Sunday, February 15, 2015

review : SKIN & LAB Dr.Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask

assalamualaikum







SKIN & LAB Dr.Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask

SKIN & LAB Dr.Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask
[ Description ]
Proven to solve the causes of pores and excess sebum secretion, Glacial Clay Facial Mask purifies the skin in and out, as well as minimizes the enlarged pores and firms the sagging pore walls. 
Both the two main ingredients - Glacial clay, removing accumulated impurities deep in pores, and oatmeal, eliminating surface debris and moisturizing
- Act together to treat against potential skin problem. The formula absorbs excess sebum and prevents the appearance of black heads while leaving cooling effect after. This is not just an instant "cover up" product: without clogging or filling the pores, thissilicone free everyday facial mask will promise you long term results for your clearer & firmer skin.
Pore Contraction / Sebum Control / Acne Treatment / Deep Cleaning / Hydration Balancing
[ Main Ingredient ]
Canadian Glacial Clay
- Sebum control, Skin Waste removal, Acne resolving, Calming
Oatmeal
- Dead cell removal, Skin softening, Deep Hydration
Tea Tree Leaf
-Acne prevention, Acne resolving, Calming
[ How to use ]
Apply enough amount of the mask avoiding direct eye area after cleansing. After 10 to 15 minutes, rinse it off gently with warm water.
Recommended frequency:
2~3 times a week for oily skin 
1~2 times a week for dry to normal skin
[ Recommended for ]
- Acne-prone skin with lower hydration level
- Sagged/wide-open pores
- Deeply-rooted, dark blackheads
- Uncontrollable, excessive sebum
- cakey look after make up due to dead cells/skin waste
[ Size ]
100ml






after 15minutes


i love mask! fyna ada banyak mask but mostly mask jenis mud ni lah..why? sebab kulit fyna oily..
mud mask memang sesuai sangat untuk kulit oily

so far this is one of my fav mask

if kulit fyna oily sangat2..kulit fyna akan nampak shinny sangat2 and bila pegang memang berminyak
then kulit akan jadi kusam gitu

so fyna akan guna mask ni..honestly sekali saja guna kulit fyna akan terus hilang minyak dan cerah sedikit..so bila tengok cermin tak lah nampak shinny and kusam je
plus fyna pakai mask ni seminggu 3 kali and fyna rasa ada perubahan pada pores..maybe keep guna pores fyna akan mengecil insyallah

clay mask memang sesuai untuk oily skin sebab ia akan menyerap kesemua minyak di muka

clay mask selalu buatkan muka fyna kejung je..so nak senyum ke apa memang tak boleh haha

but this one langsung tak mengeras..ia mengering tapi rasa mask tu lembut saja di muka..so bila cuci pun mask ni senang tanggal

masa fyna apply mask di muka..ada rasa macam tajam2 sikit..tapi tak lah sakit.rupanya ianya ada cleaning proses for pores which is great!

lepas cuci muka..kulit fyna rasa sejuk.calm and jerawat yang baru nak naik tu dah kecut..kulit rasa lebih lembut dan tona warna kulit lebih sekata

harga | RM71.00

more info





*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.


lembab dan cerah sekata + giveaway!

assalamualaikum

hye guys! before fyna nak review pasal skincare fyna sekarang fyna nak beritahu yang fyna ada buat giveaway dekat my fb page : fynahereblog ( https://www.facebook.com/pages/Fynahereblog/175724402464743 )

yes! its A'laisyah giveaway!

i love A'laisyah product like seriously! before fyna peminat nivea..and fyna guna nivea dah 2 tahun lebih..love it! so baru2 ni fyna try product dari A'laisyah and somehow fyna terus jatuh cinta..nivea best cuma ia kadang2 buatkan kulit berminyak bila bangun pagi
but A'laisyah buatkan wajah fyna cerah and lembab bila bangun pagi and kulit fyna yang dulu kasar2 sebab jerawat sekarang ni smooth! and cerah sekata..love love love

i know bila cakap pasal A'laisyah orang akan kata..eh product apa tu? tak pernah pun dengar..
and orang lebih suka product yang instant result like lambakkan skincare di luar..ya girls..go ahead..me? noo tak rela dah lepas terkena

bila adik angkat fyna send whatsap dekat fyna


terharu..its real ok? 

