Thursday, March 26, 2015

apa itu makeup base?

assalamualaikum

fyna dah pernah buat entry pasal makeup base dari vacci ni..but now fyna akan tulis lebih details lagi sebab ramai yang dah beli makeup base ni but still tak tahu macam mana nak pakai and ramai yang nak beli  but masih ragu2 kan..now fyna akan terangkan satu per satu ye

makeup base ni sangat2 penting untuk di apply sebelum pakai foundation.foundation hanya meratakan warna kulit but makeup base is a key untuk buatkan makeup tahan lama

vacci product from Hansaegee memang dah jadi fav fyna sejak pertama kali guna
makeup base yang paling fav for now sebab ianya 100% mineral and it has color!

so jom fyna cerita details pasal makeup base kesukaan fyna ni


vacci makeup base mempunyai 3 warna iaitu beige..violet and green

SPF 36 PA++


RM85.40
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)


[The Special Features]

It protects your skin from UV in life effectively and makes the skin clean and clear due to containing of arbutin which is a whitening functional ingredient and natural mineral oil.

In addition, it offers the power of natural cover and the feeling of light use because of containing of light feeling Emollient ingredient.

Furthermore, it can keep your skin moist because it has double moisturizing effect of hyper functional ingredients.

[The main ingredients]

Arbutin, Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.

[How To Use]

Put an appropriate amount of the make-up base on puff, and equally apply to all over your face.


bare face
kulit fyna oily but kadang2 dry

Make Up Based No.10 Green




green makeup base sangat2 sesuai untuk oily skin
boleh di apply guna brush or jari
texture green base sangat2 light
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandunganya mempunya whitening effect
ia juga sesuai jika kulit muka burn.so bila apply di muka ia akan meneutralkan balik kulit kepada warna asal
makeup base ni cepat menyerap..lepas apply kulit tak akan rasa melekit langsung..and rasa sangat2 light dekat kulit
thats why ianya sangat2 sesuai untuk oily skin,
i did cover my scar a bit and buatkan kulit nampak fresh sangat
makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata

Make Up Based No.20 Violet




makeup base violet sangat2 sesuai untuk dry skin
makeup base violet texturenya lebih likat sebab ianya mempunyai pelembab..
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandunganya mempunya whitening effect
kulit kering tak sesuai untuk nampak matte sebab takut nampak dry patches 
so this makeup base buatkan kulit korang nampak lembab and glowing saja
lepas apply di muka fyna kulit muka rasa lembab saja
makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata


Make Up Based No. 30 Beige



beige makeup base sangat2 sesuai untuk normal skin and semua kulit
ianya boleh samarkan scar and any dark spot
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandungannya mempunyai whitening effect
ianya melembabkan kulit 
beige makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata

untuk everyday look korang boleh terus apply makeup base ni tanpa foundation sebab ianya boleh terus buatkan makeup korang stay all day and tona kulit korang pun akan sekata

kalau makeup base lain ianya tak mempunyai warna so sangat2 tak sesuai untuk pakai tanpa foundation
but vacci makeup base didatangkan dengan warna and untuk kulit yang bermasaalah like jerawar scar or anything boleh dicover oleh makeup base ni.tak lah cover 100% but still ok

alah untuk natural look fyna lebih suka nampak like skin dari bedak banyak2 semata2 nak cover semua scar



disebabkan kulit fyna berminyak jadi fyna nak setkan wajah fyna dengan sedikit powder pact untk nampak matte
and applu mascara blusher and lips untuk buatkan muka nampak lebih fresh




Make Up Based No. 30 Beige


ok done!

hanya dengan makeup base korang dah boleh nampak flawless..no need foundation dah lepas ni =D

btw kulit fyna lebih cerah dari muka fyna..muka jadi tan sebab salah product before this but alhamdulilah ada makeup base ni boleh cerahkan balik kulit fyna so tak payah nak susah2 pakai foundation and bedak banyak2 yang cerah supaya sama warna muka tangan hehe

fyna suka product dari vacci dari http://www.hansaegee.com/  ni sebab ianya 100% mineral and buatkan kulit fyna cerah glowing dan bercahaya..mungkin kandungan dalam makeup tersebut yang buatkan result macam ni..
owh ya..vacci ni keluaran korea so korang pun tahu orang korea tak suka tebal2..ringan cukup yang penting flawless =D


