Thursday, December 11, 2014

mascara melentik + memanjangkan dan senang cuci!

assalamualaikum

fyna act dah lama tak pakai eyeliner sejak guna mascara dari vacci ni
dulu fyna tak suka pakai mascara sebab nak remove tu..alahai susah sangat..kena apply eye remover untuk remove mascara..kalau tak remove betul2 mata akan jadi panda..


sejak guna vacci mascara fyna memang dah tinggalkan eyeliner sebab fyna dah tak risau mata panda..fyna dah tak risau bulu mata tertarik..adoi sakit! fyna dah tak akan rasa..alahai malasnya nak remove mascara ni.emm

so now fyna pakai banyak2 pun dah tak kisah sekrang..mata cantik and mata tak sakit bila remove hehe

so jom fyna introduce my bestfren

vacci mascara from hansaegee





Type: Mascara 
Use: Eye 
Volumes: 10g, Size: 25.5 x 19.5 x 133(mm)


[The Special Features] 
It offers nutrition to your eyelashes due to Vitamin inductor and natural mineral oil, and you can make lively eyes with curling effect and rich volume.


Especially, it intends to easily erase when you wash your eyes, so it can minimize damage of eyes, and there is no powder spreading because of hanging to eyes strongly.

[The Main Ingredients] 
Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.


[How to Use] 
Roll an appropriate amount of mascara on your eyes by using Mascara brush.


i always adore vacci punya design..cantik.nampak mahal..love it!
berus jenis lengkung ni sesuai untuk lentik kan bulu mata..in case terlupa bawa pengepit mata..tak apa.bulu mata boleh juga lentik dengan berus ni

swatch!


ni bulu mata betul fyna
nipis je hehe



1 coat / sekali sapuan
ia memanjangkan bulu mata fyna kan..nampak macam real bulu mata


2coat / 2 sapuan
bulu mata lebih tebal..selalunya fyna stop dalam 2coat saja..bagi fyna ini dah cukup cun dah hehe
btw bulu mata bawa fyna memang sikit saja..so agak susah sebenarnya nak apply di bulu mata bawah.so fyna memang tak apply di bulu mata bawah selalunya hehe



3 coat / 3 sapuan
ok 3 sapuan memang nampak bulu mata panjang and lebat tapi agak berketul kan?
it ok kalau berketul korang ambil sikat kening..just berus di bulu mata ni so mascara tu tak akan berketul lagi




see the result?
so mascara ni memang memanjangkan dan melebatkan


cara nak remover mascara ni senang saja
basahkan jari then tarik je mascara tu.senang kan?

mascara ni tak waterproof so orang yang selalu menangis hehe and selalu berpeluh agak tak sesuai but if nak pakai juga boleh..korang apply vacci mascara dulu then apply waterproof mascara then mascara korang akan stay all day

bagi fyna fyna suka mascara yang tak waterproof,senang..bila keluar..nak solat pun senang

and sesetengah mascara bila kering..ia akan masuk ke dalam mata kan? macam fyna yang selalu pakai contact lens.memang rasa annoying gila bila habuk mascara masuk mata.then mata mula lah jadi merah
but dengan vacci mascara ni..bila kering ianya akan stay in place..tak ada habuk2 jatuh di pipi tiba2..tak ada yang tiba2 masuk dalam mata..jadi mata pun tak sakit kan?

the best thing about this mascara is ianya 100% mineral..so sensetif eye jangan risau ye sebab mascara ni ada natural mineral oil..di samping menjaga bulu mata..ianya boleh buatkan bulu mata lebat dengan sapuan mascara and stay lentik all day long


