Monday, January 9, 2017

new Sleek Makeup review | eyeshadow, blush, highlight, lip matte!

assalamualaikum hi semua

1st entry 2017! hehefyna excited ni nak bagitahu yang makeup brand favourite fyna akan available di sephora!! yea!  lepas ni tak payah nak beli online and nak tunggu berminggu baru dapat hehe..

brand apa?

SLEEK MAKEUP! yes!!!




fyna dah lama guna sleek..sejak mula makeup lagi..sebab harganya yang murah and barang sangat2 berkualiti tau..fyna ada banyak pallete dari sleek ni and now fyna topup lagi 3 new item yang sleek baru  launch


Sleek MakeUP Californ.I.A. Blush by 3 Palette





The ultimate cheeky palette offering you three times the impact. Includes three complementary shades, each designed with its own distinctive finish, from rich shimmers to intense matte shades.


OC, the Surf, Newport Peach



fyna pernah ada 3CE cream blusher before this but i dont like it..tapi this sleek is the best!! fyna suka gila..easy to blend..tak bercapuk..blend smooth saja atas foundation..masa mula apply akan macam dewy but bila dah set like matte satin finish..suka! semua tahu kan kalau nak pakai anything yang long lasting..jenis creamy jawapan nya..kebanyakkan mua akan pakai crea, blusher dulu then topup dengan powder blusher then blusher tu akan stay sangat2 lama..fyna memang pakaikan dekat bride..lepas pakai foundation fyna akan terus dap kan this cream blusher then biar kan a few minit then set dengan loose powder then fyna topup lagi powder blusher..baru nampak blusher tu naik cantik saja..warna ni sangat sesuai dengan skintone kita orang malaysia sebab ianya warm..so fyna suka sangat dengan this cream blush!



Sleek MakeUP I-Divine Eyeshadow, A New Day






A New Day i-Divine Palette boasts everything you need for flawless daytime eyes. Think laidback weekends and everyday office chic.




PINK DOT TO COVER MY RASHES HIHI
left to right
sun is shining, brightside, day dreamer, let it go, dont worry, be happy 




feeling good, silver lining, shine on, carpe diem, believer, h-a-p-p-y

fyna ada 4 ke 5 eyeshadow palette from sleek..fyna paling suka yang sunset palette..sebab colur dia memang cun..so sleek ada keluarkan 1 lagi palette and sudah tentulah fyna akan try juga hehe..ada a few colors yang fyna suka and tak suka..kalau tengok swatches..ini tanpa any foundation or primer ye and only 1 swatch..the color not bad kan? kalau letak eye primer or concealer dekat mata lagi warna tu akan pop! color shine on paling fyna tak suka..sebab kena tonyoh banyak kali baru melekat..hmmm..sudahla warna cantik kan? be happy pun sama..yang lain fyna suka..so bagi fyna dengan harga yang murah ok je palette ni..senang nak blend..but like sleek eyeshadow yang sebelumnya..always akan ada fall out..tapi tak apa..brush away je lah kan..



Sleek MakeUp 

Matte Me Ultra Smooth Lip Cream in Fired Up 



 Matte Me is a matte finish liquid lipstick that glides on in one smooth application, with no need for a second coat.Fired Up is a dark crimson that can be teamed with Precious Metals Highlighter for a golden glow.The light as air texture provides you with comfortable wear for hours, that doesn’t cake, flake or dry out, ensuring long lasting colour all day.



fyna ada sleek matte ni warna yang soft and i love it so kalini warna yang merah garang sikit hehe..fyna sukaaa warna ni..sangat cantik..merah nya tak terlalu gelap or terang..just nice.fyna suka packagingnya yang sleek! hehe..if korang ada dry lips make sure pakai lip balm sebab this lip matte memang matte and akan buatkan bibir korang kering sikit..tapi fyna tak rasa kering di bibir pun hih..maybe lain bibir lain resultnya kan..masa mula2 apply fyna rasa a bit sticky but bila ianya dah set..macam tak pakai apa2 di bibir..nak cuci kena cuci dengan makeup remover..kalau guna wet tissue sometime tak cuci habis..senang nak apply..texturenya tak flacky..ada sesetengah matte lipstick akan ada flacky bila apply banyak kali kan..but this one tak..so far i loveee this lip matte




Sleek Precious Metals Highlighting Palette






This multitasking must-have creates a gorgeous all-over shimmer that instantly enhances the complexion with a fresh, radiant glow





PlatinumRoyal GoldRenaissance GoldAntique Bronze.

1st of all fyna suka gila dia punya packaging! nampak mahal saja kan? so this palette come with the brush..brush dia just ok..ok macam mana dengan this cream highliter..ok first fyna ingat semuanya cream but tak..ada 1 saja powder iaitu antique bronze..at 1st fyna try apply guna sponge and tak boleh nak pick up the products..ok try dengan brush yang disediakan..ok bila apply nampak la the glow tapi dia macam tak blend..so now fyna guna dengan jari..tada! rupanya kena apply dengan jari saja..macam nars copacabana..bila apply dengan jari baru cun.senang blend and the glow lawa! Renaissance Gold lebih kurang mary lou punya..so bila dah tahu macam mana nak guna baru fyna in love dengan this palette hehe..so cara nak pakai..guna jari..just dap2 dekat check bone tu sampai ianya blend..then korang akan dapat natural glow yang sangat cantik


ok fyna ada buat tutorial this look on mimi dekat youtube fyna..enjoy!





