Friday, July 3, 2015

tutorial : Prepare Face + Easy and Glowing MAkeup for Raya

assalamualaikum

hi semua




kalini fyna share 1 tutorial makeup time raya yang sangat  mudah..fyna tahu malam raya selalunya agak busy kan? kadang2 tidur lewat sebab nak kemas itu ini..sediakan itu ini..so esok pula kena bangun awal untuk solat raya dan layan tetamu.jadi muka nak nampak fresh lah kan?

tutorial kalini fyna mulakan dengan pemakaian masak..semua tahu mask memberi kesan serta merta kepada kulit wajah..jadi apa kata ambil 10minit untuk restkan muka..fyna suggest mask dari hansaegee nature sebab ini mask yang terbaik..ada 2 step..so korang  kena ikut step by step..after pakai mask ni muka korang akan terus glow and lembab

makeup tutorial kalini juga sangat mudah..fyna tahu tak semua mempunyai set lengkap alat makeup kan? so dont worry..fyna ada tunjuk cara yang mudah hanya menggunakan barang makeup yang sedikit sahaja..1 barang makeup boleh guna 3 cara..bagaimana? boleh tonton video fyna ye? =)


btw sekarang hansaegee nature sedang buat sale semperna raya so apa lagi..beli product yang fyna guna untuk tutorial kalini..so korrang pun boleh kekal fresh and cantik time raya nanti  =)

all the product korang boleh beli dengan hansaegee nature 
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Instagram page: hansaegeenature

Saturday, June 27, 2015

tutorial : soft,easy and healthy makeup

assalamualaikum

hi guys! fyna dapat banyak feedback dari mereka yang dah try barang dari Hansaegee Nature iaitu Vacci

so kepada yang dah try product Vacci mesti dah tahu keberkesanannya kan? kulit lebih sihat..nampak natural dan tahan lama

jadi fyna buat 1 video tutorial khas untuk pengguna setia product Vacci dari Hansaegee Nature 

soft and easy makeup..and fyna harap korang suka dengan tutorial ni =)


all the product korang boleh beli dengan hansaegee nature 
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Instagram page: hansaegeenature

Thursday, June 25, 2015

Miss Hana Intensive Makeup Cleanser

assalamualaikum

for those yang suka pakai makeup macam fyna..mesti ada your fav ways untuk remove makeup kan? 
kalau nak diharapkan dengan pencuci muka kita jangan haraplah nak keluar segala makeup tu 100%

kulit fyna sensetif..if fyna tak remove makeup betul2..tiba2 esok tu akan naik jerawat =.=

so banyak jenis remover yang fyna guna.jenis air.oil.wet tissue..cleansing oil..but this one sangat2 lain

what i like about this?

Miss Hana Intensive Makeup Cleanser



Botanical extracts with multi-gentle skincare ingredients. Completely remove make-up x deep cleansing x soften cuticle x nourish repairing at once. Easily remove stubborn of waterproof make-up. After applying it, feeling refresh and moisturized, makes your skin glossy shine and back to the perfect condition.


Ingredients

Paraffin oil, Hydrogenated Vegetable Oil, PEG-20 Glyceryl Triisostearate, Beeswax, Synthetic Carnauba Wax, Cetyl Alcohol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Phenoxyethanol, Bisabolol, Tocopheryl Acetate, Caprylic /Capric Triglyceride, Pistacia Lentiscus (Mastic) Gum.
How To Use
Remove the make-up and impurity from skin. Soften and condition the facial skin at once. 
Take Note 
1. Please close the cap tightly after use.
2. Please keep in a dry and cool place that is out of the reach by children.
3. If feeling unwell of sensitive after use, please stop using immediately.
4. Please note the cleanser texture may not different due to the environment, but it doesn't affect the quality.
5. Could use it on damp hands or face. 



makeup cleanser ni tak ada bau and texturenya light..berminyak buat apply di kulit..macam apply pelembab lah pula hehe








apa yang fyna suka dengan cleanse ni ialah..guna sikit je dah memadai..habis semua makeup keluar.yang waterproof pun senang saja keluar.

