Sunday, July 27, 2014

video tutorial : Get Ready With Me | Iftar



Assalamualaikum
video kalini fyna cepatkan sikit sebab ini bukan tutorial ye? hehe ini hanyalah fyna tengah bersiap2 untuk ke iftar..btw fyna tak pakai makeup yang terang sangat walaupun majlis berbuka tu malam sebab majlis yang fyna pergi tu mostly ramai orang tua so kena bersiap ikut keadaan jugalah kan? =D





dress from local store

the product:

benefit the POREfessional
vacci Liquid Foundation No. 21 Natural Beige
estee lauder double wear concealer
silky girl bb cream compact powder
naked3
sleek
viva eyebrow
nyx jumbo eye pensil milk
miss hana eyeliner
maybelline rocket mascara
nyx soft matte lip cream antwerp
B6 Vitamin-Infused Complexion Prep Spray by Urban Decay
vacci Blusher No. 310 Pearl Pink

vacci mineral makeup : 100%mineral

Sigma brushes
discount up to 30%!

brushes

real techniques miracle complexion sponge

jewel grey lens
instagram : bigmouth_lockers





my blog :

my facebook page :

my twitter :
https://twitter.com/nur_shafinatul

instagram
fynahere

my email:
fynahere85@yahoo.com

Monday, July 21, 2014

video tutorial : Makeup for Raya : Day to Night Makeup

assalamualaikum
last makeup tutorial untuk raya! alhamdulilah siap ketiga2 video
makeup kalini bertemakan warna peachy orang gitu sebab ramai yang req warna ni
so harap korang suka and terima kasih sebab sudi tengok tutorial fyna =)
selamat hari raya..maaf zahir batin



day look



night look





product :

Vacci  Make Up Based No.10 Green

Vacci Stick Foundation No. 23 Sand Beige

Loose Powder No. 10 Light Beige

maybelline mineral concealer

sophie eyebrow
fb : Sophie Paris BC KLANG

88 color Eyeshadow make up Pallette

miss hana eyeliner

8.vacci Liquid Eyeliner (Black)

Vacci mascara

Blusher No. 410 Pearl Orange

Lipstick No. 440 Golden Orange

Lipgloss No. 410 Orange

Lipgloss No. 310 Lovely Pink


brush
88 color Eyeshadow make up Pallette

puffy brown

selamat mencuba

my blog :

my facebook page :

my twitter :
https://twitter.com/nur_shafinatul

instagram
fynahere

my email:
fynahere85@yahoo.com

selamat mencuba =)

Saturday, July 19, 2014

video tutorial : makeup for raya / eid : less than 10 minutes smokey eyes!

assalamualaikum
hi guys! kalini tutorial fyna sesuai untuk orang yang busy..maklumlah time raya selalunya busy di dapur..sedar tak sedar kawan dah datang..so tak kanlah nak biar mereka tunggu lama kan?
makeup kalini sengaja fyna buat terang sikit sebab even ada less than 10 minit..still boleh vogue kan? hehe



barang yang digunakan :

Liquid Foundation No. 21 Natural Beige

Loose Powder No. 10 Light Beige

maybelline mineral concealer

sophie eyebrow
fb : Sophie Paris BC KLANG

88 color Eyeshadow make up Pallette

miss hana eyeliner

Vacci mascara

vacci Blusher No. 310 Pearl Pink

Lipstick No. 350 Blooming Pink

real techniques miracle complexion sponge

brush
88 color Eyeshadow make up Pallette

jewel grey lens

selamat mencuba

my blog :

my facebook page :

my twitter :

instagram
fynahere

my email:
fynahere85@yahoo.com




selamat mencuba  =)

Thursday, July 17, 2014

video tutorial : Simple Makeup for Raya / Eid

assalamualaikum
selamat berpuasa semua
alhamdulilah fyna berkesempatan buat 1 lagi video makeup untuk raya..kalini guna warna natural saja =)





barang yang digunakan :

