Wednesday, April 23, 2014

shopping : shopperrush

assalamualaikum






rayon blouse

measurement: 
length : 56cm
sleeve - 52.5cm
fit S till XL

RM59.00



pencil skirt

stretchable
measurement: 
waist : 23 inch - 31 inch
length - 40 inch

RM70.00

more udpate



instagram : shopperrush

happy birthday mak

assalamualaikum

20.04.2014 adalah hari jadi mak fyna...jarang sebenarnya sambut birthday ni..tapi kami adik beradik plan nak suprisekan mak..mimi yang dari johor decide nak pulang suprisekan mak..so kami plan lah dengan baik2..tapi biasalah mesti ada halangan..

flight delay..adoi ini yang sakit ni..sepatutunya mimi sampai di kedah pukul 10 malam tapi delay.so sampai kedah pukul 12 malam =.= bila sampai di rumah dah pukul 1..mak ayah sure dah tidur..so mimi pelan2 ketuk bilik mak ayah then nyanyi happy birthday..haha
mak memang terkejut habis dah.asyik kata "eh mimi balik.mimi balik..la bila mimi balik.."  ayah di belakang ketawa saja hehe

suprise pertama dah jadi walaupun lewat sedikit..

so esoknya decide nak bawa mak ke SPA sambil kami prepare makanan di rumah


tapi mak pula cakap..ha jom pergi ke SPA Naza Anggun si sungai petani..acik tu resdung dia teruk.

=.=

so kami berempat pergilah SPA..tapi Naza Anggun belum pun buka sebenanrya haha so ke SPA fav fyna di taman orkid..nanti fyna review pasal SPA tu ye

time mak di facial kan..mai adik beradik buat perancangan untuk suprisekan mak bila pulang nanti..

sampai rumah acik rush mak suruh teman dia keluar ke kedai..so fyna and mimi and ayah cepat2 prepare apa yang patut..

and bila mak buka pintu


cake semalam sebenarnya..tapi still ok..tak sentuh lagi hehe..ayah bawa lilin..kami nyanyi lagu birthday mak ramai2


comot sikit ha hehe..last minit preparation hehe





happy birthday mak
and happy anniversary mak ayah yang ke 30

alhamdulilah..allah panjangkan usia mak ayah..semoga mak ayah berbahagia sempai bila..

sambut di rumah lebih bermakna sebenarnya..lebih seronok..alhamduilah walaupun banyak plan yang ditukar..akhirnya menjadi juga


santapan kami malam tu hehe..sederhana tapi cukup bermakna


gambar time mimi baru sampai and terus nak suprisekan mak =)

*baju mak ayah adalah dari 
instagram : _hafyzyanaaa


Tuesday, April 22, 2014

review : Beautify EGF Serum

assalamualaikum







EGF Serum adalah generasi akan datang anti-penuaan serum yang meningkatkan penampilan dan kesihatan kulit anda dengan menggalakkan kulit untuk membaiki sel-sel sendiri. Bahan utama adalah Faktor Pertumbuhan epidermis (EGF), satu bahan yang berlaku secara semula jadi dalam kulit manusia dan yang mempunyai keupayaan untuk mempercepatkan kadar pusing ganti sel dalam kulit.


Activators Selular adalah protein yang penting untuk penyenggaraan dan pembaikan sel-sel kulit. Dengan usia tahap ini activators selular dalam kulit kita berkurangan. Kulit kita memperbaharui diri kurang kerap, dan mula kelihatan kurang berseri dan lebih berkedut. Biasa, penggunaan sekali atau dua kali sehari. EGF Serum membalikkan proses ini dan memberikan peningkatan dramatik dapat dilihat dalam beberapa minggu.



KELEBIHAN:
Sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk muka dan leher. Juga boleh digunakan pada badan jika dikehendaki. Hanya memohon satu penurunan kepada setiap kawasan yang dikehendaki anda ingin merawat.



Egf Serum:
Dapat menyelesaikan segala mslh kulit.

