Tuesday, June 14, 2016

Makeup NO Makeup Look | Natural on Ramadhan X Hansaegee Nature

assalamualaikum semua..selamat berpuasa  kalini fyna buat tutorial yang sesuai di apply time puasa ni..simple..tak over and menyihatkan muka..fyna banyak guna makeup dari Hansaegee Nature ni sebab ianya mineral dah tak buat muka fyna naik jerawat walaupun pakai sampai malam and tak pecah or bercapuk langsung ok? sebab ianya mineral so ianya tak harsh kan kulit kita tapi bagi vitamin pada kulit insyallah
product used :

contact lens:

__________________
hansaegee nature :
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Facebook page: Hansaegee Nature
Instagram page: hansaegeenature

Friday, June 3, 2016

review : DUOYA FIBRE BIG MASCARA WATERPROOF



assalamualaikum hi semua! ok kalini fyna nak review mascara che taaa..


DUOYA FIBRE BIG MASCARA WATERPROOF


mula2 fyna ingat Che Ta keluarkan mascara hihi..rupanya mascara ala Che Ta..Che Ta kan suka pakai bulu mata palsu..tapi dengan mascara ni korang tak perlu nak pakai bulu bulu bagai..pakai mascara ni je terus nampak macam bulu mata palsu Che Ta..

amboi! ye ke? 
nak tahu boleh ke tak jadi macam bulu mata Che Ta..teruskan membaca ya =D

the packaging





ok 1st kita tengok pakaging dulu..mascara ni agak besar..so kalau besar banyak la agaknya kuantiti dalam tu kan? tema warna black red..simple and nice..besarnya sama dengan mascara lain cuma maybe gemok sikit hehe

kelebihan mascara


long lasting
15ml standard vol mascara.
tahan selama 2-4 bulan keatas
mudah dicuci
waterproof- x mudah comot
melebatkan bulu mata
memanjangka bulu mata
bulu mata lebih lentik
mempunyai fiber hanya dalam 1 stick sahaja
mempunyai Vitamin B5 yg akan menjaga bulu mata original anda.

Pros
at 1st masa tengak femes mascara ni..and diorang kata ni fibre mascara and fyna pun dah pernah merasai pengalaman fibre mascara ni and i hate it! 1st sebab ianya susah nak apply..2nd sebab fibre tu mudah jatuh and buat bawah mata comot..but this one dah include dalam tu sekali..so far fyna pakai mascara ni tak comot2 pun and stay macam tu je sampai malam

act fyna tak suka sangat sebab masa pakai 1 coat..rasa thin layer je..just coat my lash je..tak pula bagi tebal ke panjang kan..tapi bila fyna betul2 take time..apply mascara ni..haa baru nampak beza nya..memang mata che taaa..terkejut tengok bulu mata sendiri hehe..yang paling bestnya bulu mata bawah senang gila nak apply..maybe sebab bentuk berus..so bila apply di bulu mata bawah memang tak comot

waterproof tapi senang cuci..ha macam mana tu?macam kalau korang nagis ke apa memang tak akan jadi hitam2 la bawah mata...cuma bila nak cuci korang kena sapu2 air then tunggu kejap..lepas tu baru tarik mascara dari bulu mata pelan2..ha time tu mascara dah kembang so senang la keluar..kalau korang terus tonyoh dengan air memang mascara ni tak keluar

harga berpatutan..tak mahal sangat..sesuai la dengan result yang da bomb!


Cons
takes time untuk kering..so lepas 1 coat korang kena biarkan kering sikit..sikit je tau..then baru boleh apply 2nd coat..sebab kalau apply time basah takut mata jadi messy

How often do i use?
kalau nak keluar and if nak nampak mta galak..wajib guna hehe and sebab ianya wudhu friendly..so bagi fyna tak menyusahkan fyna and mata pun tak sakit2 kena tonyoh kuat2


-Would i recommend to others?
oh yes! sesiapa yang bulu mata pendek.nipis..try la pakai..ianya memang memanjang dan melebatkan

______________________________________________


ok jom tengok cara fyna pakai


 ni mata fyna tampa any mascara

fyna curl dengan eyelash curler so kalau tengok bulu mata fyna ni nipis tak panjang
bulu mata bawah? segan nak tunjuk agaknya haha


1 COAT





ini result 1 coat mascara..bagi fyna..ianya buatkan bulu mata fyna lebih panjang and lebat sikit..and bulu mata bawah ada? hihi..selalu fyna fail bulu mata bawah ni..tapi sekali coat..hmm not bad =D


2nd COAT




makin panjang and lebat pula bulu mata fyna ni...and see bulu mata bawah? hihi excited!