1 .Vacci  Make Up Based No.10 Green

2. Vacci Stick Foundation No. 23 Sand Beige

3.Vacci Powder Pact No. 21 Natural Beige

4.maybelline mineral concealer

5.viva eyebrow

6. 88 color Eyeshadow make up Pallette

7. sophie paris palette

8.vacci Liquid Eyeliner (Black)

9.benefit high brow

10. Vacci mascara

11. vacci Blusher No. 310 Pearl Pink

12. vacci Lipstick No. 320 Sweet Pink
Lipstick No. 350 Blooming Pink

sponge
brush
88 color Eyeshadow make up Pallette



selamat mencuba


Wednesday, July 16, 2014

review : 88 color Eyeshadow make up Pallette


assalamualaikum












Description:

Features:

88 colors of beautiful eyeshadow makeup.

Pallet design for convenient use.
Shelf life of up to 3 years.
Palettes include matte and shimmer lip gloss, allows you to create many different looks.
High quality ingredients that provide a silky shine that lasts all day.
Does not contain dye and will not leave marks.
Provide a glossy look while also nourishing skin.
Excellent for parties, casual wear, fashion shows, make up courses and more.



Specifications:

Color: As shown in the picture
Package dimensions: 230.0*152.0*11.0mm
Weight: 320.0g





hye girls! so kalini fyna nak review pasal eyeshadow palette yang best sangat! kalau tengok dari luaran..macam biasa saja kan? but after swatch fyna terus suka

  1. ada 88 warna..so untuk yang baru berjinak dengan makeup..beli je eyeshadow ni..semua warna ada
  2. warna eyeshadow sangat terang
  3. more matte then shimmer..wah ini yang fyna suka..susah nak cari palette yang banyak matte tau
  4. so dengan palette ni korang boleh guna sebagai eyeshadow..untuk kening..shading..highlight and blusher
  5. tapi untuk apply korang kena berhati2 sebab eyeshadow ni mudah fall out..so apply sedikit then ketuk2 yang lebihannya ok?
  6. eyeshadow ni mostly matte..ada juga yang shimmer tapi sikit saja..and ada juga warna eyeshadow yang fyna swatch banyak kali di jari tapi tak lekat..but tak kisahlah sebab mostly banyak warna yang pigmented 

contoh fyna gunakan eyeshadow palette ni untuk buat kening and makeup mata =)
(teaser untuk makeup tutorial for raya)


fyna ada buat beberapa tutorial raya with this palette..so korang boleh tengok warna yang cantik bila fyna gunakan nya  nanti ye 


MYR 69.00






*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.

Tuesday, July 15, 2014

review : egyptian magic cream

assalamualaikum

now baru fyna boleh review pasal egyptian magic cream ni..dah ramai yang review and fyna tengok semuanya bagi feedback yang positif..ok now my turn hehe

few weeks ago fyna terima egyptian magic cream from natta cosme 
fyi natta cosme jual banyak barang from makeup, suppliment, hair and etc..semuanya beauty product




thanks natta cosme sebab bagi sample for my makeup class student last saturday 










[ Description ]
EGYPTIAN MAGIC is an ALL-NATURAL, multi-purpose, healing skin and hair creme to benefit the ENTIRE FAMILY and PETS too! Daily maintenance for natural skin care from head to toes. 4-ounce jar. Very economical - a little goes a long way!

