Wednesday, November 30, 2016

How Lasers Compare to Other Skin Treatments


Skin treatments are extremely popular these days, and understandably so. There are a lot of environmental and genetic factors that can lead to the development of certain skin conditions. But the natural process of aging also changes the skin as each of us ages. If you are finding yourself struggling with wrinkles or other skin problems, you should understand how laser treatments compare to other skin procedures that are available to you. That way you can make an informed choice about how to treat your skin.

Laser Procedures Damage Your Skin on Purpose


One negative thing you may have heard about lasers is that you can damage your skin. That is true, but generally speaking they do that damage on purpose. Non-ablative lasers are actually designed to damage the collagen that lies in lower layers of skin cells. The intention is that your body will immediately try to repair that damage by producing more collagen. In the process of repairing the damage done by the laser, previous skin damage will also be repaired, such as minor wrinkles.



There is also laser aesthetic equipment that is known as ablative. Ablative lasers are typically used to resurface the skin. Procedures that use those machines are also often known as laser peels. They can remove dead skin cells, but they can also damage the healthy skin below, and they may leave you temporarily more open to developing infections in your skin.

Side Effects and Issues Associated with Laser Treatments
Aside from skin infections that you could get after some laser treatments, you are also likely to have redness and swelling for a day or two after your appointment is over. During the appointment itself you could also experience some discomfort or require anesthetic so that you don't.
Having the wrong type of laser procedure for your skin type can also be hazardous. It can lead to burns, blisters, or discolored patches of skin. If your skin is either quite dark or extremely oily, you need to be especially careful about selecting the right laser treatment, or you need to seek non-laser alternatives.
Other Light Procedures Offer Less Invasive Alternatives
One of those non-laser alternatives is that you can have a different type of light procedure. Intense pulsed light (IPL) and LED light treatments both offer safer options. They don't produce the concentrated heat of lasers. Instead, they use specific types of light to influence collagen production inside your body without actually doing more damage to your cells in the process.
Non-Light Treatments Are Also Available
There are also plenty of skin treatments available that don't involve light at all. For instance, you could choose to have ultrasound or radio frequency treatments, which use sound waves to vibrate materials inside your skin cells. Those vibrations can help collagen tighten up, slowly smoothing out wrinkles.

For minor skin problems, you also have the option of using creams and lotions. You can do that in the comfort of your own home. There are also certain skincare treatments, such as micro-needling, which can be combined with the use of medicated creams to repair your skin even faster. So, before you sign up for the first laser or other skincare procedure you see, consult your local skincare clinician. Have your skin fully assessed and see what form of skincare you actually need.

Monday, November 28, 2016

Hansaegee November Promotion Set



assalamualaikum hi semua.
Hansaegee Nature ada buat promotion set untuk bulan November ni tau..kalau beli set ni..jimat sikit duit hehe



so dalam video ni fyna ada tunjuk cara pakai set2 promotion

untuk beli boleh terus ke link ini http://hansaegee.com/shop/promotion-1.html





all the product korang boleh beli dengan hansaegee nature 
Website: http://www.hansaegee.com/
Online Shop: http://hansaegee.com/shop/
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Facebook page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Instagram page: hansaegeenature

find me at :
http://www.fynahere.com/
https://www.instagram.com/fynahere/
https://www.instagram.com/byfynahere/
https://www.facebook.com/fynaheremakeupartist/
email : fynahere7@gmail.com

Saturday, November 26, 2016

Bercuti di Terengganu

assalamualaikum hi semua..kalini fyna nak share dengan korang tentang travel fyna ke terengganu baru2 ni..kalau dah follow my instagram for sure korang tahu pasal travel fyna ni kan..

fyna pernah datang sekali tapi tak sempat nak stay di sini jadi kalini fyna plan untuk datang ke sini lagi

bila sebut terengganu mesti korang fikir pasal penyu and pantai kan? hehe sama lah fyna pun..so masa di terengganu fyna booking hotel di Sutra Beach Resort melalui Traveloka sebab fyna dapat harga yang lebih murah dari biasa..bila sampai di sini tak sangka tempat penginapan hotel ini setanding hotel Kuala Lumpur ..view cantik sangat!