3rd COAT



im in loveeeeeee
3 coat atas bawah dah boleh buatkan bulu mata macam bulu mata palsu




pakai lens sikit feeling mata omputih hihi

see the different? so kalau yang ada masaalah nak akai mascara bawah..jangan risau..guna je mascara ni..terus akan keluar korang punya bulu mata bawah 

korang pernah pakai mascara ni?

______________________________________________


harga
RM 45.00 

boleh di beli di 

hp : :013-602 1622





Saturday, May 28, 2016

review : Honey Bee Venom Multi-solution cream

assalamualaikum

hye semua..dah lama kan fyna tak buat review...jadi harini ada masa sedikit so fyna nak review 1 product yang sangat popular sekarang ni..

Honey Bee Venom Multi-solution cream







Sapuan Krim Khas mengandungi racun lebah, propolis dan royal jelly untuk melegakan masalah kulit
Mengandungi 5 % racun lebah racun , ekstrak madu , ekstrak propolis dan ekstrak jeli diraja yang meremajakan kulit , krim ini melembabkan kulit yang kusam dan kurang bermaya
Semua dalam satu krim menjaga kebimbangan kulit yang kompleks dan bermasalah jerawat dan kekeringan
Penjagaan untuk pelbagai masalah kulit seperti kekeringan daripada rangsangan udara kotor, kekurangan air dan perbagai masalah jerawat.
Ia menjadikan kulit licin , berdaya tahan dan berseri kulit dan penuh dengan kelembapan. Asid hyaluronik meningkatan kolagen dan kandungan kelembapan pada kulit untuk kulit terus lembut dan tegas ringan , preskripsi untuk melegakan kulit jerawat.
Ia adalah selamat untuk digunakan kerana ia tidak mengandungi paraben , minyak mineral atau benzophenone - 4.

fyna dah lama guna pelembab ni..sebelum ni fyna tercari-cari juga pelembab yang sesuai untuk client fyna..yes! semua tahu kan pelembab wajib pakai before makeup..susah nak cari 1 pelembab yang sesuai untuk semua kulit..ya lah kulit client semua tak sama..kering.oily..combo..tapi pelembab ni sangat2 best and sesuai sangat2 dengan kulit client fyna..

Pros
- wangi..bila apply di kulit client mesti diorang akan tanya cream apa ni? wangi...hehe  buatkan makeup tahan lama! boleh di katakan semua makeup artist guna pelembab ni before makeup..selain buatkan makeup tahan lama..ia juga buatkan kulit jadi moist and glow..selain itu pelembab ni juga boleh buatkan kulit yang kering jadi lembab..kulit yang mengelupas jadi elok..ada testimoni yang baru ni..apply pada skin anaknya yang ada sakit kulit..sekali sapu terus ok..wahhhhhh seronok kan dengar? 


Cons
- tapi tak sesuai dengan skin fyna =( fyna alergic pada racun lebah...fyna pernah guna dulu..cantik je makeup.tak pecah pun makeup walaupun dah berjam2 pakai..tapi bila remove keluar tompok2 merah..2nd time pakai pun sama juga..keluar tompok2 merah so dari situ fyna tahu yang fyna alergic dengan anything yang ada lebah


Smell
- sangat wangi..

Texture
-like gel creamy..agak likat tapi sangat senang bila spread

- Application
boleh apply guna jari atau brush

How often do i use?
setiap kali bila nak makeup client =) wajib ada dalam makeup bag


-Would i recommend to others?
oh yes! sesiapa ada masaalah kulit and tercari2 pelembab..try lah pelembab ni..memang sangat bagus.ia bukan saja melembab tapi juga merawat

______________________________________________

harga
RM 70.00 (offer) 
( harga sebenarn RM 78.00)

boleh di beli di 
hp : 0135190226


Friday, May 27, 2016

4 ways to use cc cream

assalamualaikum semua

sejak fyna buat review pasal cc cream..ramai betul yang send message kat fyna macam mana nak pakai cc cream..dengan apa nak pakai and so on..so disebabkan itu fyna ada buat 1 video tutorial untuk korang follow..

ok sebelum tu fyna nak share 1 testimoni pengguna setia cc cream dari hansaegee ni



best kan? so korang pun kena ada juga 1 tau! 

