Friday, April 24, 2015

cara bentuk kening | natural way

assalamualaikum

orang kata kening yang kemas buatkan wajah lebih berseri dan cantik.setuju tak? macam fram wajah lah.so kalau kening tak terurus..nampak tak menarik kan? tebal atau nipis sama saja..kalau kemaskan sure nampak cantik

sekarang ni ramai dah pandai bentukkan kening sendiri..tapi jangan cukur atau cabut tau..berdosa

ok lah 

teknik melukis kening ada pelbagai cara.bagi fyna kening haruslah nampak natural dan tak dibuat2..kalau wedding lain lah kan

warna kening juga memainkan peranan penting..kita yan melayu ni jangan lah pula warnakan kening dengan warna blonde.pelik pula kan

ada banyak jenis barang untuk bentukkan kening
pensil eyebrow
powder eyebrow
mascara eyebrow

untuk nampak natural.fyna sugestkan pakai pensil eyebrow.why? pensil eyebrow akan melekat lebih lama di kening..

fyna pernah try banyak jenis pensil eyebrow..ada yang terlampau terang ada yang bila apply di kening..3 jam lepas tu warna dah pudar..hmm

baru2 ni fyna try pensil eyebrow dari hansaegee nature and i lovee it!





  • fyna ada banyak pensil eyebrow tapi yang ni panjang so memang akan tahan lama
  • sekali lukis dah melekat..tak payah nak tekan2 bila lukis
  • warna yang natural..mostly pensil eyebrow more to brown merah2.but this one brown grey and grey black so sesuai sangat untuk kening orang malaysia
  • tahan lama.yes! even korang lukis light2 je sampai ke malam warna tu still ada
  • my fav pensil eyebrow for my cust! 
  • MURAH! only RM9.50!
  • mengandungi Vegetable Oil so ia menjaga dan menyihatkan kening korang..korang pun tahu kan kebaikkan minyak untuk rerambut



contoh vacci pensil eyebrow yang fyna guna kat client
fyna add concealer untuk tutup kemaskan bahagian bawah


now fyna nak tunjuk cara lukis kening supaya nampak natural


ini kening asal fyna.berselerak kan?


mula dari hadapan..lukis bentuk kening yang dikehendaki..lukis light2 saja


ok now dah lukis and dah nampak bentuk kening


lukis garisan kening di atas pula setengah saja je..depan kening jangan lukis


then fillkan kening dalam dengan light stroke..so siap!

pensil ni ada wax so jangan risau.if tak pakai mascara kening pun tak apa sebab kening tu akan stay terbentuk macam tu

kalau nak pakai concealer bawah kening pon boleh tapi dekat client je fyna suka letak concealer..untuk diri sendiri tak pernah letak sebab lebih suka nampak natural

this is my fav pensil eyebrow so far..lupakan pensil eyebrow yang sebelum2 ni..murah dah best!

harga | RM9.50

korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Instagram page: hansaegeenature


Saturday, April 11, 2015

hanaka tissue mask

assalamualaikum

bila tengah stress..or sangat2 penat..cuba pakai mask and then rest..fyna memang akan pakai mask 2 atau 3 kali seminggu..mask boleh mengelakkan kulit jadi kusam dan mask juga memberi effect yang segera

ada banyak jenis mask.mud mask.gel.tissue and so on

so kalini fyna nak review my fav tissue mask..
if fyna ada big event like makeup class or event2 fyna akan pakai tissue mask ni malam before the event 

1 perkara yang fyna suka dengan tissue mask is tak perlu cuci muka lepas pakai



hanaka mask ada banyak jenis






hanaka mask tak ada bau yang over..just mild saja.and bila pakai di muka akan rasa sejuk je..sealalunya fyna pakai before tidur..dalam 15minit - 30 minit fyna akan terus tarik mask then pat2kan lebihan cecair di muka fyna..then time tu memang dah malas nak bangun.just tidur terus hehe



the result
fyna pakai yang Marigold oild control
before kulit kusam je and after kulit cerah and glowing skit kan? love it!!

