Thursday, August 5, 2010

why hebohkan kesalahan dia pada orang lain?


kenapa mesti kita bukak aib orang?
manusia tak pernah sempurna, kite pon penah buat silap..semua belajar dari kesilapan..tapi yang i tak paham why orang luar nak bukak aib orang lain? kenapa? motif? orang tu dah insaf..kita patut syukur bukannye cerite dekat semua orang yang dia ni dulu bla bla bla..nak balas dendam? itu bukan caranya..hm..
orang yang buke aib orang ni memang pandai..mulut dia laju je..canang dekat semua..supaya orang membeci si polan tersebut
jgn kita buka aib orang...
perbuatan itu menunjukkan kita adalah manusia yang mempunyai perbuatan yang buruk...
peliharalah diri kita sendiri....
renungan: Siapa yang menutup aib orang ALLAH akan menutup aibnya....

Sesungguhnya seorang penguasa, apabila dia mencari-cari kesalahan rakyatnya, bererti dia merosakkan mereka. (Shahih Sunan Abu Daud, hadis no: 4889)

Sesiapa yang menutupi (kesalahan) seorang muslim maka Allah menutupinya di dunia dan akhirat. (Shahih Sunan Ibn Majah, hadis 2078]. Imam Ibn Majah meletakkan hadis ini dalam bahagian Kitab al-Hudud, Bab menutup kesalahan seorang mukmin dan mengelak hukuman hudud disebabkan syubhat
.)

Allah berfirman, maksudnya: 
"Ya Musa, Aku tidak membuka aibnya padahal dia bermaksiat kepada-Ku. Apakah Aku membuka aibnya sedangkan dia taat kepada-Ku!"
Semoga firman ini menjadikan kita hamba yang tidak menghina dan mengaibkan kesalahan yang dilakukan seseorang.

tak ada manusia di muka bumi ini yang sempurna, bile marah menguasai diri kita, kita akan bukak aib orang lain dan kita rasa itu akan memuaskan diri kita..cerminlah diri sendiri dulu..kite pon bukannye sempurna sangat..tak gune ade kerjaya or duit banyak tapi tenangkan hati sendiri dengan memusnahkan orang lain..

 Tips mudah, sebelum nak buka aib orang..Periksa dulu aib kat diri sendiri..Pastu,sebelum nak buka aib sesiapa..ingat balik 70 kebaikan yg ada pada dirinya, mungkin anda akan berfikir 10 kali samada nak buka aib dia atau  tidak..apalah nak kecoh2 bukak aib orang, mana tau org yg anda nak aibkan itu sudah BERTAUBAT, dan kedudukannya lebih tinggi di sisi allah berbanding mereka yg ingin membuka aibnya itu..renung2kan dan selamat beramal! 

Mohon berlindung dari aib dunia dan aib di akhirat kelak. Amin~

18 comments:

~fisha~ said...

lame tak tgk pic seyan katun tu..kecik2 dulu salu tgk in buku asuh kan?hehe..

fyna said...

@~fisha~hehe tau xpe..

ardinihumaira said...

betul tu dear... nak nak lagi buka aib yang dah bertahun2 dulu... ape kes entah.. huhu

@juera said...

btol tu..buka aib org mcm dia tu perfect sgt..

bspotgurl said...

nobody is perfect! tapi ngeri jugak pic tu.
Anyway pasal skinfood tu takdelah mahal sgt kalau nak dibandingkan dgn other product yg ada skrg ni. yg penting kulit kita kena sesuai dgn sesuatu product. U dah cuba product skinfood ke? nanti i post entry pasal skinfood yg I guna yea

bspotgurl said...

pssttt fyna - u ada YM tak, add me bspotgurl@yahoo.com

naz said...

salah orang kita nampak. salah kita mana nak campak? haha

missamy said...

sama2 mnjge mulut kite :)

nurulfaridah said...

Hye ^_^

ida tag fyna dlm giveway dni
jom join =)

Zezebel said...

Mungkin orang tu takde kesalahan kot.

fyna said...

@ardinihumaira orang xpenah senang dengan kebahagian org lain

fyna said...

@@juera biasela..kesalahan sndri xnmpk..kesalahn org lain dia nmpk..harap2 dia sempat minte maaf kt org yg dia buke aib tu

fyna said...

@bspotgurl yea! i waiting!

fyna said...

@naz hehe tak tercampak lak

fyna said...

@missamy =)

fyna said...

@nurulfaridah ok..thanks =)

fyna said...

@Zezebelmntah la

s3ri@dUK@...... said...

sye suke sgt post ni..mmg betul..xbaik membuke aib org