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com




holiday : cameron highland with bff

assalamualaikum

hi guys! so asyik review barang saja kan..kalini fyna nak cerita sikit pasal fyna pergi bercuti di cameron bulan 9 baru ni..terlupa pula nak update pasal percutian tu dekat blog ni hehe

mula2 fyna nak ucap thanks sangat2 kepada my bestfrens baby and laily sebab sanggup ambil cuti sebab nak pergi bercuti dengan fyna hehe and mereka dah sedia maklum yang weekend memang fyna busy so nak tak nak mereka lah kena korban sikit hihi

so act plan nak bercuti ni tak sampai seminggu pun..mula2 decide nak ke langkawi..tapi a day before nak ke langkawi ada pula keluar macam2 cerita di facebook..kata tsunami lah..laut ombak kuat lah and so on..bayangkan sehari sebelum hari yang plan tu..semua dah ambil cuti..so masing2 macam blur sekejap..bincang punya bincang sampai ada yang merajuk marah haha..kononnya tak nak lah p bercuti and so on..bayangkan sorang di baling.sorang di kuli,.sorang di sungai petani..berbincang dengan phone sajalah..selalunya baby lah jadi orang tengah

plan punya plan decide nak ke cameron highland..sebab masik2 tak nak pergi tempat pantai..so dengan kereta belum servis sebab nak ke cameron ambil masa 4-5 jam juga tau..laily cari kereta sewa haritu juga haha..bila ingat balik nak tergelak pun ada..

kononya nak bertolak sesudah subuh..last2 pukul 9pagi baru bertolak..sebab macam2 hal pula berlaku malam before nak bercuti..ada yang tak tidur lah..ada yang marah merajuk.adoi..walaupun semua dah 29 tahun..biasalah perempuan kan =P

but at the end,,kami sampai juga ke cameron..alhamdulilah


ni 2nd time fyna ke sana..last pergi umur 11 tahun rasanya..and sebab laily baru saja pergi so agak expert lah konon si tour guide ni hehe


1st kami ke cameron lavender..masyallah cantik betuk tempat ni..banyak sangat bunga,,



ok done

next stop ke butterfly farm pula
masa kami masuk ke farm tu sejuk sangat and rama2 semua macam tidur je haha..tak ada yang terbang2..baru terbayang rama2 terbang =.= salah time lah ni





nah sempat lagi ukir nama dekat pokok cactus heehehe

next stop

ladang boh
masing2 belagak tak nak singgah di bharat sebab tak dapat pegang daun teh..so nak juga cari ladang boh sampai terlajak sebab tak jumpa signboard haha

then ladang boh tu ada di puncak..tinggi sangat..so drive ke atas puncak ambil masa dekat setengah jam rasa plus laily bawa kereta yang slow sangat2 haha..jalan pula kecik nasib baiklah tak ada sangat kereta..kalau tak jenuh


akhirnya sampai sudah di ladang boh ni..alhamdulilah setelah sesat2..sampai juga..bangga lah juga hehe







haha time ni kononnya nak ambil gambar ber3..letak camera dekat pokok teh.set timer then lari sambil posing haha


and last one


nak makan strawberry cake ice cream and so on tak dapat sebab masa masuk sini diorang dah nak tutup.too bad =( so ambil gambar sekejap saja dalam ni 

btw ada juga singah kea farm..ahh sukanya kat sana..macam2 sayur..murah2..fyna ada juga beli pokok lavender..alhamdulilah till now lavernder tu still berbunga..pandai mak jaga hehe..and try air kelapa laut.so yummy!

otw pulang baby nak sangat beli madu yang orang asli jual..time tu dah pukul 7 lebih..memang tak ada rezeki nampaknya tapi alhamdulilah..ada 1 saja pondok tepi jalan yang still madu tersusun elok


yeay dapat juga beli

honestly ni lah percutian yang paling gila2..
plan last minit
balik hari ( tak stay tidur sana)
tak cukup tidur..time dalam kereta masing2 gilir bawa kereta and ambil time lelap di belakang
so sampai di rumah pukul 1 pagi
laily muntah2 even dah makan ubat haha
fyna pun pening juga bila baby bawa kereta,,memang laju..tapi sempat makan ubat



so far percutian singkat ni best sangat2! lepas ni jom rancang percutian yang macam ni lagi haha


friends forever


Monday, December 8, 2014

guna toner di kaki?

