Thursday, November 25, 2010

saya pon penah kena tipu

assalamualaikum

selalunya i tengok orang kena tipu..at last i pun kena tipu..hm..zaman sekarang memang orang tak boleh percaya..mule-mule cakap baik je..manis je..at last ha! ambik kau! tapi itulah..kita tak boleh percaya orang 100%.. sebab ghairah sangat..kite percaya orang tanpa ragu-ragu..tapi tu lah..perempuan..bila tengok barang cantik laju je nak beli..plus bila barang tu cantik and murah..betol tak?

hm..semua orang dah tau bahayanya kalau beli online ni kan? i ni dah banyak kali jugak beli online ni..last-last terkena jugak..

kes 1
website
mula-mula pasal lense..selalunya i beli dekat kawan i..tapi sebab dia tak ada lagi stock untuk lense yang i minat ni..i beli dekat orang lain..bile message layan ok je la..siap offer lagi kalau ambik 2 dia bagi diskaun banyak..tapi nasib baik lah i tak ambik..dah bayar semua..dalam 3 hari dah sampai..wah! pantas! dalam hati cakap len kali boleh beli lagi..then bukak-buka..aik..lain yang i mintak lain yang i dapat..so i message dia tanya..dia cakap sorry and dia suruh pulangkan and i akan dapt lense yang i nak ASAP..and dia ada mintak bank in rm7 for pos laju!!!!!!!!!  ok tak pe..i sabar lagi..i bank in RM 10 terus..and suruh dia bagi balance sekali dengan lense nanti..so dalam 3 hari i dah dapat lense..i dah agak balance duit memang tak ada..ok fine la kan..bile tengok lense tu..ok i puas hati sebab tu lense yang i nak..tapi bile tengok dekat botol..asal 1 botol tulis power gune pen aje?! hmmm i mula ragu2..i message tanya dia tapi tak reply..ok tak pe..maybe pelekat dah habis kot..fikit positif ok! so bile try pakai....aik! asl rabun semacam je..hmm sebelah clear sebelah rabun..dah kene tipu lah ni! so i message dia tnya dia cakap dia kata dia tak tau..dealer yang bagi and bla bla bla....i malas nak maki-maki..i cume cakap jangan buat macam ni dekat customer lain dah..itu taun lepas maybe bulan 11 or 12..i dah tak ingat website mana lense tu..sory =.= so sekarang i tak akan beli lense dekat sapa-sapa lagi kecuali dekat kawan i..serik!

kes 2
myspace
taun lepas jugak..i beli baju..2 kali i beli baju dekat dia ok je..so i pon dah percaya lah..so haritu i nak beli kasut..kasut tu cantik! adik i pon nak so i order 2..siap bayar semua..sebulan jugak tunggu last-last sampai jugak kasut tu..tapi 1 pasang je..i tanya why 1 pasang je..senang je dia cakap 1 pasang lagi dah habis...ha!!!!!!!!!!!!!!!!! kenapa tak cakap awal-awal..macam mana lah dia order..then dah sampai kasut tu baru cakap..lain kali bagitau awal-awal kan senang..duit nak cepat..tapi delivery soooooooooooo bad lah! hmm! tapi tak pe lah dia refund balik duit i..

kes 3
facebook



lepas balas message ni..terus acc facebook ni tak ada..sampai la sekarang..so?
malas nak cerita panjang-panjang..korang pon dah nampak kan?

i memang tak akan beli on9 lagi..never!

=(


6 comments:

shima said...

tuh ah kan.i pun kurang caya and kurang minat nak beli on9 nie.baik pegi shop terus,senang.

AwinLaLaLa said...

haa??!!! dasattnyaa!!! syukur laa sgt2 awin x penah lagi kena tipu mcmni... and yg last skali tu... kan da no acc dia... leh trace balik owner tu sape.. kalo betol2 nak balik duit tu laa... hurmmm...

awin pon now nak kena hati2...
tips awin:
ape yg awin salo buat klo beli on9.. awin akan minta no fon owner tu.. coz no fon kan leh detect sape owner dier... awin bg mcm2 reason yg awin x leh bukak email.. kena sms je psa payment tu.. konon x leh on9 fb skali laa hehehe.. so dey all x leh nak tipu kalo dey all plan nak tipu...

tacking no paling penting.. and kena keep update dgn dey all.. tnya je saloo biler dey all ank post out brng kiter... huhuhuu

so far awin x penah kena lagi...
harap2 akan dtg ni pon xde laa org nak tipu... iskk3x

zuar said...

hati2 la pasni k..sblm beli pastikan kredibiliti pnjual tu dlu..tgk respon org lain mcm mn

nn said...

kesiannya kat u. huhu. nak buat macam mana kan. tak ada rezeki. i pun now dah kurang shopping online. takut tertipu.

nurulfaridah said...

kesian u.. :(

cik fara :) said...

kak, i baru terpikir na beli on9, n survey2. then tkutnye jd mcm nihh. baik ble by hand kn so ta kan la jd mcm nihh. teruknye dyowg T_T