ok back to my tutorial..sebenarnya senang saja pakai cc cream ni sebab cc cream ni tak ada warna..so kalau tonyoh2 je pun tak apa..tak bercapuk hihi

kalau kulit yang flawless..korang boleh pakai cc cream ni saja..sebab cc cream ni buatkan effect glowing..cerah..

tapi kalau ada masaalah kulit macam fyna?


cc cream + loose powder

cara ni paling mudah and cepat..dan juga nampak natural...sesuai untuk makeup harian..


cc cream + twin cake

ok ini kalau yang nak nampak flawless and more coverage..twin cake ialah powder foundation..fyna tak basahkan span pun..just pakai macam tu je..sebab texture dia senang nak di blend and memang full coverage..


cc cream + makeup base + powder pact

kalau nak nampak muka glow cerah and yang ini sesuai..kalau ada jerawat merah2 atau scar ke..boleh try combo ni..fyna campur cc cream dengan green makeup base sebab nak hilangkan merah2 jerawat muka..semua dah tahu kalau green memang boleh neutralkan balik merah2 muka kan..powder pact ni sangat light..lebih kurang loose powder tapi dengan coverage yang skit


cc cream + liquid foundation + loose powder

ha combo ni sangat2 sesuai kalau nak nampak full coverage but still natural..sesuai la untuk ke event or kalau nak guna untuk wedding pun sesuai..full coverage..tahan lama..

ok di bawah ni fyna shared video cara apply cc cream



entry lebih details tentang cc cream



all the product korang boleh beli dengan hansaegee nature 
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Instagram page: hansaegeenature


Wednesday, March 16, 2016

kulit selembut bayi




Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum semua..akhirnya setelah try and error fyna akan keluarkan Glow Bodyscrub yang sangat bagus dan sangat2 sesuai untuk semua terutamanya bakal2 pengantin..fyna tahu susah nak dapatkan kulit badan yang halus dan lembut dalam jangkamasa yang cepat kan? jangan risau..dalam Glow Bodyscrub ni fyna gunakan 100% bahan semualajadi yang langsung tak berbahaya pada kulit..



insyallah..hanya dengan sekali pemakaian korang akan rasa instant result..

kulit yang kasar...kusam...kering..ada bump2 kecil di lengan (chicken skin)..akan hilang..hanya dalam sekali pemakaian..

parut..jerawat..stretch mark akan hilang beransur2..

kalau pakai hari2 lagi akan nampak kesan..=)


tips untuk bakal pengantin yang busy :
sebelum akad nikah..scrub badan menggunakan Glow Bodyscrub time mandi..so kulit akan jadi instant lembut bila disentuh

seminggu/sebulan sebelum berkahwin:
scrub badan sekali sehari..buat tiap2 hari..segala masaalah kulit akan hilang
*depends pada penerimaan kulit masing2..



result:
kulit akan jadi lembut
kulit jadi lebih halus
kulit akan jadi lebih cerah
kulit jadi lembab
jerawat di badan akan hilang
parut jerawat akan hilang
selulit akan pudar/hilang
bau badan akan hilang
kulit akan jadi lebih tegang


cara pemakaian 


1. apply Glow Bodyscrub di seluruh badan 
2. bilas dengan air
3. gunakan Hand glove body scrubber untuk remove segala scrub yang melekat di badan ( boleh di beli di watson/guardian/tesco/giant dll ..harga rm5 saja)
4. result . kulit jadi lembut cerah dan glow

scrub ini juga amat sesuai jika ada yang mengalami gatal2..melegakan kurap

harga RM25 sebotol ( 146gm )
RM50 untuk 2 botol include postage
whatsap +60103978717

1 botol tahan dalam 3 minggu
*mengikut cara pemakaian/saiz badan

Saturday, March 12, 2016

tips untuk bakal pengantin + muslimah spa

assalamualaikum hi semua

harini fyna nak bagi tips sikit sedikit preparation sebelum hari bahagia..yes fyna belum berkahwin..but as a makeup artist fyna tahu lah juga apa yang korang kena prepare sebelum big day kan..

