Monday, November 24, 2014

tips tentang blusher

assalamualaikum

hi guys! sory bulan ni tak update banyak sangat entry..act bulan 11 ni bulan penyakit hihi..demam..selsema..sore throat sampai berminggu..boleh tak bayangkan fyna dengan adanya makeup class..seksanyaaaa..and now ayah fyna masuk ward pula..so setiap hari akan ke sana untuk melawat ayah..insyallah dalam beberapa hari lagi ayah akan pulang..alhamdulilah

so kalini fyna nak bercerita pasal blusher pula..semua dah tahu kan apa itu blusher? blusher atau pemerah pipi salah satu alat kosmetik yang boleh buatkan wajah jadi lebih bermaya..




without blusher wajah akan nampak pucat
with blusher wajah akan nampak fresh bermaya dan wajah lebih berbentuk



ok fyna nak share dengan korang blusher yang fyna gunakan untuk pengantin and why fyna guna blusher ni

blusher ni dari http://www.hansaegee.com/

didatangkan dengan 4 jenis warna.orange and pink





Blusher No. 410 Pearl Orange




Blusher No. 310 Pearl Pink

Blusher No. 320 Pure Pink




swatch



yes waterproof!


1 swatch


fyna jurus dengan air 4 kali..see the color still there


contoh cust fyna pakai blusher dari http://www.hansaegee.com/



ini fyna pakaikan Blusher No. 430 Brown Orange
 sebab untuk bride kena pakai yang terang sikit untuk naikan warna di muka tu..

untuk bride ni fyna pakaikan Blusher No. 320 Pure Pink untuk everyday makeup..korang boleh la try yang soft sikit macam  Blusher No. 410 Pearl Orange and Blusher No. 310 Pearl Pink



yang bestnya blusher ni ia sangat pigmented ! so my tips if korang beli blusher ni korang swap sikit dengan brush then ketuk2 sikit then baru apply di pipi..jangan apply terus sebab terang sangat nanti..

jenis blusher

ada banyak jenis blusher..
powder/serbuk
cream
liquid


macam mana nak sesuaikan blusher dengan kulit

Gold or yellow undertones: Pick orange or reddish pinks. They enhance brightness and diminish sallowness.

Pink or red undertones: Stick with light pinks to complement your coloring (for a natural look), or try peach or mocha to cut redness.

Plum or blue undertones: Opt for vivid oranges or pinks, which will stand out against your skin.

*sumber google


act bagi fyna..semua warna blusher sesuai untuk semua warna kulit

memang kita nampak kulit cerah paling sesuai semua warna.noo..yang kulit gelap jangan susah hati korang pun boleh apa guna pink blusher

nak ikut undertone and so on memang fyna sendiri pun kadang2 tak paham haha

ok now fyna bagi tips yang senang

untuk kulit cerah..kalau nak pakai blusher pilih yang warna cerah Blusher No. 410 Pearl Orange & Blusher No. 310 Pearl Pink

sebab untuk kulit cerah pakai sikit saja dah naik warna wajah..ok untuk dark skin cari blusher yang warna agak gelap macam Blusher No. 430 Brown Orange & Blusher No. 320 Pure Pink

why warna yang gelap/terang? sebab kalau korang apply warna cerah..tak akan nampak blusher tu..so if korang pakai blusher yang terang sikit..ia akan naikkan seri wajah korang

ok fyna bagi contoh

kulit cerah better pakai blusher yang soft2 saja macam Blusher No. 410 Pearl Orange

kulit gelap pula pakai Blusher No. 430 Brown Orange supaya nampak lebih menonjol



nampak natural saja kan akalau pakai pink blusher untuk kulit cerah .so blusher yang macam dalam gambar adalah seperti Blusher No. 310 Pearl Pink


Blusher No. 320 Pure Pink pula sesuai untuk darker skin..ia akan buatkan korang nampak macam doll gitu


cara apply blusher


1 . apply blusher menuju ke arah hidung.jangan apply secara membulat ye ..cara ini akan buatkan pipi tak nampak tembam dan pipi kurus..

