Tuesday, April 14, 2009

PIL KURUS

aku beli pil ni seminggu yg lepas..adik aku la syorkan coz kwn dia yg gemok da kurus sbb pil ni..so aku pun beli la ngn hrga RM25.00..tp aku takot nk mkn..rase xsedap ati..tp smlm aku telan jugak 1..huhu then pg ni pon amek 1..aku xmkn ape2 dr pg td smpai skrg..now da kul 3.00 ptg..mmg xlpar lgsung..aku cume dahaga ja la..pastu aku dok relax2 kt opis ni..aku try search pasal pil ni..tp apa yg aku jumpa mmg mengejutkan..ish! n trus aku buang pil ni..seb baik aku sdr awl..syukur

Jamu yang mengandung BKO berbahaya yang masih ditemukan di pasaran Malaysia antara lain Jamu Asam Urat ”Jaya Asli” dan Jamu Lami ”Langsing Alami”.

testimoni
Hanya untuk renungan bersama, seperti yang saya ketahui, banyak telah di jual ubat2 pelangsing di negara tani ani, salah satu nya yang ku ketahui pil “pelangsing alami” yang nda jauh samanya jua, x sepupu lah, pil “pelangsing arma”. Okeylah, panjang jua saja ku menaip kang, lates news yg ku ketahui, pelangsing alami ini kemungkinan boleh menyebabkan kerosakan hati dalam waktu jangka tertentu, pd masa skrg ubat pil itu dalam proses siasatan di bawah kementerian kesihatan kerana ada nya satu kes berlaku dalam minggu lapas seorang isteri lingkungan 22 tahun telah meninggal dunia kemungkinan akibat pengambilan ubat pelangsing yang berlebihan, yang di ketahui ubat terakhir d makan nya pelangsing alami, nda jua ku tau ubat apa yang sebelum ani ah, pi yang d lates “alami” atu lah. So kepada bini2 or laki2 lah yang menggunakan ubat pelangsing yang nda di ketahui apa kandungan nya sila merujuk kepada bahagian perubatan tani, sal abis2 pun kana gitau rah ubat a2 campuran herbal gnya. pi tau2 ada campuran yang lain lagi mun di periksa. Ani tah saja kan ku gtau, nda ku tau cana kan gtau bah banarnya, aku kan berkongsi pengetahuan. Apa2 pun jgn ku dimarahi ah mempost d HYS ani bukan ku cemburu kah apakah pada yg menggunakan pelangsing a2, pi ani adalah apa yang ku ketahui saja. Lebih baik menggelak kan sebelum apa2. Kira ikut budi bicara biskita lah kan memikirkan apa yang baik buruk untuk diri sendiri.

aslmkum semua,fsal ubat langsing alami ani ah benar 2 last month ada seorang bini2 umur 22 tahun meninggal dunia akibat makan ubat ani.ubat ani telah merosakkan hatinya hingga tidak dapat diselamatkan lagi.ia hanya bertahan 2 hari d icu dan meninggal dunia.so kepada sesiapa yg masa ani msih memakan ubat tersebut diharap dapat menghentikannya atau bawalah ubat tersebut ke bahagian farmasi d bangunan ong sum ping untuk mengetahui tenteang bahaya ubat tersebut,sekian untuk d kongsi bersama terima kasih kerana membaca artikel ini.wassalam.


if u guys nk tau tips i kurus cmne..klik kt sini diet time!

n this i me after diet.. im slim!

45 comments:

Aisyah AR said...

olla yumi....nk tnya, yumi bli pill tu dimana ya kt kedah ni...
AS? SP? Shopping Mall mn eh?

fyna said...

kt baling =)

tya_tukangcantik said...

ish!!I baru beli lami tu dua hari lepas n dah makan 6 biji!!!alamak,takutnye!!!

fyna said...

so..stop babe..b4 anything happen

pieeya said...

salam
beli berslin anak ke 3 badan saya TERUS NAIK DRY 57 KE 70 KG,terus terang saya ckp SAYa AMAT TERDESAK
sekarang saya x takut untuk ambil pil lami ,saya masih tercari2 pil ni disekitar kl tp x jumpa

sweatlove said...

arini i makan ubat langsing alami 11 biji ....sebab stress sgt2 ...tibe2 i risau plak bile dah terbaca about this story...so ade sape2 x bole tlg ape efek nye eak??i takot la...uhm takot ade kerosakan ati..pliss any one can help me or not..btaw efek die ap..??uhm

sweatlove said...

i dah makan langsing alami 11 biji ...sebab stress sangat..ade sesiape x bole btau efek die ap???uhm takot plak bila dengar tentang kematian seorang isteri berumor 22 tahun tu...di sebabkan memakan pil lami....ouh my god ..plis any one can help me x???mcmne nk cegah ni sume...