Pelbagai jenis hotel di Kuala Terengganu yang ada tapi kami pilih hotel ini..bayangkan bila bangun pagi dengar deruan ombak dan pantai..boleh tengok sunset..alhamdulilah..rasa seronok dan nyaman saja..tak sia2 fyna booking hotel ni..bilik alhamdulilah selesa.sebab fyna bertiga dengan kawan..pagi ni kami minum kopi sambil duduk di beranda tengok pantai..rindunya!

ok lah fyna nak share sikit permandangan di hotel ni






cantik kan? hotel ni is a must kalau korang nak relax2 dan lari dari kesibukkan kota

pasar payang is a must kalau datang sini..fyna suka datang sini..rabun mata tengok barang di sini...dari barang makanan hinggalah pakaian..banyak sangat and harga pun murah2


see telur penyu pun ada! hehe tapi fyna tak beli lah...hmm macam mana agaknya rasanya ye?

lastly jangan lupa untuk cuba ikan celup tepung di tepi2 pantai teranganu.,ada banyak gerai2..so korang boleh pilih saja..harganya agak murah berbanding di tempat fyna..mungkin kerana tempatnya di tepi laut dan rasanya lebih manis dan segar..ahh teringin pula 


ada banyak lagi tempat menarik di teranganu seperti Taman Tamadun Islam yang terketak di pinggir bandaraya..ia menawarkan informasi yang menarik mengenai sejarah ketamaduman agama Islam dan monumen-monumen yang mempunyai seni bina yang indah..Tarikan utama di sini merupakan Masjid Kristal yang diperbuat daripada kaca, besi dan kristal. Bagi pengunjung muslim, anda berpeluang untuk mendirikan solat di sini

next time datang sini fyna akan ke pulau2 yang terdapat di Terangganu ni seperti Pulau Perhentian, Redang, Tenggol dan Lang Tengah sebab pulau2 ni memang terkenal di kalangan pelancong dalam dan luar negara..kalau di pulau lebih banyak lah aktiviti yang boleh di buat kan? menyelam skuba, berkayak dan banyak lagi aktiviti sukan yang lain.. Selain itu, ada di antara mereka yang ke sini hanya untuk merasai pengalaman hidup di kampung. Banyak perkhidmatan homestay Kuala Terengganu yang terdapat di sekitar pulau dan pantai di sini.
bagi fyna kalau korang nak bercuti..datang lah ke terangganu..permandangan yang cantik..makanan yang sedap dna murah..kalau bercuti dalam malaysia bagi fyna kita boleh save cost sebba lebih murah dan setanding dengan negara luar kan? and yang bestknya boleh juga belajar dialek lain hehe..

bercuti bersama kawan baik adalah pengalaman yan paling beharga..sementara masih bujang ni..nak plan travel banyak2 dengan kawan2..dan tak lupa juga akan gunakan perkhidmatan dari traveloka untuk menempah hotel Kuala Terengganu dan tiket penerbangan dengan harga murah..


untuk maklumat lanjut korang boleh ke Traveloka 

Saturday, October 15, 2016

TravelVlog : Langkawi | Hotel,ATV,and More!

assalamualaikum hi semua..baru2 ni fyna ke langkawi..again! hehe i love langkawi so much! tak pernah rasa jemu ke sana..so kalini fyna pergi sebab kerja..and jalan2 lah kan hehe..sebelum ni lambat beli tiket feri and kena naik feri paling last sebab tiket habis..kalini fyna beli tiket awal pagi haaaaaa

untuk ke perlis 1 jam lebih..dekat 2 jam juga lah..tiket feri 9.30pagi.. jadi kononnya pukul 6.30 pagi nak bertolak ke perlis..pi mai pi mai jadi pukul 7.30 .hihi..so pecut lah adik fyna ni and alhamdulilah sampai pukul 9..parking kereta di rumah kawan di kuala perlis ok..jom ke Langkawi!