2. apply blusher jngan sampai ke hidung..kalau tak paham..boleh letak 1atau 2 jari di tepi hidung..ha kalau boleh apply blusher jangan lebih dari jari tu ye..ini adalah kerana nak buat muka nampak lebih panjang

3.kalau yang free hair..oleslan sikit blusher ke atas macam dalam gambar..supaya nampak wajah lebih terbentuk..selalunya orang buat dengan shading warna brown..tapi boleh juga guna blusher untuk effect lebih natural



blusher tahan lama

1. based kena bagus..makeupbase+foundation+powder then if base bagus letaklah apa pun..memang akan tahan

2. pakai blusher ikut kesesuaian kulit
untuk kulit kering..sesuai pakai blusher jebis cream atau liquid
untuk kulit berminyak..sesuai pakai jenis serbuk/poweder


tips

fyna ada banyak blusher..tapi fyna paling benci dengan blusher yang bila kita swatch dengan jari..langsung tak melekat..swatch banyak kali haaa baru lekat..so jenis blusher macam tu JANGAN BELI..


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com

Thursday, October 30, 2014

how to use stencil eyebrows

assalamualaikum

hye guys! kening memang memainkan peranan penting..tapi untuk yang baru nak belajar makeup..memang tak pandai sangat kan nak lukis kening..
jangan risau..ni fyna ada brow class khas untuk beginner


di datangkan dengan 3 bentuk kening



di belakang ada tunjuk cara2 nak gunakan brow class ni


texturenya lembut..tak keras..so senang nak adjust ikut bentuk muka dan kening


1st bentuknya sesuai untuk kening normal..yang tak banyak sangat bulu2 di kening

now fyna nak tunjuk cara nak gunakan brow class ni


ni kening asal fyna


letak stencil di kening..kalau boleh ikut aliran kening..


apply pensil eyebrow or powder eyebrow..fyna letak powder eyebrow..senang sikit


lepas keluarkan stencil ni lah bentuk yang fyna fill tadi


next step kening yang lain2 tu hidekan dengan concealer


tada! kening fyna dah siap


2nd sesuai untuk kening yang lebat tapi straight





3rd sesuai untuk kening normal..




honestly fyna still strugel untuk gunakan stencil eyebrow ni sebab memang agak susah sebenarnya..sebab fyna dah biasa buat kening ikut bentuk sendiri so macam tak selesa sangat hehe

but untuk yang baru lagi..ini sesuai..so dia akan ajar korang bentuk kening korang so lama2 korang akan pandai buat kening tanpa stencil ini lagi =D

yang bestnya brow class ni korang boleh pilih yang mana sesuai dengan kening korang
boleh tukar2 kening setiap hari hehe

boleh juga fill dalam tu gunakan pensil cuma bagi fyna if guna pensil agak terang dan tak natural


HARGA | RM5.00

Whatsapp to +601128562210



Saturday, October 18, 2014

cara senang lukis kening tanpa cukur atau gam | combo set keing DIJUAL!

assalamualaikum

hye semua..bagi fyna..kening wajib di bentuk bila nak keluar..bila kening kemas.. fyna rasa dah ok dah even tak pakai eyeshadow blusher and so on pun dah ok..kening kan frame wajah  

act ramai yang buat tutorial kening ni tapi mostly yang kening dah memang CANTIK TERBENTUK kan? so macam mana dengan kita yang kening agak serabut ni?

jangan risau..
harini fyna tunjuk cara lukis kening tanpa cukur dan gam
bagi fyna sendiri..fyna memang tak akan gunakan teknik gam atau cukur pada cust..fyna lebih selesa guna cara fyna untuk hidekan kening yang berserabut..
nak tahu macam mana fyna buat? jom lihat tutorial di bawah

1. fyna akan lukis bentuk kening yang fyna nak dengan pensil kening..

2.brown eyeshadow yang warna medium..fyna apply di dalam kening yang di lukis tadi dengan menggunakan angled brush

3. then fyna ambil cream concealer..then apply di kening yang nak hide tadi..kalau kening atas pun nak hide..apply sekali ye? then ratakan dengan brush/jari..
untuk bawah kening..ratakan concealer tu ke arah bawah ok? dengan cara dap dap dap..jangan tonyoh
untuk atas kening..ratakan concealer arah ke atas..

