Thursday, February 24, 2011

apa makeup / barang makeup pertama yang korang guna?

assalamualaikum

sekarang ramai girl yang dah pandai makeup kan? fyna tengok ada yang 15
tahun tapi makeup power! dah pandai pakai contact lense..fake eyelash semua..hadoi..memang maju betol lah gurl-gurl sekarang...owh sekarang fyna dah jadi wanita bukan gadis lagi..sebab umur dah 26..haiya! 

fyna bukanye pandai makeup sangat..dulu pakai eyeliner pon comot je..haha


gambar 3 or 4 tahun lepas
gemok lagi ni..shawl pon tak reti pakai lagi..main hentam je..haha dulu orang panggil fyna = yumi..haha perasan macam korea la..childish betol!
pose pon peace memanjang..haha


ni gambar awal tahun 2011..haha lain tak?



fyna mula kenal bende-bende makeup ni time umur 18..tu pun baru kenal  lipice..bedak pon tak pakai langsung! haha



then fyna mula beli curl lash..eceh..dah maju tu..tu pon time umur 19..time tu tahun 2004! ..tengok bertapa mundur nya fyna time tu..


pastu beli eyeshadow..time tu beli warna soft brown je..ha bedak tak ada lagi..sebab still pakai TEMULAWAK! haha memang femes la time tu kan..muka gebu je..haha

pastu baru beli compact powder..tapi jenama cikai je..



start beli foundation masa umur fyna 2007 kalau tak silap..maybeline punye..pastu tukar anglefit maybeline samapailah sekarang still guna

then 2 tahun lepas baru lah kenal apa itu contact lense..bila pakai je rasa comel je..mata macam anak patong..terasa diri lawa sentiasa haha

fyna pandai makeup pon baru je dalam 2 tahun lepas..youtube kan ada..banyak fyna belajar dari situ..

sampailah dari muka blahh..sampaila muka colorfull =P

lain betol dengan gurl-gurl sekarang..kadang-kadang pakai makeup sampai nampak lebih tua dari usia..tak elok lah macam tu kan..rosak muka tau pakai bende-bende ni time muka masih fresh..fyna pon pakai dah lewat pon ada jugak masalah dekat muka =.=





act fyna nak tunjuk step makeup..tapi ape yang fyna dah tulis dalam microsoft word tu adik fyna dah hilangkan =.= sedihnye la

esok and sabtu fyna cuti..ada req untuk teen makeup tutorial..inyallah dalam 2 hari fyna akan update ok.. 


21 comments:

ardinihumaira said...

haha... sama la kita.. zaman muda mudi dulu dok guna temulawak je

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

saya memang tak reti mekap. saya tau pakai lip gloss dengan bedak je. pastu next step? haha.. tidak dapat lah.

Nurul Mazni said...

fyna.. cntik mekap!! sy tengok video awk wat tutorial hana tajima shawl tu.. berjaya gak ikot walaupun cm lampi sket nak paham mule2.. but then, thanks to you. akhirnye tau gak cm ner nak wat.. hehe~

fyna said...

@0sh!Nz d' sen0r!ta haha tak pe..pelan -pelan lah.fyna pon main hentam je mula2..calit2 je..haha

fyna said...

@Nurul Mazni really? wa..baguslah! =D

fyna said...

@ardinihumaira haha muka gebu je kan=P

Rozana Razali said...

smpai skrg xde eyelash curler.. T__T

faiqah said...

kak fyna,,buat tutorial taw...tak sabar:)
adore kak fyna:)

nik farina aishah.... :) said...

kak fyna kalau tak make up pon comel je saya rase .. hehehe saya dah 18 pakai make up pon tak reti lagi ... hahaha

Syafiqah Hashim said...

i like it!
kak fyna so beautiful!

Halusinasi said...

hehe...masa mula2 dulu hanya pakai krim safi yg penutup hijau tu.
lama2 baru reti pakai bedak compact, lip balm. natural gtu...
tak sabarnya nak belajar mekap dgn fyna...
tak sangka kamu 26 tahun...ingatkan sebaya, kena panggil kak ni...

fyna said...

@Halusinasi cream safi tu memang femes! ala2 temulawak lah jugak..hehe fyna pon xsangka yg fyna dah 26..jom tukar umo! haha

fyna said...

@Syafiqah Hashim haha..mana ada =.=

fyna said...

@nik farina aishah.... :) ak makeup muka basi la dik =.= ha bagusla..umur 26 baru pakai makeup ok

fyna said...

@faiqah akk pon stil belajar ni..jgn adore2..malu =.=

fyna said...

@Rozana Razali lah ye ke..p beli cepat!

ida said...

yeyyy..xsabar nk tggu tutorial fyna

fariza fauzi said...

i pakai foundation sama mcm u..anglefit :)

iManAzRaf said...

haha.. mmg fail bab2 make up neh.. temulawak pun xpenah gune.. ;D

Amirrah Zawani said...

i umur 24 baru nak belajar pakai mekap.. b4 ni mmg tak mekap.. tak reti.. skrg ni pun tak reti juga.. kesian sungguh =_=

Yasmin said...

yumi ? Hee , baru teringatt .
Yumi Chiaki . Am i right ? Heee :)