Friday, August 22, 2014

what is makeup base? How to apply green, purple, beige makeup base?

assalamualaikum

dalam inbox fb fyna..fyna selalu terima soalan2 macam ni
makeup tak lekat la..
makeup tak tahan lama la
pakai makeup tapi muka tak fresh
pakai makeup tapi still nampak noda2

pakai lah brand mahal pun..kalau tak betul cara pakai and terlupa step..memang tak akan cantik juga

ok 

korang pernah dengan pasal makeup base?
dalam class makeup fyna..fyna selalu tekan kan pasal makeup base dengan student fyna..WAJIB ada makeup base and WAJIB pakai makeup base sebelum makeup..so bila dah pakai makeup base..makeup nampak lebih cantik..kulit nampak lebih smooth and makeup juga tahan lebih lama..foundation juga senang di apply sebab kulit dah lembut lepas apply makeup base

sekarang banyak jenis makeup base di pasaran..tapi ada juga yang merungut makeup base tu buatkan kulit kering..buatkan kulit naik jerawat..hmm 
dalam makeup base memang akan ada bahan kimia yang buatkan ianya lebih smooth bila di pakai..buatkan makeup tahan lama di muka and so on

tetapi

bila pakai hari2..kulit akan akan bagi reaksi macam kulit kering..merah2..naik jerawat..yes! fyna juga pernah alamai..beli makeup base mahal2..last2 nak jerawat..sudahlah kulit ni sensetif sangat2..haih..kalau tak pakai makeup base..makeup tak cantik pula

so lepas try banyak makeup base  and cari mana yang terbaik..akhirnya kult fyna selesa dengan vacci makeup base.. owh patutlah kulit fyna tak beri sebarang masaalah bila pakai vacci makeup base ni hari2 rupanya ianya 100% mineral..so ianya selamat di kulit di samping melindungi kulit dari sebarang bahan kimia..lega fyna..

so entry kalini fyna nak review makeup base dari vacci..yang bestnya makeup base dari vacci ni ialah ianya ada 3 warna iaitu beige,purple and green..kalau dibandingkan dengan makeup base biasa..makeup base warna2 ni lebih bagus 

btw vacci makeup base boleh di beli di http://www.hansaegee.com/ 






SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes: 40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)

[The Special Features]

It protects your skin from UV in life effectively and makes the skin clean and clear due to containing of arbutin which is a whitening functional ingredient and natural mineral oil.

In addition, it offers the power of natural cover and the feeling of light use because of containing of light feeling Emollient ingredient.
Furthermore, it can keep your skin moist because it has double moisturizing effect of hyper functional ingredients.
[The main ingredients]

Arbutin, Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.

[How To Use]

Put an appropriate amount of the make-up base on puff, and equally apply to all over your face.





dari kiri beige , purple , green



gambar kiri fyna apply foundation without makeup base
gambar kanan with makeup base

1 : apply di tangan
2 : fyna basahkan dengan air
3 : fyna lap dengan tisu

so korang boleh tengok if pakai makeup base..makeup tahan lebih lama =)


 How to apply green, purple, beige makeup base? 

ok jom fyna ajar cara2 nak apply makeup base ni dan apa fungsinya ya?

bare face
( lense puffy grey | instagram : bigmouth_lockers)


so this is my problem
dark circle
scar
redness
uneven skin tone


Make Up Based No.20 Violet


SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)
RM85.40



Makeup base warna unggu untuk mencerahkan kulit kusam.Ia juga boleh membantu menyembunyikan gelap di bawah mata

* dahi fyna a bit worse sebab fyna pergi buat facial haritu and bekas2 yang diorang picit tu still tak hilang.. =.='


makeup base warna purple ni lebih kepada untuk ratakan warna kulit dan cerahkan kulit..texturenya agak likat sebab mengandungi lebih pelembab..jadi ianya sangat2 sesuai dipakai di bawah mata untuk tutup lebam bawah mata..fyi bahagian mata akan cepat dry so if tak lembabkan betul2 makeup tak akan tahan lama...jadi makeup base warna purple ni mengandungi cukup pelembab untuk buatkan kulit bawah mata fresh
as you guys can see fyna ada mata lebam and bengkak.. =.= 
so fyna apply sedikit makeup base warna purple then blend guna jari..
result : wah! hilang dark circle..tak payah pakai concealer tebal2 dah..bengkak di bawah mata juga kurang..
eh jangan takut kalau terover cerah di kawasan mata sebab sememangnya di kawasan bawah mata perlu sedikit cerah supaya mata nampak lebih fresh and bright..kita tak mahu mata nampak letih kan?