before ni fyna suka pakai cleansing oil..but fyna cuma tak suka bila muka rasa berminyak if tak cuci dengan pencuci muka 

but this one..kadang2 fyna keluar..nak solat..aduhhh lupa pula bawak pencuci..so fyna just guna cleanser ni..ambil sikit then apply di muka..massage pelan2..even mascara pun just tarik2 guna jari je..then ambil tisu lap semua makeup.tada! totally bersih! and then cuci muka dengan air..bila lap muka rasa lembab sangat..and tak berminyak! waaaahh! sukaaa sangat2

act boleh je just lap dengan kain atau tisu tapi fyna lebih suka cuci dengan air juga hihi..kononya nak kasi betul2 bersih la kan..lepas dah cuci muka semua.nak apply makeup balik..dah tak rasa nak pakai pelembab dulu sebab kulit dah lembab 

before fyna guna cleansing remover lain muka akan a bit dry lepas tu.so sejak pakai remover ni..kulit dah tak dry walaupun lupa pakai pelembab

so far fyna suka sangat dengan makeup cleanser ni..different dari yang fyna pernah guna sebelum ni

harga | RM RM69.90 | 250g





Sunday, June 21, 2015

review : Klairs Illuminating Supple Blemish Cream SPF40 PA++ 40ml

assalamualaikum








[ Description ]
One of the best seller of Klairs. Klairs Illuminating Supple Blemish Cream can be a multi-functional skin care and make up product due to the effects of whitening , anti-wrinkle care and protecting skin from sunlight that occurs stimulation on the skin. This BB cream is upgraded with adding hyaluronic acid adds moisturising effectiveness and Sebum control powder keeps skin soft even T-zone area, and naturally applied and fit to all skin color of male and female.

Since BB Cream is not a Skin Care product
The ingredients that compose the product can be burden to our skin. Starting this concern, Klair's came up with great quanlity of BB Cream t o minimize irritation to the skin by developing unique formula that trouble and sensitive skin type can feel free to use.

Suitable For any skin type tone, Klairs unique smart color system.
Without covering the origibal skin tone, Klair's Illmuninating supple blemish cream pulls out the natural beauty of individual skin tone. Decrease the white base which causes the heavy weariness of BB Cream, tone out the skin to natural and healthy looking skin.

Contains water tank Hyaluronic Acid, adding to three multi-function.
Smart BB cream recognized for not only the sun protection effect but also brightening and wrinkle improvement. Additionally added Water tank component Hyaluronic Acid enables deep moisturizing effect.

SPF40 PA++ Complete Coverage of, All spectrum of UV rays!
Save 5 minutes in the busy morning by using Klair's Illmuninating supple blemish cream. Replacement of primer and finishing powder, Klair's Illuminating supple blemish cream Contains sebum control powder that maintains makeup from morning to the afternoon.

Three Strengths Of Klair's Illuminating Supple Bleamish Cream
1. Fits naturally from dark skin tone to light skin tone.
2. Blend in well to the skin even after applied adequate amount. (Cand be reapplied during the day of sun protection)
3. Does not worsen the trouble skin.

[ Suitable For ]
- Need to correct the redness due to skin trouble.
- Afraid to wear makeup because of the dry skin.
- Wants to cover up the pore without using the primer.
- Look for natural and simple make up instead of heavy make up.

[ How to Use ]
1. Apply after basic skincare routine.
2. Blend evenly with fingertips and gently pat into skin.
 









sejak ada massalah jerawat yang agak teruk haritu..fyna dah tak pakai foudation dah..ye lah..kulit tak falwles..nak flawless kena pakai foundation..but bila pakai foundation selalu kadang2 kulit akan naik problem..so masa naikjerawat terk haritu..but still nak keluar rumah tak confident dengan bare face,..so cari alternative lain untuk cover jerawat and scar ialah bb cream..banyak bb cream yang fyna try..dari tahun lepas rasanya ada lah 2 atau 3 kali pakai foundation hehe sebab dah jatuh cinta dengan bb cream..rasa lebih ringan

so baru ni fyna try 1 bb cream iaitu 

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream SPF40 PA++ 40ml

love :
  • yellow beige color! sangat susah nak cari bb cream warna ke arah yellow tone ok..selalunya more tu pink tone
  • buatkan kulit sedikit cerah natural
  • suka design yang simple
  • bau wangi
  • suka pakaging yang simple..senang di bawa and tube yang kecil.boleh control amont yang kita mahu
  • ada spf40
  • mencerahkan muka.
  • boleh tutup pores
  • ia juga boleh glowkan muka
  • powdery finish
  • sesuain utuk kulit yang sensetif

hate :
  • boleh cover spot sikit saja..but i dont really mind
  • untuk oily skin..hanya tahan around 4jam saja

tips:

  • selalunya untuk oily skin..susah nak cari bb cream yang boleh control oil..but this bb cream control oil quite ok juga..so untuk tahan lama..apply sedikit powder
  • kalau kulit kering..sangat2 sesuai and if korang yang kerja dalam office..air cond..sangat2 sesuai..ia akan buatkan makeup tahan lama and glowing sepanjang hari


after 4 hours..nampak berminyak di t zone..my pores tak tutup..tapi boleh la cover sikit kan..and tak rasa heavy di muka..kalau nampak berminyak boleh ambil tisu or blotting paper..lap di tempat berminyak


more info
website : www.nattacosme.com

psst : jangan lupa guna baucer di atas ye bila shooping di www.nattacosme.com =)



Saturday, June 20, 2015

review : lip tattoo by skin factory


assalamualaikum



hye!
harini fyna nak review pasal 1 product yang tengah femes sekarang ni..rata2 cakap pasal lip tatoo so fyna pun nak juga try and review pasal product ni..so kalini review lip tattoo dari skin factory.. lip tatoo no boleh di beli di www.nattacosme.com




didatangkan dengan 3 warna iaitu
no 1 sexy pink
no 2 jewelry pink
no 3 vita fruits peach



ok now fyna nak test di bibir pula


bare lips

 no 2 jewelry pink



this one warna sangat2 natural..bila tengok dekat tiub warna pink.tapi bila apply di bibir jadi warna peach..agak pelik jugak.tapi bila dah kering and kopek jadi warna pink..ha cantik kan? nampak natural pink je

____________________________________________

no 3 vita fruits peach



this one less fav fyna..warna orange nya tak nampak sangat bila kopek.macam tak ada warna sangat je 

____________________________________________

no 1 sexy pink



my fav! sory comot sikit pakai hehe..masa apply fyna suka warnanya yang dark red..suka sangat! so bila dah kopek warna nya agak terang..fyna suka warna terang macam ni sebab warna lips terang boleh buatkan kulit kita cerah

cara pakai :

apply di bibir hati2 sebab sangat senang comot
tunggu 5-10 minit untuk kering..kalau sekejap je..bibir tak akan jadi merah
jangan pegang lips bila lip tattoo tengah dry
bila dah kering, perlahan2 tarik lip tatoo
last.pakai lip balm atau lip gloss untuk melembabkan bibir

review

love:

masa mula2 fyna dapat lip tatoo ni..sangat2 excited nak try..ye lah semua cakap best kan? so apa yang fyna suka..
  • kecil..so senang nak bawa ke mana2
  • tak payah pakai lipstick dah..bibir jadi natural merah gitu..bila dah kopek..bibir akan jadi merah natural..macam stain dekat bibir..
  • so bila stain korang nak makan apa pun boleh..ia akan merah je..jilat bibir pun boleh..heheh 
  • ada bau yang sedap kadang2 rasa nak jilat2 je..
  • tahan lama..fyna pakai dari pagi sampai ke malam still merah lagi bibir..


hate:

  • ambil masa yang sangat lama untuk kering
  • if korang punya bibir yang kering..better lembabkan bibir dulu sebelum pakai lip tatoo ni..sebab bila dah apply lip tatoo ni..and bila tunggu kering..bibir akan jadi sakit sikit bila nak tarik..
  • kalau nak apply..jangan apply di dalam bibir..sebab kadang2 bila apply dalam bibir..nampak full sikit kan? tapi jangan..sebab bila kering..lips kita akan mengecut then tarik sangat2 sakit
  • bibir akan jadi super kering lepas kopek lip tattoo



jangan lupa apply balm untuk lembabkan bibir ok? wajib! sebab bibir memang akan dry gila lepas kopek

stain! susah nak keluar..kalau nak cuci kena pakai makeup remover ye


white cream ni dapat free je..so fyna nak review sikit lah pasal white cream ni




yang merahtu a bit moisturizing..sesuai untuk kulit kering and yang purple pulak sangat cepat menyerap..sesuai untuk kulit berminyak

boleh dipakai di muka atau badan..
ianya instant white..so kalau apply kulit akan jadi cerah semulajadi..boleh pakai before makeup