TIKET FERRY ONLINE 


sewa kereta myvi rm60/day




sebab nak check in hotel tak boleh lagi.kami awal sangat hihi so perut dah lapar..kami ke chenang pilih kedai makan..cari punya cari..ala hentam sajalah..tengok ada 1 kedai arab ni buka..jom lah try..perut dah lapar malas nak memilih kedai 


amboi..kalau tengok presentation memang win lah kan? hehe tapi lamanyaa tunggu makanan sampai and bila sampai..serius sedap gila! ayam lembut..nasi sedap..roti sedap..everything sangat2 sedap! alhamdulilah kenyang...next time boleh datang lagi.

harga kami makan maybe around RM60 (not sure)



RM100/PERSON
SHARING RM120
for 1 hour

masa awal lagi.nak check in hotel tak boleh lagi sebab check in pukul 3..so fyna ajak adik main ATV
fyna teringin nak lasak2 ni tapi selalu fikir tak boleh.tak mampu..tapi kalini malas nak ayu2 lagi so jom kita main ATV..cewah cakap bukan main kan..tapi sebab adik fyna bagitahu atv ni berat la..nanti sakit tangan la apa la so fyna decide untuk sharing je dengan adik.hihi..
tapiii best gila main ATV ni..soon kalau datang lagi fyna nak bawa sendiri..yes agak mencabar..mula2 jalan tar je..then jalan berbatu..then jalan tanah..thennnn haaa berbukitttt!! ada some part yang agak mencabar..kena press minyak kuat2..kalau tak..tak jalan benda ni hihi..our tour guide adik ni muda lagi..perempuan pulak...dia bawak slow je so senang nak ikut.dont worry dia akan selalu pantau kita..10 minit rasa macam 1 jam..sakit punkok hahaha tapi bila masa dah habis..rasa nak main lagi pula..adoiii 






The Villa Langkawi 


RM300 = 2 MALAM

macam biasa kalau nak harga hotel murah memang akan pilih agoda.. alhamdulilah hotel kami sangat2 best! selesa..bersih..bilik besar..kalau korang nak ke langkawi..pilihla hotel ni hehe dekat dengan pantai chenang..tapi kena naik kereta lah..ada private pool..tapi nak mandi kna pakai baju mandi tu..memang idok lahhh..orang chinese and mat saleh mandi lah..kami malas nak terjun sekali..segan hihi

kami pilih bilik biasa saja sebab kami berdua saja tapi dapat bilik besar! dua katil besar! alhamdulilahhhh boleh guling2 katil besar sorang 1 heheh..yang bestnya hotel ni..ada air coway! fyna tak suka minum air mineral biasa..entah lah..tak kena tekak..tapi air coway or air shell..ha..hat tu boleh hihi..so malam2 memang akan isi air coway lah di hotel ni..ok kalini bercuti tak dehydrate.legaa..

1 lagi yang best..breakfast dia..masyallah sedap! walaupun choice sikit..tapi berpuas hati sangat..nasi lemak sedap..spaghetti carbonara sedap..spaghetti bolognese sedap..haih semua sedap la tapi nasi lemak dia memang win!





Seashells Chenang, Laman Padi.

set ikan siakap..rm55 campur air total rm60 (not mistaken)

lepas main ATV penat so kami rest sampai la maghrid..lepas maghrib and perut dah lapar..jom cari makan..sebelum datang langkawi lagi fyna memang teringin nak ke tempat makan ni..alhamdulilah masa kami ke sana..cuaca elok and tak ramai orang..view sini sangat2 cantik! sawah padi and setiap meja disediakan kipas besar..so jangan risau nyamok ke apa ye..memang tak ada..makanan? not bad..tapi agak mahal lah bagi fyna..kami ambil set ikan siakap..









so end of our day berjalan2 di market pantai chenang..

oh ya korang boleh tengok travel vlog fyna di bawah ni ye..




jumpa untuk hari ke 2 pula =)



