Tuesday, August 3, 2010

lelaki lebih suka perempuan yang cantik tapi bodoh



Kajian baru mengesahkan lelaki lebih rela keluar bersama dengan wanita cantik yang bodoh daripada wanita bijak tetapi kurang menarik.

Tinjauan menunjukkan 73 peratus lelaki lebih berkemungkinan memilih gadis seperti pemenang siri Celebrity Big Brother's, Chantelle Houghton berbanding bintang Cabaran Universiti, Gail Trimble.

Lebih separuh lelaki berkata otak yang bijak tidak penting selagi wanita itu cantik kerana ia penting untuk mengagumkan rakan mereka. Lapan daripada 10 lelaki berkata, mereka tergugat dengan gadis bijak.

Bagaimanapun, hampir tiga perempat wanita berkata mereka mencari lelaki bijak berbanding wajah kerana lelaki kacak terlalu sombong sebaliknya lelaki bijak boleh menyediakan kesenangan kepada mereka.

Cuma seorang dalam 10 wanita memilih lelaki kacak berbanding yang bijak kerana 'seks pastinya lebih baik'.

- Agensi

betolkan statement di atas..bagi pandangan i..i tengok lelaki sekrang memang akan memilih pasangan yang cantik..tak kisah lah if perangai dia tah ape2 ke kan..asalkan cantik..sebab mesti lah dia bangga if dia dapat pasangan cantik and kawan-kawan dia akan jeles dengan dia..betol tak? bagi i ni lah laki zaman sekarang..ok bukan semua..tapi kebanyakan..

I love women. Not all women mind you, only the hot ones. I never really notice any of the ugly girls. When a guy walks down the street, he sees hot girls everywhere. His notice will slide over ugly chicks as if they were made of teflon. A good looking girl will turn heads, while the blander breed will just blend into the concrete.

hm..ade jugak kawan i cakap..dia lebih rela dapat gf yang cantik tapi perangai tak elok dari gf yang tak cantik tapi perangai baik..sebab

gf yang cantik and perangai buruk
pasangan dia boleh ubah perangai gf dia yang buruk jadi ok 

gf yang tak cantik tapi perangai baik
sememangnye yang tak cantik tak boleh jadi cantik..sebab cantik itu penting

gf cantik and baik
bonus lah!

adoila..apekah ini? kadang-kadang ade jugak segelintir lelaki yang akan "betting" gf siape yang lebih cantik..
kenapa luaran lebih penting dari dalaman?

Maybe I'm looking at this the wrong way though. As most men will readily confess, they will give time and attention to a dumb but gorgeous girl while there is little patience found for the both dumb and ugly. So it is possible that the stereotype is purely a male construction derived from limited exposure to the dumb and ugly, rather than a female reaction to limited oppurtunity. It may even be a combination of them both.




Of course women like smart men. Women want to feel safe and secure, they want to be with someone who can make very good decisions in life, she wants to know what to do and get advice. Women, definitely, want to be with a smart man without good look than a dumb man with a look. 

macam my mom selalu cakap..kite ni perempuan tak payah cari lelaki yang hensem sangat..sebab nanti dia perasan hensem dia pasang lebih..sebab kite ni perempuan..nanti dah kahwin lelaki tu lah nak jage kite..

bukan maksud i lekai hensem semua tak boleh pakai..tapi segelinter lah..bagi i if perangai dia baik and muke hensem..alhamdulilah lah..pakej lengkap =)

KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

7 comments:

ardinihumaira said...

betul tu dear...
cantik bukan platform untuk bahagia.. cantik tu hanyalah bonus.. yang penting adalah attitude ;)

naz said...

setuju dgn tajuk entry u :) tetapi lekaki pandai atau bodoh ayat mereka tetap manis hahahaha

Drunbella Khoo said...

cari pasangan yg cantik/hensem untuk dapatkan anak yang comel macam mia sara tu.
hahahahaha.
boleh ke statement macam neh?
:p

**ada jugak mak pak lawa tapi anak suam-suam kuku. kelebihan yg tuhan kasi, gunakan sebaiknya :)

wanshah said...

kecantikan tu sebenarnya sementara sahaja. kalau Allah nak tarik kecantikan tu, sekejap je. Bagi lelaki yang lebih sukakan kecantikan wanita, rasanya eloklah letakkan kebijaksanaan tu yang utama. nak membimbing keluarga n anak², perlukan kebijaksanaan juga. itu pendapat saya je la. jgn mare ye.. :)

http://wanshah87.blogspot.com

missamy said...

btul3 .
rmai laki yg prefer pmpuan cntk kn ?

fyna said...

@ardinihumairayep! i setuju..tapitu lah..laki sekarang ni lain sikit..

fyna said...

@naz haha ya kah? tu memang semula jadi ade kt laki kot untuk pikat ppn =P