boleh tak pakai 1 muka?
boleh! purple base akan buatkan kulit lebih cerah so kalau kulit korang kusam..boleh apply 1 muka..but jangan apply banyak ye..and untuk kulit berminyak tak sesuai untuk apply 1 muka
untuk kulit kering? yes! sangat sesuai



Make Up Based No.10 Green

SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)
RM85.40


Makeup base warna hijau untuk mengurangkan kemerahan dan meneutralkan kulit




makeup base warna green ni texturenya paling ringan dan cepat menyerap..
green base ni sesuai kepada girls yang selalu burn muka..maybe selalu bersukan atau kerja di bawah cahaya matahari..so akan nampak muka merah and kulit tak rata..ok ini sesuai pakai 1 muka untuk neutralkan balik kulit korang sebelum apply foundation..so lepas apply green base then apply foundation.tak lah nampak muka berbelang lagi
untuk yang ada jerawat merah2..timbul2..apply di kawasan tu sikit ye..so jerawat tu tak akan merah lagi..
macam fyna..di tepi hidung selalu merah and bekas jerawat di pipi warna merah ke pink..so fyna apply dekat tempat2 tu
result : kulit lebih sekata and warna merah tadi dah hilang


Make Up Based No. 30 Beige


SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)
RM85.40


makeup base warna beige untuk menyamarkn bintik-bintik hitam termasuk tompok coklat 


makeup base warna beige ni yang selalu orang gunakan..boleh samarkan noda dan melembabkan kulit..untuk normal skin..makeup base ni sesuai lah and if korang jenis tak sempat nak apply makeup base warna2 tadi..yang ni pun dah ok..light scar dah boleh hide dengan makeup base ni
result : fyna hanya apply di hidung and sedikit dahi..warna nya tak terang macam 2 warna tadi tapi ianya ratakan kulit fyna dan smoothkan kulit fyna..



Liquid Foundation No. 21 Natural Beige


SPF 36 PA++



Type: Foundation

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm) 

RM85.40




so next step fyna apply foundation warna natural beige seluruh muka..fyna guna sponge untuk ratakan..
kalau lihat sekali sure korang nampak macam..ok dah rata semua
but if korang perasan side belah kiri nampak lebih bright fresh and flawless..but the other side nampak jerawat,scar and eyebag..
fyi foundation fungsinya lebih kepada untuk ratakan warna kulit je..
so belah kiri tu fyna dah tak perlu any concealer lagi dah..boleh terus pakai powder and terus makeup
act concealer texturenya lebih thick dari makeup base..so fyna prefer pakai makeup base dari concealer..
ia buatkan kulit fyna rasa lebih ringan neutral



this is my before after

so lepas ni kalau nampak makeup base warna green or purle korang dah boleh tahu lah apa fungsinya kan?

fyna suka product dari vacci dari http://www.hansaegee.com/  ni sebab ianya 100% mineral and buatkan kulit fyna cerah glowing dan bercahaya..mungkin kandungan dalam makeup tersebut yang buatkan result macam ni..
owh ya..vacci ni keluaran korea so korang pun tahu orang korea tak suka tebal2..ringan cukup yang penting flawless =D


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com

sales@hansaegee.com


L’AROME APPLE STEM CELL SLIMMING SERUM


*sponsor post (bukan ditulis oleh fyna)

assalamualaikum

Produk yang anda cari selama ini telah ditemui!! Produk Berkualiti L’AROME APPLE STEM CELL SLIMMING SERUM akan segera menggemparkan dunia !! Produk Lebih mantap dan lebih cepat menurunkan berat badan anda dari semua produk yang pernah ada. Diperbuat dari Stemcell Diperbuat daripada bahan-bahan yang selamat digunakan seperti Methyl Nicotinate, PhytoCellTech, Malus Domestica, Actin Heat, Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Extract, Lemon Grass Essential Oil.TANPA PERLU SUNTIKAN, TANPA PERLU BERSENAM, TANPA PERLU PIL DAN UBAT-UBATAN,TIDAK PERLU BERLAPAR,TIADA RISIKO MENANTI,DAN PALING PENTING TIADA KESAN SAMPINGAN. 