Egyptian Magic is an all-natural skin cream made from six of nature's most powerful moisturizing and healing ingredients. For more than 20 years we have been blending these ingredients using our unique, proprietary process based on a formula that was created thousands of years ago in the land of the Pharaohs. The result is a luxurious cream with moisturizing and nourishing properties that are legendary among celebrities, the fashion industry, even doctors and hospitals. With that support, Egyptian Magic has grown exclusively through word-of-mouth to be one of the most popular and widely endorsed skin creams in the world.
Egyptian Magic Ingredients
* olive oil
* bees wax
* honey
* bee pollen
* royal jelly
* bee propolis
 
[ USED AS ]
skin moisturizer, makeup remover, diaper rash, skin rash, clear up foot odor chicken pox, stretch marks, athletes foot, sun and wind moisture protection
(NOT A SUNSCREEN), aromatherapy, essential oils, fungus, hemorrhoids, vaginal moisturizer, vaginal cream, cold sores, chapped lips, dry skin, itchy skin,
cracked skin, ashy skin, massage lotion, massage oil, shaving cream for legs and face, after-shave cream for legs and face, relief from razor bumps, dry scalp,
itchy scalp, "hair tamer", hot oil hair treatment, surgical incisions, skin irritations, eczema, scars, tattoo, pets/animals: dogs cats horses, help to prevent pregnancy stretch marks 
 
[ Direction ]
Normal usage
1. Cleanse your face thoroughly.
2. Follow by toner.
3. Take out around (1-2 drop size of 20cents), using your finger and palm to gently rub the balm and apply onto your desired area (face area).
4. Slowly massage and dap into your skin. It will absorb less than 5 seconds.
5. Use for day and night.
** usage varies from individual.
** dry skin users can apply more of em cream.
** oily skin and/or combination skin also recommended to use with appropriate amount.
** for scar healing users, please dap appropriate amount on the scar area follow with gentle massage to absorb and heal the scar faster.
 
Whitening method
* this is a whitening massage and mask method.
1. Cleanse your face thoroughly.
2. Follow by toner and wait after 2 min start the whitening method step.
3. Apply around 50 cents coin size all over the face and neck area.
4. gently massage the whole face with your finger and palm. If you want to lighten your acne scar may spend more time to massage on specify area.
5. After massage, use a warm temperature wet cloth facial towel to cover the whole face for 5 mins.
6. Discard the wet towel and cleanse away the excessive cream on the face.
 
Make up base method
** This method is raved by Hollywood make up artist Gucci Westman.
** Apply thin layer of EM Cream all over the face before putting foundation.
** You will find your make up able to last whole day long.
 
Body massage method
** EM Cream can replace any of your body base oil to do body massage.
** Mixed with your desired favor aroma oil with EM Cream for body massage will improve your skin elasticity, firming and toning as well.
 
HAIR TREATMENT
** Apply hair end of hair wash. Able to repair split end, moisture hair end, repair damaged hair
 
Shaving method
** Apply before shaving will help in reducing the sensitiveness and redness after shaved.
** Apply after shaving to protect the fragile shaved area. 


1st sekali fyna berani nak try this egyptian magic cream  sebab ianya 100% natural..sebab kulit fyna sensetif so no bahan kimia please!

fyna dah lama teringin try egyptian magic cream sebab egyptian magic cream ni sangat2 popular di kalangan artist luar negara..
and lepas fyna guna..haa baru fyna tahu why cream ni di panggil egyptian magic cream 