Adi said...

makan sebiji jeh siapa suruh overdose..memang kuat..sebab mengandunngi sibuturamin sejenis dadah memang untuk penghidap obesiti..ikut cara betul pasti tak mudarat.dan jangan ambil pil ini lebih dari 3 bulan..

wailin said...

saya makan lami tuh! ari pertama mkn..pening2...n hausssssssssss sgt...after 3 botol.. i stop becuz bdn..terutama kaki rasa sejukkk jerk..penurunan..mmg ade tp pk2 balik..gemuk pn gemuk laaa

aWin said...

salam..fyna bole tak tlg saya belikan pil ni?saya akan bayar kmu..terima kasih..

fyna said...

sori awin..akak xdpt nk tlg =.=

Honeybee said...

thanks for sharing this info. Sblm pegnan anak ke2, saya pun pernah ambil pil ni sebenarnya. kawan satu ofis yg syorkan. less than a week, dia dah kurang 3kg. sbb desperate nak kurus, saya pun try la. tapi saya cuma cuba dalam kurang seminggu. sebabnya selepas mengambil pil ni dada sya rasa berdebar-debar.macam baru habis lari 10km. then fellow colleague yg ambik pil ni pun share experience yg sama. colleague buat research dkat internet and found out yg pil ni memang tak bagus based on testimony beberapa org, saya pun terus buang pil ni. tak pe rugi rm25 daripada rugi seumur hidup kan...kesihatan tak boleh dijual beli..saya nak share story ni kat blog saya la pulak. borrow the picture, will credit you back.

best regards,
honeybee
http://healthybeautifulblog.blogspot.com

aWin said...

helo sis..kalau mcm tu nda apa la..terima kasih sudi bls komen saya :)

Anonymous said...

Untuk membantu menurunkan berat badan Minum 1 Kapsul 30 Menit sebelum makan 3 X 1 Kapsul tiap hari.
Untuk membantu menjaga berat badan Minum 2 X 1 Kapsul.



Perhatian!! :
dianjurkan banyak minum air putih
penggunaan produk ini harus disertai :
*olahraga teratur
*diet rendah kalori dan rendah lemak
tidak untuk penyakit hypertensi/darah tinggi
tidak untuk wanita menyusui dan hamil..

pil ni x bahaya die bahaya untuk yg menghidap darah tinggi dan wanita hamil,kalo ade penyakit mmg x bole makan kalo mkan mmg la bahaya ape ke bangang korang ni,aku da makan ubat ni lebih stahun,lebih 10 kg aku turun,tiap bulan aku check doktor alhamdulillah xde ape2 efect...,cik fyna x baik main fitnah2 ni,ramai yg makan ubat ni tapi xde pape pun,ko je kecoh,makan ikut aturan jgn lebih dos dan byk minum air tu syaratnye..,,bodo la awk ni fyna..

Anonymous said...

HAHA.. X PASAL KNE BODO.. CIAN FYNA.. :p
OK LA.. MY KOMEN I PERNAH TRY UBT NI... SERIUS... SEBULAN GILA CENGKUNG MKN PN X LALU.. TP I X DE SKT N I SHT OK.. SO I AMIK LA PILS NI.. SERIUS UBT NI BUAT ASE DUP2 JNTUNG... MOOD JD KURANG.. N ASEK ASE NK MATI JE.. SERAM SEJUK SERAM SEJUK.. PELUH X TENTU PASAL..PD HAL SHT.. MUKE MATA LEBAM.. SERIUS MCM OWG NK MATI.. HAHA... THEN KURUS MMG KURUS TPPPPP SEKSA LA..AFTER 1 MONTH MAKAN NSK 2 3 PINGGAN X CUKUP.. HOHO... HAHAHA.. SY ADA LG SEBOTOL LOM GUNA NK?? HAHAHAHA... ALAH.. ABIS CITE DIET LA SNIRI LG BAGUS~~~~ OK

AnisZahra said...