selain diet..korang juga perlu makanan yang seimbang tau..so sebulan sebelum berkahwin..make sure minum banyak air..control makanan yang tak helthy like junk food or makanan berminyak..lebihkan makan buah..dalam sebulan tu sebenarnya boleh je kalau korang nak kuruskan badan tapi kena berusaha sikit lah..so that masa hari bahagia nanti tak payahlah susah2 pakai korset..mak aiii korang pun tahu kan panasnya pakai korset..tambahan dengan cuaca yang panas..macam nak pengsan..eh ya la fyna pun pernah juga pakai korset tau hihi..bukan apa..nanti makeup cepat je cair..tambah dengan peluh..dengan korang tonyoh2 dengan tisu

ramai cust fyna ada masaalah silap pergi buat facial..habis musnah muka..silap pakai skincara..konon dalam seminggu dah boleh cerah gebu..tapi apa yang dapat? haa..kesian tau..ada yang pesan fyna tak nak makeup tebal2 sebab kulit tengah sakit..em tapi dah parut and jerawat banyak..macam mana pulakkk

sebulan sebelum berkahwin jangan lah memandai2 buat yang tak pernah buat..bukan masanya untuk test facial.skincare and so on..kecuali tempat treatment korang nak pergi tu memang dah biasa..ha tu lain lah

ok now korang jangan risau..fyna nak bagi cara macam mana korang nak cantik masa hari bahagia tapi tak tahu macam mana nak buat

pergi SPA..
yes SPA memang kawan baik untuk bakal bride..jangan bagi alasan tak sempat..buang masa and so on ok..honestly dah banyak spa fyna pergi..tapi tak pernah repeat..tapi kalini fyna dah jumpa spa yang menepati hati sanubari ni..

fyna dah dengan banyak good review dari kawan and client fyna..so fyna pun nak pergi test lah..ok ini adalah honest review dari fyna kepada semua ye

high expactation fyna untuk ke spa ni..dah banyak spa fyna try..ada yang serabut..kotor..bising..terlalu open..sigh! so fyna memang dah stop ke spa..agak lama tak ke spa act..ok jom tengok review fyna mengenai spa no


Rusila Spa




Rusila Spa ni kepunyaan kak noor..yes melayu kita hehe..kak noor bermula dengan kerjaya sebagai makeup artist then kak noor nak kembangkan perniagaannya dengan buka spa ini.



mula2 sampai di spa ni fyna tertarik dengan banner yang ada di bawah..



Spa ialah muslimah spa..jadi memang untuk kaum wanita sahaja..lelaki tak boleh masuk.tak kira lah suami ke ayah ke..tak boleh ye..





selalunya spa akan ada pintu bercermin kan? tak kisahlah cermin tu gelap ke cerah tapi mesti bercermin..tapi spa ni pintu tutup habis..macam pintu rumah tu..so kalau nak masuk kena tekan loceng..waaah sangat tertutup..



bila masuk..ruangan menunggu sangat calm and cantik..tak serabut pun..tersusun kemas je









i just love the details!





ok jom round2 Rusila Spa ni



ruangan makeup dan rambut dan menunggu









ruangan manicure and pedicure







ruangan body treatment













ruangan facial










lepas dah round-round Rusila spa..fyna sangat berpuas hati dengan tempat yang tertutup dan sangat privacy..fyna decide untuk buat full treatment..so kak noor bagi list untuk fyna pilih..sekarang ada promosi 20% untuk bakal2 pengantin..memandangkan fyna bukan pengantin..tapi sebab bulan 3 ni fyna banyak job..seminggu tak cuti langsung..so fyna decide nak buat full treatment..so bolehla prepare untuk job yang banyak..so rasa fresh sikit kan?

sambil bincang2 dengan kak noor..fyna dihidangkan dengan green tea..sedap!





ini adalah pakej yang kak noor sarankan..act ada saja pakej yang below rm100 tapi fyna nak try yang the best so fyna ambil pakej Puteri Kayangan





pakej ni kalau korang nak booking juga..kak noor suggest untuk buat appointment dulu sebab diorang akan bagi full attention pada korang..hanya korang saja tau..tak ada share2 dengan yang lain..



waaa fyna dengar pun rasa best! sebab ya lah..malu tau nak buat treatment ramai2..kalau facial tak apa..ini kalau treatment lulur la apa la..of cos la nak kena sexy2 kan..hihi..bila kak noor cakap macam tu..rasa alhamdulilah..lega la sikit hihi



pekerja yang layan fyna untuk body treatment adalah aza



herbal steam



ni 1st time tau fyna stim badan..nervous juga act tapi belum cuba belum tahu kan? so diorang bagi kain batik untuk fyna pakai..dalam steamer nanti kena buang kain batik ni..sebab nak bagi fully kena body..so lepas dah masuk mula2 fyna rasa ok..then aza malapkan lampu and tutup tirai..dekat Rusila Spa ni diorang pasangkan music tau..honestly bila dengar music tu rasa calm sangat..and tak bunyi bising orang cakap pun..so fyna boleh relax and layan je music tu..fyna steam dalam 15minit je and ada masa diorang datang check tanya ok tak? panas tak? so far alhamdulilah fyna suka buat steam..walaupun panas  tapi rasa refresh

foot soak


lepas keluar dari steam..aza suruh lap badan then aza bagi kain batik baru then aza suruh fyna rendam kaki dalam ni sambil dia urut2 kaki fyna..