Ibu-ibu lepas bersalin pasti ada selulit dan stretch mark di bahagian perut. Tak perlu ke pusat slimming yang harga ribu-ribu untuk treatment. Kini anda boleh lakukan sendiri di rumah. Hanya dengan sapuan sahaja. Mudah dan sangat berbaloi.

L’AROME Dapat Membakar Lemak Anda Dalam 24 Jam

  • LEMAK: pembakaran lemak berlaku sangat pantas
  • SELULIT: perubahan ketara hanya dalam tempoh 1 minggu
  • LANGSING: perubahan yang amat ketara dlm 3-7 hari
  • STRETCH MARKS: hampir 100% hilang dlm masa 1 bulan
  • APPLE STEM CELL: Menggunakan teknologi Apple Stem Cell terkini dari Switzerland
Ianya dapat Membantu membakar lemak berlebihan di sekitar perut, pinggul, peha dan lengan. Menghilangkan selulit, orange peels, strecth marks & parut. * Boleh disapukan pada double chin. * Menghaluskan tekstur kulit. * Mengeluarkan angin2 dalam badan.
All-in-1 bottle – harga treatment jika di SPA RM1.5K-RM3K, tetapi anda hanya perlu bayar lebih kurang 10% sahaja.
7 KHASIAT TERHEBAT L’AROME:
1.      MENGHILANGKAN PERUT MEREKAH (STRETCH MARK)
2.      MENYELESAIKAN MASALAH & PENYAKIT KULIT
3.      MENGHILANGKAN PARUT
4.      MEMBUANG SELULIT
5.      MEMECAH LEMAK
6.      MERATAKAN PERUT
7.      MECANTIKKAN KULIT

Cara Guna : Sapukan 2 kali sehari (selepas mandi ) pada bahagian yang kita mahu kecilkan. Letakkan dalam 1-2 titik bergantung pada tempat sapuan.
Mudah dan senang. Tiada kesan minyak pada tangan dan bahagian-bahagian yang telah disapu. Senang dibawa ke mana – mana.


UNTUK MENAMPAKKAN KESAN
** SILA UKUR DULU BAHAGIAN-BAHAGIAN YANG BERMASALAH SEBELUM GUNA PRODUK INI..**
ANDA AKAN TERUJA DENGAN RESULTNYA !! Jangan risau ada KKM dan HALAL..

HARGA:-
  • 1 botol RM 160 – Target buang lemak 5kg
  • 2 botol RM 300 - Target buang lemak 10kg
  • 4 botol RM 360 - Target buang lemak 15kg hingga 20kg


Ni testimoni saya dan kawan2..


Kawan saya Berjaya hilangkan double chin nye..

Ini saya yang Berjaya turunkan berat dari 85kg ke 70kg






KHAS UNTUK FOLLOWERS FYNA DISKAUN RM 10 sehingga 31/08/2014 hanya taip SAYA NAK LAROME dan SMS/whatsapp 017-3146174 
atau ke facebook page https://www.facebook.com/pages/Serum-Ajaib-Sapu-Kurus-7-Hari/637022669721077?ref=stream

Thursday, August 14, 2014

9pcs Premium Makeup Brush Set only RM48!

assalamualaikum

hye guys! ok bila ramai asyik tanya
"kak fyna..mana nak cari basic brush ni..haritu beli brush keriah kejung!"
hahaha..ok jangan risau..ini fyna ada online shop yang jual brush yang memang lembut and berkualiti




Specifications:
  Size: Unfolded 30cm x 20 cm, Folded 20cm x 10cm
    Color: Red / Pink / Purple
    Material: wool, artifical fibre, birch, leather
    Shipping Weight: 240g/8.4oz

Achieve that runway look you have always wanted to attain with the help 
of these gorgeous Festive Gift 3-Color Portable Wool Makeup Brush Set 9 Pcs. 
Not only does it have posh red leather case, but the brushes are so soft, 
tiny and the kit is already complete with the basic makeup brushes you might need. 
This is a practical set apt for travelling, 
daily makeup application or anywhere you may be because it looks chic, 
it practical and functional. 

