Thursday, January 22, 2015

The Key to Flawless Face

assalamualaikum



banyak betul soalan macam mana nak pilih foundation yang sesuai dengan warna kuli
fyna dulu pun ada masaalah tu. masa text di kedai ok je.bila pakai..aik gelapnya muka..then beli lagi 1 foundation 1 shade cerah.punnn gelap juga..beli 1 lagi..haaa baru betul



kenapa jadi begini?
sebab kita banyak baca "pilih foundation yang sama dengan warna kulit" betul tak?
tapi tak ramai tahu..foundation yang dijual kebanyakkan akan oxidize..meaning bila pecah peluh.foundation tu akan bercampur dengan minyak semulajadi muka kita and akan terus jadi warna gelap/orange..but ada yang kata formula foundation itu sendiri.not sure


apa2 pun sebelum nak beli foundation make sure test or baca review yang blogger2 buat..mereka akan beritahu pengalaman pakai foundation tersebut


selepas banyak fyna upload barang2 dari vacci from hansaegeenature , ramai yang whatssap.email fyna mengenai foundation dari vacci ni..kebanyakkannya akan tanya pasal shade apa yang sesuai dengan kulit diorang



ok harini fyna bagi full review pasal vacci foundation ni ye?




SPF 36 PA++

Type: Foundation

Use: Face
Form: Liquid
Volumes: 40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)

[The Special Features]

It protects the skin from UV in life and makes up our face lively because it contains natural mineral oil.
Light Control Powder covers skin troubles naturally and offers the three-dimensional and refreshing effects.
In addition, the feeling of use is light and it has excellent attractive and durative forces.

[The main ingredients]

Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.


vacci liquid foundation adalah 100% mineral..zaman sekarang orang dah move on dengan mineral makeup tau sebab dah ramai yang aware dengan bahan kimia dalam makeup yang buatkan masaalah kulit dan kulit pucat

kepada yang ada masaalah jerawat ke.kulit sensetif ke or yang baru nak berjinak dengan makeup..ha mineral makeup seperti vacci product ni memang sangat2 sesuai..

mineral makeup mengandungi minyak semulajadi yang bila kita pakai dimuka kita akan buatkan cerah dan licin semulajadi..mineral makeup juga memang dah diperakui oleh ramai orang, ianya lebih buatkan makeup lebih tahan dan juga lebih sihat untuk kulit..so kulit memang tak akan breakouts 

cara apply vacci liquid foundation


untuk vacci liquid foundation ianya boleh di apply dengan macam2 cara..jari..sponge atau brush makeup
tips : 
picit 1 pump di tangan dan ambil foundation sedikit dengan brush/sponge/jari..ratakan di satu bahagian muka.contohnya macam di pipi .. apply dulu di pipi then ambil lebihan foundation yang di picit tadi..apply di pipi sebelah lagi dan seterusnya
biarkan dalam 1 or 2 minit untuk biarkan foundation tu set..then apply lagi sekali if korang mahukan coverage yang lebih

bila foundation ni dah set..ia akan nampak natural.kulit lebih licin dan lembab dan juga cerah semulajadi



selama fyna guna vacci foundation..belum pernah kulit fyna bertukar gelap hehe meaning foundation ni tak oxidize..pernah juga tak pakai makeup base and pakai makeup base..tak set dengan bedak and so on..tapi foundation ni tak bertukar warna

yang pasti bila lama2 pakai foundation ni akan jadi cerah semulajadi..walaupun fyna pakai shade yang gelap dari fyna sebab ianya mengandungi mineral oil.so bila blend dengan kulit fyna..ia akan buatkan kulit nampak fresh and natural looking sambil mencerah kan kulit..


vacci foundation light to medium coverage..texturenya ringan dan berbau wangi..tak terasa pun pakai foundation bila guna vacci foundation ni


1 pump dah cukup untuk 1 muka act..tapi kalau kulit yang bermasaalah macam fyna..pakai lah 2 or 3 pump..jangan risau tak tebal pun



macam mana nak pilih warna foundation yang sesuai?



vacci liquid foundation di datangkan dengan 3 warna 
light beige
natural beige
sand beige

kalau ada sebutan beige tu.memang ianya sesuai dengan kulit orang malaysia yang yellow undertone..kalau orang putih tu foundation pink2 sesuaila..tapi kita orang malaysia nak cari foundation please cari yang tulis beige ok?

