Thursday, December 9, 2010

nasik ayam ala fyna

assalamualaikum

kawan i mintak resepi nasik ayam..nasik ayam i ni simple and sedap!..budak skolah pon mesti boleh wat! hehe

stok ayam

2 or 3 ulas bawang putih (ketok2)
 halia sikit (ketok2)
air
ayam 6 ketol
garam

masukan semua bahan tu dalam periuk..
air tu masuk agak-agak tengelam ayam tu dah la..
bukak api pelan je..biar sampai mendidih..
angkat ayam and ketepikan..
air rebusan ayam tu jangan buang


boleh jugak dibuat sup.cuma tambah kiub ayam 2 ketol


nasi 


3 pot beras 
2 or 3 bawang putih (hiris)
sedikit halia (hiris)
mentega / marjerin
1 kiub pati ayam 
sehelai daun pandai
serai

beras tu rendam jap..
letak mentega dalam rice cooker..tumis bawang putih and halia.biar garing
letak beras and air stok ayam tadi..
letak kiub pati ayam..letak garam sikit..
daun pandan ikat2 and serai ketok2
masak macam biasa


cara malas?
kononye la..lauk ada lagi tapi nasik dah abes..buat je macam ni
masukan beras and air macam masak nasi biasa
tapi tambah sikit mentega and kiub stok ayam and garam
 kacau2 then biar dia masak sendri ^^

kicap


1/4 halia  + 4 ulas bawang putih + air (kisar)
air perapan ayam

dah kisar..tapis air then masukan lebihan air perapan ayam tadi
biarkan mendidih..
siap!



ayam


ayam yang direbus tadi
halia and bawang putih yang dikisar  untuk buat kicap tadi
kicap biasa 
sos tiram
sos chili
sedikit lada hitam

campurkan semua then perap dalam 1-2 jam

i tak ada sukatan..juz masuk je semua..tak apa..mesti sedap lah!

sambal 


4 batang cili besar
4 cili api ( kurangkan if tak mau pedas and tambahkan if nak pedas)
1 bijik bawang besar
2 ulas bawang putih
sos cili
air

kisarkan! tapi jangan kisar sampai halus sangat pulak! hehe
then masukan semua dalam kuali letak air sikit..
letak garam and gula
biar mendidih
kalau pedas sangat tambah lah air
rasa..kalau sedap tu jadi lah!

sup tulang or kaki ayam


2 ulas bawang putih(hiris)
1/4 halia(hiris)
air
2 kiub pati ayam
garam
minyak

tumis bawang putih and halia
letak air, kiub pati ayam and ayam
rebus biar sampai ayam tu masak..
letak garam and rasa..mmm sedap!
api pelan je tau


siap! ni adik i yang hias,,haha

good luck!


5 comments:

The Nurul said...

honestly i tak penah buat nasi ayam secara heroin yakni sorang sorang. kalau berdua dengan kakak rajin lah. berdua lebih baik. hahaha

fyna said...

@The Nurul haha tolong menolong bagus la..i ni tak ada sapa lak nak tlg =.=

Ct Arina said...

hye fyna.
blogwalking, then jmpe blog u.
suke tgok u^^ erk,suke tgok blog u ekceli.
hakhak^^
nice look of nasi ayam nway!nyummm!

Faa Eryna said...

sedap! tapi ta pernah masak nasi ayam guna serai, next tyme nak cuba lah pula ;)

aina said...

wahh..sdpnye..nti nak try la resepi u..x sdp siap u..hehehe
kidding!!insyaallah msti sdp..