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com


Thursday, March 12, 2015

tutorial makeup for tan skin

assalamualaikum

ramai yang tanya dyna.kalau kulit tan / sawo matang macam mana nak makeup? selalu foundation akan nampak kelabuss

medium skin sebenarnya kena hati2 bila pilih foundation..kulit dah medium jangan lah cari foundation yang cerah..no no no please embrace your skin ok? medium skin like fasha sandha..mostly kulit melayu kulit medium.tak cerah tak gelap

jangan risau.fyna ada set untuk based for medium skin



vacci product memang bagus sebab ianya adalah 100% mineral..walaupun nampak foundation ni warna gelap tapi sebenanrnya ia akan cerahkan sedikit kulit kita and buatkan kulit nampak natural.tak fake

based adalah sangat2 penting..kalau based dah comot.makeup macam mana pun tak cantik

so baru2 ni adik kawan fyna fazilah free..so fyna ajak dia datang ke rumah jadi model hehe

time ni masaalah lighting..tiba2 pula hujan then blackout..haha sabar sajalah tapi alhamdulilah tutorial ni habis juga

kalini fyna buat tutorial bergambar..and fyna akan terangkan secara details ok



bare face



permulaan sekali haruslah pakai toner and pelembab..ini juga untuk buatkan makeup lebih tahan lama

product 
toner alaisyah
pelembab cetaphil


based

based sangat2 penting..based buatkan makeup tahan lebih lama and kulit jadi lebih flawless
based fyna pakai adalah dari Vacci..why? sebab ianya 100% mineral so fyna langsung tak risau bila apply di muka fazilah.fyna pilih warna green sebab kulit fazilah berminyak.based green boleh serap minyak and buatkan kulit fazilah yang kusam jadi lebih cerah dan segar

brush : instagram : dazzle_luxiebrush


foundation

foundation yang fyna gunakan warna sand beige..sesuai untuk kulit gelap sikit..so kalau tengok gambar kat atas nampak muka fazilah macam cerah kan? jangan risau.bila dah serap di muka..akan nampak natural saja ..1 layer dah dapat cover bintik3 hitam fazilah

product : Liquid Foundation No. 23 Sand Beige

boleh baca details tentang foundation di : http://www.fynahere.com/2015/01/the-key-to-flawless-face.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


concealer

korang boleh guna any concealer tapi fyna guna liquid foundation as a concealer..kalau foundation lain memang fyna tak sugestkan guna di bawah mata sebab bawah mata kawasan yang sensetif..foundation selalunya texturenya likat and bahan kimia lebih banyak and akan buatkan kawasan mata kering.but vacci makeup tak ada kimia.100% mineral..so kalau nak pakai bawah mata tak ada masaalah sebab ianya tak akan rosakkan kawasan mata
kalau korang tengok hanya 1 layer dah boleh cover dark circle kan?

product : Liquid Foundation No. 23 Sand Beige

boleh baca details tentang foundation di : http://www.fynahere.com/2015/01/the-key-to-flawless-face.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


kening kena kemaskan untuk wajah lebih nampak menarik .1st fyna lukis dulu dengan pensil kening.then  fyna tutup kening yang tak kemas dengan concealer 

product : pensil kening / concealer
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


loose powder

fyna selalu setkan makeup dengan loose powder..loose powder vacci sangat2 halus..senang di apply and tak nampak bercapuk..fyna selalu guna span untuk apply..caranya dap2 kan saja..harus harus setkan foundation dengan powder untuk buatkan makeup tahan lebih lama.so kalau korang tengok gambar di atas.mula2 kulit nampak macam glow kan? lepas apply powder kulit nampak matte..

product : Loose Powder No. 30 Sand Beige

boleh baca details pasal loose powder di : http://www.fynahere.com/2014/09/everything-about-loose-powder.html


eye primer

untuk mulakan eyeshadow haruslah pakai eye primer untuk buatkan warna lebih terang dan eyeshadow lebih tahan lama

product : eye primer koshize
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


1st apply eyeshadow jenis matte ke seluruh bebola mata.fyna guna warna buck yang matte
jangan lupa apply di bawah mata juga ye

product : urban decay naked palette


then fyna apply warna half baked di bebola mata untuk dapat effect shinning2 gitu
untuk natural makeup fyna hanya apply creep jadikan eyeliner so nampak lebih natural

product : urban decay naked  palette
brush : elf blending brush / 

CERRO QREEN from natta cosme



mascara

mascara sangat2 penting untuk buatkan mata lebih awake..so fyna gunakan black mascara dari vacci.mascara ni buatkan bulu mata lebih panjang and lebat plus ianya melentikkan bulu mata so tak payah gunakan pengepit bulu mata dah..mascara ni mempunya mineral so ianya memelihara bulu mata plus ianya sangat2 senang basuh..so guna air je dah boleh hilang.bulu mata pun tak rosak and mata pun tak sakit