so fyna memag suggest dekat bride..pakai mask ni before tidur..so esok pagi bangun muka akan nampak fresh 
atau pakai 1jam before nak makeup..
ia akan buatkan korang relax..tak strees so muka akan nampak glowing =)


harga 

RM3.90 / pcs







Thursday, April 9, 2015

pilihan aktiviti cuti fyna

assalamualaikum

hi semua,.fyna seorang yang suka bekerja..kadang2 langsung tak ada masa untuk diri sendiri..untuk berjumpa kawan pun kena set date sebulan awal hehe bila fyna nak lepaskan stress fyna nak buat 1 aktiviti..tak kisahlah dengan kawan..keluarga atau seorang diri

jadi kalau nak pergi travel..haaa fyna selalu promote kepada mereka jom join adenue ! mesti puas hati!why fyna kata puas hati?

bila korang booking flight..hotel..fyna rasa senang je..just booking.ok then nak ke mana? ok di adenue korang boleh terus boleh lihat apa aktiviti yang korang boleh buat then terus booking.so korang tak payah tersesat cari tempat or tak tahu cara nak join aktiviti so end up tak join.rugi kan?

di adenue mereka sediakan seorang yang boleh guide kita..so fyna rasa plan untuk bercuti sambil beraktiviti sangat menyeronokkan.

apa aktiviti yang mereka tawarkan? sangat2 banyak! korang boleh tengok full di 

http://www.adenue.com/

sri langka




nepal

indonesia 

haa mesti korang fikir eh masa ke sini dulu tak tahu pun ada ni ni ni ni ni ok now lepas ni korang tak payah susah2 google cari apa yang best time travel..just book book book and done

ok now the best part

malaysia!
yes our country..ada banyak sangat2 aktiviti tau! sampaikan bila fyna scrol..nak ni nak ni nak ni nak ni hehe

ada travel

class

suka yang adventure?

fyna tahu korang dah excited kan? hehe


travel with company pun boleh..just bagitau where to go..budget then diorang akan sugestkan kat korang.senangkan?

mahukan pengalaman yang berbeza? atau pun apa yang korang mahu tak ada dalam list ni? boleh customize kesukaan korang dan pihak adenue akan laksanakannya


ok so fyna bukanlah seorang yang sukakan aktiviti mencabar..fyna suka kan suasana yang tenang..boleh relax..laut

so fyna dah pilih ini 


Sunset Dinner Cruise and BBQ

Take an exhilarating trip across the sea and experience the splendid sight of the tropical sun setting on the Andaman sea horizon. Feel the wind across your face and breathe in the fresh air in the midst of the sea. The sunset dinner cruise on a yacht is the perfect end to a day! 


Highlights:
1) Sailing on a Luxury Yatch
2) Saltwater Jacuzzi Drag Net
3) Explore Hidden Lagoon & Sail Through Tunnel Cave
4) Watch Sunset over the horizon
5) BBQ Dinner on Board
6) Open Bar with Cold Refreshments
7) Hotel Pick-Up & Drop-Off
8) 3 Hours of Cruising (5pm-8pm)


cant wait untuk tengok sunset! 
for more info korang boleh layari


Thursday, April 2, 2015

brush makeup yang murah

assalamualaikum

kalau lihat makeup artist yang terkenal.mereka mesti mempunyai koleksi berus yang sangat2 banyak..kadang2 cemburu bila lihat kan? dalam hati fikir..hmmm berus2 ni mesti mahal.tak mampu nak beli..

bagi fyna kalau nak beli berus tak kisahla mahal murah asal berkualiti..jangan beli yang terlalu murah.baru sekali basuh dah luruh bulu2

ok now fyna nak share dengan korang berus fav yna sekarang


see pink! 
kalau baru nak bermula makeup.set ni pun dah cukup



brush ni sesuai untuk pakai foundation..bila apply guna brush ni foundation akan hadi rata and smooth


brush ni boleh juga di gunakan apply foundation.concealer terutamanya di bawah mata dan tepi hidung sebab hujung tirus


brush ni fyna suka guna untuk apply concealer..akan rata cantik je..
boleh juga guna sebagai shading hidung atau eyeshadow


brush hujung tirus ni sesuai kalau untuk apply eyeshadow terutamanya nak apply eyeshadow bawah mata..so tak lah comot


so far fyna suka brush ni..soft..senang cuci..harga pun murah


korang boleh tengok cara fyna guna brush ni dalam video =)



so now ada promosi untuk 10 berus di atas

5 face blender
5 mini blender

total RM105

murah!!!!