-Melembutkan kulit
-Menghilangkan jerawat
-Memudarkan parut
-Menghaluskan kulit
-Memudarkan bintik-bintik hitam
-Pigmentasi pun boleh diatasi dengan Egf Serum
-Mengecilkan liang pori yg terbuka
Egf Serum juga dapat mencerahkan kulit.. Nak lagi superb boleh pakai sekali ngan Oxygen Cream.


memandangkan kulit fyna sekarang bermasaalah..fyna try lah serum ni..kalau tengok dia punya kebaikan..memang sesuai untuk kulit yang berjerawat
1 tiub kecil boleh guna 2,3 kali..tapi fyna guna 2 kali saja
and guna 2 kali seminggu
texture dia macam berminyak...but bila sapu di muka langsung tak berminyak..cepat menyerap and kulit jadi sangat2 lembut..ni satu2nya serum yang buatkan kulit fyna lembut sangat!
so far fyna pakai..nak kata dia kecutkan jerawat tu..ada lah..cuma lambat sikit..yang bestnya kulit jadi sangat2 lembut and bila bangun muka tak bermintak langsung!..pegang muka..jadi lembut saja hehe
pudarkan parut? fyna baru pakai 2 minggu..so far tak nampak lagi..maybe soon

so satu yang fyna tak suka pada serum ni..hanyalah pada BAU nya..entahlah macam tak best sikit bau dia..but bila dah apply di muka..tak ada lah bau tu


so ni contoh fyna apply di tangan..yes sangat cepat menyerap and tak berminyak..itu yang bestnya..kulit jadi suer lembut!

cara pakai:
basuh muka..then apply serum ni..sapu sampai dia menyerap
then boleh lah pakai pelembab atau cream malam korang ye

1 tiub boleh pakai 2,3 kali..tapi fyna pakai 2 kali saja..
hanya cucuk dengan jarum di hujung nya..then picit keluar

RM30


instgran : shawlsbyfikrah
whatssap : 0193942500
wechat : shawlsbyfikrah


*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.



Tuesday, April 15, 2014

fake eyelash from candy doll

assalamualaikum

hye guys! 

ramai sebenarnya tanya fyna pakaikan bulu mata apa untuk pengantin.look so natural..
yes! fyna memang tak suka bulu mata yang terlampau lebat dah heavy..yang lebat but natural lebih ok kan?

ini lah bulu mata yang fyna guna..dari candy doll








this one nipis and sangat natural..macam bulu maa kita yang betul..kalau untuk tunang atau nikah sesuai lah


____________________________________________________________






this one lebat sikit..but stil natural..cuma mata akan nampak lebih full and cantik

guess what?

this is my stock! heheh sebab fyna suka..terus fyna order 50 pasang..why? sebab murah! hanya RM6 sepasang..much better dari fyna beli yang sebelum ini..

btw fyna ada jumpa kedai yang jual lashes ni RM8 =.=

kepada yang suka pakai bulu mata palsu..nah fyna suggestkan yang ini..sangat natural and cantik



RM 6 / sepasang


0143389195




*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.

Friday, April 11, 2014

bibir alergi dengan lipstik?

assalamualaikum

hi guys!

siapa tak suka lipstick? kalau yang muda remaja leih suka lip balm kan...sebab tak ada warna or if ada warna pun..soft saja

fyna suka lipstick..terang,gelap,soft,cerah semua ada hehe

so baru2 ni fyna try 1 lipstick yang sangat2 cantik warna..smooth saja bila apply di bibir..after a few hours bibir fyna jadi sangat mengering..then di tepi2 bibir macam ada kulit mengelupas..and gatal..fyna pelik sangat2 sebenarnya..bila pegang bibir..rasa kering saja..

malam tu bibir fyna terus naik biji2 halus and kawasan tepi bibir tersangat kering! haaa fyna dah tahu dah ni mesti alergi dengan lipstick yang fyna pakai tu..last fyna dapat alergi lipstick masa umur 21 agaknya..lepas tu any lipstick dah boleh pakai kecuali brand tu

so bila dah dapat alergi ni..terus kelam kabut..pegang bibir dah tak rasa soft lagi..bibir jadi warna gelap kusam dengan berbibij2.. =.=

tapi alhamdulilah selepas 4 hari..kulit bibir dah jadi lembut seperti biasa..

ok di sini fyna nak share tips untuk hilangkan alergi tu

1. lip scrub 


boleh baca review fyna di sini

fyna guna lip scrub ni terlebih dahulu..kenapa lip scrub ni? sebab butiran dia lebih halus..so bila gosok2 di bibir..tak akan terasa sakit..