Thursday, October 13, 2016

one brand tutorial makeup | Cathy doll

hi assalamualaikum semua..ok kalini fyna buat one brand tutorial lagi.yeay!!! now brand from Cathy doll..ala korang tahu kan brand ni?  fyna 1st time guna and suka gilaaaaa why fyna suka? sebab ianya long lasting..full coverage and good for acne skin..kalau korang nak tahu lebih details boleh tengok video di bawah ye


product :
 AA Matte Powder Cushion: RM55.90
 AA Cream : RM39.90
 Nefertiti Contour Kit: RM29.90
 Color Lip Blur : RM29.90
 2in1 Vit C lip Tint : RM25.90

product ni korang boleh dapatkan di guardian
Guardian Malaysia http://bit.ly/29GHllJ

more info
Cathy Doll Malaysia (www.facebook.com/cathydollmy)
Karmarts Malaysia website: www.karmarts.com.my

Thursday, September 29, 2016

my favourite moisturiser + fast ways to get rid of new acne

assalamualaikum hi semua..sorylah fyna jarang update blog ni sebab busy dengan makeup job and jaga family =)

ok kalini fyna nak buat product review pulak lah..so kalau yang memang follow fyna..fyna memang tak suka dah any skincare yang ada banyak kimia..kalau orang cakap 3 hari dah nampak kesan.fyna akan lari jauh2 haha tapi kalau yang punya ingrident semuanya natural..ha fyna tak akan teragak2 untuk try..

so korang pun tahu fyna peminat setia barang dari Hansaegee Nature..dah setahun lebih fyna guna barang makeup dari Hansaegee Nature and alhamdulilah tak ada pun naik jerawat ke apa yang penting makeup jadi gebu and long lasting..

so baru ni Hansaegee Nature ada keluarkan Aqua Whitening Cream ..wah kalau ada whitening ni siapa yang tak suka kan? hehe..so apa lagi..fyna grab la 1 and time tu pula ada sale kan..jom baca review fyna pasal cream ni

Aqua Whitening Cream


[The Special Features]

A super moisture cream of visible water drops effect. After a few massages, water drops form immediately on our skin within seconds, the moisturizer is fully absorbed into the skin. Very refreshing, and no sticky feeling. Perfect for hot weather.
Due to Herbal extract, it soothes skin, and improve moisturizer penetrate deep within skin. Maintains the moisture to form firm skin.
It contains Niacinamide, give bright skin tone, clean & firm skin.
Whitening & Moisturizing effect plus formulated with Herbal extract which give deep penetrate within skin, normalize moisture level in the skin and make clearer & firmer skin.


[How To Use]

1. After cleansing, gently massage an adequate amount onto your face and neck, water drops form will appear on your skin within seconds.
2. Pat your skin until the moisturizer is fully absorbed into the skin.




[The main ingredients]

Niacinamide, Angelica Acutiloba Root Extract, Camellia Japonica Seed Oil, Cnidium Officinale Root Extract, Gardenia Florida Fruit Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Pinus Densiflora Leaf Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Rehmannia Chinensis Root Extract and ect.



my review
1st fyna suka packaging cream ni..kemas dan simple..and tak besar and berat so mudah nak bawa ke mana2..texture cream ni lain sikit..fyna dah banyak guna moisturiser but this one sangat2 lain texture and warna...warna nya putih tapi macam pekat then texturenya bukan jenis pelembab biasa yang cair tu..korang boleh tengok gambar di atas ye..tapi bila apply di muka..oh yes! ianya cepat meresap..sangat senang nak spread..oh lupa nak bagitahu..masa mula2 apply rasa sejuk! hehe and terus muka rasa calm saja then massage sampai cream ni meresap ke muka..then kulit akan terus rasa lembut dan lembab and this cream juga tak rasa melekit tau lepas serap ke kulit.macam tak pakai apa2 je rasa..and selalunya pelembab akan bagi kesan macam glowing kan which is not good for oily skin but this one tak..lepas serap kulit akan nampak biasa saja..and walaupun dah pakai tidur..esok tu bangun tak berminyak pun muka..love! and fyna juga pakai before makeup and lepas pakai cram ni then apply makeup..cantik je result nya and buatkan makeup tahan lama tau..pernah tak korang pakai pelembab then berpeluh2? haaaaaa yang tu jangan pakai sebelum makeup ye..nanti bercapok makeup tu hihi..pakai pelembab/cream yang jenis cepat menyerap so tak lah kacau makeup kita tu plus lepas pakai pelembab ni..kulit jadi lembut..lagi senang foundation tu nak spread tau!

