Sunday, January 16, 2011

kenapa perempuan bertudung ramai cukur kening?

assalamualaikum

adik kecik i yang umur 12 tahun tu pon dah pandai main facebook tau! lebih advance dari i..kadang-kadang i on facebook i, then i tingalkan pergi tengok tv..adik kecik i ni selalu la belek-belek facebook i

tiba-tiba


adik : along cukur kening tu berdosa tak?
me   : dosa kot..awat?
adik : awat orang yang pakai tudung banyak cukur kening?
me   : Gulp! bukan depa cukur kening tu..kening diorang dah semulajadi macam tu
adik : oooo...
me   : fuh!



i pon tak tahu sangat tentang hukum cukur kening ni.so bila i google ini yang i dapat



Salah satu cara berhias yang berlebih-lebihan yang diharamkan Islam, yaitu mencukur rambut alis mata untuk ditinggikan atau disamakan. Dalam hal ini Rasulullah pernah melaknatnya, seperti tersebut dalam hadis: 


"Rasulullah s.a.w. melaknat perempuan-perempuan yang mencukur alisnya atau minta dicukurkan alisnya." (Riwayat Abu Daud, dengan sanad yang hasan. Demikian menurut apa yang tersebut dalam Fathul Baari) 
Sedang dalam Bukhari disebut: 


Rasulullah s.a.w. melaknat perempuan-perempuan yang minta dicukur alisnya. 

Adapun jika seseorang wanita itu “ saja-saja “ mencukur bulu kaki dan bulu roma serta kening mereka tanpa ada sebab-sebab yang diharuskan oleh syarak dan tanpa sebab untuk merawat ( setelah disahkan oleh doktor yang amanah bahawa itu adalah penyakit ) maka di saat itu tidak ada sebab untuk wanita itu mencukur bulu-bulu roma dan bulu-bulu kaki atau tangan nya.

Imam Nawawi berpendapat, bahawa mencukur rambut dahi itu sama sekali tidak boleh. Dan dibantahnya dengan membawakan riwayat yang tersebut dalam Sunan Abu Daud: Bahawa yang disebut namishah (mencukur alis) sehingga tipis sekali. Dengan demikian tidak termasuk menghias muka dengan menghilangkan bulu-bulunya. 

PART YANG BEST

Q pertama
Q:ubah suai kening, sebab suami suruh, itu pun tak boleh? nak nampak cantik depan suami pun tak boleh? alasan kalau orang bukan  muhrim pandang, dah jadi hukum tabarruj yang haram?? Isteri saudara mesti dilarang berhias, betul tak?
A : mencukur kening dilarang sebagaimana dalil dia atas. Suaminya hanya wajib ditaati di dalam hal yang tidak bertentangan dengan syara'. Jika kehendak suami bercangah dengan syara' , wajib untuk isteri tidak memenuhi kehendak suami. Contohnya si suami mahukan isteri membuka aurat di hadapan bukan mahram, sudah pasti isteri wajib ingar arahan tersebut.


Q kedua
Q:Saya ingin bertanya, jika hukum mencukur kening adalah haram, bagaimana pula dengan mencabut kening??? Kerana saya pernah diberitahu oleh rakan bahawa cukur mmg haram, tp cabut dibolehkan. Apakah hukum mencabut kening jika utk mengelakkan kening menyerupai kening lelaki.
A : Kedua-duanya hukumnya sama, tidak dibenarkan

wallahualam

i tak pernah cukur or cabut kening tapi i just hide kan yang serabut..so terbentuk la kening i..hehe nak tau? nanti i ajarkan 



i tak lah putih macam tu..flash sayang dekat i act..haha


=D

31 comments:

The Nurul said...

ajar ye. ajar ye. hehehhhee.
eh u mmg dah bertudung eh?

faradeeba said...

i mmg tk suka cukur kening.
walaupun berserabut tak ksh lah.
huhuhuhu

kdg2 ade yg cukur kening mak aihhh sampai nipis gilerrr.
sampai tkde kening pon ade.
tk comey ah cmtuh.

rossoneri said...

kita xfaham macam mana dikatakan kening itu cantik?asalkan ada kening cukuplah..

gabanMorka said...

adik ko dgn adik aku sama...fb saja.
haha

gabanMorka said...

lupe lak komen yang sepatotnye,
erm, kalau kening ase buruk, jgn cukur, tampal je dgn pape

ieka cyg said...

follow me back kaka (:

zacky ~786~ said...

tulaaa ... skrg nie dh jadi trend pmpn cukur2 kening nie... sejak sek. menengah lg kot... dh ad pmpn tergedik2 ckur kening ... isskh3 ap nk jd daa..:P

Misshy Innz said...

wuu ~ dah tak ori lahh kalau cukur .
syg ouhh ;p

zeera said...

cantik la u bertudung
btw,i pown tak bercukur
da semula jadi bentuk kening macam tue

Rara Nasiha said...

kening i pun serabut, tapi tak pernah cukur. mama i marah woo.

fyna said...

@The Nurul hehe a'ah

fyna said...

@faradeeba bagi diorang itu comel! haha nak buat macam mana

fyna said...

@rossoneri tak bersyukur

fyna said...

@gabanMorka janganlah jeles=P

fyna said...

@gabanMorka haha tampal dengan bulu2

fyna said...

@ieka cyg ok adik =)

fyna said...

@zacky ~786~ diorg rasa cantik kot

fyna said...

@Misshy Innz makin cukur jadi lebat jadinye..xlawaaaaaaaa

fyna said...

@zeera baguslah! jeles ni

:: bubu :: said...

ala kak..bukan setakat cukur kening..
ade tu kt video siap pkai quitick[btl x eja.. ?] tayang2 knon2 cntik..bubu geleng je smbil ngucap.
x smestinya, pmpn yg btudung tu baik dan pmpn yg xbtudung tu jhat.. right.. ?

ahmad endo said...

aku tengok ko ok jgan plak buat k...hehehe...aku dulu ada senior yang baru nak cukur2 ni...las2 diat buat sendiri n hasilnya sungguh lawak...hehehe

Myra Arshad (: said...

cun kot bertudung. grr. gebu~

Amirrah Zawani said...

i mmg tak cukup kening..

Nadd said...

singgah.
sy punya kening lebat n serabut.
nnt ajar ek cmne nk hidekan. hehehe. :)

fyna said...

@:: bubu :: yes..depend pd diri masing2

fyna said...

@ahmad endo i xkan buatlah =)

fyna said...

@Myra Arshad (: gebu dengan flash saje..hehe

fyna said...

@Amirrah Zawani hehe samee

fyna said...

@Naddok insyallah =)

amirul98 said...

best la info ni..by the way thanks.

http://miss-dya.blogspot.com
http://cinta-marshmello.blogspot.com

Miss D'ya said...

by the way,yg comment tadi i gune account adik i..heheh