Wednesday, August 4, 2010

spaghetti ala fyna =P

hi murid-murid..hari ni cikgu fyna nak ajar masak spaghetti ye..hehe sape yang malas nak masak tu..di alu-alu kan try resepi ni..senang dan cepat

ni spaghetti yang dah siap dicelup2..hehe owh time rebus tu jangan lupa masukan mentega / marjerin siket ye..sebab tak nak kasi spaghetti ni melekat-lekat..

meh i ajar buat kuah nye..rasenye semua pon dah pandai kan buat kuah spaghetti ni..hehe so mari try kuah spaghetti i pulak =)


daging cincang ni rebus dulu tau! sebab kalau tak rebus nanti banyak lemak so bile kite makan nanti lemak tu lekat dekat lelangit kite..eii xbestla cmtu kan


1 . masukan minyak..biar panas then masukan bawang putih and bawang merah kecik..and biar garing sikit

2. masukkan cabai/cili boh..dalam 2-3 senduk dah ok..cabai ni mak i buat sendiri..kalau nak senang beli je cili boh dekat kedai..hehe tapi kurang sedap lah.. =P
biarkan sampai pecah minyak..ha tu dalam pic memang da pecah minyak..tengok minyak nek atas tu maknenye pecah minyak la..hehe

3.masukan daging cincang and 2 or 3 biji ubi yang di potong dadu..then masukan air sikit.biar smpai ubi tu empuk sikit


4. masukan 1or 2 senduk sos cili..biarkan kejap



 5. then masaukan bawang.. 1  or 2 bijik yang dah dipotong-potong..and masukan prego italian sauce ni..masukan dalam 1/4 dari botol tu..kalau lebih nanti masam pulak..masukan 1 sudu garam..sudu kecik je

  
6. kacau rata then masukan 1 biji tomato di belah dadu

 
7. lepastu masukan sotong, udang, fishball and karet..karet ni kalau lebik2 xsedap pulak kan..so sebabtu masukan last..hehe if rase kuah tu likat sangat tambah air...biar mendidih

8. and if tengok udang,sotong macam dah masak tu..potong daun bawang dan letak kat atas..

siap!

act ni my mom yang buat..i nak buat tapi my mom tak bagi sebab my mom suruh i buat buah melaka kat sebelah..so i tengok je my mom buat smbil i snap2..hehe



19 comments:

Pinky Pixie said...

sedap kan. tp aritu my mom masak x letak carrot pun. x suke carrot.. seafood pun x bnyk. hehe.

yg fyna tny tu : xperlu edit. gmbar natural ade pink lg bgus.. =)
cth : baju ke, shawl, handbag etc

ardinihumaira said...

wow.. sedapnya...
i suka spageti..


p/s: dear.. cuba u search mengenai prego.. ada yang tak kena sikit tentang dia.. ;)

fyna said...

@Pinky Pixie owh yeke? kalau cmtu i nk join lah..nak cari gmbr2 dulu hehe

fyna said...

@ardinihumaira
em nasib baik u bgtau..=.=' i da search..nanti balik i nak check kat ingredients prego tu lah..adoila

Liyanaa. said...

kalau i masak simple sikit taww, i cuma tumis bawang merah yang banyakk gila lepas tu i letak daging cincang and guna kimball punya sauce, lagi sedapp taww :D

shima said...

wah.fyna sedap nyer.terliur tauuu.=)

Fara said...

wow. mcm sgt sedappp ni!

:)

eynda said...

Wah!! yummy... :-)

bspotgurl said...

sedap pulak I nampak spaghetti ni - dah ler time lunch ni :)

aniline said...

sedapnye, lapaq wehy . . dah la x mkan lagi nih ! -___-

nurulfaridah said...

sedpanye!!
:)

fyna said...

@Liyanaa. wah mcm best! nanti i try lah

fyna said...

@shima hehe jgn kate u..i pon terliur

fyna said...

@Faramemang sedap la u..hehe

fyna said...

@bspotgurl haha pg cri spaghte dekat secret recepi..sedap

fyna said...

@aniline haha

fyna said...

@nurulfaridah hehe

intan said...

uhhhh
rindunya kat rumah lpas baca entry ni.. T__T

sofiliyana said...

aah...sokong psl prego...actually benda ni dah lama.dia ader 'rennet'.'rennet' means ketulan hancur daging babi.try google kalau nak kepastian.walaupun dia tak tulis,ada prego yg isi kandungan ada daging tu sebenarnya bkn daging tp 'rennet'.klo yg itu ada 'rennet' confirmlah bekas adunan kilang tu ada sisa haram tu.pastilah yg lain pun campur gak.be careful.ingatan sesama islam.