Friday, December 10, 2010

gabungkan semua jadi 1

assalamualaikum

meh belajar photoshop..i tak lah reti ajar yang terer-terer..cume simple-simple je boleh la ^^

ok harini i nak ajar cara macam mana nak ambik 1 entry dalam blog tu kasi full..faham tak? haha ok kadang-kadang kite print screen dapat sikit je kan..kadang-kadang dapat setengah je..so macam mana kita nak print screen kasi nampak semua..contohnya


kalau print screen jadi macam ni kan?


so how nak sambung kan semuanya jadi 1?
and jadi macam ni
ok ni i tak ambik semua la..i ambik setengah je..
i just nak show macam mana nak jadikan 1 ok



adobe photoshop! 
kene ada benda alah ni..ada setengah cakap boleh dload dekat internet..tapi i dload tak pernah-pernha boleh pon! so i dload guna cd je la

1. bukak adobe..ambik new

2. width and height edjust ikut korang suka la..kalau macam i, hentam je..aslkan width lebih besar dari height
12800 X 800 pixels

3. pastu bukak page dekat website yang korang nak print screen tu
tekan FN and PRT SC
then pergi dekat adobe tekan CTRL and V
jadi macam ni

3. then ambik crop , crop dekat tempat yang kita nak saja..contohnye macam i buat tu

4. then tekan enter..pastu akan jadi macam ni

5. pastu click new balik macam mula-mula tadi..
dekat width and height tu letak pixel tinggi sikit
macam i letak 4000 X 3500 pixel then tekan enter

6. click dekat move tools..macam anak panah tu..then click gambar yang dah crop tadi and move dekat new layout tu..tarik je gambar tu..then jadi macam dekat bawah ni..
lepastu gambar yang crop 1st tadi tu boleh la delete

7.
then buat balik yang macam 1st..new layout then print screen yang lain pulak then crop..sama je macam awal-awal tadi

8. macam langkah no 6..move gambar yang crop tu dekat new layout macam bawah ni..dun worry if senget sikit ok
then right click dekat gambar 1st dia akan keluar macam dalam gambar tu kan? ok click layer 1 tu..then adjust lah nak letak dekat mana

9. see i dah move ketepi sikit..so gambar no 2 pun buat macam tu..right click dekat gambar tu then dia keluar layer 2..so click layer 2 then move la kat mana yang nak di move

10. ok dah siap! so if korang nak buat panjang lagi..buat je sampai abes ok..ini i tunjuk contoh je
then crop and save as .jpg

11. ok dah siap!







1 comment:

Kak Yonk said...

kompem ta bwt. byk step :P
gna photoscape sng jgk :)