so kalau berminat korang boleh beli di sini








Thursday, March 26, 2015

apa itu makeup base?

assalamualaikum

fyna dah pernah buat entry pasal makeup base dari vacci ni..but now fyna akan tulis lebih details lagi sebab ramai yang dah beli makeup base ni but still tak tahu macam mana nak pakai and ramai yang nak beli  but masih ragu2 kan..now fyna akan terangkan satu per satu ye

makeup base ni sangat2 penting untuk di apply sebelum pakai foundation.foundation hanya meratakan warna kulit but makeup base is a key untuk buatkan makeup tahan lama

vacci product from Hansaegee memang dah jadi fav fyna sejak pertama kali guna
makeup base yang paling fav for now sebab ianya 100% mineral and it has color!

so jom fyna cerita details pasal makeup base kesukaan fyna ni


vacci makeup base mempunyai 3 warna iaitu beige..violet and green

SPF 36 PA++


RM85.40
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)


[The Special Features]

It protects your skin from UV in life effectively and makes the skin clean and clear due to containing of arbutin which is a whitening functional ingredient and natural mineral oil.

In addition, it offers the power of natural cover and the feeling of light use because of containing of light feeling Emollient ingredient.

Furthermore, it can keep your skin moist because it has double moisturizing effect of hyper functional ingredients.

[The main ingredients]

Arbutin, Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.

[How To Use]

Put an appropriate amount of the make-up base on puff, and equally apply to all over your face.


bare face
kulit fyna oily but kadang2 dry

Make Up Based No.10 Green




green makeup base sangat2 sesuai untuk oily skin
boleh di apply guna brush or jari
texture green base sangat2 light
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandunganya mempunya whitening effect
ia juga sesuai jika kulit muka burn.so bila apply di muka ia akan meneutralkan balik kulit kepada warna asal
makeup base ni cepat menyerap..lepas apply kulit tak akan rasa melekit langsung..and rasa sangat2 light dekat kulit
thats why ianya sangat2 sesuai untuk oily skin,
i did cover my scar a bit and buatkan kulit nampak fresh sangat
makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata

Make Up Based No.20 Violet




makeup base violet sangat2 sesuai untuk dry skin
makeup base violet texturenya lebih likat sebab ianya mempunyai pelembab..
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandunganya mempunya whitening effect
kulit kering tak sesuai untuk nampak matte sebab takut nampak dry patches 
so this makeup base buatkan kulit korang nampak lembab and glowing saja
lepas apply di muka fyna kulit muka rasa lembab saja
makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata


Make Up Based No. 30 Beige



beige makeup base sangat2 sesuai untuk normal skin and semua kulit
ianya boleh samarkan scar and any dark spot
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandungannya mempunyai whitening effect
ianya melembabkan kulit 
beige makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata

untuk everyday look korang boleh terus apply makeup base ni tanpa foundation sebab ianya boleh terus buatkan makeup korang stay all day and tona kulit korang pun akan sekata

kalau makeup base lain ianya tak mempunyai warna so sangat2 tak sesuai untuk pakai tanpa foundation
but vacci makeup base didatangkan dengan warna and untuk kulit yang bermasaalah like jerawar scar or anything boleh dicover oleh makeup base ni.tak lah cover 100% but still ok

alah untuk natural look fyna lebih suka nampak like skin dari bedak banyak2 semata2 nak cover semua scar



disebabkan kulit fyna berminyak jadi fyna nak setkan wajah fyna dengan sedikit powder pact untk nampak matte
and applu mascara blusher and lips untuk buatkan muka nampak lebih fresh




Make Up Based No. 30 Beige


ok done!

hanya dengan makeup base korang dah boleh nampak flawless..no need foundation dah lepas ni =D

btw kulit fyna lebih cerah dari muka fyna..muka jadi tan sebab salah product before this but alhamdulilah ada makeup base ni boleh cerahkan balik kulit fyna so tak payah nak susah2 pakai foundation and bedak banyak2 yang cerah supaya sama warna muka tangan hehe

fyna suka product dari vacci dari http://www.hansaegee.com/  ni sebab ianya 100% mineral and buatkan kulit fyna cerah glowing dan bercahaya..mungkin kandungan dalam makeup tersebut yang buatkan result macam ni..
owh ya..vacci ni keluaran korea so korang pun tahu orang korea tak suka tebal2..ringan cukup yang penting flawless =D