assalamualaikum

semua orang ada 1 toner..toner memang wajib untuk mengimbangi semula keseimbangan ph kulit muka kita
selain itu ianya boleh remove kulit mati..kecilkan pores and hilangkan kulit kusam

untuk pemilihan toner haruslah sesuai dengan kulit ye..yang dry.oily or sensitive skin

so selain digunakan untuk kulit wajah.fyna ada 1 tips yang boleh di gunakan di tempat lain selain di wajah

di kaki!


bagi fyna time mandi guna sabun..gosok2 kat kaki..ok dah bersih

one day fyna ada pergi ke 1 tempat..tempat tu kalau nak masuk kena buka kasut..so fyna duduk di satu sudut..then banyak yang lalu lalang..so secara tak sengaja terpandang banyak betul kaki hahha

and ada kaki yang cantik lembut bersih and ada kaki yang................you know what i mean kan?

so fyna pun tengok kaki sendiri..ok macam bersih je

bila balik dari rumah pun still belek2 kaki haha..terbawa2 kaki2 yang fyna tengok tadi kot

and fyna nak pasti kan kaki fyna betul2 bersih..fyna ambil toner
tuang di kapas
then gosok2 di kaki
guess what?????
keluar kotoran yang..euwww geli sangat

so start dari haritu almost hari2 fyna akan bersihkan kaki dengan toner

and now fyna rasa kaki fyna lebih bersih and cantik dari sebelum ni hehe

but toner sebenarnya sangat2 bagus dalam membuang daki.
honestly fyna tonyoh2 dengan toner di kaki..leher..siku..lutut..bawah dada (garisan bra)..ketiak and pinggang..
but make sure after toner apply lotion.fyna suka guna body butter sebab texturenya agak rich

so why not korang cuba gunakan toner seadanya..and 1st step..guna di bahagian kaki and you guys akan terkejut bila lihat kesan yang ada di kapas nanti

owh btw fyna guna Eucerin Dermo Purifyer Toner untuk badan sebab tersalah 
beli..tak tahu pula ada alcohol hehe sebab kulit muka fyna sensetif so yang beralcohol agak kuat untuk kulit muka.tapi untuk kulit kaki tak apa =P


Thursday, December 4, 2014

macam mana nak dapatkan kulit selembut bayi

assalamualaikum

kulit lembut macam baby memang menjadi idaman kaum wanita
cuba goreskan lengan korang.ada tak garisan putih? meaning kulit korang kering and perlukan perhatian..

untuk yang nak berkahwin..amat digalakkan untuk pakai 3 serangkai ni untuk badan..dalam sehari saja korang boleh dapatkan kulit lembut macam bayi..tak perlu ke spa dah..untuk scrub pakai 2 atau 3 kali seminggu..body butter and lotion amalkan hari2..insyallah bila hari kawin korang tak kan risau badan kasar bila disentuh =D

so fyna suggestkan korang 3 product yang boleh buatkan kulit korang lembut dalam masa yang singkat..hanya sekali guna kulit dah selembut bayi

YOKO SPA MILK SALT SHOWER BATH 






[ Description ]
Yogurt Spa Milk Salt Shower Bath is for exfoliating and nourishing skin with Vitamin E, Milk Protein, with natural salt benefits. It provides nourishment to your skin with milk protein. It removes dirt deposit and dead skin cells from your body, giving you a new radiant skin.
[ Directions ]
Pour spa Milk Salt Shower Bath on your hand. Rub gently in circular motion on wet skin. Leave it on your skin for 3 minutes and then rinse off with clean water. After use, you can feel your skin softness and smoothness.
[ Ingredients ]
Sodium Chloride, Sodium Laureth Sulfate, Glycerin, Sodium Lauryl Sulfate, Fragrance, Cocamide DEA, Olive Fruit Oil, Vitamin B3, Lactis Serum Proteinum (Milk Protein), Phenoxyethanol, Collagen, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Citric Acid, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben
[ Size ]
250g
RM 20.00

milk salt ni macam scrub ye..ia berfungsi untuk menanggalkan kulit mati..menghaluskan kulit..melembabkan kulit dan mencerahkan kulit

di sebabkan scrub ni diperbuat dari susu..so memang dah sah ianya akan boleh buatkan kulit kita cerah

fyna sukakan scrub yang kasar sebab yang kasar akan dapat result yang cepat..siapa yang suka scrub akan paham maksud  fyna ni..kalau kulit korang kusam.kasar..and nak cari scrub.please test dulu scrub tu..kalau jenis cair..lupakan lah..ia tak akan ada effect pun pada kulit kita
untuk kulit yang kasar kusam and so on..cari scrub yang kasar..texturenya macam garam ..ha ini sangat2 bagus