________________________________________



more info
website : www.nattacosme.com

psst : jangan lupa guna baucer di atas ye bila shooping di www.nattacosme.com =)







online dating : macam mana nak tahu orang yang kita suka tu wujud ke tak?

assalamualaikum

harini fyna nak bagi tips sikit kepada adik2 yang suka online dating..yaa..fyna pun pernah muda dulu..online dating the easiest way kan nak kenal orang  because as a girl kalau kita nak berbual dengan lelaki di luar..sometime memang tak berani kan? and fyna pun adik2 semua perempuan and fyna sangat2 jarang bercakap dengan lelaki di luar..boleh kira dengan jari saja kot haha..kecuali macam doctor or kita nak beli something kan..and fyna juga tak ada kawan lelaki di luar..dalam fb adalah..kawan sekolah.kolej..but jarangggggggggggggggg gila berbual..

ok online dating sebenarnya tak bahaya..kalau kita lihat sekarang ni online dating boleh ape sampai jinjang pelamin kan?

but..kena berhati2..

kalau untuk umur 25 ke atas..dah boleh fikir..but untuk yang masih muda? like remaja? 

"aww laki ni hensem juga..boleh la try"
"this girl cute! ngorat lah..mana tau boleh dapat"

and then lama lama lama korang fall in lovee

remaja..sangat2 mudah jatuh cinta..tambahan cinta online..wuu banyak gila kot..but betul ke korang bercinta dengan orang yang sama macam dalam gambar?

ha ini bahaya.. 

fyna terpanggil untuk menulis pasal ni sebab fyna rasa cukup lah budak2 lelaki call fyna and bagitau fyna ni gf mereka..kak fyna dah cukup tua..kak fyna tak suka anak ikan ya adik2

so baru2 ni fyna ada dapat call dari seorang adik lelaki ni..yang bermati2 suruh fyna mengaku fyna ni gf dia..sampai menangis..ya allah..kasihan betul kot..

ada juga fyna jumpa this girl baru umur 14 tahun..guna gambar fyna..alah..budak2 kot.gertak pakai polis sikit terus takut..fyna minta email and password dia..then fyna tengok apa yang dia buat dalam facebook ni..wuu pandai betul dia mengorat lelaki..mostly semua lelaki dalam facebook dia..wuu maju betul budak2 sekarang kan?

and then tak lama lepas tu ada seorang budal lelaki send ini kepada fyna 



fyi fyna dapat info yang niena fyna ni buat fake accaunt guna gambar fyna..and fyna dah report dekat facebook..dalam masa 1 hari facebook dah closed the account..alhamdulilah..now makin mesra pengguna facebook ni kan?

fyna hanya ada 1 personal facebook account since 2009 and hanya for closed frens..tak pernah ada yang hack2 facebook fyna pun..

so untuk adik2 di luar sana..kalau nak berkawan boleh..tapi kalau dah terjatuh cinta..korang kena pastikan jatuh cinta dengan orang yang WUJUD. caranya senang saja

1. save picture dari facebook account tersebut ( fyna bagi contoh gambar fyna ye?)


2. open google then pilih image


3. so akan keluar macam ni


4. kecil kan window google..then tarik image tu ke kotak search


5. like this


6. then google akan loading


7. result


selalunya fakers ni akan guna gambar orang yang ramai kenal like artist..atau orang yang ada rupa..so memang sangat2 easy nak detect 

kalau gambar yang korang upload tu tak naik dalam image search..cari lagi lagi and lagi..kalau kosong juga..atau keluar facebook dia..means orang yang betul lah..

selain tu mereka suka guna nama pelik2..like princess bla bla bla..nama yang sedap2 lah..


fyna belajar ni dari tv show Catfish at Mtv 

so hati2 ye adik2..

orang yang selalu buat fake account ni selalunya budak2..atau yang jenis tak suka bergaul dengan orang atau yang tak ada kawan..so dari fake account orang akan nak kenal dengan diorang so bila lama2 mereka akan jadi seronok..

