Saturday, July 31, 2010

lebihkan mulut dari muke?


do you like yogurt? i love yogurt..but i love air yogurt je la..bukan yogurt..hehe sebab i tak lalu sangat makan yogurt ni..rase muak =.=


semalam i suruh adik i yang kecik pergi beli air yogurt and yogur untuk i..i nak buar scrub..dia pegi ngn my mom and dad lah..hehe i selalu beli jenama bliss..oh ni memang my fav eva lah!


tapi i minum yang strawberry je..i penah try manggo and orange..terlalu manis! tak suke! owh i tak boleh mkan or minum yang manis2..idk y..hehe

tapi bile adik i balik umah..dia beli air yogurt ni



botol ramping semacam je..sure minum ni boleh ramping cm botol ni..hehe



see..collagen? haha macam2..mule-mule rase ok la..sedap jugak..tapi masam sikit lah..bile lame-lame minum ade rase ubat sikit.. =.=' diorang letak ubat ke ape? euw! dah la i bnci ubat..ish



ha adik i belikan yogurt ni..
i gune yogurt untuk buat scrub..tapi bukak-bukak and rase..wah! gile sedap! macam tak nak je gune buat scrub..nak makan sampai abes! memang ni la yogurt paling sedap i rase..lepas ni i kene beli tiap2 ari lah...haha

khasiat yogurt:

1) menghasilkan zat-zat yang diperlukan oleh hati, berguna untuk pencegahan kanser

2) Membantu proses pencernaan
3) Yogurt memiliki gizi yang lebih tinggi berbanding susu segar. Kandungan lemak lebih rendah
4) membantu pertumbuhan.
5) mengandungi kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu. Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.
6) mengurangi kolesterol
7) antikanser dan meningkatkan antibodi.
8) yogurt merangsang protein pada kulit dan menjadikannya lembut




scrub yang sepatutnye penuh jadi suku je..haha..sebab yogurt tak cukup..

owh rasenye semua tau i tak pakai ape kat muke sejak berhenti pakai natasya..sebab ade racun dalam krim dia.. =.= lepas tu i try pakai 1 product ni..adoila..tak sesuai! pakai seminggu je..burn muke i..nek jerawat kecik2..dah lama rasenya muke i tak de jerawat =.=
then i pakai hada labo..mule2 pon meragam juga muke i..tapi dah 2 minggu i pakai ok la..jerawat dah surut..alhamdulilah..tapi i kene skip 1 malam pakai lotion muke hada labo..owh sape yang muke berminyak..i sugest skip 1 malam..sebab lotion ni memang terlalu lambab..yang skin dry memang sesuai lah

owh ya scrub ni untuk matikan jerawat dengan cepat and hilangkan minyak muke kite..sekali pakai muke kite dah rase cerah and tegang and jerawat surut..pakai 2 kali semnggu..insyallah if amalkan akan makin ok muke kite..i pon tengah tunggu muke i ok balik T.T

now i dah mls nak pkai produk ape2 dah..sebab muke i sangat sensetif..so i rase home made lagi safe lah =)

owh kalau nak tau macam mane i wat scrub ni..tunggu ye..i tunjuk step by step =)

9 comments:

ardinihumaira said...

wahh dear!
i nak tahu u guna scrub apa.. nak tahuu nak tahuu ;D


pssst... unfortunately hada labo ngan i tak sesuai. u tau tak i sedih tahap kritikal. semua orang pakai ok, i pakai tak ok, sedih i... wuwuwuw... i nak gebu2 kulit gak... >___< sedih ni... tukar muka ngan u meh3 :D

IDA said...

U..KT SAME =.='
mkn manis2 pn x blh..n sensitif..u knw i kai ubt jerawat..mule2 oke..then tbe2 naik jerawat bintik2 kecil tu then kulit i mengelupas =.='
sgt sakit u..pedih gler!! nk mandi pn sakit..:( rase mcm nk nanges je

bspotgurl said...

salam ahad :)
tgh tunggu cara nak buat scrub tu
susah tak?

Hariz said...

Sedapnya..
jeles =.=

New Entry Prof-Hariz
Prof Hariz @ Facebook

Fara said...

me too! muke dh sensitip :(
Frh paki bedak tejok je skang.

dlu pena try yogurt gak...
mmg best rase muke...

:)

fyna said...

@ardinihumaira
haha i rase muke u elok dr muke i kot..hada labo kalau i pakai too oily..kene skip2..xde la sesuai sngt ngn i..hehe

fyna said...

@IDA ubt jerawat? uik bkn ke ubt jerawat supose kecutkn jerawat..em xsesuai la tu kn =.=

fyna said...

@bspotgurl
xsusah..hehe nanti i tunjuk

fyna said...

@Fara
i bedak sejuk xleh pkai..kering muke i =.=