Monday, December 6, 2010

sambal telor ala fyna =P

assalamualaikum!



dekat facebook ada kawan i tanya macam mana nak buat sambal telur yang sedap ni..haha baiklah..meh i turunkan ilmu mak i

  1. cili kering kisar/ cili boh
  2.  (selalunye mak i buat sendiri cili ni and letak dalam peti ais..so i amek gune je la..nak senang beli je cili boh dekat kedai)
  3. air asam jawa
  4. garam
  5. gula
  6. bawang putih
  7. minyak
  8. telur
  9. bawang besar


i tak ada sukatan tau..i juz ikut sedap mulut je..haha 
kalau pedas sangat letak la gula..
kalau manis letak garam
kalau terlajak air asam jawa letak gula n garam hehe
lidah ada kan..rasa la ^^

  1. masukan minyak sikit then masukan bawang putih..tumis sampai keluar bau
  2. masukan cili kisar tadi..ikut banyak mane yang nak la..kalau nak banyak letak lebih sikit..1 senduk setengah sesuaila untuk 3 telor..tunggu sampai pecah minyak
  3. then letak air asam jawa + garam+ gula..then rasa..kalau sedap go on la..hehe then letakla bawang besar yang dihiris nipis
  4.  then letak air sikit..kacau sikit then pecahkan telur dalam sambal tu..jangan gaul..biar je..sampai telur tu dah macam separuh masak..hidangkan! siap!


=D



7 comments:

nurulfaridah said...

I suke lauk ni :D

onlyMYNN said...

sis finaa , u know what
semalam lepas i tengok ur recipy , terus i g wat hee ;)
jadiii :)

fyna said...

@nurulfaridah weeeeeeee i pon!

fyna said...

@onlyMYNN really? great! tunjuk la gmbar..nk tgk!

onlyMYNN said...

Ala sis min xsempat nak amek gambar sebab time tu excited sbb menjadi heee ;) Nanti second test min amek gambar okee :)

fyna said...

@onlyMYNN hehe ok! cant wait!

Faa Eryna said...

fyna nak tahu tak ? salu i akan blend cili kering, campur halia campur bawang besar and bawang putih. so, bile kita masak, terus je masuk cili kering tuh, tak payah nak tumbuk2 bawang and halia lagi ;) senang kan ?mak i ajar ;)