scrub ni untuk buangkan kulit mati/kering dekat bibir yang ada alergi tadi...so bila scrub..bibir akan jadi soft..tapi biji2 still tak hilang..cuma gatal2 di bibir akan reda sedikit

2. vaseline petroleum jelly


lepas dah scrub..bibir dah jadi lembut..so apply pula vaseline petroleum jelly ni nipis2..


scrub buat 2 kali sehari..
vaseline petroleum jelly apply setiap masa..selalunya 2 kali sehari pun ok dah..
jangan pakai any lipstick or another lip balm

insyallah dalam masa yang singkat..biji2, bibir kering and gatal2 tadi akan pulih sepenuhnya

insyallah 

=)



Wednesday, April 9, 2014

REVIEW : mask jerawat + gel jerawat

assalamualaikum


hi guys!

siapa yang ada masaalah oily skin..jerawat..ok ini adalah untuk korang..memandangkan fyna sekrang ni tengah strugle masaalah jerawat yang teruk..pihak kirayent  dengan murah hatinya memberi product ini untuk fyna cuba..

3 in 1 Anti Pimple Cooling Mask - in box (Anti Pimple+Oil Control+Soothing)








wood pulp 100% imported from Japan


Perfectly blended with 6 major ingredients to effectively control oily skins.
Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil which helps to fight and clear up pimples, acne and blemishes. 
Fomes Officinalis (Mushroom) Extract that helps to tighten pores and is particularlyuseful for oily skin on forehead and nose.
Chamomilla Recutita Flower Extract reduces the redness of skin cause by pimplesas well as soothing effect to reduce skin irritation.
Licorice Root Extract helps to control oil production and to calm and soothe acne prone skin.
Aloe Barbadensis Leaf Juice is best known for its cooling properties as it is widely used as healing agent. Aloe also protects the skin from UV damages.
Menthol which normally refreshes our skin when applied on acne prone skin will helps to clean the rash and prevent further breakouts. It also has the ability to clear acne scars and blemishes that are caused by prolonged sun exposure.

Ingredients:
Water, Glycerin, Butylene Glycol, Propylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Dipotassium Glycyrrhizate, Fomes Officinalis (Mushroom) Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Nasturium Officinale Flower/Leaf Extract,Triethanolamine, Arnica Montana Flower Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Gentiana Lutea Root Extract, Laminaria Digitata Extract, Methylparaben, Polysorbate 20, Menthol, Citric Acid, Sodium Hyaluronate, Carbomer, Fragrance, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide.


bila kulit tengah sensetif..korang seharusnya berhati2 untuk pilih mask..sebab kalau salah pilih..jerawat korang akan lebih teru..sebenarnya inilah satu satunya mask untuk jerawat yang fyna pernah jumpa..

mask ini mengandungi banyak kandungan yang boleh membunuh jerawat di samping mencerahkan segala parut..korang boleh refer di info untuk kandugan dia ye?

masa mula2 dapat fyna memang sangat2 excited dengan mask ni..mask ni korang boleh pakai hari2 sebab ia tak merengsa pun..malah p=bagi result yang sangat2 best kat korang..ok fyna guna 2 kali seminggu..

1st pakai fyna ada breakout di pipi yang agak teruk..so fyna buka and letak di muka..1st fyna rasa adalah SEJUK! .. sangat2 refreshing..buat fyna relax saja..selalunya kalau fyna pakai mask ni..mesti tertidur hehe..ia tak ada apa2 bauan pun..mask dia tidak nipis dan tebal..just nice sahaja..fyna akan pakai sampailah mask itu mengering..then dap2 kan lebihan cecair yang ada di muka tu sampai meresap di muka then boleh tidur..

pagi esoknya kulit akan sidikit berminyak..sebenarnya ia restore kita punya lembapan di kulit..jangan risau..bukan minyak yang boleh goreng tu ye hehe

apa yang fyna perasan bila pakai mask ni..jerawat yang baru naik akan terus kering..and if ada jerawat yang masak,..terus pecah! hhaha ini yang membuatkan fyna suka sangat2 ni

tetapi untuk jerawat yang besar..takes time ye..jerawat di atas cheeck bone fyna makin mengcut..kalau tak besar ya amat..makeup pun tak boleh tutup haha..but now dah makin mengecut and warna pun pudar..

sebaiknya korang pakai dengan pimple gel untuk result yang lebih best..ok untuk review pimple gel bolwh scrol di bawah