Skills For Choosing Brush:
1. Use your fingers to grip the brush hair, 
and gently comb the hair downwards to see if the hair will be off
2. Press the brush in the back of your hand, 
and draw a semicircle to see whether the clipping of the hair is trim.
3. Distinguish the authenticity of brush hair: 
Blow the brush hair with a hair dryer. 
If the hair remains the original status, and it is animal hairs. 
If curly, it is man-made fibers.

Tips:
How to Clean Makeup Brushes Step by Step?
Washing your makeup brushes frequently can help keep your face and skin clean and healthy. 
Makeup brushes can often harbor lots of dirt and bacteria, 
which can be easily removed by the following steps listed.

Step 1
You can use store brought brush cleaner, normal shampoo, vinegar, 
make-up removers or antibacterial hand soap to clean the bristles of your brushes.

Step 2
To start, run the brush under hot water to rinse off any caked on make-up. 
Do this for a minute, holding the brush at a downward angle, 
so that the water runs down the bristles rather than back along the handle.

Step 3
If using store brought brush cleaner, spray the liquid onto the brush, 
and follow any directions on the bottle.
If using vinegar, make a mixture of 2 parts vinegar, 
1 part water, and soak the bristles for 2-3 minutes.
If using make-up remover or hand soap, 
please use one that is of a gel or cream consistency. 
Squirt a small amount onto the bristles and lightly massage it in, 
being careful not to scrub. Let the remover sit for 2-3 minutes.

Step 4
Once the time is up, run the brush under hot water once again to rinse. 
Pull the brush out of the water, and squeeze the bristles lightly between thumb 
and forefinger from the base to the tip to remove any excess water. 
Repeat the process if you are unsure if all the soap or cleaner has been removed.

Step 5
Lightly squeeze the brush with a washcloth to remove as much water as possible, 
then leave the brush flat on its side, or stand it up in a brush holder to dry.

ada yang cakap untuk brush ni..kita kena ikut function dia betul2..but bagi fyna..tak payah ikut sangat pun..kita boleh mix match kan..senang!

but jangan campur2 lah..means brush ni untuk concealer but nak juga buat untuk eyeshadow..no..if dah buat untuk concealer..concealer saja..but if tak cukup brush..cuci dulu concealer then baru boleh guna untuk eyyshadow
make sure before nak tukar function dia bersihkan dulu ye


this brush sesuai untuk kening..kemaskan kening and boleh juga sikatkan mascara yang bergumpal


angel brush! in fav fyna untuk lukis kening guna powder..


brush kecil ni boleh untuk guna concealer atau eyeshadow

 this brush untuk sikatkan kening


brush for eyeshadow or concealer


for the eyeliner


for the lipstick


the blush brush


the powder brush

dalam video ni fyna tunjukan brush yang fyna guna 

the brush so soft and senang di basuh..so bagi fyna untuk yang baru berjinak dengan makeup..wajib beli


so now mereka ada buat diskaun besar besaran so tunggu apa lagi? =D


ig : @supermodels_secrets

Whatsapp/SMS/Viber 0162801990 or LINE/Wechat/Kakaotalk Supermodel2u. 
Email: talk2us@supermodels-secrets.com 
visit our store @ SS15 Subang Jaya!



*Disclaimer: I received the product reviewed from the company in exchange for my honest review. All opinions expressed in this review are my own and may differ from yours.