Ape dak anonymous ni merepek? Haha

Gadis Gingsul said...

apa gak ada efek samping kak...

Anonymous said...

kcian k.fyna kna BODO...nk shre xprience mkn lami ney laahh..
ermmm...sy pnah mkn ubt ney asa ny lbh krg 3 thn yg lalu...wak2 2 bg sy fmous gak lami ney xtao plk rmai yg xtao ttg ubt lami ney...hihi..ubt ney mmg mujarab gila2 laa...xpnh sy jmp ubt yg sng n mdah sprt ubt ney laa kn...kapsul plk kn xremeh juz telan..ubt ney sy tao dr mmbr sy(my bff) laa kta kn nk kurus sma2..hihi...tp smthg yg plik 4 me k.fyna ubt ney akn ubt org ssh membuang if xmnum air byk..so sy smbelit mkn lami ney..n sy trs stop..tp mmbr x..1 day asa ny taun 2011 @ 2010 tah da 1 srt khbar ney kluar kn 1 artkel kta phk ksihatan suspek lami ney da racun tkus (kalu xslh laa)but jeng3 smpai skg xtao ksahihannya..so sy trkjut n nsib baek xmkn byk..hihi..but my cazen dia xnk pduli n stle mkn smpai skrg mntain krus arh tp ckung ckit..da pyakit ka x xtao laa but kna ingt long term pny effct laa kn..hihi..sndri mao ingt arh..hihi...jgn marah..k.fyna u do d rght way..:)

Anonymous said...

Kepada anonymous yang kata Fyna bodoh tu..sy bkn nak back up fyna, tp sy nak nasihat awak tak perlu nak berlagak sgt dgn kata2 awak...ubat yang awak mkn tu bg kesan jangka panjang...br mkn setahun je memg la xnampak kesannya,tp kalau terus diamalkan?pil ni memg tak bgus.try la search skit....awak check doc pun, stakat basic check up je kan..try buat analisis kesihatan yg telan kos 2,3 ratus.analisis kesihatan keseluruhan....mintak
jauh la sakit2 yg tak diingini...sedangkan sebiji panadol pun memerlukan dkat 2liter air nak neutralkan..ni kan pulak ubat cmni...ingatla cik, tubuh kita ni amanah Tuhan..jgn zaliminya..

elianto2323 said...

Adoi, slumber je kata Sis Fyna bodo. Sabo je la. Hmm, itu pendapat Sis Fyna.. klu mmg x bagus xkan nak kata bagus lak. Adoi. Kepada yg kata bodo tu, jgn menganiaya orang lin. berdosa!

fyna said...

ya allah betol ke? ramai jugak pernah makan kan bnda nni..biasalah nak kurus kan..nasib baik kita semua tak ada sakit apa2 lepas telan ubat ni..kita berhenti sebelum terlambat..pada yang mrh2 tu..ramai dah kata ubt ni xelok..if awk kata elok and nak makan..terpulanglah ye..fyna tak buat fitnah..fyna just ambik testimoni dari org yang telah mencuba dan skrg ramai bg testimoni ..kalau awak rasa kami semua salah..terpulang lah

Tasha said...

fikirlah long term effect.

& then, tiap2 org akan dpt kesan berbeza & waktu yg berbeza. bdn kita x sama, kalau dah yakin kandungan dia tak elok,baik tinggalkan. nak cantik muda2 tp dah tua nnt pnyakit beratur ada guna ke?

radhiah mardhiah said...

x baik cakap org bodo.... kesian kt anonymous tu....

Anonymous said...

nak tanya semua. pil kurus langsing-ku tu pun bahaya macam lami ni jugak k?

Gadis Tiffany Blue said...

Saya makan pil langsing-ku..so far alhamdulillah..tp mmg kena byk minum air..at least 3L sehari..makan ubat ni jgn kurang minum air, nanti bahaya sbb susah nak flush kluar kandungannya..at least kalau minum air, sng buang air besar, senang kuar ape2 yg bahaya..mkn sebiji je sehari..jgn overdose..mula2 dlu berat sy 58kg..sekarang 40kg..seminggu sekali je makan utk maintain berat sekarang..