product  : Mascara (Black)


twin cake powder

dengan cust pun fyna akan apply vacci twin cake ni di bawah mata supaya nampak lebih fresh and cerah di bawah mata..so fyna gunakan as a highlight tapi nampak natural saja kan? plus kalau ada eyeshadow bawah mata yang jatuh2 tu..twin cake ni boleh removekan semua tu..kalau comot2 bawah mata pun boleh bersihkan dengan twin cake ni

boleh baca mengenai twin cake powder di  : http://www.fynahere.com/2014/05/twin-cake-powder.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


gambar atas fyna pakaikan sin di hujung depan mata untuk buatkan mata lebih bercahaya
untuk blusher fyna gunakan warna brown orange..vacci blusher meman fav fyna untuk cust sebab ianya sangat2 terang plus tahan lama..pkai sikit je dah cukup.so untuk kulit yang agak gelap fyna sugestkan guna warna brown orange ni..sangat2 sesuai plus ianya ada sedikit shimmer so boleh buatkan pipi nampak glow2 gitu

product : urban decay naked  palette
boleh baca tentang blusher di sini : http://www.fynahere.com/2014/11/tips-tentang-blusher.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


untuk nampakkan lebih glowing di pipi fyna apply eyeshadow jenis shimmer di tulang pipi and tulang hidung

product : koshizee duo eyeshadow
brush : instagram : dazzle_luxiebrush



lipstick

untuk kulit tan atau sawo matang memang sangat2 sesuai lipstick ke arah purple2..ia akan compliment kan skin korang..so fyna pakaikan my fav lipstick dari vacci , blooming pink.lipstick ni 100% mineral and tahan lama so kalau korang ada bibir sensetif.jangan risau ye.lipstick ni selamat..
see the result.? now fazilah nampak lebih fresh..bermaya and cantik



before after

so ingat ye..tan skin juga boleh nampak cantik dengan cara makeup yang betul.product vacci help to enhance the beauty of tan skin..so sometime takut kulit gelap then nak pilih foundation cerah2..no..salah

fyna sendiri pun pakai vacci natural beige foundation..sebab product vacci buatkan kulit nampak cerah so fyna akan matchkan warna foundation dengan skin.kalau pakai warna yang lebih light memang akan buatkan kulit fyna nampak fake plus bila berpeluh akan jadi tompok2..

bila korang pilih foundation warna sama dengan kulit ia akan buatkan kulit nampak lebih semulajadi and cerah semula jadi..fyna sugestkan korang try fundation and powder dari vacci ni..sangat2 bagus..loose powder is the best! fyna akan pakaikan dekat client sebab ia bagi glowing2 gitu hehe..walaupun fyna suka matte finish but fyna akan add sedikit loose powder vacci supaya kulit tak nampak flat

so korang yang tan skin dah paham kan penjelasan fyna and boleh ikut kan tutorial yang fyna buat..kalau ada nak tanya apa2 boleh leace comment kat bawah or any cadangan untuk next entry tentang product vacci juga boleh tinggalkan komen di bawah

owh ya btw fyna ada buat tutorial dekat youtube.adik fyna ada kulit yang tak cerah and tak gelap hehe fyna juga gunakan barang2 seperti di atas
so korang boleh layan video di bawah ye

http://youtu.be/5y_3R6Vb4Ig?list=UUTaG00UDYq5WKzm_Dgr08Kg

korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com

instagram : hansaegeenature

btw korang juga boleh order melalui whatsap dengan hansaegee di +60126698279


jom baca entry fyna review product vacci yang lain







Thursday, March 5, 2015

bila seronok bershopping

assalamualaikum

hi guys! fyna suka shopping! and mostly fyna akan shopping online sebab senang hehe but sesetengah online shop ada step2 yang buatkan pembelian jadi susah..

but lately fyna asyik buka 1 website and terus fall in love..sangat2 mesra penguna


