Tuesday, July 13, 2010

period


Apa itu senggugut?
Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang kamu alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali korang period. Untuk sesetengah gurl, diorang mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit. fuh! yang ni memang tak tahan..bile datang je..rase macam sakit sangat kat rahim tu kan? nak tdo pon tak boleh..kalau i, i jarang datang segugut..hehe dia akan skip sebulan la..means bulan ni datang segugut..bulan depan tak ade segugut..hehe tapi kalau segugut pun dalam sehari je..lepas tu dah ok..and orang cakap if pompuan datang period ni..tak ada mood..why? yang boleh tak ade mood tu sebab tengah tahan sakit..pastu ade pulak orang yang buat kite marah..da la sakit..orang pulak annoying..tu lah..and nak buat ape bende pon tak boleh..sebab rase nak baring je kan..nak rest je..

tapi bagi i..kalau i segugut, i jarang tido..i kene jugak buat keje..buat keje rumah ke..main kejar-kejar kucing ke..hehe sebab boleh hilang segugut tu..kene buat sumthing..busy kan diri..tapi tu bagi i lah..sebab dulu kalau i period and segugut..i akan ajak adik-adik i main badminton..hohohoho..bile dah penat,kuar peloh semua..kite punye darah tu akan keluar la..ala yang ketol-ketol tu..kan2? lepas kuar darah tu..tak sakit dah..btol x? ok ni pompuan je tau..laki tak tau bende ni ye

GEJALA  PMS

Terdapat banyak gejala sindrom pra-haid atau PMS, antara yang biasa dialami ialah:
  1. tekanan
  2. mudah marah, naik angin{mosimage}
  3. mudah penat
  4. sakit pada sendi, belakang
  5. tidak berminat dengan seks
  6. sakit pada payudara
  7. kembung perut
  8. sakit kepala
  9. perubahan pada kulit (jerawat) dan rambut
  10. sukar tidur
  11. naik berat badan
  12. sembelit
  13. selera makan berubah
  14. sukar beri tumpuan
    naik jerawat,sakit payudara tu normal lah kan..memang akan jadi macam tu if period..yang lain tu korang ade ke? bf i cakap, i ni period ke tak ke same je..hehe means emosi i macam tu je..i tak de la nak marah-marah or what..sebab tu dia pelik..ikut orang jugak la kan..

    owh btw adik i cakap..ade member cine dia pesan..hari pertama datang period, if mandi jangan basuh kepala..sebab nanti bawah mate kite akan lebam..betol ke? oh patutlah orang cine susah nak jumpe yang bawah mate lebam kan? so praktik la! hehe

    p.s: thanks sayang sebab call i tiap setengah jam untuk tanye stil sakit ke x even busy keje..ily ^^


     perot ku sakit T.T

    8 comments:

    IDA said...

    oh kalau senggugut minum air oren u...t lg better tau :)

    naz said...

    huh sukar jadi perempuan :) tapi pasti ada kelebihan sebab darah sentiasa bersih kerana ada nya sistem datang bulan

    Pinky Pixie said...

    perot saket pun muke cumel. jeles betol larh. hihi.. btw, saya pun biase kne senggugut yg kaw2 punye. tiap kali kene sure melalak pastu tertido. bgn jer da baik. haha..

    Fara said...

    tak pena plak tahu psl bsh kepala tu wat mata lebam.
    ada a friend cakap untuk awet mude.
    either way, mcm bgs je kalo buat kan.

    :)

    .:: Miu Miu ::. said...

    tak suka menstrual pain.. bila kena tu, kadang2 terpaksa ponteng kelas sebab sakit sangat... :(

    aniline said...

    betul susah jadi pompuan ni, kalau jenis datg bulan just pms je xpe, ni pakej plak skali ngn "sesungut" ! xsukenye, elok2 rekod kedtgn kelas ok, jdi ko sbb kna mc . .huhu . . =/

    Boy said...

    i bagi u panadol pink mau? :P

    Miss Ila said...

    owh period pain..sakit kan ;(
    iya walau bf tak dapat nak kurangkan sakit, tp setiap bulan pun concern, siap tau lagi bila period time kite.hihihi :)