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com


Thursday, March 12, 2015

tutorial makeup for tan skin

assalamualaikum

ramai yang tanya dyna.kalau kulit tan / sawo matang macam mana nak makeup? selalu foundation akan nampak kelabuss

medium skin sebenarnya kena hati2 bila pilih foundation..kulit dah medium jangan lah cari foundation yang cerah..no no no please embrace your skin ok? medium skin like fasha sandha..mostly kulit melayu kulit medium.tak cerah tak gelap

jangan risau.fyna ada set untuk based for medium skin



vacci product memang bagus sebab ianya adalah 100% mineral..walaupun nampak foundation ni warna gelap tapi sebenanrnya ia akan cerahkan sedikit kulit kita and buatkan kulit nampak natural.tak fake

based adalah sangat2 penting..kalau based dah comot.makeup macam mana pun tak cantik

so baru2 ni adik kawan fyna fazilah free..so fyna ajak dia datang ke rumah jadi model hehe

time ni masaalah lighting..tiba2 pula hujan then blackout..haha sabar sajalah tapi alhamdulilah tutorial ni habis juga

kalini fyna buat tutorial bergambar..and fyna akan terangkan secara details ok



bare face



permulaan sekali haruslah pakai toner and pelembab..ini juga untuk buatkan makeup lebih tahan lama

product 
toner alaisyah
pelembab cetaphil


based

based sangat2 penting..based buatkan makeup tahan lebih lama and kulit jadi lebih flawless
based fyna pakai adalah dari Vacci..why? sebab ianya 100% mineral so fyna langsung tak risau bila apply di muka fazilah.fyna pilih warna green sebab kulit fazilah berminyak.based green boleh serap minyak and buatkan kulit fazilah yang kusam jadi lebih cerah dan segar

brush : instagram : dazzle_luxiebrush


foundation

foundation yang fyna gunakan warna sand beige..sesuai untuk kulit gelap sikit..so kalau tengok gambar kat atas nampak muka fazilah macam cerah kan? jangan risau.bila dah serap di muka..akan nampak natural saja ..1 layer dah dapat cover bintik3 hitam fazilah

product : Liquid Foundation No. 23 Sand Beige

boleh baca details tentang foundation di : http://www.fynahere.com/2015/01/the-key-to-flawless-face.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


concealer

korang boleh guna any concealer tapi fyna guna liquid foundation as a concealer..kalau foundation lain memang fyna tak sugestkan guna di bawah mata sebab bawah mata kawasan yang sensetif..foundation selalunya texturenya likat and bahan kimia lebih banyak and akan buatkan kawasan mata kering.but vacci makeup tak ada kimia.100% mineral..so kalau nak pakai bawah mata tak ada masaalah sebab ianya tak akan rosakkan kawasan mata
kalau korang tengok hanya 1 layer dah boleh cover dark circle kan?

product : Liquid Foundation No. 23 Sand Beige

boleh baca details tentang foundation di : http://www.fynahere.com/2015/01/the-key-to-flawless-face.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


kening kena kemaskan untuk wajah lebih nampak menarik .1st fyna lukis dulu dengan pensil kening.then  fyna tutup kening yang tak kemas dengan concealer 

product : pensil kening / concealer
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


loose powder

fyna selalu setkan makeup dengan loose powder..loose powder vacci sangat2 halus..senang di apply and tak nampak bercapuk..fyna selalu guna span untuk apply..caranya dap2 kan saja..harus harus setkan foundation dengan powder untuk buatkan makeup tahan lebih lama.so kalau korang tengok gambar di atas.mula2 kulit nampak macam glow kan? lepas apply powder kulit nampak matte..

product : Loose Powder No. 30 Sand Beige

boleh baca details pasal loose powder di : http://www.fynahere.com/2014/09/everything-about-loose-powder.html


eye primer

untuk mulakan eyeshadow haruslah pakai eye primer untuk buatkan warna lebih terang dan eyeshadow lebih tahan lama

product : eye primer koshize
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