ia mencerahkan kulit secara semulajadi tanpa kulit mengelupas pedih or sakit2

fyna dah 3 minggu pakai and so far i love it

mild skincare sangat2 bagus untuk long term.result dia cepat but slowly
meaning dia mencerahkan kulit but perlahan2..dalam seminggu korang akan rasa kulit less oily..lembab dan cerah

my fav is
cleanser 
toner
krim siang
krim malam

my review

harga pun belas2.berbau wangi and tak mengelupas.selamat!

so korang pun nak try?

dapat set A'laisyah secara free?

join Giveaway fyna.. di facebook fyna ye =)




Wednesday, February 11, 2015

cara hilangkan jerawat yang teruk dalam masa 1 bulan : part 2

assalamualaikum

sorry baru ada masa nak update pasal my skin problem

ok untuk yang tiba2 naik jerawat..tak henti2 pulak tu..
please jangan cuba product baru ok? please

biarkan kulit calm sikit..then bila dah ok barulah try skincare baru ok?

bulan 10 tahun lepas fyna naik jerawat..act dah lama jugak fyna tak naik jerawat..so one day time period naik jerawat.. fyna macam dah risau dah..and time tu juga banyak job makeup so agak stress plus muka pun keep pakai makeup kan?


my skin tak flawless..ada banyak pores but fyna paling tak suka bila naik jerawat..nampak timbul2 memang buruk plus jerawat timbul memang tak boleh hide dengan any makeup hmm

fyna letak ubat jerawat dari clinique tapi lambat sembuh.mungkin juga faktor usia emm

so fyna decide untuk try 1 skincare yang agak femes..act dari awal tahun lagi fyna memang aim skincare ni..last2 beli juga

so after seminggu pakai kulit jadi cerah..wahhh suka sangat2! but jerawat keep naik..hmmm fyna pelik betul


27.10.2014

see? then fyna terus stop that skincare but
.
.
.


28.10.2014

jerawat keep naik!


29.10.2014


30.10.2014

agak kering dah jerawat syukur sangat2 


3.11.2015

suddenly naik banyak2 lagi jerawat..time ni memang worse sangat..masa fyna cuci muka even nak ambil air semayang kan..rasa ya allah gatal sangat2 muka..rasa nak garu2 saja muka tapi tahan je..then kadang2 darah akan keluar macam dalam picture tu..entah lah.tiba2 saja darah kluar emm


7.11.2014


30.11.2014

lepas sebulan it getting worse.fyna buat mask.mak telur mak lemon vinegar kayu manis..semua lah but still jerawat tak turun2..but keep naik



2.12.2014

the other side pun dah mula naik jerawat banyak2


so because of this fyna pergi jumpa doc and ambil ubat dari doc
klinik tan baling kedah


3.12.2014

nilah ubatnya
ubat piriton, fexofenadin stada, then ada 1 lagi ubat..fyna tak ingat ubat apa sebab dah buang pula bekas dia..salah satu dari ubat ni adalah ubat tahan gatal..bila fyna makan ubat2 ni..bila cuci muka..dah tak rasa gatal..lega sangat2..dah hilang rasa seksa and takut bila cuci muka dengan air.alhamdulilah

harga rm45 saja rasanya


then fyna berhenti semua supliment..hanya ambil supliment dari farmasi sahaja

tidact pill warna purple tu untuk jerawat..1 papan rm6 saja
fyna ke farmasi then dia kata ubat ni bagus untuk jerawat..sebab muka teruk..so makan 2 kali sehari..rm6 sepapan
blackmore buffered c 500 mg