Aqua Whitening Cream ni juga banyak mamfaat tau..selain boleh pakai sebelum makeup..korang boleh je pakai hari2..lepas cuci muka..terus pakai..korang tahu kan memang wajib pakai pelembab lepas cuci muka untuk netralkan balik ph kulit lepas cuci muka..so pakai pelembab ia akan kembalikan ph kulit kita and lock kelembapan tu so tak adalah terlebih minyak atau terlebih kering kulit kita

Aqua Whitening Cream juga boleh mencerahkan..ha dah nama pun whitening cream kan? pakai hari2 and fyna pakai 2 kali sehari..pagi and malam..kulit memang rasa cerah sikit..ala nak tahu kulit cerah ke tak senang je..if ada parut and parut tu dah makin hilang..haa means kulit korang makin cerah lah

fyna suka Aqua Whitening Cream sebab ianya diperbuat dari bahan yang semualajadi which is sangat2 bagus untuk kulit..disebabkan banyak herba yang digunakan ianya juga boleh merawat kulit dari apa2 masaalah..

fyna dah sebulan pakai..and fyna suka dengan resultnya..plus kulit fyna tak lagi terlebih minyak hehe and pores pun makin kecil..cream ni untuk semua jenis kulit tau



[How To Use]

1. After cleansing, gently massage an adequate amount onto your face and neck, water drops form will appear on your skin within seconds.
2. Pat your skin until the moisturizer is fully absorbed into the skin.

macam korang tengok dalam gambar fyna..cream ni macam gel dan bila sapu di tangan ianya melts into water dalam beberapa saat! seriously ianya menyerap dengan cepat..fyna suka bila rasa macam tak pakai apa2 di muka..selalunya any cream akan buat muka berat but this one lain.rasa light sangat bila pegang muka rasa lembut and macam tak pakai apa2 pun  
dalam gambar ke empat korang boleh tengok cream ni bertukar menjadi titis air lepas sapu..best kan? kepada yang tak suka pakai any cream sebab berat muka atau texture yang heavy korang boleh try ni..tak sticky pun and rasa macam sapu air di muka.best!!!


kalau korang berminat dengan Aqua Whitening Cream korang boleh beli di :

hansaegee nature :
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Instagram page: hansaegeenature


_______________________________________________________


tips untuk hilangkan jerawat baru dengan cepat

hi semua..ok sebab ramai sangat yang tanya fyna pasal skin sekrang..ok skin fyna sekrang alhamdulilah ok sangat and jerawat ada je naik but time period je

ok macam mana fyna kecutkan jerawat time period tu dengan cepat?


ha ni lah barang yang fyna guna hehe

kapas
aiken spot away pore refining toner
Aqua Whitening Cream

1. cuci muka dengan bersih2
2.ambil kapas..letak toner di kapas dan apply di seluruh muka dan leher
3.ambil kapas baru..tuangkan toner then letak dekat tempat jerawat tu..letak je and kadang2 fyna tekan2 sikit sebab geram hihi time tengok tv pun tekan je kapas dekat jerawat tu..biar sampai toner tu kering tau..jerawat tu akan rasa pedih and nyut2 tau..
4.ambil Aqua Whitening Cream then apply 1 muka..kenapa fyna guna Aqua Whitening Cream? sebab Aqua Whitening Cream ada herba yang boleh merawat kulit dan juga cooling effect yang ada dalam pelembab ni boleh turn down rasa pedih toner tadi tu..so lepas apply Aqua Whitening Cream memang muka tak akan rasa pedih dah

fyna akan buat 2 ke 3 kali sehari..pagi petang malam..then jerawat akan terus kecut dengan cepat

ok harap tips ni akan membantu korang

jumpa lagi.bye!