jangan lupa ye Sleek Makeup dah boleh beli di Sephora Malaysia starting this week!

ok bye guys

Friday, December 30, 2016

LET'S TALK : MINERAL MAKEUP ft THE MIEUX

assalamualaikum hi semua
mineral makeup dah jadi sebahagian diri fyna dah 2 tahun.sejak kejadian jerawat tiba2 tu..fyna tak berani lagi nak pakai skincare yang harsh and cosmetic yang banyak bahan kimia..

why not kita bertukar dari cosmetic yang bagus but ada bahan kimia ke cosmetic mineral yang bagus but  tak ada kimia..act boleh je nak pakai cosmetic lain but bila korang jadikan everyday makeup.lama2 ianya akan bagi kesan ke atas kulit korang macam kulit kusam..white head.black head and acne..

video kalini ada video last untuk tahun 2016..thanks kepada yang sudi support fyna untill now..alhamdulilah terima kasih semua

Thursday, December 29, 2016

review : Sweet Macaroon LipScrub

assalamualaikum hi semua


ramai tanya fyna..ada tak masalah bibir like bibir kering ke apa ke and even selalu pakai lipstick why bibir tak gelap and kusam

honestly bibir fyna jaranggggg kering..jarang sangat2..and fyna tak pakai lip balm pun..selalu fyna akan letak lip balm dalam beg makeup untuk client but untuk diri sendiri tak ada..sebab fyna tak suka bila rasa something like berminyak dekat bibir..fyna try nak pakai but selalu lap balik hihi


so rahsia fyna hanya scrub! fyna memang gila scrub dari dulu..scrub muka.badan..and lips pun..mesti scrub! fyna selalu scrub bibir 1 or 2 minggu sekali..kalau fyna pakai matte lipstick yang akan drykan lips fyna..fyna akan cepat2 scrub bibir..then bibir pun jadi moist balik



baru2 ni fyna try sugar lip scrub by ifti's beauty.. bagi fyna scrub ni lain dari scrub yang fyna pakai..fyna suka bau nya macam mint sebab lepas scrub bibir akan rasa berangin and fresh! like baru lepas gosok gigi..haaa rasa fresh! sebelum ni scrub yang fyna guna banyak rasa masam2 macam strawberry and lepas scrub rasa lembut lah bibir tapi tu je la...yang ini lain sebab ianya bagi fresh kan bibir fyna..itu yang buatkan fyna bertukar scrub ni hehe




fyna suka the packaging yang comel and tak terlalu besar...and penutup juga kuat so tak lah tertumpah ke apa kan..



bagi fyna texture lip scrub ni lebih kasar berbanding lip scrub yang fyna pernah pakai

fyna pernah pakai lip scrub yang agak berminyak and susah sikit nak cuci but this one tak berminyak..so kalau sapu dengan tisu saja pun dah ok..tak perlu cuci dengan air



harganya agak murah berbanding lip scrub yang ada di pasaran

ada 4 jenis flavour
strawberry
lemon
bubblegum
almond & honey

fyna punya flavour bubblegum


sekali pakai korang dah boleh rasa bibir korang akan moist..lembab..lembut sangat..and bersih..and fresh!




ok so kalau korang berminat dengan lip scrub ni korang boleh beli dengan :

RM19.90

📱

Sunday, December 25, 2016

Palladio Velvet Matte Cream Lip swatch & review | 12 shades

assalamualaikum hi semua.
ok harini fyna ada buat video swatches untuk palladio lipstick.




kalau sebut brand palladio mesti korang pernah dengar kan? terutamanya rice papper ehhe..memang old school sangat kan? tapi sekrang pun ramai yang still guna tau!

Palladio ni dah 31 tahun di dalam industri kecantikkan..dan still bertahan sampai sekarang..ada banyak jenis makeup line like powder,primer,foundation and so on..

Antara bahan-bahan yang digunakan dalam produk Palladio adalah antioksidan seperti Ginseng, Teh Hijau, Gingko Biloba, Vitamin E dan humectants semulajadi dan kempeng kulit seperti Aloe Vera dan Chamomile


Brand Palladio ni dari florida tau..tapi jangan risau sebab 1 nov dah masuk dalam guardian malaysia! yeay! lepas ni senang la kan..


kalini fyna nak review palladio velvet matte lip cream

the packaging : fyna suka sebab kecik.senang nak sumbat dalam handbag..penutup kejap..ada setengah penutup lipstick tak ketat so senang terbuka and akan messy..tapi yang ni tak..senang buka dan senang tutup

bau : bau

texture : texturenya agak creamy tapi senang apply..ianya tak matte tau..sebab ianya velvet tapi kalau nak bagi jadi matte just tekap bibir dengan tisu

lasting power : yes long lasting!

honestly fyna tak suka matte lipstick yang buatkan bibir dry sebab bibir fyna ni sensetif sikit..kalau bibir kering akan sakit and tak cantik kalau nak pakai any lipstick..but this one fyna suka..sebab ianya velvet so ianya tak matte sangat tak shine sangat..creamy ke matte gitu..so ianya pigminted macan matte tapi moisturizing macam lipbalm..paham kan? hehe

A lush, velvety liquid lip color with a lasting, rich matte finish.
  • Moisturizing fluid cream formula
  • Soft, flattering matte finish
  • Applies with a doe-foot applicator































lip cream ni boleh di beli di guardian malaysia 
and sekrang ada sale sampai esok saja tau!



more info