Kordels Evening Primrose Oil 1000mg



then fyna tukar pencuci muka cetaphil

pencuci ni korang boleh beli di watson/guardian/farmasi yang terdekat
pencuci ni sangat2 mild..ia buatkan kulit fyna calm sikit..but rasa tak bersih je bila cuci hihi



fyna pakai scrub 2 kali saja seminggu sebab tak nak terukkan lagi jerawat..scrub yang fyna pakai ianlah baking soda.yes! baking soda memang musuh ketat jerawat..tapi kalau pakai over pun baking soda akan kalah dengan jerawat.hehe
so pakai 2 kali seminggu..ceranya tuang sedikit baking soda di tapak jari then campur dengan air.sapu di muka,.gosok2 pelahan macam pakai scrub..then cuci




masa adik fyna ada jerawat teruk.dia makan ubat doc and pakai toner aiken ni and sekarang kulit dia sangat2 bersih dari jerawat
caranya mula2 lepas mandi..tuangkan toner aiken di kapas then sapu di muka..
then bedak aiken tuangkan di tangan then tuangkan toner tadi..so sapukan di muka/tempat jerawat macam bedak sejuk
amalkan insyallah muka akan ok..mimi dah pakai banyak botol juga toner aiken ni
so kalau muka yang tak jerawat teruk..boleh cuba cara ni

boleh di beli di watson/guardian.. harga murah saja.tak sampai rm20 rasanya



cni
ini sangat2 bagus! ubat ni lah yang buatkan jerawat fyna hilang sepenuhnya..alhamdulilah
tapi kalau pakai ubat ni kena sabar sebab bila sapu dekat tempat jerawat yang teruk tu..jerawat tu akan lagi membengkak then akan pecah jerawat tu..tapi bila pecah, ia akan keluar cecair + darah yang likat..euuww memang geli..hahah ayah mak kata ha itu memang bagus..dia keluarkan jerawat2 lama
sebelum ni kalau pakai ubat jerawat..sapu then esok tu akan hilang kan? means dia masuk ke dalam kulit balik..but this one dia keluarkan semua..time pakai tu akan rasa pedih sikit then dah tak pedih..tiap2 malam fyna pakai..alhamdulilah tempat jerawat tu dah sembuh sepenuhnya..cni ni fyna pakai malam waktu nak tidur

ni beli di stokis cni.harga dalam rm60 lebih

then fyna pantang..nak tahu apa fyna pantang? boleh baca entry  ini






8.12.2014

lepas 5 hari amalkan yang atas jerawat makin kering walaupun ada jerawat baru muncul =.=


8.12.2014

ni fyna ambil gambar waktu pagi..bangun je tidur the ambil..so ubat cni tu buatkan jerawat fyna yang besar tu pecah! alhamdulilah


13.12.2014


13.12,.2014


18.12.2014


20.12.014

alhamdulilah dalam sebulan jerawat hilang banyak..yang tinggal cuma parut2 sahaja


31.12.2014
with light makeup fyna dah confident sangat2..kalau dulu pakai tudung tutup dagu.tutup pipi but now dah boleh tunjuk pipi dah hehe alhamdulilah lega sangat2

fyna makeup ke masa jerawat teruk2 tu?
yes! sebab fyna selalu berjumpa dengan cust.face to face..then bila ke rumah cust untuk makeup penampilan sangat2 penting..fyna tak nak pergi ke rumah cust dengan bare face..orang cakap..ala tahan la kejap.kesian kulit tu.bla bla bla tapi fyna yang menghadap cust 
alhamdulilah sebab jerawat banyak di rahang..honestly fyna hanya pakai makeup di separuh muka sahaja..di bahagian rahang fyna memang tak pakai langsung any makeup ..so that boleh tutup dengan shawl..ha untungnya bertudung hehe

sejak muka naik jerawat fyna dah tak sentuh any foundation
fyna move on kepada bb cream..