1st apply eyeshadow jenis matte ke seluruh bebola mata.fyna guna warna buck yang matte
jangan lupa apply di bawah mata juga ye

product : urban decay naked palette


then fyna apply warna half baked di bebola mata untuk dapat effect shinning2 gitu
untuk natural makeup fyna hanya apply creep jadikan eyeliner so nampak lebih natural

product : urban decay naked  palette
brush : elf blending brush / 

CERRO QREEN from natta cosme



mascara

mascara sangat2 penting untuk buatkan mata lebih awake..so fyna gunakan black mascara dari vacci.mascara ni buatkan bulu mata lebih panjang and lebat plus ianya melentikkan bulu mata so tak payah gunakan pengepit bulu mata dah..mascara ni mempunya mineral so ianya memelihara bulu mata plus ianya sangat2 senang basuh..so guna air je dah boleh hilang.bulu mata pun tak rosak and mata pun tak sakit

product  : Mascara (Black)


twin cake powder

dengan cust pun fyna akan apply vacci twin cake ni di bawah mata supaya nampak lebih fresh and cerah di bawah mata..so fyna gunakan as a highlight tapi nampak natural saja kan? plus kalau ada eyeshadow bawah mata yang jatuh2 tu..twin cake ni boleh removekan semua tu..kalau comot2 bawah mata pun boleh bersihkan dengan twin cake ni

boleh baca mengenai twin cake powder di  : http://www.fynahere.com/2014/05/twin-cake-powder.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


gambar atas fyna pakaikan sin di hujung depan mata untuk buatkan mata lebih bercahaya
untuk blusher fyna gunakan warna brown orange..vacci blusher meman fav fyna untuk cust sebab ianya sangat2 terang plus tahan lama..pkai sikit je dah cukup.so untuk kulit yang agak gelap fyna sugestkan guna warna brown orange ni..sangat2 sesuai plus ianya ada sedikit shimmer so boleh buatkan pipi nampak glow2 gitu

product : urban decay naked  palette
boleh baca tentang blusher di sini : http://www.fynahere.com/2014/11/tips-tentang-blusher.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


untuk nampakkan lebih glowing di pipi fyna apply eyeshadow jenis shimmer di tulang pipi and tulang hidung

product : koshizee duo eyeshadow
brush : instagram : dazzle_luxiebrush



lipstick

untuk kulit tan atau sawo matang memang sangat2 sesuai lipstick ke arah purple2..ia akan compliment kan skin korang..so fyna pakaikan my fav lipstick dari vacci , blooming pink.lipstick ni 100% mineral and tahan lama so kalau korang ada bibir sensetif.jangan risau ye.lipstick ni selamat..
see the result.? now fazilah nampak lebih fresh..bermaya and cantik



before after

so ingat ye..tan skin juga boleh nampak cantik dengan cara makeup yang betul.product vacci help to enhance the beauty of tan skin..so sometime takut kulit gelap then nak pilih foundation cerah2..no..salah

fyna sendiri pun pakai vacci natural beige foundation..sebab product vacci buatkan kulit nampak cerah so fyna akan matchkan warna foundation dengan skin.kalau pakai warna yang lebih light memang akan buatkan kulit fyna nampak fake plus bila berpeluh akan jadi tompok2..

bila korang pilih foundation warna sama dengan kulit ia akan buatkan kulit nampak lebih semulajadi and cerah semula jadi..fyna sugestkan korang try fundation and powder dari vacci ni..sangat2 bagus..loose powder is the best! fyna akan pakaikan dekat client sebab ia bagi glowing2 gitu hehe..walaupun fyna suka matte finish but fyna akan add sedikit loose powder vacci supaya kulit tak nampak flat

so korang yang tan skin dah paham kan penjelasan fyna and boleh ikut kan tutorial yang fyna buat..kalau ada nak tanya apa2 boleh leace comment kat bawah or any cadangan untuk next entry tentang product vacci juga boleh tinggalkan komen di bawah

owh ya btw fyna ada buat tutorial dekat youtube.adik fyna ada kulit yang tak cerah and tak gelap hehe fyna juga gunakan barang2 seperti di atas
so korang boleh layan video di bawah ye

http://youtu.be/5y_3R6Vb4Ig?list=UUTaG00UDYq5WKzm_Dgr08Kg

korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com

instagram : hansaegeenature

btw korang juga boleh order melalui whatsap dengan hansaegee di +60126698279


jom baca entry fyna review product vacci yang lain