Saturday, August 27, 2016

Blush Tone Makeup Tutorial X Hansaegee Nature



assalamualaikum hi semua..tutorial kalini fyna buat sesuai untuk sesiapa yang nak nampak soft sweet gitu..blush tone means fyna main warna blusher saja kalini..senang dan sangat sesuai dengan semua warna kulit.harap korang suka dengan tutorial kalini..
xoxo fyna


product used :
http://hansaegee.com/shop/skin-care/aqua-whitening-cream-1.html
http://hansaegee.com/shop/skin-care/gold-nano-cc-cream.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/vacci-make-up-based.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/liquid-foundation.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/twin-cake.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/loose-powder.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/mascara.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/blusher.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/lipstick.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/pencil-eyeliner.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/pencil-eyebrow.html

hansaegee nature :
Website: http://www.hansaegee.com/
Online Shop: http://hansaegee.com/shop/
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Facebook page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Instagram page: hansaegeenature


contact lens:
prada grey | https://www.instagram.com/auralenskedah/


find me at :
http://www.fynahere.com/
https://www.instagram.com/fynahere/
https://www.instagram.com/byfynahere/
https://www.facebook.com/Fynahere-175724402464743/
email : fynahere85@yahoo.com

thanks =D

Easy Summer Sweat Proof Makeup



assalamualaikum semua.so baru ni fyna ke kelantan and cuaca sana agak panas time siang and sangat sejuk time malam..so masa siang fyna keluar beli barang and fyna pakai a lot of product sebab di kedah ni selalu mendung so memang tak kisah pakai apa pun..tahu tak berpeluh..tapi di kelantan panas so makeup stay but fyna berpeluh gilaa..and bila berpeluh mesti lah tangan ni sibuk nak lap peluh kan? bila lap habisla makeup..and tengok adik fyna, mimi..maintain je..makeup ok..berpeluh pun muka tak peluh pun..so fyna tanya adik fyna..pakai apa? dia cakap cc cream and loose powder vacci from Hansaegee Nature..waa patutlah..so video kalini fyna re-create the look yang mimi pakai..and sekarang pun dah jadi rutin fyna untuk apply semua makeup ni hehe..so kalau korang kulit berminyak and suka berpeluh..try la makeup ni ye =)


product used :
http://hansaegee.com/shop/skin-care/gold-nano-cc-cream.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/loose-powder.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/vacci-make-up-based.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/pencil-eyebrow.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/blusher.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/mascara.html
http://hansaegee.com/shop/make-up/lipstick.html

hansaegee nature :
Website: http://www.hansaegee.com/
Online Shop: http://hansaegee.com/shop/
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Facebook page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Instagram page: hansaegeenature

concealer : mac prolongwear nc30 : http://www.maccosmetics.com.my/product/shaded/9862/10181/Cult-Classics/Pro-Longwear/Pro-Longwear-Concealer/index.tmpl

eyeshadow : colourpop game face : https://colourpop.com/products/game-face

Makeup Geek Eyeshadow Pan - Crème Brulee : http://www.beautyhearts.com.my/product-1446394.html

contact lens:
puffy brown  : https://www.instagram.com/bigmouth_lockers/

breena beauty : Face Luxe Brush - B101 
http://breenabeauty.com/products/face-luxe-brush

everyday mineral blending eye brush
http://www.lazada.com.my/catalog/?q=everyday+mineral+brush

brushes :
Chriszen Professional Makeup Brushes
http://www.chriszen.com/product/chriszen-professional-makeup-brushes-12pcs/

Real Techniques Miracle Complexion Sponge
http://my.iherb.com/Real-Techniques-by-Samantha-Chapman-Miracle-Complexion-Sponge-Base-1-Sponge/52027