Lamido adalah 1 website yang korang boleh beli apa saja.pakaian,peralatan rumah..komputer.handphone..macam2 lagi.boleh dikatakan semuanya ada di lamido..Lamido is Malaysia #1 marketplace for everybody to sell their products on the Internet!
so di samping membeli korang juga boleh menjual barang korang secara percuma! wah! kepada online seller di luar yang nak menjual barangan di Lamido korang boleh terus daftar then just upload barang korang and wa la! orang ramai boleh beli barang korang melalui Lamido



masa mula2 buka website ni terus terkejut.wah! banyaknya barang murah2! plus sale pun banyak.terus rambang mata



look what i got? hehe

Shoe Tote Shoes Organizer Storage Bag Hold 6 Pair of Shoes! fyna always travel so ini sangat2 berguna untuk fyna.

see ada 60%! kat lamido korang boleh bandingkan harga degan barang yang lain dengan mudah
how to buy? just click terus buy now..terus ia akan ada dalam chart korang.easy kan?


after that korang akan dapat comfirmation  melalui sms or email.after payment korang akan dapat email yang diorang telah terima payment korang then akan ada 1 sms lagi mention yang barang dah di pos and siap tacking number sekali

yang ni memang terbaik sebab kita tak payah sibuk2 nak minta tracking number..nak tanya bila hantar barang and so on or maybe email ada problem tak boleh open untuk check status kita boleh semak melalui sms yang mereka hantar..sangat2 cepat service diorang..sangat2 mesra pengguna kan?


dekat sini korang boleh tengok barang yang korang beli atau jual secara details



(White) Lively Style Flower Printed Loose Top


ini salah satu barang yang fyna beli.nanti fyna share lagi barang lain yang fyna beli =D




this beautiful blouse only Rm14.90 

for more info




Sunday, February 15, 2015

review : SKIN & LAB Dr.Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask

assalamualaikum







SKIN & LAB Dr.Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask

SKIN & LAB Dr.Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask
[ Description ]
Proven to solve the causes of pores and excess sebum secretion, Glacial Clay Facial Mask purifies the skin in and out, as well as minimizes the enlarged pores and firms the sagging pore walls. 
Both the two main ingredients - Glacial clay, removing accumulated impurities deep in pores, and oatmeal, eliminating surface debris and moisturizing
- Act together to treat against potential skin problem. The formula absorbs excess sebum and prevents the appearance of black heads while leaving cooling effect after. This is not just an instant "cover up" product: without clogging or filling the pores, thissilicone free everyday facial mask will promise you long term results for your clearer & firmer skin.
Pore Contraction / Sebum Control / Acne Treatment / Deep Cleaning / Hydration Balancing
[ Main Ingredient ]
Canadian Glacial Clay
- Sebum control, Skin Waste removal, Acne resolving, Calming
Oatmeal
- Dead cell removal, Skin softening, Deep Hydration
Tea Tree Leaf
-Acne prevention, Acne resolving, Calming
[ How to use ]
Apply enough amount of the mask avoiding direct eye area after cleansing. After 10 to 15 minutes, rinse it off gently with warm water.
Recommended frequency:
2~3 times a week for oily skin 
1~2 times a week for dry to normal skin
[ Recommended for ]
- Acne-prone skin with lower hydration level
- Sagged/wide-open pores
- Deeply-rooted, dark blackheads
- Uncontrollable, excessive sebum
- cakey look after make up due to dead cells/skin waste
[ Size ]
100ml






after 15minutes


i love mask! fyna ada banyak mask but mostly mask jenis mud ni lah..why? sebab kulit fyna oily..
mud mask memang sesuai sangat untuk kulit oily

so far this is one of my fav mask

if kulit fyna oily sangat2..kulit fyna akan nampak shinny sangat2 and bila pegang memang berminyak
then kulit akan jadi kusam gitu

so fyna akan guna mask ni..honestly sekali saja guna kulit fyna akan terus hilang minyak dan cerah sedikit..so bila tengok cermin tak lah nampak shinny and kusam je
plus fyna pakai mask ni seminggu 3 kali and fyna rasa ada perubahan pada pores..maybe keep guna pores fyna akan mengecil insyallah

clay mask memang sesuai untuk oily skin sebab ia akan menyerap kesemua minyak di muka

clay mask selalu buatkan muka fyna kejung je..so nak senyum ke apa memang tak boleh haha

but this one langsung tak mengeras..ia mengering tapi rasa mask tu lembut saja di muka..so bila cuci pun mask ni senang tanggal

masa fyna apply mask di muka..ada rasa macam tajam2 sikit..tapi tak lah sakit.rupanya ianya ada cleaning proses for pores which is great!

lepas cuci muka..kulit fyna rasa sejuk.calm and jerawat yang baru nak naik tu dah kecut..kulit rasa lebih lembut dan tona warna kulit lebih sekata

harga | RM71.00

more info





*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.