Tuesday, January 18, 2011

masker terbaik untuk kulit berminyak

assalamualaikum



rasanya semua orang dah tau petua ni...laki ke perempuan ke boleh je pakai..i mula pakai masa time study dulu..tahun 2004 tak silap..hehe dah lame tu

caranya mudah je

  • sebiji telur ayam
  • yang tak direbus lagi lah ok
  • pecahkan then ambik yang putih saje
  • pukul-pukul sampai naik buih  
  • yang kuning tu buat goreng! hehe
  • then lepas basuh muka
  • lumur dekat muka..macam pakai masker
  • then bila dah rasa tegang and kering dalam 15 minit macam tu
  • basuh! senang kan


laki and perempuan boleh buat..

result
  • kulit muka tegang
  • less minyak 
  • cerah sikit
  • minyak-minyak dah turun kan..kurangla kusam sikit muka korang
  • jerawat pon boleh kecut

ingat! dah letak dekat muka tu bila dah keras jangan la cakap atau senyum..better korang dok sorang-sorang dalam bilik..take a rest..sebab kalau korang sengaje senyum and bercakap..ia akan buatkan kulit korang cepat berkedut tau!

ala..senang je ni..cara yang susah sikit ada tak?

ada!  

next!

caranya

  • celupkan kapas dalam putih telur
  • tempek dekat muka satu per satu jadikan macam topeng
  • then tido 

result

  • esok pagi bukak pelan-pelan sebab dah keras kan then 
  • korang akan nampak segala kekotoran, blackhead, daki ada dekat kapas tu
  • macam biasala result macam dekat atas tapi yang specialnye dekat kapas tu la
kalau rajin..amalkan dalam 1 minggu sekali
(depends pada kulit wajah..if muka dah kering jangan pulak pakai mask ni..nanti muka bertambah-tambah kering =.=...kalau muka rasa oily and rimas..baru buat mask ni ye =) )

tak percaya? cubalah!


32 comments:

Uchi kay-f @hmad said...

yg senang ni kdg2 mls gak nk buat pesalnye nmpk telur je nk goreng pastu telan...hi3

The Nurul said...

tiba tiba macam nak buat kejap lagi sebelum tido. hahaha

zacky ~786~ said...

emmm ..` menarik .. p .. mls nk buat .. hahaa.. pmpn rajin kn ?? buat2 la sllu ekk.. hehe

ieka cyg said...

waa.nk cubelah (:

Sisiantee said...

wah sangat menarik..boleh try ni..hihi ^_^ tq

Yana@Nana said...

info yg berguna.. ..kulit yana berminyak.. tapi nak buat2 nie M tu besar sgt.. TQ FOR tIPS

Amirrah Zawani said...

nak cuba lah... :)
jimat pun jimat.. n senang..
tp kalo malas tak jd gak.. =_=

fyna said...

@Uchi kay-f @hmad cet! mengoreng telor lagi lama tau..tempek benda ni sat ja hehe

fyna said...

@The Nurul buat jgn tak buat!

fyna said...

@zacky ~786~ ish yg paling senang pon mls ek? adoyai..=P

fyna said...

@ieka cyg try2!

fyna said...

@Sisiantee welcome =)

fyna said...

@Yana@Nana keciklan la m tu..hehe welcome

fyna said...

@Amirrah Zawani da mls xleh wat ape dah la.hehe

lolaa said...

nice tips la dear..tq sharing.

bintang itu chantek said...

salam,,hehe,,na tanye lau pakai masker telur tuh berbau ta??hehe,,muka i jenis berminyak sakan punye,,n of coz pimples sng sgt naek,previously muka i jdik sggtt terok,na kuar uma pn rasa malu sgt,so i try guna nv,black soap,toner A n moisturiser,muka ok da,unfortunately,toner dia sgt kuat till muka i mengelupas,bygkn dgn pkai make up then muka tros mengelupas keterlaluan,(fyi i guna maybelline bb cream with silkywhite 2 way cake),tension sgt,tu satu probs,n masalah laen,skg muka naek white head yg kaw2 punye,basuh muka,pkai pore strips,n masker(st.ives mineral clay mask)pown still ad lagi,n imagine again bile i pkai makeup,terserlah white heads dgn liang pori yg besar2 with kulit mengelupas,,hmmmmm..i feel very bad,,so,please help me fyna,,and btw thnks beautiful,,=)

cik yuyiyui said...

thanx bagi info niey..
sya da try..
n then sebelum tid0 cm bese,
bukak lappy
n bace blog olang..
haha.. ntah camne, ade satu entry niey wt sy tergelakkk.. aduyy.. lawak sungguh..
dan hasil nye..
muka sya berkedut.. cm mke sy melekat diatas tikar plastikk..
=='..
ta pew..
t wat lagi..

bintang itu chantek said...

salam..sis,i da try mask nih,,p esk pg bangun,mcm pecah2,,hampa,,mcm ta jadik je..
so i baca balik entry u,,rupe2nya i tak pukul telur tuh sampai berbuih la..huhu..patot ta jadi,,
neway..malam nih na try lagi...wish me luck dear!!

bintang itu chantek said...

salam,,dear sis..
i da try mask nih..but the next morning bgun mask tuh pecah2..mcm ta jadik je..
so i check balik entry u,,rupe2nya i ta pukul telur tuh sampai berbuih,,hehe..membazir telur ayam nenek i,,hehe..
then i campurkan dgn limau purut sikit,,hehe
hopefully menjadi coz skrg masalah lain timbul,warna kulit ta sekata and liang pori dgn hidung and area pipi bwh mata dekat dgn hidung jadi sangat besar bila panas..so bile pakai bedak nampak kasar,,and of course...sangatlahh malu...hmmm....doa2kan ye..

yanaROCamious said...

kak fyna. ace buat ntok entry ntok kulit kering. ;"(

nasha sanza said...

bagusnya..nak try la..

vampire's lovex said...

nice2..pernah try,,tapi guna putih telur campur tomato.. konon2 tomato tu bagi kurang rasa berlendir telur tu..padahal lendir tu memang x hilang...hehe




fyna....nk tips untuk orang kulit kering pulakkkkk...hehehe..



;))

eva natasya said...

yg kapas tu sy dh cube..memang menjadi bile bukak sgala penungu kt kulit muke ni keluar..lbh2 lg whitehead ^^ thanks ya fyna

lisa said...

memang menjadi. lisa selalu buat & rasa muka lebih berseri sikit lepas amalkan petua ni :)

eyena said...

mcm besst nk cuba laa nnti thnkx kak. . .

fara3iin said...

harus pkul ke putih tlur tu??
if tak?? tak jd eh??

Miss Zahirah said...

slalu buat yg no.2 tu..
mmg berkesan..
cam fyna ckp la kna RAJIN.. hehehe

AyaZuki Is Cullen said...

saya dah cuba ni . best ! :))

adyana said...

mmg slu guna petua ni but i use tisu..lps da kering,try tarik dr bwh ke ats,nmpk la jerawat2 melekat kat tisu 2 n then ble mengurangkan bulu kat muka..hehe

♥ SweetyEluver'S♥ said...

hahaha patut la buat tak jadi tak pukul telurnya , try buat guna kapas la senang {: kalau buat siang hary boley tak kak ?

korakoraARTdesign said...

putih telur 2 nk kena kacau x kalau nk guna kapas 2??

Fynaz Shamz said...

tenkiu sys.. :)