Wednesday, September 29, 2010

gambar pelangi


i baru nak buat tutorial gambar pelangi..pastu adik i cakap dia dah buat..haha
so i tak payah la buat lagi..

kalau nak belajar buat gambar pelangi..

cantik kan! hehe i pandai buat gambar pelangi ni pon sebab adik i mimi ni yang ajar..hehe

tapi i nak ajar lain sikit..mimi ajar semua warna pelangi..i nak ajar cara background je pelangi ok..kot-kot la korang takot nak warna kan muke korang..haha

da ready?


macam biasala..basic kalau nak edit kene create a new layer
nampak tak yang i conteng-conteng tu? haha..click dekat yang i bulatkan tu..tula new layer

1. then ambil magnetic lasso tool

 2. ikut garisan..nampak tak titk-titk tu..haa bile korang ikut je gambar..keluarla titik-titk tu..sebab korang cuma nak background je yang warna pelangi kan..so korang buat titik-titk tu dekat background je la ok..

3. bila 1st titik yang korang buat bertemu last titik yang korang buat..akan jadi macam ni lah..

lepastu ikut step adik i buat dari no 8 sampai habis..





result!


p/s: if rasa tak nampak click 2kali dekat gambar tu and zoom puas-puas ^^



4 comments:

Khumaera Ismail said...

cun~!!
rajinnye edit.. =)

aReaL said...

Bagus2... Bleh Try Buat Pelangi... Kuikuikui....

ardinihumaira said...

dear! cunla wat gmbar pelangi ni ;)

PutRi_nAdiA said...

kak mm gradient tool tuh kat ne ? dik kai adope cs5 xjumpe2 pon , gewam tol ,,,