Tuesday, August 12, 2014

UNBOXIN Clarisonic Mia 2 + First Impressions | 1 Week of Use

assalamualaikum

hye guys! 
at last! afrer years dok aim pasal Clarisonic ni..and now fyna dapat guna..yes! yes! yes!
for those yang belum tahu Clarisonic dah berjaya buatkan kulit yang bermasaalah heal sepenuhnya..and fyna selalu tengok di youtube review pasal Clarisonic ni and now..fyna pun guna..yeay!

act ada banyak jenis cleansing devices yang murah macam Neutrogena Wave Sonic  and L'Oreal's Perfect Clean but fyna lebih tertumpu kepada Clarisonic ni sebab banyakksangat review dekat blog and youtube pasal kebaikan dan keberkesanan Clarisonic ni kepada kulit yang bermasaalah and
the Clarisonic Sonic Cleansing Brush is the number one cleansing brush recommended by dermatologists.

well..fyna ada kulit yang bermasaalah and my major problem is pore..oily skin..sensetive skin..acne..whitehead..blackhead..ha semua lah


THE UNBOXING!

lets see what inside!




so inside ada 4 barang which is

White Deep pore Mia 2 + Deep Pore Brush Head
Universal Voltage pLink Charger
Deep Pore Daily Cleanser 177ml
Decongesting Clay Mask 60ml
Travel Case



A : Deep Pore Brush Head
For enlarged and congested pores

B :  Mia 2 Facial Sonic Cleansing
two speeds for a customised cleanse and 1 minute T-Timer to ensure even and thorough cleansing




Deep Pore Daily Cleanser
Specifically designed with a powerful blend of pore refining ingredients to help remove impurities , control excess oil on the surface of the skin and visibly reduce pore appearance

Decongesting Clay Mask
formulated with oil absorbing clays and hydroxy acid extracts to help decongest and refine enlarged pores


Travel Case! great! kalau nak pergi travel so brush akan sentiasa selamat dalam case tu

the brush


bentuk device yang sangat mesra pengguna..so kalau tangan basah pun still kemas di pegang..tak licin
brush sangat-sangat lembut 
ada set timer so kita tak akan terover bersihkan kulit

cara cas batery



sebelum guna kena charge dulu..selalunya dalam 24 jam dah fully charge..masa charge lampu tu akan berkelip so bila lampu dah tak berkelip means dah fully charge 

kelebihan:

Membersihkan kulit enam kali lebih baik daripada tangan anda semata-mata. 
Menghilangkan kekotoran dari kulit dan pore jadi  semua jenis krim,serum dan pelembap akan diserap dengan  lebih baik. 
Cukup untuk kegunaan dua kali sehari walaupun pada kulit yang sensetif



i knowwww my skin look so ufff! haha
my biggest problem is pores..so fyna harap sangat this Clarisonic Mia 2 boleh kecik kan sikit pores fyna ni

so you guys dah nampak after 1 week penggunaan Clarisonic Mia 2 pores fyna macam dah makin mengecil and kulit muka lebih bersih and cerah..act fyna pun terkejut dengan result ni..cepat betul result dia 

lagi berkobar2lah nak guna Clarisonic Mia 2 ni kan! yeay!

apa bezanya Clarisonic Mia 2 dengan brush biasa..
1. brush biasa kita mungkin akan terkuat tonyoh dikulit even tak rasa sakit or what but jika terlebih brush and rosakan lapisan kulit kita ni
2. Clarisonic Mia 2 ni ada timer so bila fyna apply di muka..and then brush tu tiba2 berhenti means dah cukup bersih dah muka ni..so itu yang bestnya dengan Clarisonic Mia 2 ni


B : button on and off
A : button untuk kelajuan

so untuk 1st week fyna guna kelajuan yang low..untuk biasakan dengan skin fyna dulu kan..
masa tekan button..akan ada bunyi sikit..and bila apply si muka..akan rasa sangat best and relax..dia akan massage kulit kita sambil kita roll dengan perlahan
boleh guna 2 kali sehari tapi fyna hanya guna sekali sehari saja..sebab kulit fyna sensetif so fyna tak nak beratkan lagi kulit ni



dalam gambar 1st muka with full makeup
gambar 2nd perbezaan antara bersihkan muka dengan tangan and Clarisonic Mia 2

so boleh nampak yang Clarisonic Mia 2 membersih lebih dalam dari jari kan? =D


for more info korang boleh terus ke





so far fyna puas hati sangat dengan Clarisonic Mia 2 ni..and tunggu my entry for my2nd week of use pula ye? =D