AO Models Management said...

Saya mengambil pil Lami ni hampir 2 tahun but bukan everyday... benda ni kena ambil dengan cara betul dan jangan ambil mcm apa yg disyorkan di kulit kotak sebab mmg pil ini kuat. Saya syorkan ambil satu biji satu hari sebelum breakfast and minum banyak air.

Lagi satu, jangan ambil pil ini after 3 months cos by that time mmg berat badan sudah turun (mostly atas 10kgs).. untuk maintain, ambil satu or dua pil dalam satu minggu..

Kalau ikut aturan yg betul, x akan ada apa-apa yg akan berlaku dan selalu check dengan doctor.. Lagi satu, jangan terpedaya dengan ubat tiruan sebab kebanyakan yang di jual di KL adalah tiruan... saya merupakan pembekal ubat ini dan saya dapatkan terus dari Jakarta.

Salwati Sapei said...

yup, for sis punya experince..nak kurus punya psl , tanyalah kat toko2 jamu ubt kurus mane yg paling effektif & cepat kurus..then dia syorkan pil LAMI coz ramai yg berpuashati

after mkn pil ni ikut aturan lah, mmng sis benci ngan nasi,pandang makanan yg heavy pun cam nyampah.. kira klu 1 day x mkn pun xpe coz rase kenyang sngt, jus togok air masak je..& sure 10kg loss x sampai 1 month..mmng hepi & all pple yg perasan akan ckp sis dah kurus ..lama juge consume dlm 3 mnth, BUT sis suddenly stop coz ade sekali tu mkn , dada berdebar2, denyutan jantung cam x stabil, then x boley tido mlm..terus STOP makan..& terus x amik ape ubat kurus berbulan2 juge sampai weight pun naik balik..hehe..& lastly terbaca kat METRO front page, pill LAMI nie pil beracun sbb kandungan kimia yg digunakan..haizzz..time tu bersyukur sngt dah stop lama, & the lastest , im one of a Premium Beautiful user, healthy & pretty luar & dalam ..insya'ALLAH..:):)

Liyana sharol azmi said...

Awin : hai sy baca awk nk lami kan ,., lau nak sy leh blikn email sy liyana009@gmail.com
Sy peskit obesiti brt 149 lau naik cecah 150 ... sy knal lami sjk sy kja dikdai jamu sy tgk ramai org bli n hasil sy tgk cust mmg lain stiap kali dtg bli ... jd stu ari sy cba la bli sebotol sy mkn 1 bj 30 mnit sblm mkn then sy mkn mkn mcm biasa tpi msk hari 3 sy mkn pil tpi sy srapqn dgn roti shaja knyang smpai esok pg ... then msk ari ke 5 prt da adapt 3 ari x mkn tpi minum air mmg byk ,.. sy g spital check 2 mggu ada opoiment ngn doc tmbg tgal 139 ... mmg byak pnurun .... skrg sy tgal 130 kg shj sjk 2 bln mkn ... tpi sy tgikn dos skrg 6 bji stu hari alhamdulilah x de pape lg cma mmg jantg ters laju tpi bla truk cba slgkn tp pasti bla kita da serasi x de mslah lg ... skrg sy mkn pun hnya suku nsi da knyang n amalkn pmknn yg sihat jgk peluh mmg byk bla mkn pil ni ... sy x ckp x kesn smpgn tpi lau ikutkn sma pil kurus or ubat mmg ada ksn smpingn cth panadol dia hnya mlegakan tpi lau mkn dgn krp dn byak ubat dri doc sklipon dia bole rosk kan hati kita ,... bkn sbb ubat lnsg shja ... syni gemuk dri kecik membesar bdn pon naik jgk mcm2 ribu2 sya hbis duit even london weight pon da g tpi x de ape yg bole jdi .... diet exercise meal replcement sma dah last solution dok nk buat pmdahan gastirkal ke wpetqh sng ikat pert la tpi sy teragak 2 nk buat jd 3 bln ni sy mkn lami alhamdulilah ada penurunan dsertakan senmn mkn shat tpi nsi trus trg mmg x lalu 2 kpg roti pon da knyang stu hari n mkn slad mmg da knyang jus secawan ... jd sape2 yg nk cuba bole la email sy bole dptkan tuk anda ...bla mkn pil lqnsing x kira ape dsertakn dos yg btul mkn shat , air ckp n snamn insyaalah x de ape mslah ... k sory terbuat karagn plak skdar share info ... n stu lg produk yg ok jgk acai berry mmg superb tpi hrga tgi sikit n lau nk slmat alpha lipid sd2 leh email sy ada jual ... k tq

Liyana sharol azmi said...

Sy jga bole buat penghantaran .... email sy or add kat fb pon email ame then pm tuk dptkn harga ... sy jga ada produk pjgaan wanita brg2 dherb , mustajab lotion kolagen tuk kulit produk mka mcm sri mawar novele visage n plg mjarab n bekesan umaira ... harga tebaik original ... just add kt fb n pm or email .. k ..

Anonymous said...

saya dh mkn selama 4 tahun dgn mengikut peraturan..sampai skang ok jek, selalu buat checkup dgn doctor semuanya ok..pengasas ubat x nk daftar ngan KKM pasal kos nyer tinggi untk dapatkan kelulusan, 6t bila daftar harga jd lebih mahal tp di indonesia ubat ni mendapat kelulusan dr kementerian kesihatan indonesia..

Anonymous said...

Jamu lansingku pun berbahya jgk ka?kak fyna...

Anonymous said...

GaDIS TIFFANY BLUE:sy tny kat sis..pil langsing ku.tyda kesan sampngn ke?tk bhya ke?coz sy ad bli tp tkt nk mkn..sy mnta jsa baik plese bgtau sy..

eiyka zulkharnain said...

salam, saya ada jual jamu dari indonesia..pil lami ni mmg kategori bahaya di indonesia, kita kena hati2 sbb malaysia nie bnyk jamu yg xleh dijual disana akan dijual di malaysia.sape2 nk mencuba jamu untuk kurus dari indonesia boleh email sy ya..eiykashiro@yahoo.co.uk

Anonymous said...

macam mane nak bezakan yang original dengan yang tiruan?

Anonymous said...

Huhu pernah makan be4 pregnt 29hari saya berjaya turunkan 10kg,berat 62kg..tinggal 52kg..tp i stop coz lepas je..29hri tu.. sya cek air kencing..mengandung pula..so. skrg dah bersalin alhamdulillah semua ok..bersalin normal,tp skrg berat naik lak ke 65 dah.. minum ubat figure up..mmg kurus jg la..tp tak sekuat lami.. now ada 4biji figure up..but rasa x nak hbs kn.. nak start esok mkn lami.. cukup sebotol je..then berenti..la..nanti (wana)

Anonymous said...

Nak tanya, kalo kita mkn this year, then nx year ngandung. X de efek ke pd bby? Takot pulak :(

Anonymous said...

25?????? ...yg kami tahu 15 henggetttt...!!!!

Anonymous said...

Kami mkn lame.daaaa tp allhamdulillah kami di panjangkn umur oleh allah...sampai lah ni tauu...tp ubat tu dh kurang dos pn...xsehebat paking lame...murah sape xnk beli....sume jenis ubt kurus bole bwak maut...mn ade peniaga nk rugi....beza produk mahal murah...halal haram..ori x ori..lari dr cukai or byr cukai tu jer...

schaaalfarhan said...

Bole x sy mahu dptkn nye??

Anonymous said...

Bole belikan utk saya x??

Anonymous said...

dear,kt jalan tar tu,blambak2 pun jual kt b0oth y jual jamu tu.ckp je nk pil lami.rm16 hengget je.sy pun c0nsume.n bl dr situ je.

Anonymous said...

Beli di mne ye

Firdaus Asbullah said...

Betul tu jgn la amik pil nie...long term nti tau la effect dye....mencegah lebih baik dr mgubati

Firdaus Asbullah said...

Sekarang pegi check up pun mmg ksihtn okey je....cuba umur da mningkt tua...nnti ade la kesan nnti....dulu sy mmg nk jual bila research2 mmg xjd nk jual....xkn kita sbgai umat islm sggup nk mengaut keuntgn smata2....seolah2 membunuh kaum krbat sndiri...nauzubillah....-ana-

Anonymous said...

Hai .saya nurul.lami lah saya berubah.dah mkan mcm ubt kurus.tp x sama.mcm lami