YOKO SPA MILK SALT SHOWER BATH texturenya macam garam..kasar..dan berbau susu..ops! fyna memang tak suka susu..tapi ni susu wangi ok..so susu untuk kulit sangat2 lah sesuai!
kulit fyna sensetif tapi walaupun ianya kasar..bila sental2 kulit..texturenya akan bertukar menjadi lembut so tak lah kulit kita sakit kan..

caranya :
1. basahkan badan sedikit
2.ambil sedikit YOKO SPA MILK SALT SHOWER BATH then sapu di kulit korang..di mana yang paling kasar macam siku..lutut..punggung..ha lebihkan area tu..then ketiak atau celah2 pun kosong kuat2..
3.biar dalam 3 minit then bilas  

1st time user korang akan terus impress dengan result yang korang dapat serta merta.kulit korang akan rasa macam baby..sangat2 lembut..licin..trust me! fyna pun terkejut hihi
seronok sangat sebab dah lama tak scrub badan ni.bila scrub sekali rasa seronoknya and bau pun macam baby..lembut saja baunya 

fyna ada kulit kasar di siku kiri.kadang2 garu2 sampai luka.so fyna sental dengan scrub ni..tonyoh betul2 and terus kering2 tu hilang..it work like magic!

but if ada badan korang yang luka.please avoid tempat luka tu sebab scrub ni garam kan..ia akan pedih sikit l tempat tu


ok lepas dah scrub..walaupun kulit dah lembut macam bayi..jangan lupa lock kan kelembutan kulit tu dengan lotion

ada 2 jenis lotion..body lotion dengan body butter

YOKO Milky Body Lotion






[ Description ]

The nourishing no-greasy formula body lotion enriches with Milk Protein,which consists of many valuable nutrients for nourishing and moisturizing your skin. This lotion swiftly hydrates, yet very effective moisturizer from Vitamin E and Licorice extract leaving your skin smoother,lighter,more supple and healthier looking.
- Milk Protein
- Vitamin B3
- Licorice Extract
- Vitamin E

[ Direction ]
Smooth lotion onto skin and massage gently until absorbed. Apply twice a day or as required, ideally after bathing.

[ Suitable For ]
All skin type,especially for the smoother and lighter skin with the skin nutrients.

[ Ingredients ]
Aqua(Water), Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Propylene glycol,Petrolatum,Aluminium starch octenylsuccinate,Caprylic/capric triglyceride,Cetearyl alcohol,PEG-100 stearate,Glyceryl stearate,PEG-400,Polysorbate 60,Niacinamide,Parfum (Fragrance),Methylparaben,Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer,Imidazolidinyl urea,Propylparaben,Xanthan gum,Disodium EDTA,Glycyrrhiza glabra (Licorice) root extract,Sodium hydroxide, Tocopheryl acetate,Hydrolyzed milk protein,Phenoxyethanol,Glycine,Sodium lactate,Sodium citrate,Tocopherol,BHT

[ Packing ]
400ml


RM 35.00

i loveee this lotion..bau dia wangi! ianya sangat creamy tapi agak cair..so bila apply di badan kena sapu lama sikit sebab ia serap lambat sikit..baunya last longer..and walaupun fyna apply lotion ni pagi..bila malam mandi..still rasa lotion tu ada

body lotion better apply di seluruh badan and make sure ianya betul2 menyerap..body lotion akan buatkan kulit korang rasa lembab and lembut saja.. 

botol nya agak besar so memang akan tahan lama hehe and fyna suka designnya..nampak cute bila letak atas almari

YOKO Body Butter Cream Milk Protein




[ Description ]

This rich cream but fast absorbing is blended with Milk Protein, Aloe Vera extract and Chamomile extract creates the exclusive body cream. With all these valuable components,Chamomile extract creates the exclusive body cream. With all these valurable components,they help retain skin moisture to combat wrinkles, brighten your skin and improve your skin condition for softer and smoother.