so kalau kulit cerah ambil light beige
kalau kulit medium ambil natural 
kalau kulit gelap ambil sand beige

tapi kalau korang kulit kuning2..tak cerah tak gelap..korang boleh pilih light or medium..both boleh


jangan risau..kulit korang tak akan bertukar warna jadi gelap pun hehe

medium skin nak ambil light beige boleh tak? boleh je,,tapi jangan guna banyak.sebab vacci liquid foundation ni ia akan buatkan kulit korang cerah so nanti nampak fake pulak kan?



sesuai ke untuk semua jenis kulit?
yes! itu yang  bestnya mengenai mineral makeup ni..sebab ianya mengandungi mineral oil so semua jenis kulit akan sesuai dengan foundation ni



please please please setkan foundation korang dengan powder


powder sangat2 penting untuk buatkan makeup korang tahan lebih lama dan foundation tak lari2 hehe meaning kalau korang terpegang pipi pon foundation tu stay je sebab powder ada kan
dan juga bila apply powder..kulit tak akan nampak shinny2 the end of the day

memang banyak jenis powder


twin cake powder
powder pact powder
loose powder

act depends pada korang..which one yang korang suka

untuk heavy coverage macam nak pergi event ke..boleh apply twin cake powder atas foundation.
tak tebal ke? tak kalau guna dengan cara yang betul
seeloknya guna kabuki brush/puff bila nak guna powder foundation.
caranya tekan2 di kulit korang..jangan sapu2..habis foundation tu tadi

untuk natural look and for oily skin..yang terlalu oily
guna powder pact..caranya pat pat pat di muka..jangan sapu tau..
ok kalau dalam 4 hours dahi macam shinning..pact saja di dahi..kalau sapu takut ruin makeup korang

untuk really2 natural look or dry skin
loose powder untuk korang..sama macam di atas.boleh guna puff atau kabuki brush
layang2 saja apply di muka.mineral oil yang ada dalam powder tu boleh buatkan kulit kering nampak lembab..jangan over apply sebab kulit kering nanti akan nampak dry patch and tak natural

kalau kulit normal..semua di atas boleh guna

ok macam mana dengan warna powder?
ok korang boleh matchkan warna powder dengan foundation
ambil warna yang sama

if korang terbeli foundation gelap.setkan dengan powder yang lebih cerah so that kulit akan jadi warna normal balik
sama juga dengan jika terbeli foundation cerah.setkan dengan foundation warna natural untuk kembalikan warna kulit semulajadi

key for a flawless face
makeup base - foundation - powder

ok ini ada tutorial cara fyna guna ketiga2 warna foundation ni


ni fyna dah pakai vacci green makeup base


vacci neutral beige pakai 1 pump je then dot2 di muka
fyna guna brush dari real techniques



ok sebelah dah rata kan hehe


ok foundation dah rata


vacci light beige foundation fyna apply dekat kawasan yang fyna tanda bintang tu
ini untuk highlight..so kawasan ini memang sesuai untuk highlight supaya dahi nampak lebih luas.hidu g lebih mancung..tulang pipi lebih naik.dark circle boleh di samarkan dan dagu lebih runcing

vacci sand beige gelap sedikit so fyna buat shading untuk bentukkan muka 



ok dah blend semua..see muka tak lah nampak bulat je hehe


fyna pakai powder pact neutral beige untuk setkan foundation



apply eyeshadow..blusher and lipstick


and you are done!


im so in love with vacci product tambahan pula vacci foundation
bau wangi..texture sangat light so memang langsung tak berat di muka

korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
instagram : hansaegeenature

btw korang juga boleh order melalui whatsap dengan hansaegee di +60126698279




jom baca entry fyna review product vacci yang lain




skincare yang melembab,mencerah dan selamat di gunakan

assalamualaikum

masa fyna suffer with acne baru2 ni..kulit fyna jadi kusam and tak bermaya..bila dah fully recover kulit fyna tak lah secerah dulu..jadi fyna struggle juga mencari product yang boleh membersihkan kulit wajah disamping mencerahkan

baru2 ni fyna try product dari A'laisyah 
A'laisyah baru saja mengeluarkan product baru yang dinamakan A'laisyah Sri Uni White


A’laisyah Sri Uni White kini dalam pek dan formulasi baharu bertindak lebih efektif untuk kulit wajah lebih cerah, gebu dan muda secara semulajadi hanya dalam 2 minggu*! Dirumus sempurna dengan rumusan-rumusan bahan semulajadi seperti mutiara, bengkuang, Vit B3, gamat, susu kambing, temulawak dan buah delima untuk 10 tindakan lengkap:-

    1. Mencerahkan kulit wajah
    2. Menyamaratakan tona kulit
    3. Memudarkan bintik-bintik hitam
    4. Mengurangkan pigmentasi
    5. Memulihkan tekstur kulit
    6. Mengekalkan kelembapan kulit
    7. Menganjalkan kulit
    8. Kawalan Minyak
    9. Anti-keradangan & Anti-bakteria
    10. Anti-penuaan pramatang

sebelum fyna review pasal skincare ni.fyna nak beritahu dulu jenis kulit fyna
kulit fyna jenis yang sensetif and kombinasi..t zone wajib lah oily..bahagian pipi kadang2 berminyak.kadang2 normal..kering tu..dah lama tak rasa kulit kering hihi

owh yes kulit fyna super sensetif..and senang je nak tahu skincare tu sesuai dengan fyna ke tak..pakai sekali je terus tau..bila tiba2 naik ruam/jerawat kecil2 then kulit tiba2 berminyak sangat fyna akan terus stop

so kulit fyna akan sesuai dengan skincare yang mild saja hehe

- review -




A'laisyah Whitening Pembersih Muka dengan Uni White-PlusTM lembut membersihkan dan memutihkan kulit. Ia membuang kotoran dan minyak yang berlebihan yang liang tersumbat.

texturenya agak tick but wangiii..buih tak banyak sangat..1st pakai kulit fyna rasa bersih. dan lembab


 ___________________________________________


A'laisyah Toner Siri Uni White Uni White-PlusTM dirumus khas tanpa alkohol dan diperkaya dengan Hazel Witch. Ia membantu untuk mengetatkan liang, mengimbangi pH kulit sambil memutihkan kulit

kalau nak muka selamat sila cari toner yang bewarna putih ye.semakin bewarna toner tu means ada banyak kimia
masa fyna pakai toner ni..langsung kulit tak rasa tertarik..walaupun fyn tonyoh2 dekat area yang selalu berkumpul minyak and daki macam tepi hidung bawa bibir..seluruh hujung wajah.tepi2 bibir
wajib tau pakai pelembab lepas pakai toner sebab toner kan serap semua minyak.tapi kadang2 terlupa juga hihi tapi kulit fyna jadi lembab lepas tu.tak kering pon.and dengan adanya hazel witch ianya boleh mengecutkan jerawat.yeayy plus plus plus tanpa alkohol..kulit diyakini selamat =D

___________________________________________


Pemutihan Krim Siang Hari SPF20 PA + + dengan Uni White-PlusTM menyediakan kulit anda dengan perlindungan yang diperlukan dari UVA berbahaya dan sinar UVB. Ia memutihkan, melembapkan dan evens warna kulit secara serentak. Formulasi unik adalah tidak melekit dan tidak berminyak. Sesuai untuk semua jenis kulit.

wangi and cepat menyerap.texturenya cair sikit..tak berminyak so bila pakai nampak kulit lembab2 gitu..krim ni fyna pakai di rumah je.lepas bangun pagi tu.mandi..cuci muka.pakai toner then ini..sebab ianya ada spf 20 so sangat2 melindungi kulit

___________________________________________





A'laisyah Beauty Krim dengan Uni White-PlusTM adalah krim multi-fungsi yang melembapkan, memutihkan kulit dan juga bertindak sebagai asas solek. Ia berkesan mengurangkan kemunculan tompok dan kecacatan warna kulit

day cream ni bila pakai kulit nampak cerah semulajadi gitu.kalau amalkan memang akan mencerah kan kulit.cuma fyna rasa ianya agak berminyak

___________________________________________





Krim Dari Pelembab Malam A'laisyah  Siri Uni White dengan formulasi Uni White-Plus bertindak mencerahkan melembabkan dan memulihkan kulit semasa tidur. ia menyerap jauh ke dalam lapisan kulit secara berkesan untuk mencerahkan kulit , memudarkan pigmentasi dan tompok gelap di samping mengekalkan kelembapan semulajadi

this one my fav! dari dulu lagi fyna mencari night cream yang boleh mencerahkan wajah fyna.end up bila bangun pagi muka dah macam baru lepas goreng ayam.berminyak gila

tapi lain betul dengan night cream ni..lepas sapu di muka sebelum tidur.ianya wangi dan agak lambat meyerap.so kulit akan macam moist2 gitu kan hehe
so next morning fyna bangun pegang muka..rasa macam lembab..then fyna sentuh2 jari.langsung tak berminyak..wahh sukanyaa.1st time bangun pagi kulit tak berminyak hahah excited sikit

dalam 2 minggu fyna amalkan kulit fyna sekata sedikit.cerah sedikit dan lembab saja


so bagi fyna set A'laisyah Sri Uni White memang sesuai untuk semua kulit terutamanya kulit sensetif sebab ianya satu2nya skincare yang fyna pernah try yang kembalikan kelembapan semulajadi kulit di samping mencerahkan kulit

so now fyna dah jadi pengguna setia set A'laisyah Sri Uni White =D

product A'laisyah Sri Uni White boleh dibeli di 
watson/guardian/tesco/jusco
mostly banyak tempat di jual =)


- contest -

disebabkan fyna in love sangat2 dengan A'laisyah Sri Uni White fyna akan buat 1 contest =)


so kalau korang nak memang and dapat product yang best ni..jom join contest fyna =D





Thursday, January 15, 2015

fyna makan di mana? | TIP, The Ice-Cream Project

assalamualaikum

siapa suka ice cream? me! me!
ok kalau siapa yang penat jalan di bazaar karat jb..boleh la lepas lelah makan ice cream di sini
yes di jb..
fyna panggil ni kedai ice cream asap2.. hehe


posing sikit depan kedai



fyna minta caramel butterscotch and brownie vanilla
sedappppppppppppppp

but yang paling femes chocolate.mimi kata sedapp tapi time tu sebab fyna tak makan coklat atas sebab2 tertentu so ambil yang ni lah

but sedapp..and banyak juga but harga 1 cup belas2 juga la..fyna dah lupa.maybe around rm12 ke atas




ni part paling best.asap2



kalau ke sini..cup tu kena buang sendiri ye.kalau korang letak atas meja je diorang akan panggil suruh buang ahahah ada je tong sampah di belakang tu and air kosong free if nak cuci tekak sebab manis ice cream hehe

cafe ni sangat cantik design nya..tempat best untuk lepas

so kalau korang ke jb.jangan lupa ke sini tau! =)




Wednesday, January 14, 2015

holiday : r&f tanjung puteri

assalamualaikum

baru2 ni fyna ke johor and nak jalan puas2 nak pergi tempat cantik2 and tangkap gambar cantik banyak2 hehe

so adik fyna suggest datang ke sini..r&f tanjung puteri johor bahru

masa fyna ke sini hujan rintik2, tapi ku redah kan juga bila tengok tempat ni lawa gilaaaa

owh yes! its free!
mimi kata tempat ni baru saja dibuka..sebab nak buat macam tempat kediaman di sini..so nanti dah siap tempat ni private untuk diorang jee.ok fine..sementara boleh jejak ke sini.baik korang cepat2 hehe

so sampai sini ada tempat parking.lepas parking ada pula muka ala2 sharnaaz ahmad datang bawa kereta macam kereta golf tu..haha  tu pun free,,so tak payah la jalan jauh2 nak ke tempat ni kan

tapi nak jalan pon boleh.tak jauh pun.saja lah kan..dah ada kemudahan..gunakan aje hihi

ok jom layan gambar2 fyna kat sana


















cantik kan?
time ni hujan rintik2 so memang basah pun tempat duduk
plus ada pasir2 juga kat kerusi2..so nak pergi sana better pakai baju gelap2

dekat atas pon boleh ambil gambar..kat roof..mimi kata cantik sebab dia dah pernah pergi..ada makan2 juga macam makanan ringan la kot..haha tapi time tu dah pukul 7 malam..dah tutup =(

nanti kalau korang nak pergi..pergi awal2 tau hehe