  1. kulit fyna sangat dry sebab selalu dalam aircond..and if 1 hari tak apply any lotion.mula lah fyna rasa tak selesa sebab kulit kasar..so minggu lepas fyna ke kl..fyna terlupa bawa lotion..so dalam 2 hari tak apply any lotion fyna rasa sangat2 tak selesa..siku fyna dry sangat2 sampai luka and pedih bila mandi.so fyna cari juga lotion untuk heal kan siku fyna but tak menjadi pun =.= so balik dari kl fyna teringat pasal egyptian magic cream ni so terus apply..then esoknya siku fyna terus lembut and lembab..wah! so fyna tahu why mereka panggil ia magic! so the next 2 days fyna langsung tak apply any lotion or this egyptian magic cream but fyna punya siku stll lembab..awesome kan?
  2. dry lips..adik fyna merungut lips pecah2 and berdarah.ya lah bulan puasa kan..letak vaseline tak menjadi so fyna suruh letak egyptian magic cream ni..esok pagi terus dah boleh senyum tanpa bibir sakit lagi hhehe
  3. ramai cakap if apply egyptian magic cream di muka..kulit akan jadi soft,lembab and tak kusam..so disebabkan kulit fyna oily and now ada pimple yang belum surut..fyna takut sebenarnya nak apply di muka..but fyna try juga but just a very small amount..fyna apply di area hidung sebab di situ selalu merah2 all the face kecuali di jerawat..mula2 rasa macam tak selesa sebabianya berminyak kan..but bila keep massage di muka..ia akan menyerap and tak rasa berminyak lagi..so the next morning fyna bagun..redness di tepi hidung dah tak ada..kulit juga tak kusam..scar juga macam dah tak gelap..but dekat dahi macam oily sikit..so lepas ni for oily skin if nak apply di muka jangan lupa apply toner dulu ya? but for dry skin yes! sesuai sangat.but fyna suggest pakai di muka dalam seminggu 2 or 3 kali saja..
  4. semalam fyna try letak di kawasan area mata..nak hilangkan eyebag yang berkilo ni.guess what? eyebag macam dah tak teruk macam dulu..suka! plus egyptian magic cream sangat2 melembakan kulit bawah mata so kulit bawah mata tak akan dapat wrinkle sebab ia sentiasa lembab..if korang biarkan bawah mata korang..tu maknanya korang menempah wrinkle!
  5. eczema? banyak review pasal penyakit eczema guna egyptian magic cream ni but if korang nak guna..please google dulu ya?
  6. gatal2..luka..boleh juga gunakan egyptian magic cream..macam gatal2 sebab nyamok or semut api..letak egyptian magic cream aikit then gatal2 tak akan ada lagi
  7. lepas shave sometime kulit akan merah and gatal2..boleh apply ni..your skin tak akan dapat irritated ..trust me! ehe
  8. for student yang suka sukan..muka akan jadi burn and dry kan? or yang kerja selalu di luar.panas terik..try apply egyptian magic cream malam2 sebab adik fyna aktif sukan so kulit dia kering and merah2.so dia apply cream ni malam2..sampai sekrang pun apply sebab dia kata kulit dia jadi lebih lembut and lembab..bukan dekat muka saja boleh..badan juga boleh tau =)
  9. strech mark.. yes semua orang ada..terutamanya masa pregnant..memang senan dapat strech mark..apply egyptian magic cream ni hari2..insyallah tak ada strech mark nanti
  10. scar? fyna still apply malam2..seems like it work faster then bio oil =D

how to..tips do and dont

  1. before nak guna egyptian magic cream ni.make sure tangan bersih sebab ia dalam jar macam tu..so senang lekat bakteria..or just guna someting and dig in
  2. kalau dah tak tahan sebab dry skin..ambil banyak terus apply? eh nooo...pakai sikit je dah cukup..no need pakai banyak2
  3. ambil sedikit..panaskan dengan jari then apply di kawasan yang nak apply tu then massage sampai ia menyerap
  4. heal kan acne? nahh fyna tak suggestkan but if korang nak juga test..why not? hehe
  5. sebab texture ia agak rich so better pakai time malam before tidur..jangan pakai time siang sebab ya lah iklim kita ni panas kan? so muka nampak oily pulak..kecuali korang duduk di kawasan sejuk..ha itu dikecualikan

So fyna rasa egyptian magic cream ni memang bagus..if korang nak pergi travel..bawa egyptian magic cream sebab ianya macam first aid juga..anything can be heal by this egyptian magic cream =)

ramai takut nak beli sebab mahal..eh guys! korang hanya perlukan sikit je..rasanya setahun pun tak habis =)


RM 89.90 / (59ml)
RM 125.00 / 118ml 
RM 5.00 / Trial Pack 3ml