sama saja lelaki atau perempuan..apa2 pun jangan percaya 100% dekat orang dalam online ni..tak semua yang betul..hantu banyak lah dalam online ni hehe

so kalau korang pernah mengalami kena tipu online..share lah =)










Friday, June 19, 2015

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge: Day 19

assalamualaikum



fyna seorang malas nak besarkan cerita atau something
like if someone ada cakap bukan2 pasal fyna..fyna lebih suka diam and tak ambil kisah..fyna bukan jenis suka membalas balik..sebab bagi fyna..for what nak balas2 balik? nak kutuk2? kita bukan budak2 lagi kan? so chill..tak suka ok..suka pun ok..nahh fyna tak suka nak complicated kan hidup fyna..and fyna tak suka drama..
kalau kawan fyna merajuk dengan fyna pun..fyna akan biarkan..then dah ok datang lah sebab kita perempuan kadang2 terlampau ikut perasaan kan?
fyna tak kisah if orang nak cakap bukan2 pun..masuk telinga kiri..keluar telinga kanan kan? but if famly..adik2 cakap kasar sikit fyna akan sentap..uuuuuu

fyna seorang yang mempunyai trust issue..and fyna cukup benci orang yang suka menipu sebab fyna boleh trace orang yang menipu..thats why fyna hanya ada less than 5 bestfrend sebab sekarang ni..ramai yang baik depan saja..get it?




Thursday, June 18, 2015

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge: Day 18

assalamualaikum


high school? honestly fyna suka masa fyna sekolah menengah..a lot of memory there..

kalau fyna boleh pergi ke masa lalu..and jumpa fyna masa muda..fyna akan beritahu heyyy..everything gonna be okay..you will be great one day..trust me! so enjoy your life..

fyna tak nak beri advice yang terlampau2 because apa yang fyna belajar.lalui semua.fyna rasa fyna tak mahu replace anything..i learn a lot! bergaduh..gembira..sedih..that's life! kan?

if fyna beri advice..study hard..so hard sampai jadi a doctor or peguam..and fyna mungkin tak akan rasa apa yang fyna rasa sekarang..fyna mungkin akan terperuk di dalam office..mengadap kertas2.. sedangkan sekarang fyna betul2 have fun dengan my job..tak payah duduk office 10jam..but the income macam duduk office 10jam malahan lebih

so bagi fyna..apa pun yang pernah berlaku dulu..jadikan pengajaran..tuhan dah atur cantik2 kehidupan kita.than tak akan menguji lebih dari kita mampu ya kan?



Wednesday, June 17, 2015

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge: Day 17

assalamualaikum


everything..anything..semuanya kena berbalik kepada Allah..setiap pilihan yang kita buat..setiap apa yang kita lakukan kerana Allah
fyna bukanlah alim..tapi kita sebagai hambanya always perbaiki diri untuk jadi hamba yang terbaik..bagi fyna agama sangat2 penting dalam pemilihan pasangan..

mak selalu pesan..kalau nak kahwin..cari lelaki yang ada agama..yang kuat agama..boleh membimbing kita..kalau lah dijodohkan dengan lelaki yang tak berapa kuat agama..kita sebagai isteri kena kuat..salah seorang kena kuat..contoh macam kalau si dia asyik lewat waktu solat..ajak dia solat awal waktu..something like that

so bagi fyna..agama adalah perkara yang terpenting sekali untuk diri sendiri dan pasangan..fyna pernah kenal a guy yang sangat baik..but malas solat..malas puasa..benda2 tu boleh buatkan kita rasa insecure..even si dia mati2 sayangkan kita..walaupun dia terlalu baik..tapi kita boleh rasa and fikir
"dia boleh ke bimbing aku nanti?"

Allah

"Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga."

ya Allah..jika ditakdirkan aku bertemu jodoh..biarlah si sia seorang yang begitu taat padamu..dan jika si dia lalai padamu..bukalah hatinya untuk kembali padamu"

tak salah untuk memilih yang terbaik..memang fyna mahu suami yang membinbing untuk ke syurga..siapa yang tak mahu kan? insyallah..

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu.Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu