Monday, December 13, 2010

tutorial licinkan kulit pakai foundation adobe photoshop

assalamualaikum

meh blajar adobe lagi! i ajar yang basic and senang je la k..yang susah-susah i pon tak belajar lagi..hehe
i ajar yang i selalu buat lah..bukan apa..kalau i ajar korang pon tau and i pun tak lupa nanti..leh selak-selak blog i balik and belajar sendiri kan? hehe..

dah pilih gambar? ok i pon dah pilih! i ambik gambar adik i

ni gambar original ok! dekat rumah i..snap guna slr..wah bokeh! haha terer jugak i =P


ok mula-mula bukak adobe


then right click dekat gambar tu and click duplicate layer then ok

pastu cari filter then cari surface blur

dia keluar macam ni kan? ok adjust la sampai jerawat korang tu macam pudar..dun worry if muka kelabu asap pon..tak apa..kita boleh adjust ok


then click dekat bntuk camera and keluar petak putih kan? and tekan CTRL +I


ada kotakputih tu jadi kotak hitam kan? 
k next  ambik brush


zoom dekat2 sini sebab nak hide kaw2 punya


dekat master diameter tu korang boleh pilih size brush mana yang korang nak and pilih brush yang blur tu..amek brush no 17 - 300..then g kat muka korang..brush la dekat tempat jerawat tu sampai puas hati

siap!

before 
after

cntik tak? licin je muka kan? hehe
ni lepas i terangkan tone warna..lagi cntik kan? hehe
adik i cakap cantik! haha tengok la sape yang editkan..nampak mahal kan gmbar ni? =P

good luck!

=D


13 comments:

Nuru Ashi A 아시노코 said...

wawhh. pndai sys edit.. ehhehe =))

Rara Nasiha said...

hai dear, suka la dengan tutorial you ni. actually, i pening gak dengan benda ni. nak download kat mana eh adobe photoshop ni?

Amirrah Zawani said...

huishh.. memang muka jd segak teruih.. :)

Nurhasnatul Nabila said...

fyna, wahhh! mamat ni jadi makin ensem lak.. suka la beliau kerna menjadi model anda... huhuhu!
fyna mmg best!

fyna said...

@Nuru Ashi A 아시노코 haha edit biase2 je dik

fyna said...

@Rara Nasiha err kalau dekat internet i xtau la dia..selalu i beli cd je dload..sory

fyna said...

@Amirrah Zawani haha

fyna said...

@Nurhasnatul Nabila haha thanks syg

aDaH said...

wow..dah lama cari tutorial ni..thanks 4 sharing this tutorial..xsabarnya nk cuba :)

isha said...

fyna x jadi pom.. tken cntrl cmne
xpm.. huhu

isha said...

CTRL+1
XPAM

isha said...

petak x kuar hitam pom...

rifhan said...

mana blur brush tu..xjmpa cari..sori noob