RM 22.50 ( 5PCS)
YOU CAN BUY 1 PCS FOR RM4.90


____________________



2 in 1 Pimple Gel (Anti Pimple + Repairing)











NéuLa 2 in 1 Pimple Gel[NOT100600586K] --- Bye-bye pimples!
 Target on pimples and dries them out with antibacterial action while prevent scarring!
NéuLa 2in1 Pimple Gel (15g) contains high amount of essential oils and extracts derived from plants. The main ingredient - Tea Tree Essence Extract from Australia (Melaleuca Alternifolia), is well-known among the indigenous Bundjalung people of eastern Australia in easing and treating skin ailments. It has been recognised as a potent antiseptic in Australia anecdotally for many years and appears to be effective against bacteria and virus (anti-inflammation). 
NéuLa 2in1 Pimple Gel also contains Great Willowherb from Canada (Epilobium Angustifolium Extract), which has been used traditionally as a soothing, cleansing and healing agent to treat minor burns, skin rashes and numerous other skin irritations and afflictions. It also capable to draw the pus out of the cut or boil and prevents a cut with pus in it. 
NéuLa 2in1 Pimple Gel not only treats and prevents pimples, but also soothes inflammatory skin and prevents scars! This is because Vitamin B3 which can be found in NéuLa 2in1 Pimple Gel has the ability to inhibit melanin and pigment cells from forming.
Repairing
Other than treating pimples and acnes, NéuLa 2in1 Pimple Gel also treats minor burns and cuts as it contains Panthenol and Allantoin that encourage regeneration of the skin. Apply NéuLa 2in1 Pimple Gel on cuts not only prevent inflammatory, but also fasten wounds healing period.

Benefits of NéuLa 2in1 Pimple Gel:Visible results in ONE day!
  • Prevent pimples/acnes
  • Treat pimples/acnes
  • Anti-inflammatory
  • Repairing
  • Prevent scarring
Directions:
Cleanse face or the affected area with clean water and pat dry. Apply NéuLa 2in1 Pimple Gel directly onto affected area. Can apply numerous times a day for best result, but it is advises to make sure the affected area is clean. Same directions apply on treating minor burns and cuts.
Suitable Skin: For all skin types.
Precautions/Warning: For external use only. Avoid contact with eyes. If excessive discomfort occurs, discontinue use. 
Storage: Keep container well closed. Protect from strong light. Store below 30°C. Keep out of reach of children.
Made in: Taiwan
Ingredients:Tea Tree Essence Extract, Water (Aqua), Epilobium Angustifolium Extract, Ethanol Alcohol, Ethoxydiglycol, Propylene Glycol, Niacinamide, Carbomer, Hydrolyxed Yeast Protein, Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Extract, Ruscus Aculeatus Root Extract, Centella Asiatica Extract, Triclosan, Methyl Paraben, Calendula Officinalis Flower Extract, Ammonium Glycyrrhizate, Allantoin, Isoprophyl Methylphenol, Panthenol


tea tree memang sesuai untuk jerawat..mostly fyna pakai ubat jerawat yang tinggalkan tanda putih bila ianya mengering..dan juga ada yang buatkan jerawat tu pedih sangat2..

ok kalau untuk ubat jerawat..if korang pakai and pedih pada permulaanya..ubat jerawat itu akan mematikan jerawat TETAPI ia akan meninggalkan scar atau parut

NéuLa 2 in 1 Pimple Gel ini langsung tidak akan tinggalkan parut jerawat selepas menggunakan nya..yes its true! tetapi ia hanya untuk jerawat yang baru nak naik tau bump jerawat yang baru..untuk jerawat yang dah lama..ia akan ambil masa sedikit ye..but if jerawat baru macam merah2 timbul2..cepat2 letak NéuLa 2 in 1 Pimple Gel ni..then esok akan terus surut..

ianya ada bau tea trea and langsung tak pedihkan kulit.tak ada warna..so kalau keluar korang pakai NéuLa 2 in 1 Pimple Gel ni pun orang tak akan perasan sebab ianya tak ada warna..clear..

fyna juga apply di jerawat lama tiap2 hari..lambat tak apa asalkan tak ada parut =)



RM 19.90



http://www.kirayent.com/
Caring Pharmacy outlet 
selected AEON Supermarket Kulaijaya.


E-mail: kirayenterprise@hotmail.com




*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.