dr wu acnecur bb cream

rm60 lebih
boleh beli di sasa
this is my fav bb cream so far! untul now fyna pakai..so bila dah lama pakai this bb cream..bila pakai foundation estee lauder rasa thick pula hahaha so this is my bestfren now..fyna akan review pasal bb cream ni soon ya?


ni pilihan ke dua fyna vacci liquid foundation.fyna pakai code natural beige
its mineral! so kalau nak nampak flawless sikit fyna akan pakai foundation ni
boleh baca review kat sini



next entry fyna akan share pula apa skincare yang fyna pakai sekrang ini dan apa product yang fyna gunakan untuk hilangkan parut

Saturday, February 7, 2015

fyna makan di mana? | pomegranate garden restaurant

assalamualaikum

masa fyna ke johor haritu seboleh2nya nak jimat semaximum mungkin hihi..so sebelum ke johor adik fyna, mimi ada lah search dekat groupon kot2 ada makanan murah..so boleh save dah situ untuk dinner kan? hehe

so here we are

pomegranate garden restaurant


pomegranate garden restaurant ni dekat taman U je so sangat2 dekat dengan UTM Skudai tempat kami adik beradik tidur masa ke sana hehe




nice view! korang boleh pilih makan di luar yang ada pondok2 ni atau di dalam..mostly di luar orang selalu shisha je so kami decide makan di dalam.more comfy and ada aircond.=D

fyna act dah lupa nama2 makanan di sini hihi sorry


appetizer..lah sangat hehe
salad and roti nan kot..dia macam tebal sikit and sedap juga kalau cicah dengan kuah hijau tu
but salad fyna tak suka sangat..masam sikit..and ada olive oil..so yaaa taste a bit weird



ok ini makanan kami
mostly nasik putih then ada daging.boleh pilih ayam kambing atau lembu


yang bestnya boleh pilih 1 menu secara percuma
and honestly this is the best! sedap sangat2.nasi sedap.ayam lembut..teringin nak makan lagi sekali

kalau rasa nak makan makanan arab boleh la ke sini..sedap and agak murah juga


more info


011-2780 0768
Open
Today 12:00pm - 12:00am







fyna makan di mana? | Cupchai Cafe & Resto

assalamualaikum

masa di jb bulan lepas fyna ada pergi 1 kedai makan ni..adik fyna mimi yang nak sangat suruh fyna and adik2 lain try makanan kat sini..the best dia kata 



yes its Cupchai Cafe & Resto ! siapa pernah makan di sini? sebab kedai ni ramai tau orang.,,korang boleh pilih nak makan di dalam atau luar


menu nya simple saja..ada sikit saja but for me its enough dari banyak2 menu rasa tak sedap kan?


perkerja sini semua pakai topi tu hehe..nampak masuk la dengan decoration cafe ni plus diorang memang peramah


kerusi kayu..meja kayu..semua kayu..style!



lepas pilih manu korang kena terus order then bayar di kaunter..

our menu!


kacang pool! oh ini sangat2 sedap
mula2 fyna ingatkan laksa hahaha tapi sebenanrnya ia ada kacang then daging..sedap ok..sedap gila



disebabkan masa datang ke sini dah pukul 12..kami decide nak lunch terus.so order lah nasik berjemaah ni..3 mangkuk nasik then ada ayam berempah..kari..then pajeri nenas..ada juga ulam timun and sambal..untuk kami 4 orang memang cukup..
pekerja situ suggest nasik berjemaah untuk 3 orang dah cukup untuk kami berempat
but true! memang cukup..habis licin sedap menjilat jari..

makan share2 macam ni memang lagi sedap dari makan sorang2



my fav! ayaq kelapa laut..ahhh sedap gila..refreshing!



boleh juga suruh diorang snap gambar.sporting tau abang2 kat cafe ni hehe


total 
murah kan?

so kalau ke jb datang lah sini..memang tak rugi.

for more info 


07-244 6165

Open

Today 8:00am - 12:00am