[ Ingredients ]
Aqua(Water),Dimethicone,Glycerin,Paraffinum Liquidum (Mineral Oil),Glycine Soja (Soybean) Oil,Cetyl alcohol,Glyceryl stearate,Petrolatum,Glyceryl Stearate SE,PEG-100 stearate,PEG-75 stearate,Phenoxyethanol,Methylaparaben,Carbomer,Ceteth-20,Stearate-20,Sodium Hydroxide,Sodium PCA,Tocopheryl acetate,Butyrospermum Parkii (Shea Butter),Disodium EDTA,Cocos Nucifera (Coconut) Oil,Parfum (Fragrance),Hydrolyzed milk protein,Ethylapraben,Butyparaben,Ethoxydiglycol,Propylene Glycol,Propylparaben,Isobutylparabenm,Benzopheonone-2,Aloe Barbadensis (Aloe Vera) leaf extract,Butylene glycol,Chamomilla Recutita (Matricaria) flower extract,Glucose,Lactic acid,Sodium Benzoate,Caramel,Potassium sorbate,Bisabolol,BHT,Tocopherol,Citric Acid

[ Direction ]
Apply daily on body morning and night time.Suitable for all skin types even dry skin.

[ Packing ]
200g


RM 30.00

apa beza body butter dengan body lotion? body lotion texturenya agak light..so sangat sesuai sapu di seluruh badan
body butter pula texturenya agak likat..boleh juga disapu diseluruh badan tapi sebab cuaca kita agak panas takut nanti tak selesa pula kan bila peluh

tips fyna
1.pakai body butter masa tidur di seluruh badan..sebab ia akan restore sehala kelembapan kulit kita time kita tidur
2. utuk siang..pakai body lotion di seluruh badan but pakai body butter di bahagian badan yang kering macam siku lutut punggung kaki

selalunya untuk kulit dry memang susah nak cari lotion yang bagus sebab nya kulit dry hanya sesuai pakai body butter.treat dry skin dengan body butter sampai dah ok then boleh la pakai body lotion ok?

so far body butter ni best..walaupun bau susu tapi tetap wangi..

fyna ada masaalah sikit yang kering..so sejak amalkan spa milk and lotion and body butter..kulit kering tak ada lagi


ok ok

maybe ada yang cakap..em bau susu? tak nak lah..kalau korang nak tahu..susu sangat bagus untuk kulit..sebab tu orang korea selalu mandi susu kan? untuk buatkan kulit cerah

tapi kalau tak suka juga tak apa..try 3 serangkai yang lain


ada lemon.aloe vera..lavender..cucumber and banyak lagi..harga pun semuanya berpatutan

kalau berminat boleh terus beli di



Monday, November 24, 2014

tips tentang blusher

assalamualaikum

hi guys! sory bulan ni tak update banyak sangat entry..act bulan 11 ni bulan penyakit hihi..demam..selsema..sore throat sampai berminggu..boleh tak bayangkan fyna dengan adanya makeup class..seksanyaaaa..and now ayah fyna masuk ward pula..so setiap hari akan ke sana untuk melawat ayah..insyallah dalam beberapa hari lagi ayah akan pulang..alhamdulilah

so kalini fyna nak bercerita pasal blusher pula..semua dah tahu kan apa itu blusher? blusher atau pemerah pipi salah satu alat kosmetik yang boleh buatkan wajah jadi lebih bermaya..




without blusher wajah akan nampak pucat
with blusher wajah akan nampak fresh bermaya dan wajah lebih berbentuk



ok fyna nak share dengan korang blusher yang fyna gunakan untuk pengantin and why fyna guna blusher ni

blusher ni dari http://www.hansaegee.com/

didatangkan dengan 4 jenis warna.orange and pink





Blusher No. 410 Pearl Orange




Blusher No. 310 Pearl Pink

Blusher No. 320 Pure Pink




swatch



yes waterproof!


