hehe

fyna said...

@Amirrah Zawani alah! rm6 je dear..pakai tukar2 pon boleh..hehe

fyna said...

@0sh!Nz d' sen0r!ta muka i pon ada leku2..try nutox skin refining..it works

fyna said...

@cik nur ok je akk pakai..xnaik pulak jerawat..hehe

fyna said...

@cik aiLebiu ok dear..hehe

fyna said...

@Nasuha Salleh hehe glowing cm berminyak tak? =.=

fyna said...

@Fazafoundation apa ye? maybe salah pilih warna kot.so far ok lah..

fyna said...

@Fanny thanks dear

fyna said...

@Uchi kay-f @hmad haha betoi2

nurulfaridah said...

mcm best je produk nih..
xpyh pkai concealer dah ekk kalo da pkai yg nih?

Sharinginfoz said...

itulah persepsi yang salah kan bila aja barang murah kita rasa tak berkualiti

Yaya said...

saya pun pakai nii.. :))

Yaya said...

saya pun pakai nii.. :))

Nasuha Salleh said...

glowing yg nmpk berseri2 la dear ;)
hehe

Cik Suheela said...

Dulu pon kte penah pakai alas bedak ni..
mmg bestttt yuuu :)

Fifi Rahmat said...

i pon mgu lepas jumpe produk foundation tu yunk. lps tu ingt nk beli. tp mcm x sure, trus x beli. now since u said, bagus, harusla i try... dia ade bedak compact sume lengkap kan? ehe.

Yasmin said...

lawaa ! Suka sukaaaa :) Nak try cari lah bedak alas ni .

Nurul Mazni said...

wah.. bestlah klu harga murah cm nie.. beli sepuluh pun tak per~
tapi sy dah setia dengan produk sekarang.. huhuhu~

Ifti Larina said...

nice! sis lawaaa sgt! i adore you!

hana said...

cantek la..
tp saye kulit kering...
siap menggelupas2 agi..
parah betol...

Arien Ellisa said...

ai fyna...im ur new follower..=)

dah cari dah alas bedak nih...kat sini rm5 je...n dah try..mabeless!!!thnx yah~

Anonymous said...

saya beli dlm rm 3 je . hehe
so far okey jer

Anonymous said...

kat mana boleh dapat produk mustika ratu area sg petani? pls reply..

wana_abdul said...

wana pown pkai als bdak 2 ke klas,....bestt sgt.....xyah pkai mhal2 kn kalu stkat g klas 2...da 3 taon pkai als bdak 2....:-))

aziah muhammad said...

da beli & da pakai pon hari ni..trus terjatuh cinta..best banget! ternyata sharing btul2 caring...jom singgah blog sy ada kredit untuk u laling....muahh!

mira@mia@yong@kakya said...

memang best produk nie.n sy gne utk kulit brmyk jgk :) xsbr nk taw mcm mana fyna shining kan face.dari dulu lg nak try.hehe

cyatt oi oi said...

linda rafar ..fewwitt. u dok kedah ke...

Anonymous said...

guna odbo baked highlight dik