4. then ambil shimmer eyeshadow warna soft gold..apply di bawah kening..so kening kita akan nampak shinning dan ilusi kening lebih tinggi

di mana nak cari semua ni?

jangan risau..adik fyna ada jual set untuk kening

combo kening A

RM55.00 

combo kening B

RM65.00

untuk pembelian sila terus 
msg/whatsap WANI : +60103615062
( utk whatsap sila tambah +6 di depan)


Friday, October 17, 2014

what is powder pact | how i use it

assalamualaikum semua

ok now ramai yang tanya fyna perlu ke letak powder lepas foundation..powder apa yang best..so jangan risau...fyna akan share dengan korang 1 powder yang fyna memang guna hari2..plus ianya 100% mineral so fyna tak risau segala bahan kimia kat muka ni =D

my fav powder mesti lah dari vacci

vacci powder pact 


SPF 28 PA++

Type: Foundation

Use: Face
Form: Powder
Volumes:  15g, Size: 83.5 × 31.5 × 85(mm) 


[Special feature]

It protects the skin from UV in life and makes up your face lively because it contains natural mineral oil. It has a great attractive force and covers skin troubles naturally due to the use of Aero-Fine Powder. 

In addition, it expresses clear skin that looks natural due to the feeling of use that is light and silky. 


[Main Ingredients]
Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.

[How to use]
Apply an appropriate amount of powder pact to all over the face with puff after expressing the color of skin ton by using foundation or make-up base.




ianya tak berat and mudah di bawa ke mana2..designnya pun cantik kan? plus ianya begitu compact so kalau jatuh pun fyna rasa susah nak pecah 




di datangkan dengan 3 warna


RM95.30


powder pact/pressed powder texturenya sangat halus
ianya di letakkan dalam bekas compact yang senang di bawa ke mana2..
ianya berfungsi untuk setkan makeup jadi flawless and buatkan makeup tahan lebih lama

ada yang apply dengan brush..tapi bagi fyna..if loose powder then memang sesuailah apply guna brush..if compact powder better guna span atau puff,,dah nama pun powder pact/pressed powder kan? so kita kena press press press powder tu dekat wajah kita..jangan sapu..sebab if sapu..ia akan kacau foundation kita
so just press or pact the powder ok?

if nak pakai brush.boleh but di malaysia..always summer kan? so bila pact kan pwder..makeup akan lebih tahan lama 

plus dengan press the powder..pores juga akan lebih mengecil..amazing kan?

ianya sangat sesuai di pakai lepas pakai foundation

if kulit korang tak ada masaalah..just pakai saja powder pact ni..no need foundation..

powder pact juga buatkan kulit korang nampak matte..so if kulit nampak shinny..just pact the powder pact..so kulit korang tak akan nampak shinny lagi hehe

if korang keluar..then after a few hours..kulit nampak shinny..just pact powder pact ni..but jangan over pact..nanti akan cakey..kuantiti yang sedikit sudah mencukupi

selalunya korang banyak tengok powder pact yang warna kulit..pernah tengok yang bewarna lavender?

lavender powder pact sesuai untuk highlight kan wajah korang..if kulit muka kusam..ianya akan cerah dan cover kusam tu

bagi fyna..fyna suka pakai lavender powder pact as a highlight...dan powder pact warna senada untuk setkan foundation fyna






fyna apply di bawah mata kerana fyna ada dark circle..ianya selalu buatkan fyna nampak letih je..so lavender powder pact  boleh buatkan bawah mata fyna lebih cerah dan segar

fyna apply di hidung dan applykan sedikitt atas dahi untuk nampak ilusi hidung tinggi




fyna apply di kawasan lain untuk setkan foundation fyna


after a few minit..bedak dah rata and blend dengan kulit..so nampak kulit lebih segar kan? and flawless hehe


then fyna apply keseluruhan makeup and pose dengan lampu meja solek fyna hehe
and the powder buatkan kulit fyna cantik sangat..tak nampak fake and tebal kan? =D




korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com


sales@hansaegee.com