1 swatch


fyna jurus dengan air 4 kali..see the color still there


contoh cust fyna pakai blusher dari http://www.hansaegee.com/



ini fyna pakaikan Blusher No. 430 Brown Orange
 sebab untuk bride kena pakai yang terang sikit untuk naikan warna di muka tu..

untuk bride ni fyna pakaikan Blusher No. 320 Pure Pink untuk everyday makeup..korang boleh la try yang soft sikit macam  Blusher No. 410 Pearl Orange and Blusher No. 310 Pearl Pink



yang bestnya blusher ni ia sangat pigmented ! so my tips if korang beli blusher ni korang swap sikit dengan brush then ketuk2 sikit then baru apply di pipi..jangan apply terus sebab terang sangat nanti..

jenis blusher

ada banyak jenis blusher..
powder/serbuk
cream
liquid


macam mana nak sesuaikan blusher dengan kulit

Gold or yellow undertones: Pick orange or reddish pinks. They enhance brightness and diminish sallowness.

Pink or red undertones: Stick with light pinks to complement your coloring (for a natural look), or try peach or mocha to cut redness.

Plum or blue undertones: Opt for vivid oranges or pinks, which will stand out against your skin.

*sumber google


act bagi fyna..semua warna blusher sesuai untuk semua warna kulit

memang kita nampak kulit cerah paling sesuai semua warna.noo..yang kulit gelap jangan susah hati korang pun boleh apa guna pink blusher

nak ikut undertone and so on memang fyna sendiri pun kadang2 tak paham haha

ok now fyna bagi tips yang senang

untuk kulit cerah..kalau nak pakai blusher pilih yang warna cerah Blusher No. 410 Pearl Orange & Blusher No. 310 Pearl Pink

sebab untuk kulit cerah pakai sikit saja dah naik warna wajah..ok untuk dark skin cari blusher yang warna agak gelap macam Blusher No. 430 Brown Orange & Blusher No. 320 Pure Pink

why warna yang gelap/terang? sebab kalau korang apply warna cerah..tak akan nampak blusher tu..so if korang pakai blusher yang terang sikit..ia akan naikkan seri wajah korang

ok fyna bagi contoh

kulit cerah better pakai blusher yang soft2 saja macam Blusher No. 410 Pearl Orange

kulit gelap pula pakai Blusher No. 430 Brown Orange supaya nampak lebih menonjol



nampak natural saja kan akalau pakai pink blusher untuk kulit cerah .so blusher yang macam dalam gambar adalah seperti Blusher No. 310 Pearl Pink


Blusher No. 320 Pure Pink pula sesuai untuk darker skin..ia akan buatkan korang nampak macam doll gitu


cara apply blusher


1 . apply blusher menuju ke arah hidung.jangan apply secara membulat ye ..cara ini akan buatkan pipi tak nampak tembam dan pipi kurus..

2. apply blusher jngan sampai ke hidung..kalau tak paham..boleh letak 1atau 2 jari di tepi hidung..ha kalau boleh apply blusher jangan lebih dari jari tu ye..ini adalah kerana nak buat muka nampak lebih panjang

3.kalau yang free hair..oleslan sikit blusher ke atas macam dalam gambar..supaya nampak wajah lebih terbentuk..selalunya orang buat dengan shading warna brown..tapi boleh juga guna blusher untuk effect lebih natural



blusher tahan lama

1. based kena bagus..makeupbase+foundation+powder then if base bagus letaklah apa pun..memang akan tahan

2. pakai blusher ikut kesesuaian kulit
untuk kulit kering..sesuai pakai blusher jebis cream atau liquid
untuk kulit berminyak..sesuai pakai jenis serbuk/poweder


tips

fyna ada banyak blusher..tapi fyna paling benci dengan blusher yang bila kita swatch dengan jari..langsung tak melekat..swatch banyak kali haaa baru lekat..so jenis blusher macam tu JANGAN BELI..


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com