full body scrub + full body masker 


bahan2 

selalunya kalau cakap pasal scrub..ramai yang cakap tak nak sebab sakit kan? tapi scrub kat sini halus je..relax je..tak sakit and best sangat diorang tonyoh3 scrub tu untuk hilangkan daki and sel kulit mati dekat badan then diorang letak masker..sejukk hihi..then relax jap sambil tunggu kering..

milk,flower and lime bath



ha ni yang ditunggu2 ni..nak berendam dalam tab..seronok tengok diorang tabur bunga dalam tu..susu kan bagus untuk kulit..ianya buatkan kulit lebih halus dan cerah..ditambah dengan lime and bunga..bertambah segar and wangi lah badan nanti

full body massage

this is the best! lepas keluar dari tab..rasa segar then aza suruh baring atas katil yang dia dah bersihkan..wahh sini semuanya bersih2..suka! then aza start lumur fyna dengan oil and urut fyna.adoi sedap gila dia urut..and lamaa..so kalau korang stress atau rasa sengal2 badan,,datang urut di sini..memang sedap gila..lepas habis urut rasa macam nak tidur je sebab badan rasa lega and hilang semua stress


lepas treatment diorang ada bagi makan2 sikit..fyna tak lapar pun tapi bila dan kek depan mata..apa lagi hihi

jangan lupa sebelum buat treatment makan dulu tau..sebab treatment ni lama..

full facial treatment



facial treatment paling fyna takut act..sebab pernah pergi spa2 rosak habis muka..tapi sebab kak noor cakap diorang guna bahan organic yang mild..so fyna pun cuba..alhamdulillah..tak naik jerawat di muka fyna lepas treatment..
apa yang fyna suka pasal facial kat sini ialah..diorang sangat2 gentle..lembut je pegang muka fyna..and dengan lampu yang suram..and music yang mendamaikan..plus diorang tak hala mata fyna direct lampu..siapa yang pernah pergi spa..tahu kan kalau nak picit2 blackhead whitehead jerawat semua..diorang akan pakai lampu terang kan? kadang2 sakit mata ni..tapi sini diorang tutup dengan towel tebal dekat mata..haaa lain kan? and honestly fyna jarang tidur kalau buat facial..tapi kalini fyna kalah..tertidur! ihih rasa macam tak percaya je..and diorang pun ada urut2 bahu and kepala..sebab kalau lama2 baring akan lenguh2 kan? so dengan cara ni buatkan kita tak lenguh..lagilah fyna nak tidur..

kesimpulannya

i loveeee this spa so much!
1. untuk muslimah saja so kalau nak free hair pun boleh je
2. kemas..susunan barangan semuanya kemas teratur
3. bersih..tak jumpa pula any habuk..kebersihan sangat penting sebab ianya melibatkan kulit kita kan? and towel..kain..dan span bersih memang banyak..
4. tenang..tak ada music yang kuat..tak ada orang bercakap kuat2..cuma music yang dipasang dapat merelaxkan minda
5. privacy..tak campur2 dengan cust lain
6. suasana yang tenang dan lampu yang malap..sesuai sangat untuk yang nak relax..tak sakit mata bila buat treatment
7. pekerja yang selalu senyum.peramah dan caring..selalu check and tanya ok tak?
8. pekerja yang mahir dan berpengalaman
9. rusila spa menggunakan natural product..so tak akan ada side effect ke atas badan 

so kepada sesiapa sahaja terutamanya pengantin..fyna sugest datang ke spa ni..relaxkan diri sebelum big day.kalau tak tahu nak buat treatment apa..kak noor boleh sugestkan..

kalau ada yang nak ke Rusila Spa ni jangan lupa mention nama fyna ye..korang akan dapat 20% less =)

oh ya..kalau nak ke Spa ni make sure call dulu ye..so boleh atur masa yang sesuai =)


Rusila Spa
no 17 jln blm 6/2,
bandar laguna Merbok.
08000 Sungai Petani

0195476563